E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έλληνας επιστήμονας ανακάλυψε θεραπεία για την επίμονη φαγούρα

Νέο φάρμακο, για την ατοπική δερματίτιδα και το σοβαρό έκζεμα δοκίμασε με την ομάδα του στις ΗΠΑ

Δημοσίευση 18/10/2016 | 17:23

Έλληνας επιστήμονας ανακάλυψε θεραπεία για την επίμονη φαγούρα

Ένα νέο φάρμακο, για την ατοπική δερματίτιδα και το σοβαρό έκζεμα, δοκίμασαν με επιτυχία επιστήμονες στις ΗΠΑ. Το φάρμακο που ανέπτυξε ένας Έλληνας ερευνητής, σταματά την οδυνηρή φαγούρα και επιτρέπει την αποκατάσταση των βλαβών στο δέρμα, οι οποίες επιδεινώνονται από το συνεχές ξύσιμο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr Γιώργο Γιανκόπουλο έκαναν σε σχεδόν 1.400 ασθενείς δύο κλινικές δοκιμές, με παράλληλη χρήση εικονικού φαρμάκου.

Οι δοκιμές διήρκεσαν 16 εβδομάδες και τα άκρως θετικά αποτελέσματά τους παρουσιάστηκαν σε αμερικανικό ιατρικό περιοδικό.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για το σοβαρό έκζεμα, το οποίο λόγω της τρομερής φαγούρας και των δερματικών βλαβών μπορεί να οδηγήσει μερικούς ανθρώπους σε ισχυρά φάρμακα με σοβαρές παρενέργειες που προορίζονται για άλλες παθήσεις (ανοσοκατασταλτικά, στεροειδή υψηλής δοσολογίας κ.α.) ή ακόμη μέχρι και στην αυτοκτονία.

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια μορφή εκζέματος, που εμφανίζεται στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες. Μία από τις συνέπειες της νόσου είναι η αδυναμία των ασθενών να κοιμηθούν τα βράδια λόγω της φαγούρας. Δερματικές κρέμες, που συχνά χρησιμοποιούνται, καθώς και διάφορες εναλλακτικές θεραπείες, σπάνια εμφανίζουν θετικά αποτελέσματα.

Όπως έδειξαν οι δύο κλινικές δοκιμές φάσης 3, χάρη στο νέο φάρμακο οι περισσότεροι ασθενείς εμφάνισαν εξασθένηση της φαγούρας μετά τη δεύτερη εβδομάδα της θεραπείας και εξάλειψή της σε λίγους μήνες, ενώ και το δέρμα τους άρχισε να καθαρίζει από τα διάσπαρτα εξανθήματα. Σχεδόν στο 40% των ασθενών όλες οι δερματικές βλάβες εξαφανίσθηκαν πλήρως. Για μερικούς μάλιστα η ανακούφιση ήταν σχεδόν άμεση.

Ο Γιώργος Δ. Γιανκόπουλος είναι επικεφαλής επιστήμονας, Πρόεδρος και Διευθυντής της επιστημονικής ομάδας στην εταιρεία Regeneron Laboratories. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η έρευνα που έκανε ο Γιανκόπουλος τον οδήγησε στο να γίνει εκατομμυριούχος. Μάλιστα είναι ο πρώτος επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης (R n’ D) στον τομέα της φαρμακευτικής βιομηχανίας που γίνεται δισεκατομμυριούχος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιράν: Στρατιωτικό ελικόπτερο κατέπεσε σε αγορά φρούτων, τέσσερις νεκρoί

Ελλάδα 24.02.2026
Νεκροί είναι ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου καθώς και δύο έμποροι

Ζελένσκι: «Ο Πούτιν δεν πέτυχε τους στόχους του – Δεν λύγισε τους Ουκρανούς»

Κόσμος 24.02.2026
Στις 09:00 το πρωί στην Ουκρανία τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για την επέτειο των 4 ετών από την εισβολή της Ρωσίας.

Καισαριανή: Η συγκινητική ιστορία του Κώστα Ρουσόπουλου που πήρε τη θέση άλλου στο απόσπασμα

Ελλάδα 24.02.2026
Ο Κώστας Ρουσόπουλος φώναξε «παρών» όταν άκουσε το όνομα συγκρατούμενού του που είχε οικογένεια - «Ζήσε εσύ Γιώργη, έχεις οικογένεια και παιδιά, εγώ μόνο τη μάνα μου έχω και τ`αδέρφια»

Ελληνίδα στο Μεξικό περιγράφει την κατάσταση μετά την εξόντωση του «Ελ Μέντσο»: «Ηταν η πρώτη φορά που ένιωσα φόβο»

Κόσμος 24.02.2026
Σε πολλές πόλεις ξέσπασαν επεισόδια με αποκλεισμούς δρόμων και πυρπολήσεις οχημάτων και καταστημάτων

Βίντεο: Γραμματέας λυκείου στις ΗΠΑ ομολογεί με δάκρυα στα μάτια σχέση με μαθητή

Κόσμος 24.02.2026
Ο σύζυγός της κατέθεσε αίτηση διαζυγίου και επιμέλειας των παιδιών, την έπιασε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στο κρεβάτι με τον 18χρονο – Η ίδια αρνείται σχέση με 17χρονο που την κατηγορεί

Το χωριό της Ρωσίας που έχασε σχεδόν όλους τους άνδρες του στον πόλεμο στην Ουκρανία

Κόσμος 24.02.2026
Σήμερα συμπληρώνονται 4 χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

Κυψέλη: Συγκλονίζει η κόρη του 64χρονου ‑ «Με είχε βιάσει στα 7 μου ‑ Η μητέρα μου το γνώριζε»

Ελλάδα 24.02.2026
Εξακολουθεί να αναζητείται από τις Αρχές ο 64χρονος που αποπειράθηκε να κακοποιήσει σeξουαλικά την 25χρονη κοπέλα με αναπηρία

Ποιοι σταθμοί του Μετρό κλείνουν νωρίτερα λόγω έργων

Ελλάδα 24.02.2026
Δείτε αναλυτικά τα τελευταία δρομολόγια

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νέα Υόρκη που «θάβεται» κάτω από το χιόνι

Κόσμος Χτες
Η Νέα Υόρκη αντιμέτωπη με μία από τις ισχυρότερες χιονοθύελλες των τελευταίων ετών