LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου

Δημοσίευση 7/10/2016 | 00:08

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου

1825 – Εκδίδεται για πρώτη φορά η Γενική Εφημερίς της Ελλάδος, ο πρόδρομος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως

Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας που κάλυπτε τις ανάγκες της κυβέρνησης, κυκλοφόρησε πριν από το τέλος της Ελληνικής Επανάστασης, στις 7 Οκτωβρίου του 1825. Ονομάστηκε «Γενική Εφημερίς της Ελλάδος» και η διάρκεια ζωής της (τουλάχιστον με αυτό το όνομα), ήταν επτά χρόνια, μέχρι και τον Μάρτιο του 1832.

Εκδότες της διετέλεσαν οι θεόκλητος Φαρμακίδης, Γεώργιος Χρυσίδης και Ιωάννης Γαλιάτσας. Εκτός από επίσημα έγγραφα, αποφάσεις και κυβερνητικές ανακοινώσεις, η εφημερίδα προσπαθούσε να ενημερώσει και τον ελληνικό λαό, δημοσιεύοντας ειδήσεις από ξένα πρακτορεία. Οι στόχοι του εντύπου διαγράφονται από τον πρώτο του εκδότη, στην Προκήρυξιν που δημοσιεύει στις 30 Σεπτεμβρίου 1830: απηχώντας τις ιδέες του Διαφωτισμού, προβάλει, με γλώσσα απλή, τις αρχές της ελευθεροτυπίας και το αγαθό της παιδείας.

Το 1832 η «Γενική Εφημερίς της Ελλάδος» μετονομάστηκε σε «Εθνική Εφημερίς» και ένα χρόνο αργότερα, το 1833, πήρε το σημερινό της όνομα, «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», από την Αντιβασιλεία του Όθωνα.

1949 –Ιδρύεται στην σοβιετική ζώνη κατοχής, η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας

Μετά την ήττα των Γερμανών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Σύμμαχοι που έφτασαν μέχρι την Γερμανία, την χώρισαν σε γραμμές επιρροής και κατοχής. Η ανατολική Γερμανία μαζί με το ανατολικό Βερολίνο, προσαρτήθηκαν στην σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης. Οι υπόλοιπες «Ζώνες», ελέγχονταν από τις ΗΠΑ, την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πολιτική της ανατολικής Γερμανίας είχε διαμορφωθεί με την λογική και την ιδεολογική βάση του κομμουνιστικού κόμματος, αποτελώντας ουσιαστικά ένα σοσιαλιστικό κράτος. Έτσι, θέλοντας να αποσχιστεί από την υπόλοιπη «Δυτική» Γερμανία, στις 7 Οκτωβρίου του 1949, γίνεται ανεξάρτητο κράτος, με το όνομα «Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας», που έμεινε περισσότερο γνωστή ως Ανατολική Γερμανία. Οι δυτικές ζώνες μαζί με την δυτική πλευρά του Βερολίνου, θα αποτελέσουν την Δυτική Γερμανία.

Ο διαχωρισμός αυτός θα κρατήσει για 41 ολόκληρα χρόνια, με το τείχος του Βερολίνου να είναι το σύμβολο αυτού του διαχωρισμού. Σε αυτά τα 41 χρόνια, πολλοί άνθρωποι έχασαν την ζωή του προσπαθώντας να περάσουν είτε στην μια είτε στην άλλη πλευρά. Το Βερολίνο έγινε το κέντρο της παγκόσμιας κατασκοπείας και η «πρωτεύουσα» του Ψυχρού Πολέμου.

Το 1990, και συγκεκριμένα στις 3 Οκτωβρίου, με απόφαση της ανατολικογερμανικής Βουλής, προσχώρησε στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Έτσι, έδωσε τέλος και τυπικά στον Ψυχρό Πόλεμο, με την Γερμανία να γίνεται πάλι ένα κράτος, ύστερα από περίπου μισό αιώνα.

1979 – Αεροσκάφος της Swissair βγαίνει εκτός αεροδιαδρόμου καθώς προσγειώνεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. 14 νεκροί και 10 τραυματίες.

Στις 7 Οκτωβρίου του 1979, η πτήση SR-316 ξεκίνησε από την Γενεύη με προορισμό την Αθήνα. Το αεροσκάφος τύπου DC-8 έφτασε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και επιχείρησε προσγείωση. Άγγιξε τον διάδρομο με ταχύτητα 270χλμ/ώρα. Αν και προσπάθησε να επιβραδύνει, βγήκε από τον διάδρομο και σταμάτησε στον δημόσιο δρόμο. Η αριστερή του πτέρυγα και η ουρά του διαχωρίστηκαν και ξέσπασε πυρκαγιά. Από τους 142 επιβάτες της πτήσης οι 14 έχασαν την ζωή τους.

Μετά το δυστύχημα αποκαλύφθηκε πως το αεροσκάφος μετέφερε 450 κιλά ραδιοϊσοτόπων και μια μικρή ποσότητα πλουτώνιου! Το γεγονός μαθεύτηκε ευτυχώς γρήγορα ενώ οι πυροσβέστες που έσπευσαν στην φωτιά, αργότερα ελέγχθηκαν για έκθεση σε ραδιενέργεια.

Η διερεύνηση του ατυχήματος έβγαλε το πόρισμα πως το αεροσκάφος επιχείρησε να προσγειωθεί με μεγάλη ταχύτητα και δεν κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν σωστά το σύστημα πέδησης.

Δυο μέρες αργότερα οι Ελληνικές Αρχές απήγγειλαν κατηγορίες στους δυο κυβερνήτες για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Η δίκη έγινε 4 χρόνια αργότερα, με τον κυβερνήτη Fritz Schmutz και τον συγκυβερνήτη Martin Deuringer να κρίνονται ένοχοι, με ποινή φυλάκισης 5 και 2,5 χρόνια αντίστοιχα. Αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση και άσκησαν έφεση. Στην έφεση, το δικαστήριο αποφάσισε πως μπορούσαν να εξαγοράσουν τις ποινές τους. Δεν ξαναπέταξαν ποτέ, αν και συνέχισαν να εργάζονται στην Swissair.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μουντιάλ 2022: Θα είναι το αυτό το Μουντιάλ των εκπλήξεων;

Σήμερα
Το Μουντιάλ του Κατάρ βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα του. Το ποδόσφαιρο που βλέπουμε δεν δικαιολογεί ακόμα τη σκέψη κάποιων ότι οι παίκτες θα βρίσκονται σε φουλ ρυθμούς και θα δούμε απίστευτο θέαμα.

Η πρώτη δασκάλα πολεμικών τεχνών που έμαθε αυτοάμυνα στις γυναίκες

Σήμερα
Ήταν η πρώτη Βρετανίδα δασκάλα ζίουζίτσου και μία από τις πρώτες γυναίκες δασκάλες πολεμικών τεχνών στον δυτικό κόσμο.

Η μεγαλύτερη εξέγερση των πολιτών της Κίνας μετά από 33 χρόνια απειλεί το καθεστώς

Σήμερα
15 Απριλίου 1989. Ο Χου Γιαομπάνγκ, πρώην Γενικός Γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος Κίνας που υποστήριζε ένθερμα τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο κομουνιστικό καθεστώς της Κίνας, πεθαίνει από καρδιακή προσβολή. Στην κηδεία βρέθηκαν πάνω από 100 χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως φοιτητές για να διαδηλώσουν υπέρ τις δημοκρατίας.

Οι επιστήμονες ξύπνησαν «ιούς ζόμπι»

Σήμερα
Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται και οι παγετώνες λιώνουν, απελευθερώνονται πάσης φύσεως υλικά που παρέμεναν παγωμένα εδώ και αιώνες.

Σαν σήμερα: Η τραγωδία της επετείου του Γοργοποτάμου με 13 νεκρούς

Σήμερα
Η τραγωδία της επετείου του Γοργοποτάμου στις 29 Νοεμβρίου του 1964, δεν ήταν μόνο αιτία ώστε να σκοτωθούν 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 45 αλλά ήταν και αφορμή για τις ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό τοπίο της Ελλάδας που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια.

Πώς έβριζαν οι αρχαίοι Έλληνες;

Χτες
Κάθε λαός έχει τις δικές του βρισιές, έτσι και οι αρχαίοι Έλληνες είχαν το δικό τους λεξιλόγιο όταν ήθελαν να μειώσουν κάποιον.

Σήμερα έμαθα: Το απαγορευμένο βιβλίο που γράφτηκε με το αίμα του Σαντάμ Χουσείν

Χτες
Βαθιά κάτω από το τζαμί Umm al-Qura στη Βαγδάτη, κλειδωμένο σε ένα μυστικό χρηματοκιβώτιο, βρίσκεται ένα αντικείμενο που δημιουργεί παράδοξο. Είναι τόσο βλάσφημο που ο Ισλαμικός νόμος επιτάσσει την καταστροφή του, αλλά και τόσο ιερό που εν τέλι δεν μπορεί. Αυτό είναι το ματωμένο Κοράνι, ένα αντίγραφο του ιερού βιβλίου του Ισλάμ, γραμμένο με το αίμα του πρώην δικτάτορα του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν.

Σαν σήμερα: Η αποζημίωση του ελληνικού κράτους στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Χτες
Στις 28 Νοεμβρίου του 2002, ύστερα από μια μακρά δικαστική διαδικασία που ξεκίνησε το 1994, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδίκασε ως αποζημίωση το ποσό των 13,7 εκατ. ευρώ στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, το οποίο έπρεπε να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο.

Το κρέας που φτιάχτηκε χωρίς να σκοτωθεί κανένα ζώο

Προχτές
Έχετε ακούσει για κρέας που φτιάχνεται σε επιστημονικά εργαστήρια χωρίς να σκοτωθεί κανένα ζώο; Σύντομα λοιπόν θα γίνει πραγματικότητα στις ΗΠΑ.

Γιατί τα έργα τέχνης από γυναίκες καλλιτέχνες κοστίζουν λιγότερο από αυτά των αντρών;

Προχτές
Υπάρχει μια τεράστια διαφορά αμοιβών μεταξύ των φύλων στον κόσμο της αποτίμησης της τέχνης - Η θέση των γυναικών στον χώρο της τέχνης είναι υποτιμημένη

Yπάρχει μια περίπτωση που δεν πρέπει να βάζεις emojis όσο κι αν σου αρέσουν

Προχτές
Παρόλο που μπορεί να έχετε 838 emoji από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε, κανένα δεν θα ήταν ΟΚ για χρήση στο χώρο εργασίας.

O Γιαπωνέζος που έφτιαξε το σπίτι του μέσα σε ένα τεράστιο σχολείο

Προχτές
Εντάξει, αυτό πιθανώς ακούγεται πιο ανατριχιαστικό από ό, τι είναι πραγματικά. Haretoke Design Hostel, το ασυνήθιστο καταφύγιο στην πλαγιά του λόφου με ενοικίαση δωματίου μέσω Airbnb με θέα στο βουνό από 24 δολάρια ανά διανυκτέρευση.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.