E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποια διδακτορικά έχουν τις υψηλότερες αμοιβές;

Εκτός λίστας οι οικονομικές επιστήμες

Δημοσίευση 14/12/2015 | 15:16

Ποια διδακτορικά έχουν τις υψηλότερες αμοιβές;

Οι κάτοχοι διδακτορικού αυξάνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι το βλέπουν ως «διαβατήριο» για μια καλύτερη δουλειά, ενώ παράλληλα κυβερνήσεις και πανεπιστήμια ανταγωνίζονται για νέα ταλέντα και νέες χρήσιμες γνώσεις.

Αναπόφευκτα, παρατηρείται σταδιακά μια υπερπροσφορά διδακτορικών σε σχέση με τις ανάγκες (ζήτηση) στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα. Όμως για έναν κάτοχο PhD ευτυχώς υπάρχει πάντα η διέξοδος -και μάλιστα πιο προσοδοφόρα- της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η έρευνα, με επικεφαλής την Τζούλια Λέιν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που κατέγραψε τις οικονομικές προοπτικές άνω των 3.000 κατόχων διδακτορικού στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό "Science", δείχνει ότι το 40% περίπου βρίσκουν δουλειά σε ιδιωτική εταιρεία μέσα σε ένα έτος από την απόκτηση του τίτλου τους, κερδίζοντας συνήθως περισσότερα από ό,τι αν είχαν μείνει στον ακαδημαϊκό-ερευνητικό χώρο.

Όμως οι επαγγελματικές προοπτικές δεν είναι ίδιες για όλους τους διδάκτορες, αλλά εξαρτώνται από τον τομέα τους. Έτσι, τις μεγαλύτερες αρχικές αποδοχές (κατά μέσο όρο 65.000 δολάρια ετησίως) έχουν όσοι έχουν PhD στα μαθηματικά, στους υπολογιστές ή στις ειδικότητες του μηχανικού. Το 60% των μηχανικών με διδακτορικό στις ΗΠΑ πιάνουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα με περίπου 80.000 δολάρια το χρόνο.

Πολύ λιγότερα (περίπου 36.000 δολάρια ετησίως) κερδίζουν οι κάτοχοι διδακτορικού στη βιολογία, ένα πεδίο όπου υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για μεταδιδακτορική έρευνα, με αποτέλεσμα μόνο το 26% των κατόχων διδακτορικού να αναζητούν την τύχη τους σε εταιρίες.

Κατά σειρά, τα καλύτερα αμειβόμενα διδακτορικά είναι στους εξής τομείς:

  • Μηχανική (engineering),
  • Μαθηματικά και Υπολογιστές,
  • Φυσική,
  • Κοινωνικές επιστήμες,
  • Χημεία,
  • Υγεία,
  • Εκπαίδευση,
  • Βιολογία,
  • Τέχνες και ανθρωπιστικές επιστήμες.

Οι κυριότεροι εργοδότες κατόχων διδακτορικού είναι, κατά σειρά, η βιομηχανία ηλεκτρονικών, η φαρμακοβιομηχανία και γενικότερα οι βιομηχανίες που απασχολούν κάθε είδους μηχανικούς. Συνήθως πρόκειται για μεγάλες εταιρείες, που πληρώνουν πάνω από 90.000 δολάρια μέσο μισθό σε έναν μηχανικό με διδακτορικό.

Αν και η μελέτη αφορά μόνο την «αγορά» PhDs στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι στην Ευρώπη και στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική, αν και οι μισθοί για τα «ντοκτορά» τείνουν να μην είναι τόσο υψηλοί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης

Ελλάδα 16.11.2025
Ο Δημήτρης Σταμάτης έδινε μάχη πολλά χρόνια με σοβαρή ασθένεια

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έφτασε στην Αθήνα

Ελλάδα 16.11.2025
Το μεσημέρι θα τον υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου

Ποιοι σταθμοί του Μετρό κλείνουν αύριο από τις 2 το μεσημέρι

Ελλάδα 16.11.2025
Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση

Παραγουανός τερματοφύλακας προκαλεί Βραζιλιάνο πριν το πέναλτι και εκείνος τον… γελοιοποιεί με εκτέλεση «Πανένκα»

Αθλητικά Νέα 16.11.2025
Μία από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές του Παγκοσμίου Κυπέλλου U17 εκτυλίχθηκε στη φάση των «32»

Πρώην αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής μέλος εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε μέσω τηλεφωνικών κλήσεων

Ελλάδα 16.11.2025
Είχε υποστηρικτικό ρόλο στο ξέπλυμα χρήματος μελών του κυκλώματος, στο οποίο μετείχε ο αδελφός της

Συναγερμός για το πιο σοβαρό ξέσπασμα γρίπης εδώ και δεκαετίες – Προβληματισμός και στην Ελλάδα

Ελλάδα 16.11.2025
Η γρίπη πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και μπορεί να αποβεί θανατηφόρα όταν προσβάλλει τις πιο ευάλωτες ομάδες

Κλειστός ο Εθνικός Κήπος για δύο ημέρες έπειτα από εντολή της ΕΛ.ΑΣ.

Ελλάδα 16.11.2025
Οι λόγοι για το κλείσιμο του χώρου δε διευκρινίζονται

Ταλαιπωρία για 95 επιβάτες: Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία μετά τη Σίνδο

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο μετέβη άμεσα εφεδρική μηχανή προκειμένου να αντικαταστήσει την μηχανή της ακινητοποιημένης αμαξοστοιχίας

Επίσκεψη Ζελένσκι υπό άκρα μυστικότητα: Τι θα ζητήσει ο Ουκρανός πρόεδρος από την Αθήνα;

Ελλάδα Χτες
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και άκρα μυστικότητα επισκέπτεται αύριο Κυριακή την Αθήνα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Προκλητικός ο Ερντογάν: Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την «εθνική υπόθεση» της Κύπρου

Κόσμος Χτες
Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την αλληλεγγύη μας με τον τουρκοκυπριακό λαό σε κάθε τομέα, γράφει ο Τούρκος πρόεδρος με αφορμή τη 42η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Διαίρεση της Γάζας με Πράσινη και Κόκκινη ζώνη σχεδιάζουν οι ΗΠΑ ‑ Διεθνής ειρηνευτική δύναμη μαζί με τους IDF

Κόσμος Χτες
Τα αμερικανικά στρατιωτικά σχέδια, που επικαλείται ο Guardian, προβλέπουν μακροχρόνια διαίρεση της Γάζας, με διεθνείς δυνάμεις στα ανατολικά και περιορισμένη ανοικοδόμηση - Επισημαίνεται ωστόσο ότι το πλάνο αλλάζει συνεχώς