LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σαν σήμερα: Ο «δράκος» Κυριάκος Παπαχρόνης οδηγείται σε δίκη

Βίαζε και σκότωνε γυναίκες για εκδίκηση – Στις 15 Ιουνίου 1983

Δημοσίευση 15/6/2016 | 00:12

Σαν σήμερα: Ο «δράκος» Κυριάκος Παπαχρόνης οδηγείται σε δίκη

Η ιστορία του επονομαζόμενου «δράκου της Δράμας» ξεκίνησε σε έναν οίκο ανοχής όταν ήταν 14 ετών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ξάνθη και στα 14 πήγε με μερικούς φίλους του σε έναν οίκο ανοχής. Εκεί μια πόpνη πρόσβαλλε τον ανδρισμό του, αποκαλώντας τον «ανίκανο». Από εκείνη την στιγμή και μετά, στο μυαλό του Κυριάκου Παπαχρόνη άρχισε να δημιουργείται ένα μίσος για το γυναικείο φύλο. Η ιδέα της εκδίκησης είχε μπει για τα καλά στον ήδη διαταραγμένο ψυχισμό του.

Βίαζε και σκότωνε για εκδίκηση

Η παράνομη και απεχθής δράση του ξεκλινησε όταν υπηρετούσε στην Δράμα ως έφεδρος αξιωματικός στην 19η μοίρα των ΛΟΚ. Το 1981, στις 5 Σεπτεμβρίου, καταγράφεται το πρώτο έγκλημα, όταν ο Παπαχρόνης βιάζει και σκοτώνει μια ιερόδουλη στην Δράμα. Το ίδιο προσπάθησε να κάνει και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, αλλά ευτυχώς δεν κατάφερε να βιάσει και να σκοτώσει την Μ. Ποστιάδου. Το 1982 ενέτεινε την εγκληματική του δράση. Τρείς απόπειρες βιασμού και δολοφονίας και βέβαια, η άγρια δολοφονία της Αναστασίας Αλεξανδρίδου στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, αφού πρώτα την βίασε επανειλημμένα.

Οι βομβιστικές επιθέσεις

Όμως η δράση του Παπαχρόνη δεν περιοριζόταν σε βιασμούς και δολοφονίες γυναικών. Κατηγορήθηκε επίσης και για πέντε βομβιστικές επιθέσεις. Τρείς σε τραπεζικά καταστήματα στην Ξάνθη και στην Καβάλα, μια στο ταχυδρομείο της Ξάνθης και άλλη μια στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Καβάλας.

Στις πρώτες έρευνες συμμετείχε και ο ίδιος

Στην Βόρεια Ελλάδα είχε σημάνει συναγερμός. Όλοι είχαν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό εναντίον ενός άγνωστου βιαστή-δολοφόνου-εμπρηστή. Όμως στις πρώτες έρευνες συμμετείχε και ο ίδιος!

Σύμφωνα με μαρτυρίες των γυναικών που αποπειράθηκε να βιάσει, ο δράστης φορούσε στρατιωτική στολή όταν διέπραττε τα έγκληματά του. Οπότε η αστυνομία είχε φτάσει στο συμπέρασμα ότι ο δράστης υπηρετούσε στα γύρω στρατόπεδα. Έγιναν λοιπόν εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όλα. Όταν έγινε έλεγχος στο στρατόπεδο του Παπαχρόνη, ο ίδιος τέθηκε επικεφαλής της ομάδας έρευνας, που είχε ως σκοπό να εντοπίσει τον «δράκο».

Όμως δυο αξιωματικοί κατάφεραν να συγκεντρώσουν πληροφορίες και τελικά ο Παπαχρόνης συνελήφθη.

Οι περιγραφές που σόκαραν το πανελλήνιο

Οι περιγραφές του Παπαχρόνη για τα εγκλήματά του ήταν σοκαριστικές. «Θόλωνε το μυαλό μου. Ήθελα να χτυπήσω. Έφτανα στο μεγαλείο. Την χτυπούσα, τελείωνε...». Τον ερέθιζε ο ήχος των τακουνιών. Όπως είχε αποκαλύψει, όταν άκουγε τακούνια σταματούσε το μυαλό του. Αίσθηση είχε προκαλέσει και η κουβέντα που είπε σε μια δημοσιογράφο: «εσένα σ’ αγαπάω γιατί έχεις ψηλά τακούνια».

Η δίκη

Η δίκη του «δράκου» της Δράμας ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου του 1983. Αρχικά ο Κυριάκος Παπαχρόνης είχε αρνηθεί τα πάντα, αλλά κάποια στιγμή λύγισε και τα παραδέχτηκε όλα. Αρχικά καταδικάστηκε σε δις εις θάνατον και 23 χρόνια φυλακής. Όμως αργότερα η ποινή μετατράπηκε σε ισόβια. Το Διαρκές Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης τον καταδίκασε για τις βομβιστικές επιθέσεις σε 15ετη κάθειρξη και 20χρονη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Τελικά η φυλάκισή του κράτησε 21 χρόνια και έξι μήνες. Το 2004 αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Λέγεται πως τα πρώτα του λόγια μόλις άκουσε την ποινή του ήταν: «Ευχαριστώ! Τι βάζετε τέτοιες ποινές; Τόσα χρόνια θα ζήσουμε; Στείλτε με στο απόσπασμα γιατί αν βγω έξω, πάλι τα ίδια θα κάνω».

Η φυλακή

Στην φυλακή ο Κυριάκος Παπαχρόνης λάμβανε γράμματα από θαυμάστριες. Τα εpωτικά γράμματα θαυμασμού που του απευθύνονταν, προσπάθησαν να εξηγηθούν από ψυχολόγους. Η διάγνωσή τους έκανε λόγο για εμμονή, για το μίσος που αισθάνεται μια γυναίκα για το ίδιο της το φύλο, το οποίο τις οδηγούσε να έχουν αισθάνονται έλξη για έναν άνδρα που βίαζε και σκότωνε.

Ο Παπαχρόνης συμμετείχε σε πολλές ομάδες επανένταξης. Τα πρώτα χρόνια δημιούργησε αρκετά προβλήματα, αλλά αργότερα αφοσιώθηκε στο διάβασμα και στον θεό, συμμετέχοντας ενεργά στις ομάδες δεύτερης ευκαιρίας.

Η αποφυλάκιση

Η έλξη πάντως που δημιουργούσε στις γυναίκες συνεχίστηκε, ακόμα και μετά την αποφυλάκισή του. Σχεδόν αμέσως μόλις αποφυλακίστηκε, αρραβωνιάστηκε την Λίνα Τόλιου, η οποία δηλώνει τρελά εpωτευμένη μαζί του.

Σήμερα σε ηλικία 56 ετών, ζει στην επαρχία μαζί με την αρραβωνιαστικιά του.

Πως είναι σήμερα ο Κυριάκος Παπαχρόνης

Απόσπασμα από το επεισόδιο της σειράς «10η εντολή» που βασίστηκε στην ιστορία του Κυριάκου Παπαχρόνη

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Maria Callas Museum

Εισιτήρια 30.10.2023
MARIA CALLAS MUSEUMαπό 27/10 έως 29/023

To πάρκο της Επιστήμης

Εισιτήρια 17.02.2023
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣαπό 18/02 έως 19/028

Μονοήμερη εκδρομή Μυκήνες ‑ Ναύπλιο

Εισιτήρια 27.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ05/03

Μονοήμερη εκδρομή στο Γαλαξίδι

Εισιτήρια 03.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ27/02

Μονοήμερη εκδρομή στη Πάτρα για το Πατρινό Καρναβάλι

Εισιτήρια 03.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ26/02

Mονοήμερη εκδρομή Χελμός ‑ Καλάβρυτα

Εισιτήρια 12.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ29/01

Mονοήμερη εκδρομή Παρνασσός ‑ Αγόριανη

Εισιτήρια 12.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ22/01

Χριστουγεννιάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα

Εισιτήρια 02.12.2022
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣαπό 26/12 έως 08/01

Μονοήμερη εκδρομή στη Στενή Ευβοίας

Εισιτήρια 02.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ15/01

COMBO Brice Marden ‑ Μόνιμες εκθέσεις

Εισιτήρια 19.07.2022
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/05 έως 29/08

Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα

Εισιτήρια 19.07.2022
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/05 έως 29/08