E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το ιστορικό λάθος που επικράτησε για δεκαετίες με αυτή τη φωτογραφία

Η εικόνα χρησιμοποιήθηκε σε όλο τον κόσμο

Δημοσίευση 29/11/2018 | 21:25

Το ιστορικό λάθος που επικράτησε για δεκαετίες με αυτή τη φωτογραφία

Μια φωτογραφία που για περισσότερο από 50 χρόνια πιστεύονταν ότι απεικόνιζε τον Βίνσεντ βαν Γκογκ σε ηλικία 13 ετών, είναι στην πραγματικότητα ένας από τους αδελφούς του, ο Τεό, σε ηλικία 15 ετών.   

Το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ αποκάλυψε την Πέμπτη τα αποτελέσματα της έρευνας για τη φωτογραφία που έχει εμφανιστεί σε αμέτρητα βιβλία και καταλόγους, και πάντα χαρακτηρίζονταν ως η παλαιότερη γνωστή φωτογραφία του Βαν Γκογκ. Η αποκάλυψη σημαίνει ότι τώρα η μόνη γνωστή φωτογραφία του ζωγράφου είναι αυτή που τον δείχνει σε ηλικία 19 ετών.   

Το μουσείο δημοσιοποίησε ξανά τη φωτογραφία μαζί με μια άλλη που δείχνει τον Τεό σε ηλικία 32 ετών. Η εντυπωσιακή ομοιότητα των γαλαζοπράσινων ματιών ήταν μια ένδειξη ότι οι εμπειρογνώμονες της τέχνης είχαν σφάλει εδώ και δεκαετίες.

Ακόμη και ο Βίλεμ βαν Γκογκ, ο δισέγγονος του Τεό και σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου, δήλωσε εμβρόντητος με την αποκάλυψη αλλά και ικανοποιημένος που η αλήθεια είχε αποκαλυφθεί. «Είναι σημαντικό η κληρονομιά του Βίνσεντ βαν Γκογκ να μεταφερθεί και να διατηρηθεί σωστά και η έρευνα αυτή συμβάλλει καθοριστικά σε αυτές τις προσπάθειες», ανέφερε.   

Η φωτογραφία δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1957 σε έκθεση που διοργάνωσε ένας ερευνητής.

Η μόνη φωτογραφία του Βίνσεντ βαν Γκογκ τελικά είναι αυτή

Η εικόνα χρησιμοποιήθηκε σε όλο τον κόσμο. «Το ερώτημα πως θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος δεν προέκυψε ποτέ», δήλωσε ανώτερος ερευνητής στο Μουσείο Βαν Γκογκ.   

«Δεν υπήρξε ποτέ άμεση αιτία αμφιβολίας, ακριβώς επειδή το αγόρι σε αυτή τη φωτογραφία φέρει ομοιότητες με το πορτρέτο του 19χρονου Βίνσεντ».  Αυτή η βεβαιότητα αμφισβητήθηκε αρχικά το 2014 σε ένα ολλανδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα το οποίο χρησιμοποίησε πειραματική τεχνολογία για να υποδείξει ότι θα μπορούσαν να είναι δύο διαφορετικοί άνθρωποι. Το μουσείο άρχισε τη δική του έρευνα και εκείνη την εποχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο 19χρονος ήταν σίγουρα ο Βίνσεντ.   Όμως ο συγγραφέας Yves Vasseur είχε αρχίσει να αμφιβάλλει και αυτός για τη φωτογραφία αφού ανακάλυψε τυχαία ότι ο φωτογράφος που Balduin Schwarz που τράβηξε τη φωτογραφία, μετακόμισε σε στούντιο των Βρυξελλών το 1870, όταν ο Βίνσεντ ήταν πολύ μεγαλύτερος από 13 ετών.   

Μοιράστηκε τις αμφιβολίες του με το μουσείο και συνεργάστηκε στην έρευνα η οποία έφερε νέες εξελίξεις.  Οι ερευνητές είπαν ότι και τα δύο αδέλφια είχαν πυρόξανθα μαλλιά και έμοιαζαν πολύ αν και ο Τεό είχε πιο λεπτεπίλεπτα χαρακτηριστικά και πιο ανοιχτόχρωμα μάτια.   Η φωτογραφία έχει επίσης εξεταστεί εγκληματολογικά στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, παρέχοντας επιπλέον στοιχεία ότι είναι όντως ο Τεό.   

Ο Axel Rüger, διευθυντής του Μουσείου Βαν Γκογκ, δήλωσε ότι «πλέον έχουμε μείνει με ένα μοναδικό πορτρέτο του θρυλικού ζωγράφου». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παραιτείται ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ

Κόσμος Χτες
Eξέλιξη που αναμένεται να πυροδοτήσει σημαντικές πολιτικές ανακατατάξεις στη χώρα.

Καταγγελία για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Η ΑΑΔΕ κράτησε τους διευθυντές που βρίσκονται στη δικογραφία»

Ελλάδα Χτες
Σοβαρές αιχμές για τη λειτουργία του «Νέου ΟΠΕΚΕΠΕ» διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, μέσω της βασικής συνεργάτιδάς της Παρασκευή Τυχεροπούλου και του πληρεξούσιου δικηγόρου της Αντώνης Βαγιάνος

Εξαφάνιση Λόρας: Γυναίκα στο TikTok προσποιούνταν ότι είχε δίπλα της την 16χρονη για να εξασφαλίσει δημοσιότητα

Ελλάδα Χτες
«Το έκανα για λόγους εντυπώσεων», είπε η γυναίκα στους αστυνομικούς που την εντόπισαν – Δείτε το βίντεο

Πέθανε ο Ιταλός σχεδιαστής μόδας Βαλεντίνο

Κόσμος Χτες
Έφυγε από τη ζωή στα 93 του χρόνια

Αγρότες: Με άδεια χέρια έφυγαν οι «σκληροί» των μπλόκων από το Μαξίμου

Πολιτική Χτες
Μαρούδας: «Συνεχίζουμε τον αγώνα»

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία: Βίντεο ντοκουμέντο μέσα από το τρένο μετά τη σύγκρουση

Κόσμος Χτες
Το βίντεο δείχνει μέλος του προσωπικού να δίνει οδηγίες στους επιβάτες προτρέποντάς τους να μείνουν μαζί και να προσέχουν ο ένας τον άλλον

Πάτρα: Σχεδιασμένη από καιρό και με λεπτομέρεια η φυγή της Λόρας ‑ «Έψαχνε δουλειά», λένε φίλες της

Ελλάδα Χτες
Νέα στοιχεία στην εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας από την Πάτρα

Ιράν: Η αστυνομία δίνει διορία τριών ημερών στους διαδηλωτές να παραδοθούν – «Θα σας δείξουμε μεγαλύτερη επιείκεια»

Κόσμος Χτες
Ο εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών επανέλαβε ότι οι συλληφθέντες θα δικαστούν γρήγορα, χωρίς να αποκλείει την εφαρμογή της θανατικής ποινής

Μινεσότα: Βίντεο με πράκτορες της ICE να βγάζουν άνδρα από σπίτι μόνο με τα εσώρουχα και μια κουβέρτα

Κόσμος Χτες
Ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί τους φωνάζει να φύγουν

Πυροβολισμοί στη μέση του δρόμου μετά από διαλυμένο αρραβώνα στο Αργος, δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Σκηνές πανικού και βίας εκτυλίχθηκαν κοντά στη λαϊκή αγορά, μετά από διαμάχη δύο οικογενειών Ρομά

Σοκ: Δολοφόνησαν άνδρα μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού

Ελλάδα Χτες
Έλληνας ο δράστης, Αλβανός το θύμα - Και οι δύο άνδρες ήταν βαρυποινίτες εκτίοντας ποινές για ανθρωποκτονίες