E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έλληνας επιστήμονας ανακάλυψε θεραπεία για την επίμονη φαγούρα

Νέο φάρμακο, για την ατοπική δερματίτιδα και το σοβαρό έκζεμα δοκίμασε με την ομάδα του στις ΗΠΑ

Δημοσίευση 18/10/2016 | 17:23

Έλληνας επιστήμονας ανακάλυψε θεραπεία για την επίμονη φαγούρα

Ένα νέο φάρμακο, για την ατοπική δερματίτιδα και το σοβαρό έκζεμα, δοκίμασαν με επιτυχία επιστήμονες στις ΗΠΑ. Το φάρμακο που ανέπτυξε ένας Έλληνας ερευνητής, σταματά την οδυνηρή φαγούρα και επιτρέπει την αποκατάσταση των βλαβών στο δέρμα, οι οποίες επιδεινώνονται από το συνεχές ξύσιμο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr Γιώργο Γιανκόπουλο έκαναν σε σχεδόν 1.400 ασθενείς δύο κλινικές δοκιμές, με παράλληλη χρήση εικονικού φαρμάκου.

Οι δοκιμές διήρκεσαν 16 εβδομάδες και τα άκρως θετικά αποτελέσματά τους παρουσιάστηκαν σε αμερικανικό ιατρικό περιοδικό.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για το σοβαρό έκζεμα, το οποίο λόγω της τρομερής φαγούρας και των δερματικών βλαβών μπορεί να οδηγήσει μερικούς ανθρώπους σε ισχυρά φάρμακα με σοβαρές παρενέργειες που προορίζονται για άλλες παθήσεις (ανοσοκατασταλτικά, στεροειδή υψηλής δοσολογίας κ.α.) ή ακόμη μέχρι και στην αυτοκτονία.

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια μορφή εκζέματος, που εμφανίζεται στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες. Μία από τις συνέπειες της νόσου είναι η αδυναμία των ασθενών να κοιμηθούν τα βράδια λόγω της φαγούρας. Δερματικές κρέμες, που συχνά χρησιμοποιούνται, καθώς και διάφορες εναλλακτικές θεραπείες, σπάνια εμφανίζουν θετικά αποτελέσματα.

Όπως έδειξαν οι δύο κλινικές δοκιμές φάσης 3, χάρη στο νέο φάρμακο οι περισσότεροι ασθενείς εμφάνισαν εξασθένηση της φαγούρας μετά τη δεύτερη εβδομάδα της θεραπείας και εξάλειψή της σε λίγους μήνες, ενώ και το δέρμα τους άρχισε να καθαρίζει από τα διάσπαρτα εξανθήματα. Σχεδόν στο 40% των ασθενών όλες οι δερματικές βλάβες εξαφανίσθηκαν πλήρως. Για μερικούς μάλιστα η ανακούφιση ήταν σχεδόν άμεση.

Ο Γιώργος Δ. Γιανκόπουλος είναι επικεφαλής επιστήμονας, Πρόεδρος και Διευθυντής της επιστημονικής ομάδας στην εταιρεία Regeneron Laboratories. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η έρευνα που έκανε ο Γιανκόπουλος τον οδήγησε στο να γίνει εκατομμυριούχος. Μάλιστα είναι ο πρώτος επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης (R n’ D) στον τομέα της φαρμακευτικής βιομηχανίας που γίνεται δισεκατομμυριούχος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στου Ζωγράφου: Νεκρός άνδρας που έπεσε από μπαλκόνι

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Στο σημείο σπεύδει η αστυνομία για να ερευνήσει το τραγικό συμβάν

Θεσσαλονίκη: 40χρονος μπήκε οπλισμένος σε ίντερνετ καφέ και έψαχνε την πρώην σύντροφό του

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Η 34χρονη εργάζεται στο κατάστημα, αλλά εκείνη τη στιγμή απουσίασε - Είχε πάνω του δύο πιστόλια και 878 ευρώ

Θρίλερ με το drone στη Λευκάδα, ήταν οπλισμένο και το απενεργοποίησαν

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Είναι ουκρανικής κατασκευής και δεν ανήκει σε ιδιώτη - Την υπόθεση χειρίζεται το ΓΕΕΘΑ

Ομηρία σε τράπεζα στη Γερμανία μετά από επίθεση σε χρηματαποστολή

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση

«Πήρα το όπλο για μπαλοθιές στη μνήμη του και κατέληξα δολοφόνος»: Υπό άκρα μυστικότητα η απολογία του 54χρονου

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Το κλίμα τα τελευταία 24ωρα στην Αμμουδάρα παραμένει ιδιαίτερα τεταμένο

Η πρόταση για περιορισμό του πληθυσμού στα 10 εκατ. που διχάζει τους Ελβετούς: Τι έδειξε δημοσκόπηση

E-Daily 3.Left 08.05.2026
Η πρόταση πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία στις 14 Ιουνίου

Στη φυλακή ο Πακιστανός ντελιβεράς που πετούσε πέτρες σε περαστικούς στην Κηφισιά

Ελλάδα 08.05.2026
Αμέσως μετά την απολογία του ο κατηγορούμενος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα

Ανακαλύφθηκαν ίχνη γιγάντιου καλαμαριού: Μεγαλύτερο από σχολικό λεωφορείο, με μάτια σαν μεγάλη πίτσα

E-Daily 3.Left 08.05.2026
Τα μάτια αυτού του πλάσματος θεωρούνται τα μεγαλύτερα στον ζωικό κόσμο

Θρίλερ στη Λευκάδα με το drone ‑ Τι εξετάζουν οι Αρχές

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Ένα drone που βρέθηκε στα ανοιχτά της Βασιλικής από ψαράδες έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές της Λευκάδας

Φόβοι ότι το 2027 θα είναι η πιο καυτή χρονιά στα χρονικά λόγω Ελ Νίνιο

Καιρός 08.05.2026
Προειδοποίηση για «ισχυρής έντασης» επεισόδιο Ελ Νίνιο