E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στο μισό μειώθηκαν οι κάτοχοι ποδηλάτου παγκοσμίως τα τελευταία 30 χρόνια

Τι έδειξαν έρευνες

Δημοσίευση 4/12/2015 | 00:20

Στο μισό μειώθηκαν οι κάτοχοι ποδηλάτου παγκοσμίως τα τελευταία 30 χρόνια

Το ποδήλατο κάνει καλό στην υγεία και, ως μέσο μεταφοράς, δεν επιβαρύνει τον πλανήτη, όμως τα νοικοκυριά που είναι κάτοχοι ποδήλατου έχουν μειωθεί περίπου κατά 50% μέσα στα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Είναι η πρώτη παγκόσμια και διαχρονική μελέτη για τη χρήση των ποδηλάτων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, με επικεφαλής τον Olufolajimi Oke, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Journal of Transport and Health» (Μεταφορές και Υγεία), υπολογίζουν ότι το 42% των νοικοκυριών παγκοσμίως διαθέτουν τουλάχιστον ένα ποδήλατο.

Το ποσοστό ιδιοκτησίας ποδήλατου κυμαίνεται πολύ μεταξύ των χωρών, οι οποίες χωρίσθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες. H Α, που περιλαμβάνει μόνο εννέα χώρες (τις σκανδιναβικές και μερικές ακόμη βορειοευρωπαϊκές) έχει το μεγαλύτερο μέσο ποσοστό ιδιοκτησίας ποδήλατου (81%), ενώ η Δ (62 χώρες) έχει το μικρότερο ποσοστό (20%). Η Ελλάδα εντάσσεται στην κατηγορία Γ (μαζί με άλλες 44 χώρες), όπου τα νοικοκυριά με ποδήλατο είναι κατά μέσο όρο το 40% του συνόλου.

Ο συνολικός αριθμός ποδηλάτων που κατέχουν ιδιώτες στον πλανήτη εκτιμάται σε τουλάχιστον 580 εκατομμύρια. Αναλογικά με τον πληθυσμό, τα περισσότερα ποδήλατα βρίσκονται στη βόρεια Ευρώπη, ενώ τα λιγότερα στην Αφρική και στην κεντρική Ασία.

Σε απόλυτους αριθμούς, τα περισσότερα ποδήλατα κυκλοφορούν στην Ινδία και την Κίνα, που από κοινού έχουν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Όμως ενώ στην Κίνα το 1992 σχεδόν όλα τα νοικοκυριά (πάνω από το 97%) είχαν έστω ένα ποδήλατο, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 49% το 2007, ενώ πιο πρόσφατα αυξήθηκε κοντά στο 65%, χωρίς όμως να φτάσει στα προηγούμενα επίπεδα.

Αν κανείς εξαιρέσει την Κίνα και την Ινδία, προκύπτει μια σταθερή μείωση των νοικοκυριών με ποδήλατο παγκοσμίως από 60% κατά μέσο όρο το 1989 σε μόνο 32% το 2012 (στατιστικά στοιχεία από 1,25 δισεκατομμύρια νοικοκυριά σε 150 χώρες).

Σε μερικές χώρες το ποδήλατο χρησιμοποιείται σήμερα περισσότερο από ότι στο παρελθόν, σε κάποιες άλλες υπάρχει στασιμότητα στη χρήση του, αλλά η γενική διεθνής τάση είναι πτωτική. Το γεγονός αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι το ποδήλατο δεν έχει καταφέρει –ακόμη τουλάχιστον– να κερδίσει το στοίχημα ότι αποτελεί μια εναλλακτική λύση στον τομέα των πράσινων και βιώσιμων μεταφορών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μπήκαν σε ξένο μαντρί και έσφαξαν 40 αρνιά – Τρεις συλλήψεις

Ελλάδα 02.01.2026
Τους 3 Κρητικούς φέρεται να υπέδειξε o 38χρονος ιδιοκτήτης των ζώων εξαιτίας προγενέστερων απειλών

Οι χειμερινές εκπτώσεις πλησιάζουν – Πόσο θα διαρκέσουν

Ελλάδα 02.01.2026
Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα κριτήρια που πρέπει να έχετε

Αγρότες: Στα Μάλγαρα την Κυριακή οι κρίσιμες αποφάσεις για τα μπλόκα

Ελλάδα 02.01.2026
Αντίστροφη μέτρηση για την πανελλαδική σύσκεψη - Ποιοι δεν θα δώσουν το παρών

«Είμαστε έτοιμοι για δράση»: Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν εάν το Ιράν καταστείλει βίαια τις διαμαρτυρίες

Κόσμος 02.01.2026
Σε περίπτωση που το Ιράν ανοίξει πυρ και υπάρξουν νεκροί ανάμεσα σε πολίτες που διαδηλώνουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέμβουν για να τους προστατεύσουν

Πατέρας έδωσε κοκαΐνη στον 14χρονο γιο του στα Γιάννενα και συνελήφθη

Ελλάδα 02.01.2026
Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται και ένας ακόμη άνδρας, ο οποίος βρισκόταν μαζί με τον πατέρα και τον ανήλικο

Διεγράφησαν από τα πανεπιστήμια 308.605 μη ενεργοί φοιτητές με την είσοδο της νέας χρονιάς

Ελλάδα 02.01.2026
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εκκαθάρισης των φοιτητικών καταλόγων

15χρονη Ελληνίδα αγνοείται μετά την τραγωδία στο κλαμπ στο Κραν Μοντανά

Ελλάδα 02.01.2026
Οι συγγενείς της ζητούν από όποιον γνωρίζει κάτι σχετικό με την τύχη της να επικοινωνήσει άμεσα με τις αρχές

Κραν Μοντάνα: Τα δευτερόλεπτα πριν την τραγωδία ‑ Αυτή είναι η σερβιτόρα που έκαψε το μοιραίο κλαμπ

Κόσμος 02.01.2026
Οι επιζώντες περιέγραψαν σκηνές φρίκης μέσα στο κλαμπ