E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Jagadish Chandra Bose, ο άνθρωπος που ανακάλυψε ότι τα ραπανάκια έχουν αισθήματα

Διακρίθηκε στη φυσική, την αρχαιολογία και την επιστημονική φαντασία

Δημοσίευση 3/12/2016 | 18:53

Jagadish Chandra Bose, ο άνθρωπος που ανακάλυψε ότι τα ραπανάκια έχουν αισθήματα

Τα 158 χρόνια από την γέννηση του Jagadish Chandra Bose τιμά η Google με το σημερινό της doodle. O Jagadish Chandra Bose (Τζαγκντίς Τσάντρα Μπός) γεννήθηκε σε περιοχή του σημερινού Μπαγκλαντές το 1858 και έγινε γνωστός για το έργο του στη βιοφυσική, αλλά ήταν ένας πολυμαθής που διακρίθηκε στη φυσική, την αρχαιολογία, την επιστημονική φαντασία και για τις καινοτομίες του στα ραδιοκύματα και στα μικροκύματα καθώς επινόησε μια πρώιμη έκδοση των ασύρματων τηλεπικοινωνιών. Θεωρείται επίσης από πολλούς ως εφευρέτης της ασύρματης τηλεγραφίας, ένα χρόνο προτού ο Μαρκόνι επιχειρήσει να κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την εφεύρεσή του.

O Jagadish Chandra Bose ήδη από το 1904, με ανακοίνωσή του προς την Βασιλική Εταιρία της Αγγλίας, υπογράμμισε πως τα φυτά δεν είναι μια απλή πράσινη μάζα, αλλά ένα ζωικό σύνολο προικισμένο με ευαισθησία. Χάρη στην χρήση λεπτεπίλεπτων μηχανισμών, που κατασκεύασε ο ίδιος, όπως το περίφημο υπερμικροσκόπιο (crescograph), που πήρε το όνομά του, για την μέτρηση των νευρικών παλμών στα ζώα, απέδειξε πως κάθε φυτό και κάθε όργανο του φυτού εμφανίζει μια ξεχωριστή αντίδραση σε κάθε μηχανικό ερεθισμό και πραγματοποιεί φυσιολογικές εναλλαγές, παρόμοιες με αυτές που εμφανίζουν οι ζωικοί ιστοί. Πειραματίστηκε με κοινά φυτά, όπως ραπανάκια, σέλινα και κουνουπίδια, κι ανακάλυψε πως εμφάνιζαν το αίσθημα της κούρασης και της θλίψης. Με την βοήθεια του «αντηχητικού παλμογράφου» του, που κατέγραφε την ταχύτητα μετάδοσης του παλμικού ερεθισμού, και του «σπινθηροπαλμογράφου» του, που κατέγραφε τις παλμικές δονήσεις του φυτού «τηλέγραφος» (desmodium motorium), απέδειξε την καταπληκτική ομοιότητα ανάμεσα στους παλμούς του φυτού και σ’ εκείνους της καρδιάς των ζώων.

Ακόμα, πραγματοποίησε μια σειρά από πειράματα μελετώντας τις αντιδράσεις των φυτών σε σκόπιμα τραύματα. Από τα στοιχεία του υπερμικροσκοπίου του, που μεγέθυναν την δόνηση των παλμών δέκα εκατομμύρια φορές, ανακάλυψε πως, όταν τρυπούσε με μια καρφίτσα ένα φυτό, ο ρυθμός της ανάπτυξής του περιοριζόταν αμέσως κατά ένα τέταρτο, και χρειαζόταν κάπου δυο ώρες για να ξεπεράσει το σοκ της μικροσκοπικής πληγής. Αντίθετα, μια τομή με μαχαίρι σταματούσε την ανάπτυξη για πολύ μεγαλύτερες περιόδους.

Ανάμεσα στους αναρίθμητους επισκέπτες του Ινδού επιστήμονα, ήταν και ο λογοτέχνης και χορτοφάγος Μπέρναρντ Σω, που παρακολούθησε ένα φύλλο λάχανου, μεγενθυμένο εκατοντάδες φορές στην οθόνη, να αντιδρά δυναμικά στον πόνο και τελικά να πεθαίνει όταν ραντίστηκε με ζεματιστό νερό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γυναίκα που στα 24 της δημιούργησε τη θεραπεία που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους, όμως άλλοι πήραν τη δόξα

E-Daily 3.Left 29.05.2026
Η γυναίκα που άλλαξε την ιστορία της λέπρας αλλά πέθανε χωρίς να πάρει ποτέ την αναγνώριση που άξιζε

Τι αλλάζει στο Instagram: Η νέα λειτουργία που σου επιτρέπει να βλέπεις stories… κρυφά

E-Daily 3.Left 29.05.2026
Η Meta ανακοίνωσε νέες συνδρομητικές υπηρεσίες για Instagram, Facebook και WhatsApp με δυνατότητες που αναβαθμίζουν δραστικά την ιδιωτικότητα και την εμπειρία των χρηστών.

Το μνημείο ενός σκύλου στην Ουαλία που κρύβει μια ανατριχιαστική ιστορία

E-Daily 1.Hero 29.05.2026
Ένας άγγελος με τέσσερα πόδια στα παγωμένα νερά

Γιατί στη διαβόητη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ τα φώτα μένουν αναμμένα όλο το 24ωρο

E-Daily 3.Left 29.05.2026
Οι συνθήκες κράτησης είναι ακραία περιοριστικές

Οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι θα συμβεί στον πλανήτη αν εξαφανιστούν

E-Daily 3.Left 29.05.2026
Τι θα γινόταν αν μια μέρα οι άνθρωποι εξαφανίζονταν από τη γη;

Το internet δεν είναι καλά: Τα πιο ακραία trends που έγιναν sold out επειδή ο κόσμος έχει τρελαθεί

E-Daily 3.Left 29.05.2026
Ό,τι βλακεία μπορείς να φανταστείς, κάποιος θα το έχει ήδη κάνει

Για ποιο λόγο οι τουρίστες εγκαταλείπουν τις βαλίτσες τους στην Ιαπωνία;

E-Daily 1.Hero 29.05.2026
Αδειες, σπασμένες ή παλιές αποσκευές εμφανίζονται καθημερινά σε τουριστικά hotspots

Η αληθινή ιστορία της Ποκαχόντας δεν μοιάζει καθόλου με το παραμύθι της Disney

E-Daily 3.Left Χτες
Πίσω από τον ρομαντικό μύθο κρύβεται η σύντομη και τραγική ζωή μιας νεαρής γυναίκας που βρέθηκε στο επίκεντρο της αποικιοκρατίας

Η τελευταία συνέντευξη της Marilyn Monroe ραγίζει καρδιές

E-Daily 3.Left Χτες
Και μπορείς να την ακούσεις

Ειδικοί προειδοποιούν: Ο παγκόσμιος πληθυσμός ίσως μειωθεί δραματικά μέχρι το 2064

E-Daily 3.Left Χτες
Ο πληθυσμός του πλανήτη ενδέχεται να υποχωρήσει σημαντικά