E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κάποιοι ζούνε ήδη στην Κόλαση

Η απίστευτη πραγματικότητα που βιώνουν οι Ιρακινοί αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 22/6/2022 | 00:14

Κάποιοι ζούνε ήδη στην Κόλαση

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Πολλοί ισχυρίζονται πως έχουμε χάσει το τρένο της αναστροφής της κατάστασης, ενώ κάποιοι πιο αισιόδοξοι πιέζουν με κάθε τρόπο να λάβουμε δραστικά μέτρα τώρα.

Ένα δείγμα του τι θα συμβεί στο μέλλον είναι η κατάσταση που βιώνει αυτή τη στιγμή το Ιράκ.

Με τη θερμοκρασία να έχει φτάσει τους 50 βαθμούς Κελσίου, και με τους κατοίκους να μην έχουν κανένα μέσο να ανακουφιστούν, από την υπερβολική ζέστη.

Το δίκτυο παροχής ρεύματος έχει προβλήματα, με τις διακοπές ρεύματος να είναι συνεχόμενες και μεγάλες σε διάρκεια.

Ενώ και στις περιοχές που έχουν ρεύμα, η τιμή του ρεύματος είναι τόσο υψηλή που οικογένειες δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Για πρώτη φορά το μέσο κόστος ρεύματος έχει φτάσει τα 100 δολάρια μηνιαίως, για μια τετραμελή οικογένεια, ποσό απλησίαστο για τον μέσο Ιρακινό.

Το Ιράκ είναι αντιμέτωπο με το φαινόμενο της ερημοποίησης, ενώ επικίνδυνες αμμοθύελλες δημιουργούν προβλήματα στην υγεία των Ιρακινών.

«Καθώς οι καύσωνες και οι αμμοθύελλες αναμένεται να αυξηθούν, εκτιμάμε ότι θα έχουμε περισσότερους ασθενείς με προβλήματα υγείας που συνδέονται με το κλίμα», δήλωσε ο Σέιφ αλ Μπαντρ εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Υγείας.

40% της επαρχίας είναι αντιμέτωπο ήδη με το φαινόμενο της ξηρασίας, ενώ τα αποθέματα νερού έχουν μειωθεί κατά 20%.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως το 2050 το νερό θα είναι είδος πολυτελείας στη χώρα, με τις κυβερνήσεις να μην έχουν καν στην ατζέντα τους το πρόβλημα.

Οι μαρτυρίες των Ιρακινών για το τι βιώνουν είναι συγκλονιστικές.

Στη Βαγδάτη ο 20χρονος Άμπας Νάσερ κάνει μεροκάματα σε οικοδομές. Σήμερα κουβαλά καρότσια με άμμο.

«Η ζέστη μας σκοτώνει», δηλώνει. Εργάζεται 11 ώρες την ημέρες για περίπου 20 ευρώ. Είναι πολύ λίγα, «αλλά αυτός που δεν κάνει τίποτα πεθαίνει από την πείνα».

Ο Αμπάς ζητεί καμία φορά από το αφεντικό του να κάνει ένα διάλειμμα, αλλά «αυτός δεν δέχεται. Λέει ότι πρέπει να δουλεύω».

Ενώ σε οικογένειες που έχουν ηλικιωμένους σε σπίτια μετρούν ήδη απώλειες αφού σε τέτοιες θερμοκρασίες και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είναι αδύνατο να επιζήσουν, μιας και τα περισσότερα σπίτια είναι χτισμένα με λαμαρίνες δημιουργώντας θερμοκρασίες εντός της οικίας πάνω από τους 60 βαθμούς Κελσίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το σκοτεινό σκάνδαλο των 17,3 εκατ. ευρώ στο Έβερεστ

Stories 03.04.2026
Μια απάτη που αρνείται να πεθάνει

Το μυστικό του Google Maps που δεν υπάρχει στον χάρτη

Νέα Εποχή 03.04.2026
Η «παγίδα» του Agloe και η γέννηση ενός μύθου

Πώς γεννήθηκε το δώρο Πάσχα

Ιστορικά 03.04.2026
«Θέλομεν ολίγα γρόσια διά ν’ απεράσωμεν ταύτας τας εορτασίμους ημέρας»

Εxplainer: Πάσχα με σασπένς ‑ Το Αγιο Φως σε αποστολή… επικίνδυνη

Stories 03.04.2026
Το θρίλερ της μεταφοράς και τα σενάρια

Στα 64 της έκανε το αδύνατο και σήμερα είναι πιο δυνατή από ποτέ

Πρόσωπα Χτες
Η ιστορία που αλλάζει όσα πιστεύεις για την ηλικία

Ηταν τρανς η βασίλισσα Ελισάβετ Α’;

Πρόσωπα Χτες
To ITV ετοιμάζει σειρά-βόμβα για τη βασίλισσα

Η χώρα που ψάχνει εργαζομένους και πληρώνει μέχρι 6.500 ευρώ

Stories Χτες
Πού υπάρχουν οι περισσότερες ευκαιρίες

Διαζύγια με AI: H νέα τάση που αλλάζει τους κανόνες

Stories Χτες
Το διαζύγιο δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση, και για τη Gen Z φαίνεται πως γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο

Iωάννα Τούνη: Αυτό που μας έμεινε από τη δίκη για το revenge ρorn ήταν αυτή η εικόνα

Stories Προχτές
Η Ιωάννα Τούνη δεν ήταν μόνη – και αυτό φάνηκε