E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κάποιοι ζούνε ήδη στην Κόλαση

Η απίστευτη πραγματικότητα που βιώνουν οι Ιρακινοί αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 22/6/2022 | 00:14

Κάποιοι ζούνε ήδη στην Κόλαση

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Πολλοί ισχυρίζονται πως έχουμε χάσει το τρένο της αναστροφής της κατάστασης, ενώ κάποιοι πιο αισιόδοξοι πιέζουν με κάθε τρόπο να λάβουμε δραστικά μέτρα τώρα.

Ένα δείγμα του τι θα συμβεί στο μέλλον είναι η κατάσταση που βιώνει αυτή τη στιγμή το Ιράκ.

Με τη θερμοκρασία να έχει φτάσει τους 50 βαθμούς Κελσίου, και με τους κατοίκους να μην έχουν κανένα μέσο να ανακουφιστούν, από την υπερβολική ζέστη.

Το δίκτυο παροχής ρεύματος έχει προβλήματα, με τις διακοπές ρεύματος να είναι συνεχόμενες και μεγάλες σε διάρκεια.

Ενώ και στις περιοχές που έχουν ρεύμα, η τιμή του ρεύματος είναι τόσο υψηλή που οικογένειες δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Για πρώτη φορά το μέσο κόστος ρεύματος έχει φτάσει τα 100 δολάρια μηνιαίως, για μια τετραμελή οικογένεια, ποσό απλησίαστο για τον μέσο Ιρακινό.

Το Ιράκ είναι αντιμέτωπο με το φαινόμενο της ερημοποίησης, ενώ επικίνδυνες αμμοθύελλες δημιουργούν προβλήματα στην υγεία των Ιρακινών.

«Καθώς οι καύσωνες και οι αμμοθύελλες αναμένεται να αυξηθούν, εκτιμάμε ότι θα έχουμε περισσότερους ασθενείς με προβλήματα υγείας που συνδέονται με το κλίμα», δήλωσε ο Σέιφ αλ Μπαντρ εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Υγείας.

40% της επαρχίας είναι αντιμέτωπο ήδη με το φαινόμενο της ξηρασίας, ενώ τα αποθέματα νερού έχουν μειωθεί κατά 20%.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως το 2050 το νερό θα είναι είδος πολυτελείας στη χώρα, με τις κυβερνήσεις να μην έχουν καν στην ατζέντα τους το πρόβλημα.

Οι μαρτυρίες των Ιρακινών για το τι βιώνουν είναι συγκλονιστικές.

Στη Βαγδάτη ο 20χρονος Άμπας Νάσερ κάνει μεροκάματα σε οικοδομές. Σήμερα κουβαλά καρότσια με άμμο.

«Η ζέστη μας σκοτώνει», δηλώνει. Εργάζεται 11 ώρες την ημέρες για περίπου 20 ευρώ. Είναι πολύ λίγα, «αλλά αυτός που δεν κάνει τίποτα πεθαίνει από την πείνα».

Ο Αμπάς ζητεί καμία φορά από το αφεντικό του να κάνει ένα διάλειμμα, αλλά «αυτός δεν δέχεται. Λέει ότι πρέπει να δουλεύω».

Ενώ σε οικογένειες που έχουν ηλικιωμένους σε σπίτια μετρούν ήδη απώλειες αφού σε τέτοιες θερμοκρασίες και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είναι αδύνατο να επιζήσουν, μιας και τα περισσότερα σπίτια είναι χτισμένα με λαμαρίνες δημιουργώντας θερμοκρασίες εντός της οικίας πάνω από τους 60 βαθμούς Κελσίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το παλαιότερο ρολόι «μετρά» 600 χρόνια ζωής και αν σταματήσει ... μια πόλη κινδυνεύει!

Νέα Εποχή 11.01.2026
Ένα μεσαιωνικό θαύμα που συνδυάζει επιστήμη, θρύλους και ιστορία

Η ζωή στο πιο απομακρυσμένο νησί του κόσμου

Stories 11.01.2026
Μόλις 236 κάτοικοι ζούνε εκεί

Το διεθνές αεροδρόμιο που έχει μόνο 7 επιβάτες την ημέρα

Stories 11.01.2026
Μια αποτυχία 209 εκατομμυρίων δολαρίων

Η ανεξιχνίαστη δολοφονία της 6χρονης «βασίλισσας της ομορφιάς»

Ιστορικά 11.01.2026
Η JonBenét Ramsey βρέθηκε τα Χριστούγεννα του 1996 δολοφονημένη στο κελάρι του σπιτιού της

H γυναίκα που επέβλεψε την κατασκευή της πασίγνωστης γέφυρας του Μπρούκλιν το 1883

Πρόσωπα 11.01.2026
Η Emily Roebling έπαιξε σημαντικότατο ρόλο σε ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα του 19ου αιώνα

Γιατί οι άνδρες πιάνουν τον καβάλο τους τόσο συχνά;

Πρόσωπα 11.01.2026
Υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις γι’ αυτό και για τους εφήβους και για τους ενήλικε άνδρες

Margaret Keane, η ζωγράφος που μήνυσε τον άντρα της για να αναγνωριστεί η δουλειά της

Πρόσωπα 11.01.2026
Εκείνος υποστήριζε ότι οι πίνακές της ήταν δικοί του