E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Έλληνας άστεγος που έγινε δισεκατομμυριούχος

Από το δρόμο, στη λίστα Forbes

Δημοσίευση 1/12/2016 | 01:03

Ο Έλληνας άστεγος που έγινε δισεκατομμυριούχος

Το όνομά του, Τζον Πολ Ντετζόρια, φιγουράρει ανάμεσα στους πλουσιότερους του κόσμου. Έιναι ιδιοκτήτης της εταιρείας John Paul Mitchell Systems, η οποία παρασκευάζει προϊόντα για τον καλλωπισμό των μαλλιών. Η περιουσία του ανέρχεται στα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και όμως ο Τζον Ντετζόρια, δεν ήταν πάντα πλούσιος. Η ζωή ήταν δύσκολη για αυτόν και την οικογένειά του.

Από μητέρα Ελληνίδα και πατέρα Ιταλό, πάλεψε από μικρός για την επιβίωσή του. Οι γονείς του χωρίσανε όταν ήταν 2 ετών, και ο πατέρας δεν στήριξε οικονομικά την οικογένεια.Αναγκάστηκε να εργαστεί από 9 ετών,πουλώντας εφημερίδες και χριστουγεννιάτικες  κάρτες. 

Σε ηλικία 12 ετών ήταν μέλος συμμορίας, στο Ανατολικό Λος Άντζελες, αλλά ποτέ δεν παράτησε το σχολείο. Μπήκε στο Ναυτικό, για να μπορεί να τρώει ένα πιάτο φαί. Έμεινε για δύο χρόνια, ενώ αργότερα δούλεψε ως καθαριστής. Με τα χρήματα που έβγαζε δεν μπορούσε να νοικιάσει σπίτι στο Λος Άντζελες, και έτσι ήταν άστεγος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά βρίσκει δουλειά σε εταιρεία με καλλυντικά, και βλέπει πως ο χώρος της ομορφιάς, κρύβει πολλές ευκαιρίες. Ιδρύει τη δική του εταιρεία, όμως τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περίμενε. Χρεωκοπεί και χωρίζει από τη σύζυγό του. Μένει για δεύτερη φορά άστεγος. Κοιμάται σε ένα εγκαταλελειμμένο αμάξι.

Με ένα δάνειο 700 δολαρίων και με συνέταιρο τον κομμωτή Paul Mitchell, ιδρύει την εταιρεία John Paul Mitchell Systems, που λανσάρει το επαναστατικό σαμπουάν με κοντίσιονερ. Οι μετοχές τους εκτοξεύονται, οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί τους γεμίζουν με εκατομμύρια δολάρια.

Μετά τον θάνατο του συνέταιρού του, συνδιοικεί, με τον υιό του εκλιπόντος. Εκεί άγγιξαν τη κορυφή. 

Συμμετέχει σε διάφορες επιχειρηματικές κινήσεις όπως η εταιρία Patrón Spirits, την οποία ίδρυσε το 1989 και πλέον πουλά πάνω από 2 εκατομμύρια κιβώτια τεκίλα τον χρόνο.

Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της αλυσίδας νυχτερινών μαγαζιών House of Blues, τα οποία πωλήθηκαν προς 350 εκατομμύρια δολάρια το 2006.

Έχει μερίσματα στις εταιρίες Pyrat Rum, Ultimat Vodka, Solar Utility, Sun King Solar, Touchstone Natural Gas, Three Star Energy, Diamond Audio, μια αντιπροσωπία Harley Davidson dealership, μια εταιρία διαμαντιών (DeJoria), και την εταιρία κινητής τεχνολογίας ROK AMERICAS, την John Paul Pet, η οποία περιποιείται ζώα και άλλες.

Η μεγαλύτερη πολυτέλεια που δεν στερεί από τον εαυτό του είναι το προσωπικό του τζετ.

Το φιλανθρωπικό και περιβαλλοντικό του έργο είναι σημαντικό. Μαζί με τον Μπραντ Πιτ, τον Ριτσαρντ Μπρανσον και τον Νέλσον Μαντέλα, είναι ιδρυτής του «Mineseeker», ενό ςμη κερδοσκοπικού οργανισμού που αναζητεί λύσεις για το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκών.

Το 2009, λόγω της οικονομικής κρίσης, δώρισε 150 χιλιάδες δολάρια για να ξεκινήσει το “Grow Appalachia”, έναν οργανισμό που μαθαίνει στους ανθρώπους σε φτωχές περιοχές, κυρίως στο Κεντάκι, να καλλιεργούν, να μαγειρεύουν και να συντηρούν τα λαχανικά τους.

Έχει λάβει πολλούς επαίνους για το φιλανθρωπικό του έργο, ανάμεσα στα οποία και ο ορισμός του ως μέλος εφ’ όρου ζωής στον Σύλλογο Horatio Alger Διακεκριμένων Αμερικανών για να τιμήσουν το ταξίδι του προς την επιτυχία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γιατρός που άλλαξε τη ζωή των Ελληνίδων: Ποια ήταν η Μαρία Κυπριωτάκη

Πρόσωπα 21.01.2026
H γυναίκα που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις στην Ελλάδα

Με 10.000 ευρώ στα σύνορα: Η Ελλάδα πληρώνει για να μετακομίσεις στον Έβρο – Δες ποιοι δικαιούνται το επίδομα

Νέα Εποχή 21.01.2026
Το νέο πρόγραμμα στήριξης για μόνιμη εγκατάσταση σε Διδυμότειχο και Ορεστιάδα – Στόχος να «ζωντανέψουν» τα ακριτικά χωριά

Ποια είναι η πιο ακατάστατη χώρα στον κόσμο – Θα εκπλαγείς με τη θέση της Ελλάδας

Νέα Εποχή 21.01.2026
Παγκόσμια έρευνα αποκαλύπτει ποιοι λαοί ζουν μέσα στο χάος

Το UFO που κρύβουν εδώ και δεκαετίες οι ΗΠΑ

Stories 21.01.2026
Κατασκοπευτικά drones και το μυστικό υπόστεγο

Τα γαλλικά προϊόντα που κινδυνεύουν από τον Τραμπ

Stories 21.01.2026
Τι κρύβεται πίσω από τις απειλές Τραμπ

Labubu τέλος! Το νέο ρομπότ‑παιχνίδι που ετοιμάζεται να γίνει viral παγκοσμίως το 2026

Νέα Εποχή Χτες
Από το Labubu στο Mirumi: Το ιαπωνικό furry ρομπότ που κατακτά social media και τεχνολογικές εκθέσεις

Το πυρηνικό μυστήριο των Φιλιππίνων: Πώς βρέθηκαν ραδιενεργά ίχνη σε μια χώρα χωρίς πυρηνικά;

Stories Χτες
Οι Φιλιππίνες δεν διαθέτουν ούτε έναν ενεργό πυρηνικό σταθμό, ούτε κάποιο πρόγραμμα πυρηνικών εξοπλισμών

Αμβλώσεις στην Ελλάδα: Μπορεί ένα δικαίωμα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση;

Stories Προχτές
Το δικαίωμα στην άμβλωση στην Ελλάδα δεν χαρίστηκε. Κατακτήθηκε!

Έπινε κάθε μέρα καφέ από την ίδια κούπα για 20 χρόνια, το τέλος είναι ανατριχιαστικό

Stories Προχτές
Το αντικείμενο που είχε πάντα μαζί του αποδείχθηκε μοιραίο