E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το ιστορικό λάθος που επικράτησε για δεκαετίες με αυτή τη φωτογραφία

Η εικόνα χρησιμοποιήθηκε σε όλο τον κόσμο

Δημοσίευση 29/11/2018 | 21:25

Το ιστορικό λάθος που επικράτησε για δεκαετίες με αυτή τη φωτογραφία

Μια φωτογραφία που για περισσότερο από 50 χρόνια πιστεύονταν ότι απεικόνιζε τον Βίνσεντ βαν Γκογκ σε ηλικία 13 ετών, είναι στην πραγματικότητα ένας από τους αδελφούς του, ο Τεό, σε ηλικία 15 ετών.   

Το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ αποκάλυψε την Πέμπτη τα αποτελέσματα της έρευνας για τη φωτογραφία που έχει εμφανιστεί σε αμέτρητα βιβλία και καταλόγους, και πάντα χαρακτηρίζονταν ως η παλαιότερη γνωστή φωτογραφία του Βαν Γκογκ. Η αποκάλυψη σημαίνει ότι τώρα η μόνη γνωστή φωτογραφία του ζωγράφου είναι αυτή που τον δείχνει σε ηλικία 19 ετών.   

Το μουσείο δημοσιοποίησε ξανά τη φωτογραφία μαζί με μια άλλη που δείχνει τον Τεό σε ηλικία 32 ετών. Η εντυπωσιακή ομοιότητα των γαλαζοπράσινων ματιών ήταν μια ένδειξη ότι οι εμπειρογνώμονες της τέχνης είχαν σφάλει εδώ και δεκαετίες.

Ακόμη και ο Βίλεμ βαν Γκογκ, ο δισέγγονος του Τεό και σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου, δήλωσε εμβρόντητος με την αποκάλυψη αλλά και ικανοποιημένος που η αλήθεια είχε αποκαλυφθεί. «Είναι σημαντικό η κληρονομιά του Βίνσεντ βαν Γκογκ να μεταφερθεί και να διατηρηθεί σωστά και η έρευνα αυτή συμβάλλει καθοριστικά σε αυτές τις προσπάθειες», ανέφερε.   

Η φωτογραφία δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1957 σε έκθεση που διοργάνωσε ένας ερευνητής.

Η μόνη φωτογραφία του Βίνσεντ βαν Γκογκ τελικά είναι αυτή

Η εικόνα χρησιμοποιήθηκε σε όλο τον κόσμο. «Το ερώτημα πως θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος δεν προέκυψε ποτέ», δήλωσε ανώτερος ερευνητής στο Μουσείο Βαν Γκογκ.   

«Δεν υπήρξε ποτέ άμεση αιτία αμφιβολίας, ακριβώς επειδή το αγόρι σε αυτή τη φωτογραφία φέρει ομοιότητες με το πορτρέτο του 19χρονου Βίνσεντ».  Αυτή η βεβαιότητα αμφισβητήθηκε αρχικά το 2014 σε ένα ολλανδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα το οποίο χρησιμοποίησε πειραματική τεχνολογία για να υποδείξει ότι θα μπορούσαν να είναι δύο διαφορετικοί άνθρωποι. Το μουσείο άρχισε τη δική του έρευνα και εκείνη την εποχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο 19χρονος ήταν σίγουρα ο Βίνσεντ.   Όμως ο συγγραφέας Yves Vasseur είχε αρχίσει να αμφιβάλλει και αυτός για τη φωτογραφία αφού ανακάλυψε τυχαία ότι ο φωτογράφος που Balduin Schwarz που τράβηξε τη φωτογραφία, μετακόμισε σε στούντιο των Βρυξελλών το 1870, όταν ο Βίνσεντ ήταν πολύ μεγαλύτερος από 13 ετών.   

Μοιράστηκε τις αμφιβολίες του με το μουσείο και συνεργάστηκε στην έρευνα η οποία έφερε νέες εξελίξεις.  Οι ερευνητές είπαν ότι και τα δύο αδέλφια είχαν πυρόξανθα μαλλιά και έμοιαζαν πολύ αν και ο Τεό είχε πιο λεπτεπίλεπτα χαρακτηριστικά και πιο ανοιχτόχρωμα μάτια.   Η φωτογραφία έχει επίσης εξεταστεί εγκληματολογικά στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, παρέχοντας επιπλέον στοιχεία ότι είναι όντως ο Τεό.   

Ο Axel Rüger, διευθυντής του Μουσείου Βαν Γκογκ, δήλωσε ότι «πλέον έχουμε μείνει με ένα μοναδικό πορτρέτο του θρυλικού ζωγράφου». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ξαφνικό «λουκέτο» σε σχολεία στην Αττική

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Οι γονείς είχαν ήδη ενημερωθεί από τις σχολικές μονάδες

Νέες ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία, ΕΦΚΑ και τράπεζες: Οι ημερομηνίες κλειδιά

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
72 δόσεις, εξωδικαστικό και προστασία κατοικίας

Καιρός: Υποτροπικός αντικυκλώνας πάνω από την Ελλάδα ‑ Πότε έρχεται και τι θα φέρει

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Η πρόβλεψη των Ιταλών μετεωρολόγων για την χώρα μας το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου

Συνέλαβαν δασκάλα που έκανε σeξ με 16χρονο μαθητή ‑ ποιος την κατέδωσε

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Η οικογένεια του 16χρονου ήταν φίλη με αυτή της 25χρονης Μακενζί Νοτ, η οποία είναι μητέρα ενός παιδιού

Απεργία 13 Μαΐου: Ποιοι συμμετέχουν σήμερα ‑ Τι ισχύει τελικά για τα ΜΜΜ και τα σχολεία

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Τι ώρα θα γίνει η συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας

Ηλιούπολη: Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει η 17χρονη – Στο μικροσκόπιο το γράμμα και τα κινητά των κοριτσιών

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Η κατάθλιψη και το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων φέρεται να είναι αυτά που έσπρωξαν τις κοπέλες στο κενό

Νεκρό βρέφος στην Ξάνθη: Τι έδειξε το ιατροδικαστικό πόρισμα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Για την υπόθεση με το νεκρό βρέφος στην Ξάνθη συνελήφθη η 33χρονη μητέρα του - Νοσηλεύεται φρουρούμενη στο τοπικό νοσοκομείο

Σοκ στο NBA: Έφυγε από τη ζωή ο Μπράντον Κλαρκ των Μέμφις Γκρίζλις σε ηλικία 29 ετών

E-Daily 3.Left Χτες
Ο ξαφνικός θάνατος του Κλαρκ έρχεται σχεδόν έξι εβδομάδες μετά τη σύλληψή του στο Αρκανσο για αντικανονική προσπέραση, κατοχή ουσιών, φυγή και υπέρβαση του ορίου ταχύτητας όπως επίσης και διακίνηση ουσιών

Η στιγμή της ανάσυρσης του αυτοκινήτου που έπεσε στον Ισθμό της Κορίνθου, πρόλαβε και βγήκε ο οδηγός, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο οδηγός κατάφερε να βγει εγκαίρως από το όχημα και είναι καλά στην υγεία του

Ο φόβος της αποτυχίας στις πανελλήνιες και η κατάθλιψη «έσπρωξαν» τις δύο 17χρονες στο κενό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σοκ από το σημείωμα και το κρυμμένο ημερολόγιο