E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Gucci φόρεσε τις δημιουργίες της σε αγάλματα του Παρθενώνα!

Ο κορυφαίος οίκος μόδας εξοργίζει την UNESCO

Δημοσίευση 30/12/2015 | 19:09

Η Gucci φόρεσε τις δημιουργίες της σε αγάλματα του Παρθενώνα!

Ο οίκος Gucci προκαλεί μεγάλο σκάνδαλο και εξοργίζει την UNESCO, σχεδιάζοντας ένα ειδικό διαφημιστικό πρότζεκτ με Photoshop, στο οποίο ντύνει τα γλυπτά του Παρθενώνα με ρούχα του.

Διόνυσος με hipster look;

Στα βιντεάκια που πόσταρε πριν από λίγο καιρό η γνωστή εταιρεία Gucci στο επίσημο προφίλ της στο Instagram, βλέπουμε το άγαλμα του Διονύσου, στο Ανατολικό Αέτωμα που αναπαριστά τη γέννηση της θεάς Αθηνάς, με πολύχρωμο σορτς, γυναικεία τσάντα και λουλούδι στο αυτί, να βγάζει selfie με το κινητό. Και στο Δυτικό Αέτωμα, ο Κέκροπας διαφαίνεται ντυμένος χίπης, ο Ιλισσός φοράει γυναικεία κοσμήματα και μαζί με την Καλλιρρόη, που κρατάσει το iPhone της, παρακολουθούν τη φιλονικία του Ποσειδώνα με την Αθηνά για την ονομασία της πόλης.

Η αναπαράσταση προκάλεσε οξύτατη αντίδραση της UNESCO Πειραιώς και Νήσων, η οποία κάνει λόγω για ευτελισμό κλασικών έργων μοναδικού κάλλους και αισθητικής και εικαστικό βανδαλισμό των γλυπτών.

Inspired by #GucciGram, spontaneous digital art by @deryaacakirsoy. #GGBlooms #GGCaleido #AlessandroMichele

Ένα βίντεο που δημοσίευσε ο χρήστης Gucci (@gucci) στις


Παρατίθεται αυτούσια η καταγγελία της UNESCO Πειραιώς & Νήσων

«Στη γέννηση της θεάς Αθηνάς, ο Διόνυσος, με πολύχρωμο σορτς, γυναικεία τσάντα και λουλούδι στο αυτί απολαμβάνει τον εαυτό του τραβώντας selfie με το κινητό. Ο Κέκροπας ντυμένος σαν χίπις, ο Ιλισσός φορώντας γυναικεία αξεσουάρ και δίπλα η Καλλιρρόη με το iphone, παρακολουθούν τη φιλονικία του Ποσειδώνα με την Αθηνά για την πόλη Αθήνα.

Το "Gucci party" των θεών διαδραματίζεται στο δυτικό και ανατολικό αέτωμα του Παρθενώνα, προσβάλλοντας κάθε έννοια του σεβασμού σε ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Εξευτελίζοντας σύμβολα που για αιώνες έθρεψαν σπουδαίους δημιουργούς απ' όλον τον κόσμο. Ειρωνευόμενη τα «δάκρυα της Καρυάτιδας» και γελοιοποιώντας τον αγώνα των Ελλήνων για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα «ασήμαντες λεπτομέρειες » μπροστά στα σημαντικά κέρδη των πωλήσεων ­ η Εταιρεία επέλεξε τον παραπάνω τρόπο για να προβάλλει το έργο της Derya Çakırsoy ως «δημιουργικό». Συγκεκριμένα πρόκειται για «καλλιτεχνική παρέμβαση» στις φωτογραφίες των ανασυνθέσεων του Δυτικού και Ανατολικού Αετώματος του Παρθενώνα που βρίσκονται στο μουσείο της Ακρόπολης, ενώ σημαντικά τμήματα των οποίων βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Η άθλια παρέμβαση προβάλλει εμπορεύματα της GUCCI, με πλήρη αδιαφορία ως προς την πολιτιστική και συμβολική αξία των γλυπτών. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία και τον κανονισμό του Μουσείου της Ακρόπολης, η επαγγελματική φωτογράφιση ή/και η χρήση φωτογραφιών για εμπορικούς – διαφημιστικούς σκοπούς, των εκθεμάτων που βρίσκονται στο Μουσείο επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής έγκρισης από το Μουσείο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων, του οποίου οι σκοποί και οι δράσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ανάδειξη – προβολή και προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και αποτελεί ενεργό μέρος της συλλογικής προσπάθειας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, καταγγέλλει δημόσια την Εταιρεία για την δημοσίευση των εν λόγω φωτογραφιών και την καλεί να τις ανακαλέσει άμεσα.

Η παραπάνω εμπορική διαφήμιση με άλλοθι την «ελευθερία της έκφρασης», ουσιαστικά ευτελίζει κλασσικά έργα μοναδικού κάλλους και αισθητικής αφαιρώντας τους την «ελευθερία» να υπάρχουν απρόσβλητα ακόμα και από «εκλεπτυσμένους βανδαλισμούς». Παρακάτω παρουσιάζουμε τις φωτογραφίες που δημοσίευσε η Gucci σε αντιστοιχία με τα γλυπτά από το Ανατολικό και Δυτικό Αέτωμα του Παρθενώνα».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παρίσι: Έπεσαν τα φτερά του Moulin Rouge

Κόσμος 25.04.2024
Αγνωστη η αιτία

Θεσσαλονίκη: Μηχανή παρέσυρε και τραυμάτισε τροχονόμο που ρύθμιζε την κυκλοφορία

Ελλάδα 25.04.2024
Ο τροχονόμος διακομίστηκε προληπτικά στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου

Ελλάδα 25.04.2024
Σε ηλικία 79 ετών

Αφρικανική σκόνη: Πώς δημιουργήθηκε το πορτοκαλί απόκοσμο χρώμα στον ουρανό

Tech + Science 25.04.2024
Η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης που τράβηξε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας

Ομόνοια: Επεισοδιακή καταδίωξη από ταράτσα σε ταράτσα για άνδρα που έκλεβε χαλκό

Ελλάδα 25.04.2024
Ο άνδρας συνελήφθη μετά από μισή ώρα επικίνδυνων κινήσεων

Βουλή: Με ποινή έως και 10 χρόνια αντιμέτωπος ο Φλώρος ‑ Καρέ καρέ το κεφαλοκλείδωμα στον Γραμμένο

Ελλάδα 25.04.2024
Η Εισαγγελία προχώρησε στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης για βιαιοπραγία κατά βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του

Βενεζουέλα: H πιο αποτυχημένη απόδραση ‑ Έσκαψαν τούνελ και έπεσαν σε αστυνομικούς

Κόσμος 25.04.2024
Συνολικά 20 οι κρατούμενοι που προσπάθησαν να αποδράσουν - 30 οι αστυνομικοί που τους συνέλαβαν

Οι ΗΠΑ έστειλαν μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς

Κόσμος 25.04.2024
Η χορήγηση της έκδοσης μεγάλου βεληνεκούς του οπλικού συστήματος βάζει τέλος σε μια μακρά διαφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου