E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Έλληνας άστεγος που έγινε δισεκατομμυριούχος

Από το δρόμο, στη λίστα Forbes

Δημοσίευση 1/12/2016 | 01:03

Ο Έλληνας άστεγος που έγινε δισεκατομμυριούχος

Το όνομά του, Τζον Πολ Ντετζόρια, φιγουράρει ανάμεσα στους πλουσιότερους του κόσμου. Έιναι ιδιοκτήτης της εταιρείας John Paul Mitchell Systems, η οποία παρασκευάζει προϊόντα για τον καλλωπισμό των μαλλιών. Η περιουσία του ανέρχεται στα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και όμως ο Τζον Ντετζόρια, δεν ήταν πάντα πλούσιος. Η ζωή ήταν δύσκολη για αυτόν και την οικογένειά του.

Από μητέρα Ελληνίδα και πατέρα Ιταλό, πάλεψε από μικρός για την επιβίωσή του. Οι γονείς του χωρίσανε όταν ήταν 2 ετών, και ο πατέρας δεν στήριξε οικονομικά την οικογένεια.Αναγκάστηκε να εργαστεί από 9 ετών,πουλώντας εφημερίδες και χριστουγεννιάτικες  κάρτες. 

Σε ηλικία 12 ετών ήταν μέλος συμμορίας, στο Ανατολικό Λος Άντζελες, αλλά ποτέ δεν παράτησε το σχολείο. Μπήκε στο Ναυτικό, για να μπορεί να τρώει ένα πιάτο φαί. Έμεινε για δύο χρόνια, ενώ αργότερα δούλεψε ως καθαριστής. Με τα χρήματα που έβγαζε δεν μπορούσε να νοικιάσει σπίτι στο Λος Άντζελες, και έτσι ήταν άστεγος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά βρίσκει δουλειά σε εταιρεία με καλλυντικά, και βλέπει πως ο χώρος της ομορφιάς, κρύβει πολλές ευκαιρίες. Ιδρύει τη δική του εταιρεία, όμως τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περίμενε. Χρεωκοπεί και χωρίζει από τη σύζυγό του. Μένει για δεύτερη φορά άστεγος. Κοιμάται σε ένα εγκαταλελειμμένο αμάξι.

Με ένα δάνειο 700 δολαρίων και με συνέταιρο τον κομμωτή Paul Mitchell, ιδρύει την εταιρεία John Paul Mitchell Systems, που λανσάρει το επαναστατικό σαμπουάν με κοντίσιονερ. Οι μετοχές τους εκτοξεύονται, οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί τους γεμίζουν με εκατομμύρια δολάρια.

Μετά τον θάνατο του συνέταιρού του, συνδιοικεί, με τον υιό του εκλιπόντος. Εκεί άγγιξαν τη κορυφή. 

Συμμετέχει σε διάφορες επιχειρηματικές κινήσεις όπως η εταιρία Patrón Spirits, την οποία ίδρυσε το 1989 και πλέον πουλά πάνω από 2 εκατομμύρια κιβώτια τεκίλα τον χρόνο.

Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της αλυσίδας νυχτερινών μαγαζιών House of Blues, τα οποία πωλήθηκαν προς 350 εκατομμύρια δολάρια το 2006.

Έχει μερίσματα στις εταιρίες Pyrat Rum, Ultimat Vodka, Solar Utility, Sun King Solar, Touchstone Natural Gas, Three Star Energy, Diamond Audio, μια αντιπροσωπία Harley Davidson dealership, μια εταιρία διαμαντιών (DeJoria), και την εταιρία κινητής τεχνολογίας ROK AMERICAS, την John Paul Pet, η οποία περιποιείται ζώα και άλλες.

Η μεγαλύτερη πολυτέλεια που δεν στερεί από τον εαυτό του είναι το προσωπικό του τζετ.

Το φιλανθρωπικό και περιβαλλοντικό του έργο είναι σημαντικό. Μαζί με τον Μπραντ Πιτ, τον Ριτσαρντ Μπρανσον και τον Νέλσον Μαντέλα, είναι ιδρυτής του «Mineseeker», ενό ςμη κερδοσκοπικού οργανισμού που αναζητεί λύσεις για το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκών.

Το 2009, λόγω της οικονομικής κρίσης, δώρισε 150 χιλιάδες δολάρια για να ξεκινήσει το “Grow Appalachia”, έναν οργανισμό που μαθαίνει στους ανθρώπους σε φτωχές περιοχές, κυρίως στο Κεντάκι, να καλλιεργούν, να μαγειρεύουν και να συντηρούν τα λαχανικά τους.

Έχει λάβει πολλούς επαίνους για το φιλανθρωπικό του έργο, ανάμεσα στα οποία και ο ορισμός του ως μέλος εφ’ όρου ζωής στον Σύλλογο Horatio Alger Διακεκριμένων Αμερικανών για να τιμήσουν το ταξίδι του προς την επιτυχία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σπουδές στο Hogwarts; Κι όμως, γίνεται! Πανεπιστήμιο λάνσαρε μεταπτυχιακό στη μαγεία και τον αποκρυφισμό

E-Daily 3.Left 05.05.2026
Χωρίς ραβδιά και ξόρκια, αλλά με ιστορία, πολιτισμό και σύγχρονη σκέψη, το νέο πρόγραμμα σπουδών έχει ήδη τραβήξει τα βλέμματα

Το θαύμα έγινε: Η νεοφώτιστη που πήρε με... άνεση το πρωτάθλημα Ελβετίας

E-Daily 3.Left 05.05.2026
Ένα ιστορικό κατόρθωμα στα χνάρια της Νότιγχαμ και του Ρεχάγκελ

ChatGPT ‑ Ιστορίες ανθρώπων που βυθίστηκαν σε μια ψηφιακή πραγματικότητα χωρίς επιστροφή

E-Daily 3.Left 05.05.2026
Όταν το ChatGPT σου βάζει ιδέες που δεν φεύγουν

Youtuber πηγε στο πιο επικίνδυνο νησί του κόσμου: Πώς βγήκε ζωντανός

E-Daily 1.Hero 05.05.2026
Η πραγματικότητα δεν εξελίχθηκε όπως περίμεναν όλοι

Mandela Effect: Το φαινόμενο που κάνει χιλιάδες ανθρώπους να θυμούνται πράγματα που δε συνέβησαν ποτέ

E-Daily 3.Left Χτες
Από τον Νέλσον Μαντέλα μέχρι τον Monopoly Man, οι ψεύτικες αναμνήσεις που μοιράζονται εκατομμύρια άνθρωποι προκαλούν απορία και συζήτηση

Η «χρυσή» αγορά των 2,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα που εκτοξεύεται χρόνο με τον χρόνο

E-Daily 3.Left Χτες
Οχι μόνο προορισμός διακοπών, αλλά τόπος όπου ξεκινούν νέες ιστορίες ζωής.

Εxplainer: Γιατί τα ρούχα γίνονται πιο ακριβά; Η απάντηση είναι… γεωπολιτική

E-Daily 3.Left Χτες
Ο πόλεμος Ιράν - ΗΠΑ δίνει... κλωτσιά στη μόδα: Tι σημαίνει αυτό για τις αγορές

Καιάδας: Το μυθικό βάραθρο της Σπάρτης υπάρχει στ’ αλήθεια και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την πόλη

E-Daily 3.Left Προχτές
Το σημείο που πέρασε στην ιστορία ως τόπος τιμωρίας και θρύλων συνεχίζει να προκαλεί δέος στη Λακωνία