E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στο μισό μειώθηκαν οι κάτοχοι ποδηλάτου παγκοσμίως τα τελευταία 30 χρόνια

Τι έδειξαν έρευνες

Δημοσίευση 4/12/2015 | 00:20

Στο μισό μειώθηκαν οι κάτοχοι ποδηλάτου παγκοσμίως τα τελευταία 30 χρόνια

Το ποδήλατο κάνει καλό στην υγεία και, ως μέσο μεταφοράς, δεν επιβαρύνει τον πλανήτη, όμως τα νοικοκυριά που είναι κάτοχοι ποδήλατου έχουν μειωθεί περίπου κατά 50% μέσα στα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Είναι η πρώτη παγκόσμια και διαχρονική μελέτη για τη χρήση των ποδηλάτων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, με επικεφαλής τον Olufolajimi Oke, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Journal of Transport and Health» (Μεταφορές και Υγεία), υπολογίζουν ότι το 42% των νοικοκυριών παγκοσμίως διαθέτουν τουλάχιστον ένα ποδήλατο.

Το ποσοστό ιδιοκτησίας ποδήλατου κυμαίνεται πολύ μεταξύ των χωρών, οι οποίες χωρίσθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες. H Α, που περιλαμβάνει μόνο εννέα χώρες (τις σκανδιναβικές και μερικές ακόμη βορειοευρωπαϊκές) έχει το μεγαλύτερο μέσο ποσοστό ιδιοκτησίας ποδήλατου (81%), ενώ η Δ (62 χώρες) έχει το μικρότερο ποσοστό (20%). Η Ελλάδα εντάσσεται στην κατηγορία Γ (μαζί με άλλες 44 χώρες), όπου τα νοικοκυριά με ποδήλατο είναι κατά μέσο όρο το 40% του συνόλου.

Ο συνολικός αριθμός ποδηλάτων που κατέχουν ιδιώτες στον πλανήτη εκτιμάται σε τουλάχιστον 580 εκατομμύρια. Αναλογικά με τον πληθυσμό, τα περισσότερα ποδήλατα βρίσκονται στη βόρεια Ευρώπη, ενώ τα λιγότερα στην Αφρική και στην κεντρική Ασία.

Σε απόλυτους αριθμούς, τα περισσότερα ποδήλατα κυκλοφορούν στην Ινδία και την Κίνα, που από κοινού έχουν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Όμως ενώ στην Κίνα το 1992 σχεδόν όλα τα νοικοκυριά (πάνω από το 97%) είχαν έστω ένα ποδήλατο, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 49% το 2007, ενώ πιο πρόσφατα αυξήθηκε κοντά στο 65%, χωρίς όμως να φτάσει στα προηγούμενα επίπεδα.

Αν κανείς εξαιρέσει την Κίνα και την Ινδία, προκύπτει μια σταθερή μείωση των νοικοκυριών με ποδήλατο παγκοσμίως από 60% κατά μέσο όρο το 1989 σε μόνο 32% το 2012 (στατιστικά στοιχεία από 1,25 δισεκατομμύρια νοικοκυριά σε 150 χώρες).

Σε μερικές χώρες το ποδήλατο χρησιμοποιείται σήμερα περισσότερο από ότι στο παρελθόν, σε κάποιες άλλες υπάρχει στασιμότητα στη χρήση του, αλλά η γενική διεθνής τάση είναι πτωτική. Το γεγονός αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι το ποδήλατο δεν έχει καταφέρει –ακόμη τουλάχιστον– να κερδίσει το στοίχημα ότι αποτελεί μια εναλλακτική λύση στον τομέα των πράσινων και βιώσιμων μεταφορών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συγκλονιστικό βίντεο: Αντιφρονούντες σε φυλακή του Ιράν λένε τραγούδι αντίστασης λίγο πριν εκτελεστούν

E-Daily 3.Left Χτες
Στο βίντεο που φέρεται να έχει τραβηχτεί μέσα από τη φυλακή Γκεζέλ Χεσάρ φαίνονται έξι Ιρανοί αντιφρονούντες να τραγουδούν ένα τραγούδι αντίστασης λίγα λεπτά πριν την εκτέλεσή τους

ΕΕ: Νέο κύμα ακρίβειας περιμένουν οι πολίτες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Απαισιοδοξία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποχωρούν από τον ΟΠΕΚ, τεράστιο πλήγμα στο πετρελαϊκό καρτέλ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η αποχώρηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εντείνει τις πιέσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και αναδιαμορφώνει τις γεωπολιτικές ισορροπίες

Γερμανία: Η φάλαινα Τίμι φορτώθηκε σε μαούνα σε μια ύστατη προσπάθεια για τη διάσωσή της

E-Daily 3.Left Χτες
Η διάσωσή της έχει ξεκινήσει από τα τέλη Μαρτίου

Έγκλημα στη Μεσσηνία: 42χρονος βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμό σε στάβλο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η σορός εντοπίστηκε στην συνοικία Μπουρνιά της Καλαμάτας

Στο φως η σοκαριστική επιστολή που άφησε ο 89χρονος πιστολέρο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι αναφέρει στην επιστολή του στα ΜΜΕ ο 89χρονος που εισέβαλε με όπλο στον ΕΦΚΑ και στο Πρωτοδικείο και τραυμάτισε 5 άτομα

Διευθύντρια σχολείου σκοτώθηκε πέφτοντας από ταράτσα πολυκατοικίας στον Κολωνό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι Αρχές διεξάγουν έρευνα για το περιστατικό

Απόδειξη θανάτου: Ξέθαψε την αδερφή του και πήγε με τον σκελετό της στην τράπεζα για ανάληψη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο άνδρας ως αναλφάβητος, δεν μπορούσε να κατανοήσει τη διαδικασία που απαιτείται όταν πεθάνει ο δικαιούχος ενός τραπεζικού λογαριασμού και έπραξε κατά γράμμα αυτό που του ζήτησαν