E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

To απίστευτο δημοψήφισμα των Ελβετών για τις αγελάδες τους

Η Ελβετία ψηφίζει αυτήν την Κυριακή για ένα θέμα εθνικής σημασίας

Δημοσίευση 21/11/2018 | 13:32

To απίστευτο δημοψήφισμα των Ελβετών για τις αγελάδες τους

Η Ελβετία ψηφίζει αυτήν την Κυριακή για ένα θέμα εθνικής σημασίας που έχει διχάσει την χώρα: εάν θα επιδοτήσει τους κτηνοτρόφους, που αφήνουν τα κέρατα των αγελάδων και των κατσικών να αναπτύσσονται φυσιολογικά.

Το δημοψήφισμα για την προστασία της «αξιοπρέπειας των εκτρεφόμενων ζώων» διεξάγεται έπειτα από πρωτοβουλία του 66χρονου αγρότη Αρμέν Καπόλ.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «το να ακούει» τις αγελάδες του ήταν η έμπνευσή του για την εκστρατεία που έκανε για 9 χρόνια προκειμένου να χρηματοδοτήσει τον επιπλέον χώρο για βοσκή που χρειάζονται τα ζώα με κέρατα.

«Πρέπει να σεβόμαστε τις αγελάδες όπως είναι. Αφήστε ήσυχα τα κέρατά τους. Όταν τις κοιτάζει κανείς, εκείνες κρατούν το κεφάλι τους ψηλά και είναι υπερήφανες.

Όταν κόβουμε τα κέρατά τους, είναι θλιμμένες» σημείωσε ο αγρότης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, από το μικρό του αγρόκτημα στο βορειοδυτική Ελβετία.

Εκατό χιλιάδες υπογραφές για το δημοψήφισμα

Στα τρία τέταρτα των ελβετικών αγελάδων, που αποτελούν εθνικό σύμβολο και τουριστική ατραξιόν, αφαιρούνται τα κέρατα ή είναι γενετικά χωρίς κέρατα.

Ο Καπόλ λέει ότι τα κέρατα βοηθούν τις αγελάδες να επικοινωνήσουν και να ρυθμίσουν την θερμοκρασία του σώματός τους. Ζητάει από το ελβετικό κράτος μια ετήσια επιχορήγηση ύψους 190 ελβετικών φράγκων ανά αγελάδα με κέρατα για τους αγρότες.

Ο Ελβετός κτηνοτρόφος συνέλεξε πάνω από 100.000 υπογραφές για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα είναι αμφίρροπα.

Η εκστρατεία του αναμένεται να συγκεντρώσει τη στήριξη εκείνων που αντιτίθενται στην αφαίρεση των κεράτων από τα ζώα.

Οι επικριτές της μεθόδου υποστηρίζουν ότι είναι οδυνηρή και αφύσικη, όμως οι υποστηρικτές της την παρομοιάζουν με τη στείρωση των γατών ή των σκύλων επισημαίνοντας ότι πρόκειται για θέμα ασφαλείας.

«Στην Ελβετία, οι αγελάδες δεν έχουν μιλήσει ποτέ όσο τώρα» δήλωσε ο Καπόλ, η εναλλακτική προσέγγισή του οποίου τον έχει αναδείξει σε αστέρα των ΜΜΕ.

Την εκστρατεία του δεν την στηρίζει η κυβέρνηση, η οποία επισημαίνει ότι θα αποστραγγίσει έως και 30 εκατομμύρια φράγκα από τον ετήσιο προϋπολογισμό της για την αγροτική ανάπτυξη ύψους 3 δισεκατομμυρίων φράγκων.

«Στην Ελβετία είναι σύνηθες τα ζητήματα (που μας απασχολούν) να τίθενται ενώπιον του λαού για ένα δημοψήφισμα, κάθε σημαντικό ζήτημα ή λιγότερο σημαντικό ζήτημα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ελβετίας Τζόχαν Σνάιντερ- Άμαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eurovision 2026: Η αμφιλεγόμενη εμφάνιση του Ισραήλ στον Α΄ Ημιτελικό υπό αποδοκιμασίες

E-Daily 3.Left 13.05.2026
Εν μέσω έντονων πολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ο εκπρόσωπος του Ισραήλ ανέβηκε στη σκηνή της Eurovision προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από το κοινό

Eurovision 2026: Η Ελλάδα υποχωρεί στα στοιχήματα μετά την εμφάνιση του Akylas στον πρώτο ημιτελικό

E-Daily 3.Left 13.05.2026
Έντονες μεταβολές στις αποδόσεις των στοιχηματικών γραφείων για τη Eurovision 2026

Eurovision 2026: Ο Ακύλας πέρασε… με την πρώτη στον Μεγάλο Τελικό

E-Daily 3.Left 13.05.2026
Ο Ακύλας με το «Ferto» εξασφάλισε την πρόκριση της Ελλάδας στον Μεγάλο Τελικό της Eurovision, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 16 Μαΐου.

Η Lucille Ball έκανε την τηλεόραση να πει για πρώτη φορά τη λέξη που όλοι φοβόντουσαν

E-Daily 3.Left 13.05.2026
Όταν η πρώτη τηλεοπτική εγκυμοσύνη θεωρήθηκε «σκάνδαλο» στην Αμερική του ’50

Eurovision 2026 – Α΄ Ημιτελικός: Η Φινλανδία εντυπωσίασε με φωτιές και σπασμένη χορδή βιολιού – Το μεγάλο φαβορί έδωσε το παρών

E-Daily 3.Left 13.05.2026
Η Linda Lampenius και ο Pete Parkkonen ανέβηκαν στη σκηνή του Wiener Stadthalle και κέρδισαν τις εντυπώσεις με μια ερμηνεία που επιβεβαίωσε τα προγνωστικά

Eurovision 2026: Ο Akylas μεταμορφώνει το My Number One και «ανατρέπει» την Eurovision – Δείτε το βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Το Ferto προκαλεί σεισμό στα στοιχήματα με μια εντυπωσιακή εμφάνιση που αφήνει άναυδη την Ευρώπη

Τρελά ερωτευμένος ο Μελ Γκίμπσον: Τα δημόσια φιλιά με την ηθοποιό από την Ιταλία, ποια είναι

E-Daily 3.Left Χτες
Ο 70χρονος ηθοποιός, ο οποίος χώρισε από τη σύντροφό του Ρόζαλιντ Ρος πριν από πέντε μήνες, έδειχνε ξεκάθαρα γοητευμένος από τη 44χρονη Ιταλίδα

Νίκος Ευαγγελάτος: Γιατί αποχωρεί εκτάκτως από το Live News;

E-Daily 3.Left Χτες
Η δήλωση για την οικογενειακή υποχρέωση

Φώναξαν «ψωνάρα» την Ιωάννα Τούνη στη μέση του δρόμου: Το περιστατικό με τον γιο της

E-Daily 3.Left Χτες
Αγνωστη πήγε να χαϊδέψει το παιδί της influencer στο πρόσωπο ενώ δεν ήθελε και όταν εκείνη πήγε να της εξηγήσει, η γυναίκα αντέδρασε

Η Σούπερ Κική κατά της εκπομπής της Κατερίνας Καινούργιου: «Κοπριές θα το φυσάτε και δεν θα κρυώνει»

E-Daily 3.Left Χτες
Τη συνέντευξη της Σούπερ Κική στον Φειδία Παναγιώτου σχολίασαν το πρωί της Τρίτης 12 Μαΐου η Κατερίνα Καινούργιου και οι συνεργάτες της στην «Super Κατερίνα»

Σταύρος Φλώρος: Τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας του παίκτη του Survivor – Η ανακοίνωση της Acun Media

E-Daily 3.Left Χτες
Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο παίκτης του Survivor, Σταύρος Φλώρος τραυματίστηκε σοβαρά, κατά τη διάρκεια ψαροντούφεκου στον Αγιο Δομίνικο