E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πανζουρλισμός στη Βρετανία για τα «σπίτια της μιας λίρας»

Γιατί πωλούνται σε αυτή τη τιμή

Δημοσίευση 11/10/2015 | 02:07

Πανζουρλισμός στη Βρετανία για τα «σπίτια της μιας λίρας»

Η δημοτική αρχτή του Λίβερπουλ έχει βάλει στόχο να αναγεννήσει την πόλη. Στο πλαίσιο αυτό, βγάζει σπίτια προς πώληση αντί μιας λίρας. 

Η ιδέα ανήκει στον δήμαρχο της πόλης Τζόε Αντερσον. «Οταν έγινα πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του 2010 μια από τις προτεραιότητές μου ήταν να αντιμετωπίσω το ζήτημα με τα εγκαταλελειμμένα σπίτια. Παρά το ότι το κέντρο της πόλης είχε αναγεννηθεί, λόγω και το ότι ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2008, οι απομακρυσμένες περιοχές συνέχιζαν να αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις.

Υπήρχαν πολλά άδεια σπίτια,τα οποία πέρα του ότι ήταν ακαλαίσθητα, στερούσαν από το δήμο εισοδήματα καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν πληρώνουν τους φόρους ιδιοκτησίας στο δήμο. Ετσι πήραμε την απόφαση για τη διάθεση σπιτιών αντί μιας λίρας. Την ίδια ώρα η αγορά κατοικίας γινόταν όλο και πιο δύσκολη λόγω της ανόδου των τιμών και της πιστωτικής κρίση. 
Τα σπίτια της μιας λίρας γεννήθηκαν από την επιθυμία να χρησιμοποιηθούν ξανά τα εγκαταλελειμμένα σπίτια και και την για να μπορέσουν οι άνθρωποι να αποκτήσουν ένα δικό τους σπίτι». 

Το 2013 δημιουργήθηκε το πρώτο πρόγραμμα, πιλοτικά, το οποίο περιελάμβανε 20 ακίνητα. 

Ο δήμος του Λίβερπουλ, θέλοντας να αποφύγει τον κίνδυνο τα ακίνητα αυτά να πέσουν στα χέρια κερδοσκόπων, που θα τα αγόραζαν μαζικά, θα τα έφτιαχναν και θα τα πουλούσαν σε υψηλές τιμές, έβαλε κάποιους όρους για όσους θα ήθελαν να κάνουν αίτηση συμμετοχής για ένα από αυτά τα σπίτια.  

Ετσι, για να αποκτήσει κάποιος ένα από αυτά τα σπίτια, θα έπρεπε να ζει ή να εργάζεται στο Λίβερπουλ, να είναι το πρώτο σπίτι που αγοράζει και να ζήσει σε αυτό για τουλάχιστον πέντε χρόνια. 

Οσοι αγόρασαν τα σπίτια αυτά χρειάστηκαν περίπου ένα χρόνο για να τα φέρουν σε... αξιοπρεπή κατάσταση, να τα ανακαινίσουν και να τα διαμορφώσουν σύμφωνα με τα γούστα τους. «Ηταν μια μεγάλη στιγμή για εμάς όταν παραδώσαμε το πρώτο κλειδί σπιτιού που πωλήθηκε αντί μιας λίρας και επιστρέψαμε μετά από ένα χρόνο για να διαπιστώσουμε ότι το είχε μετατρέψει σε ένα όμορφο σπίτι για την οικογένειά του», λέει ο δήμαρχος. 

Η επιτυχία του πρώτου αυτού προγράμματος ήταν τέτοια, που οι δημοτικές αρχές του Λίβερπουλ έκαναν έναν νέο πρόγραμμα με 120 σπίτια τα οποία διατίθενται αντί ενός ευρώ. Ηδη, και ενώ η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί έχουν υποβληθεί πάνω από 2.500 αιτήσεις. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κι αυτό trend; Η λέξη που έκανε το TikTok να αμφισβητεί τον ίδιο τον έρωτα

Νέα Εποχή 29.01.2026
Έντονη εμμονή, φαντασιώσεις και συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα: είναι ψυχολογικός όρος ή απλώς ο τρόπος που ερωτευόμαστε το 2026;

Το πασίγνωστο χωριό της οικογένειας Κορλεόνε με θέα το Ιόνιο

Ταξίδια 29.01.2026
Το χωριό του κινηματογραφικού «Νονού»

O psycho τύπος που έχει στοιχειώσει το TikTok χωρίς να δείχνει ποτέ το πρόσωπό του

Πρόσωπα 29.01.2026
Ποιος είναι ο εξωγήινος που έγινε soundtrack της γενιάς Ζ

Δουλειές που πληρώνουν καλά χωρίς πτυχίο

Stories 29.01.2026
Πολλές καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας δεν απαιτούν ανώτατες σπουδές αλλά άλλου είδους εκπαίδευση

The Great Nothing: Ένα σπασμένο τρίπτυχο για το σώμα, τη μνήμη και τον φόβο του κενού

Πρόσωπα 29.01.2026
Μια παράσταση που κινείται ανάμεσα στον χορό, τον κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες

Οι 22 χώρες που δεν έχουν στρατό και δεν φοβούνται κανέναν

Stories 29.01.2026
Πώς επιβιώνουν 22 χώρες σε έναν κόσμο πολέμων

Έπαιζε μουσική και δίδασκε κορίτσια πολεμική τέχνη – Οι Ταλιμπάν τη φυλάκισαν

Πρόσωπα 29.01.2026
Όταν η μουσική και ο αθλητισμός θεωρούνται απειλή

Όταν η τραγωδία γίνεται content: Το βίντεο του τροχαίου και η βία που προσπερνάμε με ένα scroll

Απόψεις Χτες
Το βίντεο από το τροχαίο των φιλάθλων του ΠΑΟΚ άνοιξε ξανά τη συζήτηση για τη βία, τον αποτροπιασμό και το πόσο απροστάτευτοι είμαστε απέναντι στις εικόνες που μας σερβίρουν τα social media

Το νησί που κανείς δεν επιτρέπεται να πατήσει: Η φυλή που διώχνει τους ξένους με τόξα και βέλη

Νέα Εποχή Χτες
Στο Βόρειο Σέντινελ ζει η πιο απομονωμένη φυλή του κόσμου και το κράτος την προστατεύει με αυστηρούς νόμους