E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στο μισό μειώθηκαν οι κάτοχοι ποδηλάτου παγκοσμίως τα τελευταία 30 χρόνια

Τι έδειξαν έρευνες

Δημοσίευση 4/12/2015 | 00:20

Στο μισό μειώθηκαν οι κάτοχοι ποδηλάτου παγκοσμίως τα τελευταία 30 χρόνια

Το ποδήλατο κάνει καλό στην υγεία και, ως μέσο μεταφοράς, δεν επιβαρύνει τον πλανήτη, όμως τα νοικοκυριά που είναι κάτοχοι ποδήλατου έχουν μειωθεί περίπου κατά 50% μέσα στα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Είναι η πρώτη παγκόσμια και διαχρονική μελέτη για τη χρήση των ποδηλάτων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, με επικεφαλής τον Olufolajimi Oke, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Journal of Transport and Health» (Μεταφορές και Υγεία), υπολογίζουν ότι το 42% των νοικοκυριών παγκοσμίως διαθέτουν τουλάχιστον ένα ποδήλατο.

Το ποσοστό ιδιοκτησίας ποδήλατου κυμαίνεται πολύ μεταξύ των χωρών, οι οποίες χωρίσθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες. H Α, που περιλαμβάνει μόνο εννέα χώρες (τις σκανδιναβικές και μερικές ακόμη βορειοευρωπαϊκές) έχει το μεγαλύτερο μέσο ποσοστό ιδιοκτησίας ποδήλατου (81%), ενώ η Δ (62 χώρες) έχει το μικρότερο ποσοστό (20%). Η Ελλάδα εντάσσεται στην κατηγορία Γ (μαζί με άλλες 44 χώρες), όπου τα νοικοκυριά με ποδήλατο είναι κατά μέσο όρο το 40% του συνόλου.

Ο συνολικός αριθμός ποδηλάτων που κατέχουν ιδιώτες στον πλανήτη εκτιμάται σε τουλάχιστον 580 εκατομμύρια. Αναλογικά με τον πληθυσμό, τα περισσότερα ποδήλατα βρίσκονται στη βόρεια Ευρώπη, ενώ τα λιγότερα στην Αφρική και στην κεντρική Ασία.

Σε απόλυτους αριθμούς, τα περισσότερα ποδήλατα κυκλοφορούν στην Ινδία και την Κίνα, που από κοινού έχουν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Όμως ενώ στην Κίνα το 1992 σχεδόν όλα τα νοικοκυριά (πάνω από το 97%) είχαν έστω ένα ποδήλατο, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 49% το 2007, ενώ πιο πρόσφατα αυξήθηκε κοντά στο 65%, χωρίς όμως να φτάσει στα προηγούμενα επίπεδα.

Αν κανείς εξαιρέσει την Κίνα και την Ινδία, προκύπτει μια σταθερή μείωση των νοικοκυριών με ποδήλατο παγκοσμίως από 60% κατά μέσο όρο το 1989 σε μόνο 32% το 2012 (στατιστικά στοιχεία από 1,25 δισεκατομμύρια νοικοκυριά σε 150 χώρες).

Σε μερικές χώρες το ποδήλατο χρησιμοποιείται σήμερα περισσότερο από ότι στο παρελθόν, σε κάποιες άλλες υπάρχει στασιμότητα στη χρήση του, αλλά η γενική διεθνής τάση είναι πτωτική. Το γεγονός αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι το ποδήλατο δεν έχει καταφέρει –ακόμη τουλάχιστον– να κερδίσει το στοίχημα ότι αποτελεί μια εναλλακτική λύση στον τομέα των πράσινων και βιώσιμων μεταφορών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Μου κατέβασαν βίαια το παντελόνι»: Ανατριχιαστική καταγγελία ακτιβίστριας για βiασμό από Ισραηλινούς στρατιώτες

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
«Με έσπρωχναν, με χτυπούσαν, με έβριζαν, μέσα στο σκοτάδι» ανέφερε ακτιβίστρια του Global Sumud Flotilla

META: Χάκερ έκλεβαν λογαριασμούς στο Instagram μέσω ΑΙ

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Ανάμεσα στα θύματα ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα και τα Sephora

Eurostat: Αλμα του πληθωρισμού στην Ελλάδα – Έφτασε στο 5% για τον Μάιο

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Περαιτέρω αύξηση από τον μήνα Απρίλιο

Ηράκλειο: Ένταση στη δίκη για τον μαρτυρικό θάνατο του 3χρονου Αγγελου

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
«Η νοημοσύνη της 27χρονης μητέρας είναι πολύ χαμηλή»

«Φωτιά» οι τιμές στις οργανωμένες παραλίες στην Αττική: Πόσο κοστίζει η είσοδος και το σετ

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Στράφηκαν στις ελεύθερες παραλίες οι πολίτες

Χανιά: Νεκρός 70χρονος οικοδόμος μετά από πτώση από ύψος 5 μέτρων

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Ο 70χρονος αλλοδαπός τραυματίστηκε θανάσιμα μετά από πτώση από ύψος 5 μέτρων

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο «απειλεί» το καλοκαίρι του 2026

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Γιατί οι επιστήμονες κηρύσσουν κλιματική επείγουσα ανάγκη

Εργατικό δυστύχημα στα Χανιά: 70χρονος έχασε τη ζωή του

Ελλάδα 02.06.2026
Ο άνδρας υπέκυψε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (2/6) μετά τον τραυματισμό του κατά τη διάρκεια εργασίας

Ο Κέβιν Κίγκαν αποκαλύπτει τη μάχη του με τον καρκίνο τελικού σταδίου

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Ο θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου δήλωσε: «Είμαι ακόμα εδώ και συνεχίζω να παλεύω»

ΝΕΑΡ: Διαλύεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα ‑ 150 στελέχη και 7 βουλευτές αποχωρούν

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Τι περιλαμβάνει η επιστολή αποχώρησης και πώς ανοίγεται ο δρόμος προς τον Τσίπρα