E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στο μισό μειώθηκαν οι κάτοχοι ποδηλάτου παγκοσμίως τα τελευταία 30 χρόνια

Τι έδειξαν έρευνες

Δημοσίευση 4/12/2015 | 00:20

Στο μισό μειώθηκαν οι κάτοχοι ποδηλάτου παγκοσμίως τα τελευταία 30 χρόνια

Το ποδήλατο κάνει καλό στην υγεία και, ως μέσο μεταφοράς, δεν επιβαρύνει τον πλανήτη, όμως τα νοικοκυριά που είναι κάτοχοι ποδήλατου έχουν μειωθεί περίπου κατά 50% μέσα στα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Είναι η πρώτη παγκόσμια και διαχρονική μελέτη για τη χρήση των ποδηλάτων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, με επικεφαλής τον Olufolajimi Oke, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Journal of Transport and Health» (Μεταφορές και Υγεία), υπολογίζουν ότι το 42% των νοικοκυριών παγκοσμίως διαθέτουν τουλάχιστον ένα ποδήλατο.

Το ποσοστό ιδιοκτησίας ποδήλατου κυμαίνεται πολύ μεταξύ των χωρών, οι οποίες χωρίσθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες. H Α, που περιλαμβάνει μόνο εννέα χώρες (τις σκανδιναβικές και μερικές ακόμη βορειοευρωπαϊκές) έχει το μεγαλύτερο μέσο ποσοστό ιδιοκτησίας ποδήλατου (81%), ενώ η Δ (62 χώρες) έχει το μικρότερο ποσοστό (20%). Η Ελλάδα εντάσσεται στην κατηγορία Γ (μαζί με άλλες 44 χώρες), όπου τα νοικοκυριά με ποδήλατο είναι κατά μέσο όρο το 40% του συνόλου.

Ο συνολικός αριθμός ποδηλάτων που κατέχουν ιδιώτες στον πλανήτη εκτιμάται σε τουλάχιστον 580 εκατομμύρια. Αναλογικά με τον πληθυσμό, τα περισσότερα ποδήλατα βρίσκονται στη βόρεια Ευρώπη, ενώ τα λιγότερα στην Αφρική και στην κεντρική Ασία.

Σε απόλυτους αριθμούς, τα περισσότερα ποδήλατα κυκλοφορούν στην Ινδία και την Κίνα, που από κοινού έχουν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Όμως ενώ στην Κίνα το 1992 σχεδόν όλα τα νοικοκυριά (πάνω από το 97%) είχαν έστω ένα ποδήλατο, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 49% το 2007, ενώ πιο πρόσφατα αυξήθηκε κοντά στο 65%, χωρίς όμως να φτάσει στα προηγούμενα επίπεδα.

Αν κανείς εξαιρέσει την Κίνα και την Ινδία, προκύπτει μια σταθερή μείωση των νοικοκυριών με ποδήλατο παγκοσμίως από 60% κατά μέσο όρο το 1989 σε μόνο 32% το 2012 (στατιστικά στοιχεία από 1,25 δισεκατομμύρια νοικοκυριά σε 150 χώρες).

Σε μερικές χώρες το ποδήλατο χρησιμοποιείται σήμερα περισσότερο από ότι στο παρελθόν, σε κάποιες άλλες υπάρχει στασιμότητα στη χρήση του, αλλά η γενική διεθνής τάση είναι πτωτική. Το γεγονός αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι το ποδήλατο δεν έχει καταφέρει –ακόμη τουλάχιστον– να κερδίσει το στοίχημα ότι αποτελεί μια εναλλακτική λύση στον τομέα των πράσινων και βιώσιμων μεταφορών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στην Αιγιάλεια: Δίπλα δίπλα νεκροί μάνα και γιος ‑ Το στοιχείο που εξετάζουν οι Αρχές

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Νεκρό ζευγάρι μάνας και γιου εντοπίστηκε στο σπίτι τους στον Λόγγο

Γιατί μύριζε αέριο σε όλη την Αττική; Η απάντηση δόθηκε

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Η επιστημονική ομάδα AtmoHUB εντόπισε την πιθανότερη πηγή της έντονης δυσοσμίας που αναστάτωσε την Αθήνα στις 19 Μαΐου

Θεσσαλονίκη: Φίδι φώλιασε σε μηχανή αυτοκινήτου σε νέο περιστατικό

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Ο οδηγός άνοιξε το καπό και βρέθηκε μπροστά στο ερπετό

Λαμία: Αγριογούρουνο ανακάλυψε μπάλα σε χωράφι και έκανε… ντρίπλες! – Δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Το ζώο σπρώχνει τη μπάλα με τη μουσούδα του και την ακολουθεί καθώς εκείνη κυλάει

Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Νάντια Χριστολουκά

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά την εκλεκτή συνάδελφο

Σοκ: Ποια είναι η 37χρονη γυναίκα που έπεισε μια οικογένεια ότι ήταν 12χρονη για να την υιοθετήσουν

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Η 37χρονη Αμάντα Μαρία Σόουζα ντε Ολιβέιρα έζησε 14 μήνες ως «θετή κόρη» σε οικογένεια στο Ζοϊνβίλ της Βραζιλίας πριν αποκαλυφθεί η απάτη.

Απόστρατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ έκοψε το νερό στην πρώην γυναίκα του – Συνελήφθη για απειλές

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Στο σπίτι του συνταξιούχου αστυνομικού, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα όπλο, όπως και μεγάλος αριθμός φυσιγγίων που διατηρούσε παράνομα

Νέα απόφαση Πιτσιλή: Ποιες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με «λουκέτο» και για πόσο

Οικονομία 09.06.2026
Αυστηρότερο πλαίσιο κυρώσεων για φορολογικές παραβάσεις, «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές και βία κατά ελεγκτών της ΑΑΔΕ.

NBA Finals: Επεισόδια στη Νέα Υόρκη, συγκρούσεις μεταξύ οπαδών των Νικς

Κόσμος 09.06.2026
Ένταση στους δρόμους της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια του Game 3 των NBA Finals, με φίλους των Νικς να εμπλέκονται σε σοβαρά επεισόδια.

Τραγωδία στην Καστοριά: Νεκρός 16χρονος μετά από τροχαίο με αρκούδα

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Ο ανήλικος επέβαινε σε όχημα μαζί με 4 ακόμη άτομα το οποίο συγκρούστηκε με αρκούδα

Χανιά: Ανδρας παρενόχλησε σeξουαλικά ανήλικους – Πρότεινε να τους πληρώσει για να πάνε μαζί του

Ελλάδα 09.06.2026
Ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων

Τι επιδιώκουν οι Τούρκοι «προστατεύοντας» το πεδίο της Μάχης στον Γρανικό ποταμό, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος νίκησε τους Πέρσες

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Ερωτήματα για το ενδιαφέρον της Αγκυρας, αφού κατά την εποχή που διεξήχθη η σύγκρουση, το τουρκικό έθνος δεν είχε ακόμη εμφανιστεί στην ιστορική σκηνή