E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το πρώτο υποβρύχιο ήταν ένα… βαρέλι με κουπιά!

Έβλεπε μπροστά

Δημοσίευση 16/10/2016 | 00:09

Το πρώτο υποβρύχιο ήταν ένα… βαρέλι με κουπιά!

Μια από τις πρώτες ιδέες για ένα υποβρύχιο εκπονήθηκε από τον Άγγλο William Bourne το 1578, αλλά μόνο το 1620 το σχεδίασε και το κατασκεύασε ο Ολλανδός Cornelius Drebbel. Το υποβρύχιό του ήταν κατασκευασμένο από ξύλο και κινούνταν με κουπιά, ενώ μπορούσε να μείνει κάτω από το νερό για αρκετές ώρες. Ειδικοί σωλήνες ήταν ενσωματωμένοι στο υποβρύχιο, που έμοιαζε με βαρέλι, και έφταναν μέχρι την επιφάνεια, φέρνοντας οξυγόνο στο εσωτερικό. Η πρώτη δοκιμή έγινε στον Τάμεση στο Λονδίνο και το βαρέλι έμεινε κάτω από το νερό για τρεις ώρες, κάνοντας όσους είχαν συγκεντρωθεί στις όχθες του να νομίζουν πως είχε εξαφανιστεί.

Ολλανδός ποιητής και συνθέτης Constantijn Huygens, ο οποίος είδε τις δοκιμές, αργότερα έγραψε πως αυτή η «τολμηρή εφεύρεση» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περιόδους πολέμου, να επιτεθεί και να βυθίσει εχθρικά πλοία, αλλά θα χρειαζόταν άλλα εκατό χρόνια πριν κατασκευαστεί το πρώτο στρατιωτικό υποβρύχιο. Το 1718, ένας Ρώσος ξυλουργός, οYefim Nikonov έγραψε στον Μεγάλο Πέτρο της Ρωσίας ότι θα μπορούσε να κατασκευάσει ένα υποβρύχιο και να καταστρέψει όλα τα εχθρικά πλοία.

Και εκείνος από περιέργεια κάλεσε τον Nikonov στην Αγία Πετρούπολη και του ζήτησε να ξεκινήσει. Τελείωσε την κατασκευή του μοντέλου το 1721 και το δοκίμασε παρουσία του τσάρου, που ήταν τόσο ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα που διέταξε τον Nikonov να ξεκινήσει επίσημα την κατασκευή. Ωστόσο, δεν ήταν επιτυχής η έκβαση, αφού το ένα μετά το άλλο βυθίζονταν αναγκάζοντας τον τσάρο να εγκαταλείψει το σχέδιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ανακαίνιση έφερε στο φως μια παλιά φωτογραφία: «Aυτή είναι η μαμά μου!»

Stories 04.03.2026
Η σύμπτωση που προκάλεσε έντονη συγκίνηση

Τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση ενδεχόμενου πολέμου στην Ελλάδα – Οδηγός ψυχραιμίας και προετοιμασίας από το ChatGPT

Νέα Εποχή 04.03.2026
Πρακτικά βήματα προστασίας, ενημέρωσης και οργάνωσης για εσένα και την οικογένειά σου σε συνθήκες εθνικής κρίσης

Proxy Wars στη Μέση Ανατολή: Όταν οι «μικροί» πολεμούν για τους «μεγάλους» – Ποιος πληρώνει το τίμημα;

Stories 04.03.2026
Η Στρατηγική της «Αποστάσεως»: Γιατί προτιμάται ο Proxy War;

Γιατί θα αποφυλακιστεί νωρίτερα ο Diddy

Πρόσωπα 04.03.2026
Ποιος είναι ο λόγος για την πρόωρη αποφυλάκιση;

Σιρίν Εμπαντί: Η γυναίκα που νίκησε τον φόβο και πλήρωσε το τίμημα της ελευθερίας

Πρόσωπα Χτες
Από την πρώτη γυναίκα δικαστή του Ιράν σε εξόριστη σύμβολο ανθρωπίνων δικαιωμάτων – το Νόμπελ Ειρήνης που την προστάτευσε και ταυτόχρονα την εξέθεσε

Σε ποιες χώρες θα ήσουν πιο ασφαλείς, αν ξεσπούσε ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος

Νέα Εποχή Χτες
Οι πιο «ασφαλείς» χώρες στον κόσμο σύμφωνα με διεθνείς δείκτες ειρήνης και γεωπολιτικούς παράγοντες