E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έλληνας επιστήμονας ανακάλυψε θεραπεία για την επίμονη φαγούρα

Νέο φάρμακο, για την ατοπική δερματίτιδα και το σοβαρό έκζεμα δοκίμασε με την ομάδα του στις ΗΠΑ

Δημοσίευση 18/10/2016 | 17:23

Έλληνας επιστήμονας ανακάλυψε θεραπεία για την επίμονη φαγούρα

Ένα νέο φάρμακο, για την ατοπική δερματίτιδα και το σοβαρό έκζεμα, δοκίμασαν με επιτυχία επιστήμονες στις ΗΠΑ. Το φάρμακο που ανέπτυξε ένας Έλληνας ερευνητής, σταματά την οδυνηρή φαγούρα και επιτρέπει την αποκατάσταση των βλαβών στο δέρμα, οι οποίες επιδεινώνονται από το συνεχές ξύσιμο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr Γιώργο Γιανκόπουλο έκαναν σε σχεδόν 1.400 ασθενείς δύο κλινικές δοκιμές, με παράλληλη χρήση εικονικού φαρμάκου.

Οι δοκιμές διήρκεσαν 16 εβδομάδες και τα άκρως θετικά αποτελέσματά τους παρουσιάστηκαν σε αμερικανικό ιατρικό περιοδικό.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για το σοβαρό έκζεμα, το οποίο λόγω της τρομερής φαγούρας και των δερματικών βλαβών μπορεί να οδηγήσει μερικούς ανθρώπους σε ισχυρά φάρμακα με σοβαρές παρενέργειες που προορίζονται για άλλες παθήσεις (ανοσοκατασταλτικά, στεροειδή υψηλής δοσολογίας κ.α.) ή ακόμη μέχρι και στην αυτοκτονία.

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια μορφή εκζέματος, που εμφανίζεται στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες. Μία από τις συνέπειες της νόσου είναι η αδυναμία των ασθενών να κοιμηθούν τα βράδια λόγω της φαγούρας. Δερματικές κρέμες, που συχνά χρησιμοποιούνται, καθώς και διάφορες εναλλακτικές θεραπείες, σπάνια εμφανίζουν θετικά αποτελέσματα.

Όπως έδειξαν οι δύο κλινικές δοκιμές φάσης 3, χάρη στο νέο φάρμακο οι περισσότεροι ασθενείς εμφάνισαν εξασθένηση της φαγούρας μετά τη δεύτερη εβδομάδα της θεραπείας και εξάλειψή της σε λίγους μήνες, ενώ και το δέρμα τους άρχισε να καθαρίζει από τα διάσπαρτα εξανθήματα. Σχεδόν στο 40% των ασθενών όλες οι δερματικές βλάβες εξαφανίσθηκαν πλήρως. Για μερικούς μάλιστα η ανακούφιση ήταν σχεδόν άμεση.

Ο Γιώργος Δ. Γιανκόπουλος είναι επικεφαλής επιστήμονας, Πρόεδρος και Διευθυντής της επιστημονικής ομάδας στην εταιρεία Regeneron Laboratories. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η έρευνα που έκανε ο Γιανκόπουλος τον οδήγησε στο να γίνει εκατομμυριούχος. Μάλιστα είναι ο πρώτος επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης (R n’ D) στον τομέα της φαρμακευτικής βιομηχανίας που γίνεται δισεκατομμυριούχος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΑΟΚ: «Έγιναν όλα με την προβλεπόμενη διαδικασία» είπε δικηγόρος της εταιρείας ενοικίασης βαν

Αθλητικά Νέα 28.01.2026
«Δεν χρειάζεται επαγγελματικό δίπλωμα για να νοικιάσει κάποιος ένα βαν - Όσοι δηλώθηκαν ως οδηγοί ταυτοποιήθηκαν και είχαν δίπλωμα

Καιρός: KRISTIN το όνομα της νέας κακοκαιρίας ‑ Πού και πότε θα «χτυπήσει»

Καιρός 28.01.2026
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ

Τέξας: Τρία αδέλφια έχασαν τη ζωή τους, αφού έπεσαν σε παγωμένη λίμνη

Κόσμος 28.01.2026
«Προσπάθησα να παλέψω για τη ζωή των παιδιών μου. Τα έβλεπα να πνίγονται και δεν μπορούσα να τα βοηθήσω», δήλωσε η μητέρα των τριών αγοριών

Γιατί οι οπαδοί επέλεξαν τη διαδρομή μέσω Ρουμανίας

Ελλάδα 28.01.2026
Διερευνώνται οι συνθήκες του τροχαίου με βαν οπαδών του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία

Τα πρώτα λόγια στην κάμερα του Μάριου που σώθηκε από το τραγικό δυστύχημα

Ελλάδα 28.01.2026
Έξι οπαδοί βρήκαν ακαριαίο θάνατο κι ένας υπέκυψε λίγο αργότερα στα τραύματά του

ΔΥΠΑ: 160 εργαστήρια συμβουλευτικής τον Φεβρουάριο

Ελλάδα 28.01.2026
Τα 138 θα είναι δια ζώσης και τα 22 διαδικτυακά

«Μπλόκαρε το τιμόνι κατά την προσπέραση», είπε τραυματίας σε γιατρό για το τρoχαίo

Ελλάδα 28.01.2026
Η σοβαρή μαρτυρία κάνει λόγο για πιθανό τεχνικό πρόβλημα στο όχημα που ενεπλάκη στο θανατηφόρο τροχαίο με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ

Και δεύτερη «αρμάδα» στέλνει ο Τραμπ στο Ιράν: «Ελπίζω ότι θα κάνουν συμφωνία»

Κόσμος 28.01.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκρινε τη Δευτέρα, πως το Ιράν επιδιώκει διπλωματική λύση όσο αφορά τις εντάσεις με τις ΗΠΑ

Φυλάκιση 20 μηνών για την πρώην πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας, που δωροδοκούνταν με τσάντες Chanel και διαμαντένια κολιέ

Ελλάδα 28.01.2026
Η Κιμ Κέον Χι είχε αποδεχθεί πανάκριβα δώρα από στελέχη της Εκκλησίας της Ενοποίησης με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες