E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πανζουρλισμός στη Βρετανία για τα «σπίτια της μιας λίρας»

Γιατί πωλούνται σε αυτή τη τιμή

Δημοσίευση 11/10/2015 | 02:07

Πανζουρλισμός στη Βρετανία για τα «σπίτια της μιας λίρας»

Η δημοτική αρχτή του Λίβερπουλ έχει βάλει στόχο να αναγεννήσει την πόλη. Στο πλαίσιο αυτό, βγάζει σπίτια προς πώληση αντί μιας λίρας. 

Η ιδέα ανήκει στον δήμαρχο της πόλης Τζόε Αντερσον. «Οταν έγινα πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του 2010 μια από τις προτεραιότητές μου ήταν να αντιμετωπίσω το ζήτημα με τα εγκαταλελειμμένα σπίτια. Παρά το ότι το κέντρο της πόλης είχε αναγεννηθεί, λόγω και το ότι ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2008, οι απομακρυσμένες περιοχές συνέχιζαν να αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις.

Υπήρχαν πολλά άδεια σπίτια,τα οποία πέρα του ότι ήταν ακαλαίσθητα, στερούσαν από το δήμο εισοδήματα καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν πληρώνουν τους φόρους ιδιοκτησίας στο δήμο. Ετσι πήραμε την απόφαση για τη διάθεση σπιτιών αντί μιας λίρας. Την ίδια ώρα η αγορά κατοικίας γινόταν όλο και πιο δύσκολη λόγω της ανόδου των τιμών και της πιστωτικής κρίση. 
Τα σπίτια της μιας λίρας γεννήθηκαν από την επιθυμία να χρησιμοποιηθούν ξανά τα εγκαταλελειμμένα σπίτια και και την για να μπορέσουν οι άνθρωποι να αποκτήσουν ένα δικό τους σπίτι». 

Το 2013 δημιουργήθηκε το πρώτο πρόγραμμα, πιλοτικά, το οποίο περιελάμβανε 20 ακίνητα. 

Ο δήμος του Λίβερπουλ, θέλοντας να αποφύγει τον κίνδυνο τα ακίνητα αυτά να πέσουν στα χέρια κερδοσκόπων, που θα τα αγόραζαν μαζικά, θα τα έφτιαχναν και θα τα πουλούσαν σε υψηλές τιμές, έβαλε κάποιους όρους για όσους θα ήθελαν να κάνουν αίτηση συμμετοχής για ένα από αυτά τα σπίτια.  

Ετσι, για να αποκτήσει κάποιος ένα από αυτά τα σπίτια, θα έπρεπε να ζει ή να εργάζεται στο Λίβερπουλ, να είναι το πρώτο σπίτι που αγοράζει και να ζήσει σε αυτό για τουλάχιστον πέντε χρόνια. 

Οσοι αγόρασαν τα σπίτια αυτά χρειάστηκαν περίπου ένα χρόνο για να τα φέρουν σε... αξιοπρεπή κατάσταση, να τα ανακαινίσουν και να τα διαμορφώσουν σύμφωνα με τα γούστα τους. «Ηταν μια μεγάλη στιγμή για εμάς όταν παραδώσαμε το πρώτο κλειδί σπιτιού που πωλήθηκε αντί μιας λίρας και επιστρέψαμε μετά από ένα χρόνο για να διαπιστώσουμε ότι το είχε μετατρέψει σε ένα όμορφο σπίτι για την οικογένειά του», λέει ο δήμαρχος. 

Η επιτυχία του πρώτου αυτού προγράμματος ήταν τέτοια, που οι δημοτικές αρχές του Λίβερπουλ έκαναν έναν νέο πρόγραμμα με 120 σπίτια τα οποία διατίθενται αντί ενός ευρώ. Ηδη, και ενώ η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί έχουν υποβληθεί πάνω από 2.500 αιτήσεις. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απαγωγή ή προστασία; Η οικογένεια του δάσους που διχάζει την Ιταλία – τι πραγματικά συμβαίνει

Πρόσωπα 01.12.2025
Μια ασυνήθιστη οικογενειακή ιστορία έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Ιταλία

Η χώρα που κλείνει τις φυλακές της και η κοινωνία της είναι πιο ασφαλής!

Νέα Εποχή 01.12.2025
Πώς η μείωση της βίας και η διαφορετική φιλοσοφία τιμωρίας άδειασε τις φυλακές

Το άθλημα που κάνει πάταγο: 90 λεπτά απόλυτης ακινησίας ‑ Μπορείς να το αντέξεις;

Νέα Εποχή 01.12.2025
Ο πρωταθλητής του… «τίποτα» αποκαλύπτει γιατί το να αδειάζεις το μυαλό σου μπορεί να γίνει το μυστικό για περισσότερη δημιουργικότητα, καθαρότητα και ηρεμία

Ο απίστευτος τρόπος με τον οποίο βγάζεις λεφτά από το ΑΤΜ στο Ντουμπάι

Stories 01.12.2025
Η ιδέα είναι απλή, αλλά η εκτέλεση εντυπωσιακή

3,7 εκατομμύρια Κινέζοι για μια θέση στο Δημόσιο: Οι πιο δύσκολες εξετάσεις του κόσμου

Stories 01.12.2025
Στην Κίνα για μια δουλειά στο Δημόσιο… διαβάζεις σαν να δίνεις για NASA

Τα ΜΜΕ «χάνουν» μια γενιά αναγνωστών: Η τεράστια δυσπιστία των εφήβων είναι πρωτοφανής

Stories 01.12.2025
Αν και τα στοιχεία αφορούν νέους 13–18 ετών στην Αμερική, οι ερευνητές που μίλησαν στο Associated Press προειδοποιούν ότι η τάση είναι διεθνής

Η μοναδική χώρα που είπε «όχι» στην αποψίλωση των δασών και έτσι αλλάζει τον πλανήτη

Περιβάλλον Χτες
Δείτε πώς μια χώρα τόλμησε αυτό που καμία άλλη δεν έκανε - και τώρα δείχνει τον δρόμο για ένα πραγματικά βιώσιμο μέλλον

Παγωνιά, άλκες και ατελείωτο χιόνι: Πώς είναι πραγματικά, να ζεις στο νορβηγικό... πουθενά

Stories Χτες
Γιατί όλο και περισσότεροι μετακομίζουν στη Νορβηγία

Σύνταξη στα 23: Όταν το όνειρο γίνεται ρώσικη πραγματικότητα

Stories Χτες
Τελικά, ποιος είναι ο πραγματικός βετεράνος;

Η πάμπλουτη εγγονή του Walt Disney που αποκαλεί τους πλούσιους, «μίζερους»

Πρόσωπα Χτες
Η κληρονόμος του Walt Disney, λέγεται Abigail