E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κάποιοι ζούνε ήδη στην Κόλαση

Η απίστευτη πραγματικότητα που βιώνουν οι Ιρακινοί αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 22/6/2022 | 00:14

Κάποιοι ζούνε ήδη στην Κόλαση

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Πολλοί ισχυρίζονται πως έχουμε χάσει το τρένο της αναστροφής της κατάστασης, ενώ κάποιοι πιο αισιόδοξοι πιέζουν με κάθε τρόπο να λάβουμε δραστικά μέτρα τώρα.

Ένα δείγμα του τι θα συμβεί στο μέλλον είναι η κατάσταση που βιώνει αυτή τη στιγμή το Ιράκ.

Με τη θερμοκρασία να έχει φτάσει τους 50 βαθμούς Κελσίου, και με τους κατοίκους να μην έχουν κανένα μέσο να ανακουφιστούν, από την υπερβολική ζέστη.

Το δίκτυο παροχής ρεύματος έχει προβλήματα, με τις διακοπές ρεύματος να είναι συνεχόμενες και μεγάλες σε διάρκεια.

Ενώ και στις περιοχές που έχουν ρεύμα, η τιμή του ρεύματος είναι τόσο υψηλή που οικογένειες δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Για πρώτη φορά το μέσο κόστος ρεύματος έχει φτάσει τα 100 δολάρια μηνιαίως, για μια τετραμελή οικογένεια, ποσό απλησίαστο για τον μέσο Ιρακινό.

Το Ιράκ είναι αντιμέτωπο με το φαινόμενο της ερημοποίησης, ενώ επικίνδυνες αμμοθύελλες δημιουργούν προβλήματα στην υγεία των Ιρακινών.

«Καθώς οι καύσωνες και οι αμμοθύελλες αναμένεται να αυξηθούν, εκτιμάμε ότι θα έχουμε περισσότερους ασθενείς με προβλήματα υγείας που συνδέονται με το κλίμα», δήλωσε ο Σέιφ αλ Μπαντρ εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Υγείας.

40% της επαρχίας είναι αντιμέτωπο ήδη με το φαινόμενο της ξηρασίας, ενώ τα αποθέματα νερού έχουν μειωθεί κατά 20%.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως το 2050 το νερό θα είναι είδος πολυτελείας στη χώρα, με τις κυβερνήσεις να μην έχουν καν στην ατζέντα τους το πρόβλημα.

Οι μαρτυρίες των Ιρακινών για το τι βιώνουν είναι συγκλονιστικές.

Στη Βαγδάτη ο 20χρονος Άμπας Νάσερ κάνει μεροκάματα σε οικοδομές. Σήμερα κουβαλά καρότσια με άμμο.

«Η ζέστη μας σκοτώνει», δηλώνει. Εργάζεται 11 ώρες την ημέρες για περίπου 20 ευρώ. Είναι πολύ λίγα, «αλλά αυτός που δεν κάνει τίποτα πεθαίνει από την πείνα».

Ο Αμπάς ζητεί καμία φορά από το αφεντικό του να κάνει ένα διάλειμμα, αλλά «αυτός δεν δέχεται. Λέει ότι πρέπει να δουλεύω».

Ενώ σε οικογένειες που έχουν ηλικιωμένους σε σπίτια μετρούν ήδη απώλειες αφού σε τέτοιες θερμοκρασίες και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είναι αδύνατο να επιζήσουν, μιας και τα περισσότερα σπίτια είναι χτισμένα με λαμαρίνες δημιουργώντας θερμοκρασίες εντός της οικίας πάνω από τους 60 βαθμούς Κελσίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα brands άλλαξαν στρατηγική ‑ Αυτό που συμβαίνει πλέον στα comments αλλάζει τα social media

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Οι μάρκες μόδας κατεβαίνουν στα comments για να μείνουν relevant

Η διεθνής μελέτη που συνδέει ημερομηνίες με αυξημένο κίνδυνο αυτoκτoνiας

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Ανάλυση 1,7 εκατομμυρίων περιστατικών σε 26 χώρες αποκαλύπτει ανησυχητικά χρονικά μοτίβα και φέρνει στο προσκήνιο τον ρόλο της ρουτίνας, της πίεσης και των κοινωνικών παραγόντων στην ψυχική υγεία

Το βιβλίο που άλλαξε τη ζωή του ‑ και τον έκανε να χτίσει 500 βιβλιοθήκες μέσα σε φυλακές

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Ο έφηβος εγκληματίας που έγινε ποιητής και άλλαξε τις φυλακές της Αμερικής

Ο Έλληνας μαφιόζος που συνελήφθη στο Mεξικό

E-Daily 3.Left 17.05.2026
O πόλεμος των συμμοριών

Η χώρα που πληρώνει… σαν όνειρο: Ζητάει επειγόντως εργαζόμενους με μισθό έως 8.000€ και σου δίνει σπίτι!

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Η χώρα-θαύμα που αναζητά Ευρωπαίους εργαζόμενους με παροχές που μοιάζουν εξωπραγματικές

Η τελευταία του φράση: Tι είπε ο Tupac λίγο πριν τον δολοφονήσουν

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Τα τελευταία λόγια του θρύλου λίγο πριν τη δολοφονία του

Η εταιρεία που αγνόησε το μέλλον: Γέμισε ράφια, αλλά άδειασε από ιδέες

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Η υποτίμηση του Netflix και το κόστος της αδράνειας που έφερε το τέλος της

Η μοναξιά σκοτώνει την οικονομία: Το φαινόμενο που κοστίζει δισεκατομμύρια

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Οι οικονομικές επιπτώσεις στις χώρες που δεν ξέραμε

10 παράλογοι νόμοι που υπάρχουν ακόμα

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Κι όμως είναι ακόμα στα βιβλία

Η ευρωπαϊκή χώρα των 17 εκατ. με τις δεκάδες πολυεθνικές

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Μια αρκετά πλούσια χώρα με επιχειρηματικό δαιμόνιο