E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όταν προσπάθησαν να αντικαταστήσουν τα Χριστούγεννα με τα γενέθλια του Στάλιν!

Στην Ανατολική Γερμανία το 1950

Δημοσίευση 25/12/2015 | 00:31

Όταν προσπάθησαν να αντικαταστήσουν τα Χριστούγεννα με τα γενέθλια του Στάλιν!

Το 1950 ήταν μία από τις πρώτες χρονιές του Ψυχρού Πολέμου. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των υπερδυνάμεων ήταν ισχυρός και χωρίς κανόνες.

Μία τέτοια περίπτωση ήταν η είδηση, ότι η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας σκόπευε να αντικαταστήσει τη γιορτή των Χριστουγέννων με τα γενέθλια του Στάλιν. Η είδηση προκάλεσε σάλο στην Ευρώπη του 1950.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα μέσα ενημέρωσης της Ανατολικής Γερμανίας προσπαθούσαν να πείσουν τον λαό μέσα από μεθοδευμένη προπαγάνδα, ότι η γιορτή των Χριστουγέννων θεωρούταν πλέον ξεπερασμένη. Η κομμουνιστική νεολαία σε σχολεία και Πανεπιστήμια τόνιζε το γεγονός ότι η Ανατολική Γερμανία έπρεπε να περάσει «σε ένα στάδιο εκσυγχρονισμού και αποτίναξης του θρησκευτικού σκοταδισμού».

Για αυτό τον λόγο η κομμουνιστική νεολαία και η κυβέρνηση πρότειναν τον Δεκέμβριο ως μήνα εορτασμού των γενεθλίων του «πατερούλη». Παράλληλα, πρότειναν ο Δεκέμβριος να γίνει μήνας αφιερωμένος στη γερμανοσοβιετική φιλία. Τα επιτεύγματα του Στάλιν προβάλλονταν συνεχώς ενώ ο Τύπος προσπαθούσε να μεταδώσει την εικόνα του, ως δημιουργού και πατέρα της ΕΣΣΔ. 

Ωστόσο, η γιορτή των Χριστουγέννων δεν καταργήθηκε. Αυτό που έγινε ήταν να αγνοηθούν. Τα σχολικά βιβλία ξαναγράφτηκαν και δεν είχαν αναφορές στη γέννηση του Χριστού. ¶λλαξαν ακόμα και οι αναφορές στις χρονολογίες καθώς καταργήθηκε ο υπολογισμός με την ορολογία «προ Χριστόν και μετά Χριστόν». Τα εργοστάσια έπαψαν να κατασκευάζουν χριστουγεννιάτικα στολίδια τα οποία παρέπεμπαν σε θρησκευτικά σύμβολα, όπως αγγελάκια, φάτνες ή άλλες θρησκευτικές φιγούρες.

Πολλοί επεσήμαναν ότι και στη ναζιστική Γερμανία, τα Χριστούγεννα δεν ήταν αρεστά στο χιτλερικό καθεστώς, αλλά αποφεύχθησαν υπερβολικές συγκρίσεις, καθώς οι κομμουνιστές είχαν πάνω από είκοσι εκατομμύρια θύματα, στον πόλεμο κατά του ναζισμού. Στις 21 και 22 Δεκεμβρίου ο Χίτλερ είχε καθιερώσει τη μεγάλη γιορτή του Ναζιστικού Κόμματος για να συμπίπτει με το χειμερινό ηλιοστάσιο. Με την κίνηση αυτή τόνιζε τον παγανιστικό χαρακτήρα του κόμματος. Διοργανώνονταν γιορτές με φωτιές, πανηγυρισμοί και πομπώδεις εκδηλώσεις.

Η σύγκριση ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του ψυχρού πολέμου, αλλά το βέβαιο είναι ότι για το κομμουνιστικό καθεστώς η θρησκεία ήταν «αντίπαλος». Κι αυτά σε μια χώρα που γεννήθηκε ο Λούθηρος και η κριτική ενάντια στον παπισμό, που τελικά οδήγησε στον Προτεσταντισμό!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Δείκτης πίτσας»: H θεωρία που επιστρέφει με φόντο τον πόλεμο

Stories 06.04.2026
Ο πιο περίεργος δείκτης πολέμου

Μεγάλη Εβδομάδα: Tι συμβολίζει και τι γιορτάζουμε την κάθε μέρα

Ιστορικά 06.04.2026
Από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι το Πάσχα: Όσα συμβολίζει κάθε μέρα που περνάς… χωρίς να το σκέφτεσαι

Το ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει γιατί μια ολόκληρη γενιά έμαθε να μισεί το σώμα της

Stories Χτες
Το σκοτεινό παρασκήνιο του America’s Next Top Model που μας σημάδεψε

Τι ζήτησαν οι μηχανές ΑΙ που τρόμαξε τη Silicon Valley: Χάνουμε τον έλεγχο;

Νέα Εποχή Χτες
Τους δώσαμε πρόσβαση - τώρα ποιος τις ελέγχει;

Η κρυφή αγορά εργασίας του dark web: Ποιοι μπαίνουν, πόσα παίρνουν και γιατί κινδυνεύουν

Νέα Εποχή Χτες
Αυτός είναι ο μέσος χρήστης του dark web – και δεν είναι αυτός που φαντάζεσαι

Η γενιά που δεν λέει να αφήσει το τιμόνι: Γιατί οι Boomers εμποδίζουν την αλλαγή

Νέα Εποχή Χτες
Boomers vs Millennials: Η μεγάλη σύγκρουση για εξουσία, σπίτια και δουλειές

Τι έκανε η Φινλανδία και τα παιδιά απέκτησαν σούπερ ανοσοποιητικό μέσα σε 28 μέρες

Stories Χτες
Το πιο «βρώμικο» project της Ευρώπης είναι και το πιο καθαρό για την υγεία των παιδιών

Η πυγμάχος που νίκησε τον θάνατο: Η αληθινή ιστορία της Christy Martin γίνεται ταινία

Πρόσωπα Χτες
Σήμερα, το όνομα της Christy Martin παραμένει σύμβολο θάρρους και ελπίδας

Ο Ινδός «διπλωμάτης» που κορόιδεψε όλο τον κόσμο ‑ Τι βρήκε η αστυνομία στο σπίτι του

Stories Χτες
Έστησε πρεσβεία από το μυαλό του σε πολυτελές σπίτι!

Γιατί η Gen Z λέει όχι στο αλκοόλ

Νέα Εποχή Χτες
Τι αλλάζει στις κοινωνικές συναντήσεις

Σε αυτή τη χώρα κινδυνεύεις με φυλάκιση 5 ετών αν ξεχάσεις τα γενέθλια της συζύγου σου

Stories Χτες
Ο νόμος υπάρχει για να διατηρηθεί η συζυγική αρμονία