E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μεγαλύτερo προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες που αργούν να κάνουν παιδί

Και για όσες αποκτούν πολλούς απογόνους

Δημοσίευση 20/11/2016 | 22:25

Μεγαλύτερo προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες που αργούν να κάνουν παιδί

Η ηλικία που μια γυναίκα θα κάνει το πρώτο παιδί καθώς και ο αριθμός των παιδιών που θα γεννήσει συνολικά επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής της, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Public Health.

Συγκεκριμένα, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον Δρ Αλαντίν Σαντιάμπ, υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες που αποκτήσουν παιδί, από επιλογή και όχι λόγω αναπαραγωγικών προβλημάτων, έχουν περισσότερες πιθανότητες να περάσουν την ηλικία των 90 ετών, όπως επίσης και όσες κάνουν πολλά παιδιά.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για περίπου 20.000 γυναίκες, εκ των οποίων το 54% είχε ζήσει τουλάχιστον έως την ηλικία των 90 ετών.

Οι γυναίκες με τη μεγαλύτερη μακροζωία είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι απόφοιτες πανεπιστημίου, έγγαμες, υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου, να έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος και χωρίς ιστορικό κάποιας χρόνιας πάθησης.

Επίσης, ήταν πιθανότερο να έχουν κάνει το πρώτο παιδί τους μετά την ηλικία των 25 ετών. Επιπλέον, οι γυναίκες που έχουν γεννήσει δύο έως τέσσερις φορές, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν στη δέκατη δεκαετία της ζωής τους, σε σχέση με όσες έχουν γεννήσει μόνο μια φορά.

Όπως εξηγεί ο Δρ Σαντιάμπ, «οι γυναίκες δεν πρέπει σκοπίμως να καθυστερούν να αποκτήσουν παιδιά, καθώς ο κίνδυνος να εμφανίσουν γυναικολογικές επιπλοκές, όπως διαβήτη κύησης και υπέρταση, είναι μεγαλύτερος σε πιο προχωρημένη ηλικία. Είναι πιθανό ότι ένας τοκετός σε πιο μεγάλη ηλικία αποτελεί ένδειξη γενικότερης καλής υγείας και άρα δυνατότητας για μακροζωία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρόβλημα πάλι στο Μετρό Θεσσαλονίκης από ακινητοποίηση συρμού

Ελλάδα 09.04.2026
Χρειάστηκε να κατέβουν και να περπατήσουν σχεδόν μισό χιλιόμετρο μέσα στη σήραγγα μέχρι τον σταθμό

Μαρούσι: Ανδρας μαχαίρωσε 17χρονο για να τον ληστέψει

Ελλάδα 09.04.2026
Αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ

Εορταστικό ωράριο: Τι ώρα κλείνουν σήμερα τα καταστήματα

Ελλάδα 09.04.2026
Πώς θα λειτουργήσουν μέχρι το Πάσχα

Προσοχή: Νέα απάτη με SMS για δήθεν Fuel Pass ‑ Μην πατήσετε το link

Ελλάδα 09.04.2026
Οι δράστες αποστέλλουν μηνύματα που δήθεν προέρχονται από το υπουργείο Οικονομικών

Σε μία εβδομάδα η ΑΑΔΕ θα πατήσει το κουμπί ...για σένα ‑ Οι παγίδες των προσυμπληρωμένων δηλώσεων

Οικονομία 09.04.2026
Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν ήδη ενημερωθεί από την ΑΑΔΕ

Σήμερα …πληρώνει: Ποιοι θα δουν το Fuel Pass στην κάρτα τους ή στην τράπεζα

Αθλητικά Νέα 09.04.2026
Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και η προθεσμία

Τραμπ: Αν δεν τηρηθεί η «πραγματική συμφωνία» για εκεχειρία, «θα αρχίσει το πιστολίδι»

Κόσμος 09.04.2026
Όλα τα πλοία, αεροσκάφη και στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ θα παραμείνουν γύρω από το Ιράν, τονίζει

Μετρό Αθήνας: Αλλα τρία καλοκαίρια χωρίς κλιματισμό ‑ Αναβαθμίζονται μόνο 12 από τους 28 συρμούς

Ελλάδα 09.04.2026
Εντός του Μαίου ο διαγωνισμός για τον κλιματισμό στους συρμούς με τριετή διάρκεια

WSJ: Η Ελλάδα στις χώρες του ΝΑΤΟ που θα ανταμείψει ο Τραμπ – Ποιες θα υποστούν κυρώσεις

Κόσμος 09.04.2026
Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, συμμετέχοντας ενεργά στη Συμμαχία και στις δράσεις της για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή.