E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποια διδακτορικά έχουν τις υψηλότερες αμοιβές;

Εκτός λίστας οι οικονομικές επιστήμες

Δημοσίευση 14/12/2015 | 15:16

Ποια διδακτορικά έχουν τις υψηλότερες αμοιβές;

Οι κάτοχοι διδακτορικού αυξάνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι το βλέπουν ως «διαβατήριο» για μια καλύτερη δουλειά, ενώ παράλληλα κυβερνήσεις και πανεπιστήμια ανταγωνίζονται για νέα ταλέντα και νέες χρήσιμες γνώσεις.

Αναπόφευκτα, παρατηρείται σταδιακά μια υπερπροσφορά διδακτορικών σε σχέση με τις ανάγκες (ζήτηση) στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα. Όμως για έναν κάτοχο PhD ευτυχώς υπάρχει πάντα η διέξοδος -και μάλιστα πιο προσοδοφόρα- της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η έρευνα, με επικεφαλής την Τζούλια Λέιν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που κατέγραψε τις οικονομικές προοπτικές άνω των 3.000 κατόχων διδακτορικού στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό "Science", δείχνει ότι το 40% περίπου βρίσκουν δουλειά σε ιδιωτική εταιρεία μέσα σε ένα έτος από την απόκτηση του τίτλου τους, κερδίζοντας συνήθως περισσότερα από ό,τι αν είχαν μείνει στον ακαδημαϊκό-ερευνητικό χώρο.

Όμως οι επαγγελματικές προοπτικές δεν είναι ίδιες για όλους τους διδάκτορες, αλλά εξαρτώνται από τον τομέα τους. Έτσι, τις μεγαλύτερες αρχικές αποδοχές (κατά μέσο όρο 65.000 δολάρια ετησίως) έχουν όσοι έχουν PhD στα μαθηματικά, στους υπολογιστές ή στις ειδικότητες του μηχανικού. Το 60% των μηχανικών με διδακτορικό στις ΗΠΑ πιάνουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα με περίπου 80.000 δολάρια το χρόνο.

Πολύ λιγότερα (περίπου 36.000 δολάρια ετησίως) κερδίζουν οι κάτοχοι διδακτορικού στη βιολογία, ένα πεδίο όπου υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για μεταδιδακτορική έρευνα, με αποτέλεσμα μόνο το 26% των κατόχων διδακτορικού να αναζητούν την τύχη τους σε εταιρίες.

Κατά σειρά, τα καλύτερα αμειβόμενα διδακτορικά είναι στους εξής τομείς:

  • Μηχανική (engineering),
  • Μαθηματικά και Υπολογιστές,
  • Φυσική,
  • Κοινωνικές επιστήμες,
  • Χημεία,
  • Υγεία,
  • Εκπαίδευση,
  • Βιολογία,
  • Τέχνες και ανθρωπιστικές επιστήμες.

Οι κυριότεροι εργοδότες κατόχων διδακτορικού είναι, κατά σειρά, η βιομηχανία ηλεκτρονικών, η φαρμακοβιομηχανία και γενικότερα οι βιομηχανίες που απασχολούν κάθε είδους μηχανικούς. Συνήθως πρόκειται για μεγάλες εταιρείες, που πληρώνουν πάνω από 90.000 δολάρια μέσο μισθό σε έναν μηχανικό με διδακτορικό.

Αν και η μελέτη αφορά μόνο την «αγορά» PhDs στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι στην Ευρώπη και στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική, αν και οι μισθοί για τα «ντοκτορά» τείνουν να μην είναι τόσο υψηλοί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Οι Ευρωπαίοι να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά μας»

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Η πρώτη αντίδραση του Βερολίνου για την απόσυρση Αμερικανών στρατιωτών από Τραμπ

Τραμπ για Ιράν: Έχουμε ήδη κερδίσει, θέλω μεγαλύτερη νίκη

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Οι τιμές των καυσίμων θα πέσουν σαν πέτρα

Χαμός στη Σερβία: Ο Κάλινιτς του Ερυθρού Αστέρα έκανε λαβή ελληνορωμαϊκής σε αντίπαλο

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Ακολούθησε απόλυτο χάος, με τον αγώνα να διακόπτεται για τουλάχιστον δέκα λεπτά, ενώ ο φόργουορντ των «ερυθρόλευκων» ήρθε σε αντιπαράθεση και με άλλους παίκτες

Η πιο κρύα Πρωτομαγιά εδώ και 70 χρόνια στη χώρα ‑ Αφησε... πίσω 1944 και 1987

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Μια ασυνήθιστη Πρωτομαγιά, με βοριάδες, βροχοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας υποδέχθηκαν πολλές περιοχές της χώρας

Με 80.000 κενές θέσεις η σεζόν σε εστίαση, τουρισμό ‑ Σε ποιες χώρες ψάχνουν δουλειά

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Οι αιτήσεις επαναπρόσληψης μέσω των σωματείων ήταν φέτος μειωμένες κατά 25%

Ποιες περιοχές σήμερα θα δουν βροχές και καταιγίδες

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ ανά περιοχή

Αποσύρει ο Τραμπ 5.000 στρατιώτες από τη Γερμανία

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Ποιες θα είναι οι συνέπειες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ποιο το κόστος για τις ΗΠΑ

Νέες αποκαλύψεις για τον 89χρονο πιστολέρο: «Πίστευε ότι του έχουν κάνει μάγια»

Ελλάδα 02.05.2026
Αίτηση αποφυλάκισης από τον δικηγόρο του

Ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ – ΕΕ: Ο Τραμπ πυροδοτεί ξανά εμπορική κρίση με δασμούς 25%

Οικονομία 02.05.2026
«Θα διατηρήσουμε ανοιχτές τις επιλογές μας για την προστασία των συμφερόντων της ΕΕ», απαντά η Κομισιόν