E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Gucci φόρεσε τις δημιουργίες της σε αγάλματα του Παρθενώνα!

Ο κορυφαίος οίκος μόδας εξοργίζει την UNESCO

Δημοσίευση 30/12/2015 | 19:09

Η Gucci φόρεσε τις δημιουργίες της σε αγάλματα του Παρθενώνα!

Ο οίκος Gucci προκαλεί μεγάλο σκάνδαλο και εξοργίζει την UNESCO, σχεδιάζοντας ένα ειδικό διαφημιστικό πρότζεκτ με Photoshop, στο οποίο ντύνει τα γλυπτά του Παρθενώνα με ρούχα του.

Διόνυσος με hipster look;

Στα βιντεάκια που πόσταρε πριν από λίγο καιρό η γνωστή εταιρεία Gucci στο επίσημο προφίλ της στο Instagram, βλέπουμε το άγαλμα του Διονύσου, στο Ανατολικό Αέτωμα που αναπαριστά τη γέννηση της θεάς Αθηνάς, με πολύχρωμο σορτς, γυναικεία τσάντα και λουλούδι στο αυτί, να βγάζει selfie με το κινητό. Και στο Δυτικό Αέτωμα, ο Κέκροπας διαφαίνεται ντυμένος χίπης, ο Ιλισσός φοράει γυναικεία κοσμήματα και μαζί με την Καλλιρρόη, που κρατάσει το iPhone της, παρακολουθούν τη φιλονικία του Ποσειδώνα με την Αθηνά για την ονομασία της πόλης.

Η αναπαράσταση προκάλεσε οξύτατη αντίδραση της UNESCO Πειραιώς και Νήσων, η οποία κάνει λόγω για ευτελισμό κλασικών έργων μοναδικού κάλλους και αισθητικής και εικαστικό βανδαλισμό των γλυπτών.

Inspired by #GucciGram, spontaneous digital art by @deryaacakirsoy. #GGBlooms #GGCaleido #AlessandroMichele

Ένα βίντεο που δημοσίευσε ο χρήστης Gucci (@gucci) στις


Παρατίθεται αυτούσια η καταγγελία της UNESCO Πειραιώς & Νήσων

«Στη γέννηση της θεάς Αθηνάς, ο Διόνυσος, με πολύχρωμο σορτς, γυναικεία τσάντα και λουλούδι στο αυτί απολαμβάνει τον εαυτό του τραβώντας selfie με το κινητό. Ο Κέκροπας ντυμένος σαν χίπις, ο Ιλισσός φορώντας γυναικεία αξεσουάρ και δίπλα η Καλλιρρόη με το iphone, παρακολουθούν τη φιλονικία του Ποσειδώνα με την Αθηνά για την πόλη Αθήνα.

Το "Gucci party" των θεών διαδραματίζεται στο δυτικό και ανατολικό αέτωμα του Παρθενώνα, προσβάλλοντας κάθε έννοια του σεβασμού σε ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Εξευτελίζοντας σύμβολα που για αιώνες έθρεψαν σπουδαίους δημιουργούς απ' όλον τον κόσμο. Ειρωνευόμενη τα «δάκρυα της Καρυάτιδας» και γελοιοποιώντας τον αγώνα των Ελλήνων για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα «ασήμαντες λεπτομέρειες » μπροστά στα σημαντικά κέρδη των πωλήσεων ­ η Εταιρεία επέλεξε τον παραπάνω τρόπο για να προβάλλει το έργο της Derya Çakırsoy ως «δημιουργικό». Συγκεκριμένα πρόκειται για «καλλιτεχνική παρέμβαση» στις φωτογραφίες των ανασυνθέσεων του Δυτικού και Ανατολικού Αετώματος του Παρθενώνα που βρίσκονται στο μουσείο της Ακρόπολης, ενώ σημαντικά τμήματα των οποίων βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Η άθλια παρέμβαση προβάλλει εμπορεύματα της GUCCI, με πλήρη αδιαφορία ως προς την πολιτιστική και συμβολική αξία των γλυπτών. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία και τον κανονισμό του Μουσείου της Ακρόπολης, η επαγγελματική φωτογράφιση ή/και η χρήση φωτογραφιών για εμπορικούς – διαφημιστικούς σκοπούς, των εκθεμάτων που βρίσκονται στο Μουσείο επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής έγκρισης από το Μουσείο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων, του οποίου οι σκοποί και οι δράσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ανάδειξη – προβολή και προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και αποτελεί ενεργό μέρος της συλλογικής προσπάθειας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, καταγγέλλει δημόσια την Εταιρεία για την δημοσίευση των εν λόγω φωτογραφιών και την καλεί να τις ανακαλέσει άμεσα.

Η παραπάνω εμπορική διαφήμιση με άλλοθι την «ελευθερία της έκφρασης», ουσιαστικά ευτελίζει κλασσικά έργα μοναδικού κάλλους και αισθητικής αφαιρώντας τους την «ελευθερία» να υπάρχουν απρόσβλητα ακόμα και από «εκλεπτυσμένους βανδαλισμούς». Παρακάτω παρουσιάζουμε τις φωτογραφίες που δημοσίευσε η Gucci σε αντιστοιχία με τα γλυπτά από το Ανατολικό και Δυτικό Αέτωμα του Παρθενώνα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μητσοτάκης για αγρότες: Η συντριπτική πλειοψηφία δεν είναι στα μπλόκα – Θέλουν διάλογο και τους «τραμπουκίζουν»

Ελλάδα Χτες
«Αυτοί που φώναζαν για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν στήριξαν τη μεταρρύθμιση στη Βουλή»

Ροδόπη: Αγρότες πέταξαν βαμβάκι και σανό στο γραφείο του Ευριπίδη Στυλιανίδη

Ελλάδα Χτες
Κατά πληροφορίες, τόσο ο βουλευτής όσο και οι συνεργάτες του απουσίαζαν τη στιγμή της κινητοποίησης

Σέρρες: Αφαντος παραμένει ο διοικητής της πυροσβεστικής – «Δεν τον είδε κανείς»

Ελλάδα Χτες
Οι έρευνες συνεχίζονται αδιάκοπα, με τις Αρχές να διατηρούν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Λαβρόφ: Οι Ουκρανοί επιχείρησαν να πλήξουν με 91 drones την κατοικία του Πούτιν – «Είναι ψέματα», λέει ο Ζελένσκι

Κόσμος Χτες
Η Ρωσία αναμένεται να αλλάξει στάση στις διαπραγματεύσεις μετά την καταγγελλόμενη επίθεση - Αρνείται τις κατηγορίες η Ουκρανία

Συνελήφθη παίκτης του Κολοσσού Ρόδου για υπόθεση ναρκωτικών

Ελλάδα Χτες
Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίστηκε δικογραφία

Κρήτη, Πομπηία και Στόουνχεντζ: Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2025 που ανατρέπουν όσα γνωρίζαμε

Πολιτισμός Χτες
Ο λαβύρινθος 4.000 ετών και ο μύθος του Μινώταυρου – Νέα ευρήματα σε Πομπηία, Ισπανία και Γαλλία

Google: Το «δώρο» στους χρήστες του Gmail – Η σημαντική αλλαγή που έρχεται σύντομα

Tech + Science Χτες
Η Google λανσάρει μια νέα λειτουργία που θα επιτρέπει στους του Gmail να απαλλαγούν από τις… ντροπιαστικές διευθύνσεις.

ΑΑΔΕ: «Παγώνουν» 10 ψηφιακές εφαρμογές για δηλώσεις και πληρωμές την Πρωτοχρονιά

Οικονομία Χτες
Η πρόσβαση στις ψηφιακές εφαρμογές «παγώνει» και θα επανέλθει την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου

Πάτρα: Ανήλικος έπεσε από μπαλκόνι ‑ Μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο

Ελλάδα Χτες
Οι συνθήκες της πτώσης του ανήλικου διερευνώνται

Θεσσαλονίκη: Υπέστη καρδιακή ανακοπή ενώ πήγαινε στο φαρμακείο για τη μητέρα του

Ελλάδα Χτες
Ο 55χρονος διασωληνώθηκε στο σημείο από διασώστες του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου

Τραγωδία στην Καλαμπάκα: Δύο αδέλφια νεκρά από αναθυμιάσεις

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για μία γυναίκα 65 ετών και έναν άνδρα 73 ετών, οι οποίοι φέρεται να έχασαν τη ζωή τους από αναθυμιάσεις, πιθανότατα προερχόμενες από ξυλόσομπα που χρησιμοποιούσαν για θέρμανση

Μουγκοπέτρος: Αθωωτική απόφαση από το δικαστήριο

Ελλάδα Χτες
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ήταν αθώος για την κατηγορία της ενδοοικογενειακής απειλής, την οποία υπέβαλε η σύζυγός του ανήμερα των Χριστουγέννων, και οδήγησε στη σύλληψή του