E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποια διδακτορικά έχουν τις υψηλότερες αμοιβές;

Εκτός λίστας οι οικονομικές επιστήμες

Δημοσίευση 14/12/2015 | 15:16

Ποια διδακτορικά έχουν τις υψηλότερες αμοιβές;

Οι κάτοχοι διδακτορικού αυξάνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι το βλέπουν ως «διαβατήριο» για μια καλύτερη δουλειά, ενώ παράλληλα κυβερνήσεις και πανεπιστήμια ανταγωνίζονται για νέα ταλέντα και νέες χρήσιμες γνώσεις.

Αναπόφευκτα, παρατηρείται σταδιακά μια υπερπροσφορά διδακτορικών σε σχέση με τις ανάγκες (ζήτηση) στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα. Όμως για έναν κάτοχο PhD ευτυχώς υπάρχει πάντα η διέξοδος -και μάλιστα πιο προσοδοφόρα- της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η έρευνα, με επικεφαλής την Τζούλια Λέιν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που κατέγραψε τις οικονομικές προοπτικές άνω των 3.000 κατόχων διδακτορικού στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό "Science", δείχνει ότι το 40% περίπου βρίσκουν δουλειά σε ιδιωτική εταιρεία μέσα σε ένα έτος από την απόκτηση του τίτλου τους, κερδίζοντας συνήθως περισσότερα από ό,τι αν είχαν μείνει στον ακαδημαϊκό-ερευνητικό χώρο.

Όμως οι επαγγελματικές προοπτικές δεν είναι ίδιες για όλους τους διδάκτορες, αλλά εξαρτώνται από τον τομέα τους. Έτσι, τις μεγαλύτερες αρχικές αποδοχές (κατά μέσο όρο 65.000 δολάρια ετησίως) έχουν όσοι έχουν PhD στα μαθηματικά, στους υπολογιστές ή στις ειδικότητες του μηχανικού. Το 60% των μηχανικών με διδακτορικό στις ΗΠΑ πιάνουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα με περίπου 80.000 δολάρια το χρόνο.

Πολύ λιγότερα (περίπου 36.000 δολάρια ετησίως) κερδίζουν οι κάτοχοι διδακτορικού στη βιολογία, ένα πεδίο όπου υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για μεταδιδακτορική έρευνα, με αποτέλεσμα μόνο το 26% των κατόχων διδακτορικού να αναζητούν την τύχη τους σε εταιρίες.

Κατά σειρά, τα καλύτερα αμειβόμενα διδακτορικά είναι στους εξής τομείς:

  • Μηχανική (engineering),
  • Μαθηματικά και Υπολογιστές,
  • Φυσική,
  • Κοινωνικές επιστήμες,
  • Χημεία,
  • Υγεία,
  • Εκπαίδευση,
  • Βιολογία,
  • Τέχνες και ανθρωπιστικές επιστήμες.

Οι κυριότεροι εργοδότες κατόχων διδακτορικού είναι, κατά σειρά, η βιομηχανία ηλεκτρονικών, η φαρμακοβιομηχανία και γενικότερα οι βιομηχανίες που απασχολούν κάθε είδους μηχανικούς. Συνήθως πρόκειται για μεγάλες εταιρείες, που πληρώνουν πάνω από 90.000 δολάρια μέσο μισθό σε έναν μηχανικό με διδακτορικό.

Αν και η μελέτη αφορά μόνο την «αγορά» PhDs στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι στην Ευρώπη και στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική, αν και οι μισθοί για τα «ντοκτορά» τείνουν να μην είναι τόσο υψηλοί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αθώα η Παναγιώτα Βλαντή στη μήνυση του Γιώργου Κιμούλη: «Δεν κατασκεύασα κανένα γεγονός», είπε

E-Daily 3.Left 23.06.2026
Με καταθέσεις Δώρας Χρυσικού και παρουσία Ζέτας Δούκα η δίκη της Παναγιώτας Βλαντή με τον Γιώργο Κιμούλη

Πριν το απόλυτο σοκ στο NBA με τη μεταγραφή στους Χιτ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συγκίνησε το πανελλήνιο

E-Daily 3.Left 23.06.2026
Το γεύμα αγάπης που μοιράστηκε σε πάνω από 200 ανθρώπους, ανάμεσά τους και παλιοί γνώριμοι του Γιάννη από τα Σεπόλια

Φρίκη στη Βρετανία: Κοριτσάκι μόλις 2 ετών ξεψύχησε μετά από σωματική και σeξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τη μητέρα της και τον σύντροφό της

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Η άτυχη Ίζαμπελ έφερε 21 κατάγματα στο κορμάκι της μετά από συνεχή σωματική κακοποίηση ενώ σε επικοινωνία με τη γιαγιά του παιδιού η μάνα του άφηνε υπονοούμενα ότι ο σύντροφός της είναι παιδεραστής

Έφηβη στην Ολλανδία μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τους γονείς της και μοιράστηκε τις φωτογραφίες με συμμαθητές της

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Πληροφορίες από τοπικά μέσα ότι η ανήλικη φέρεται να αυτοπροσδιοριζόταν ως σκύλος

Ποια σχολεία συγχωνεύονται και ποια καταργούνται από το υπουργείο Παιδείας

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τον στρατηγικό σχεδιασμό για το σχολικό έτος 2026-2027, με ιδρύσεις, συγχωνεύσεις και ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία ‑ Ο όρος που έθεσε

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Ο Ρώσος πρόεδρος επανέφερε στο τραπέζι τις συμφωνίες που είχαν συζητηθεί στην Κωνσταντινούπολη, υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο τις είχε αποδεχθεί.

Ποιος ήταν ο «προσωπικός εχθρός» του Πούτιν που βρέθηκε νεκρός από μανιτάρια στη Ρίγα

E-Daily 3.Left 23.06.2026
Ο Ρώσος δημοσιογράφος Γκριγκόρι Νεχορόσεφ, που είχε αποκαλύψει τη φερόμενη σχέση Πούτιν-Καμπάεβα, πέθανε σε ηλικία 69 ετών στη Λετονία όπου ζούσε εξόριστος.

Ποιοι απαγορεύεται να μπουν σε γνωστή παραλία λίμνης στη Γερμανία ‑ η απόφαση που σκανδαλίζει

E-Daily 3.Left 23.06.2026
Οι διαχειριστές οργανωμένης παραλίας στο Χάλε της Σαξονίας-Ανχαλτ αποφάσισαν να απαγορεύουν την είσοδο σε όσους δεν μιλούν γερμανικά, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας.

Φωτιά σε εργοστάσιο στο Αιγάλεω: Κατέρρευσε τμήμα της οροφής

Ελλάδα 23.06.2026
Στο εσωτερικό του κτιρίου εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν πυροσβέστες, ωστόσο δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός

ΕΛΑΣ: Η «σκιώδης» κυβέρνηση του Τσίπρα – Τα ονόματα

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης – Ποιοι αναλαμβάνουν τομεάρχες

Σάλος στη Γαστούνη με τη σκυλίτσα που πάτησε 60χρονη: Δείτε τι είπε για το τραγικό περιστατικό

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Η 60χρονη οδηγός υποστηρίζει μέσω των δικηγόρων της πως δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει το ζώο, δηλώνοντας συγκλονισμένη.

Νύχτα βίας στη γαλλικό Φεστιβάλ «Fête de la Musique» με εκατοντάδες συλλήψεις

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Βιασμοί, μαχαιρώματα και επιθέσεις με ... σύριγγες σε γυναίκες