E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Της είπε να παρατήσει το σκάκι για να κάνει παιδιά αλλά εκείνη πήρε την εκδίκησή της

Μια στιγμή που ποτέ δεν ξέχασε κανείς από τους δυο

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 6/4/2022 | 00:13

Της είπε να παρατήσει το σκάκι για να κάνει παιδιά αλλά εκείνη πήρε την εκδίκησή της
@telegraph.co.uk

Ο Garry Kasparov θεωρείται ο μεγαλύτερος σκακιστής όλων των εποχών. Αλλά δεν υπήρξε άτρωτος, ούτε ανίκητος. Μια από αυτές τις ήττες ήρθε το 2002, και μάλιστα από κάποιον για τον οποίο είχε μιλήσει νωρίτερα υποτιμητικά.

Η Judit Polgar γεννήθηκε στην Ουγγαρία το 1976 και από μικρή άρχισε να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στο σκάκι. Στα 12 της έγινε νούμερο 55 στον κόσμο, όντας η νεότερη που μπήκε στους top 100 παίκτες. Στα 4 μήνες αφού έκλεισε τα 15, κατάφερε να κάνει άλλο ένα ρεκόρ, αφού έγινε η νεότερη μέχρι τότε παίκτης του σκάκι, που πήρε τον τίτλο του Grandmaster. Εκείνη τη χρονιά έφτασε και στο no.1 στον κόσμο στις γυναίκες.

Λίγα χρόνια μετά θα αντιμετώπιζε τον Kasparov για πρώτη φορά στην Ισπανία. Ο Ρώσος είχε τότε δηλώσει πως η Polgar είναι μια «μαριονέτα τσίρκου» και πως οι γυναίκες παίκτριες του σκάκι θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να κάνουν παιδιά. Τότε η Polgar είχε ηττηθεί, αλλά ο αγώνας ήταν αμφιλεγόμενος, αφού ο Kasparov φέρεται να έκλεψε, μετακινώντας τον ιππότη σε διαφορετικό τετράγωνο από την αρχική του κίνηση.

Η κάμερα επιβεβαίωσε ότι έκανε ουσιαστικά δυο κινήσεις σπάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού. Η Polgar αποφάσισε να τον αντιμετωπίσει πρόσωπο με πρόσωπο μετά τον αγώνα, ρωτώντας τον «Πως μπόρεσες να μου το κάνεις αυτό;». Λίγα χρόνια αργότερα, θα έπαιρνε την εκδίκησή της για όλα όσα είχε πει και κάνει ο Kasparov.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν μιλούσαν. Και το 2002 βρέθηκαν ξανά αντιμέτωποι στη Μόσχα, σε έναν αγώνα μεταξύ Ρωσίας και Μικτής Κόσμου. Μετά από 42 κινήσεις κατάφερε να κερδίσει τον Kasparov, φέρνοντας χαμόγελα όχι μόνο στην ίδια αλλά και σε όλες τις γυναίκες παίκτριες του σκακιού. Στις 12 προηγούμενες αναμετρήσεις είχε καταφέρει να πάρει μόνο 3 ισοπαλίες, αλλά στην 13η, το τυχερό νούμερο του Kasparov, κατάφερε να τον κερδίσει.

Ο Kasparov αποφάσισε να μην παίξει την αγαπημένη του Σικελική άμυνα, αλλά προτίμησε το λεγόμενο «Τείχος του Βερολίνου», τακτική που το στέρησε δυο χρόνια νωρίτερα τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Ο Kasparov δεν το είχε παίξει ποτέ ξανά και αυτό φάνηκε. Μετά την επίθεση της Polgar, o Kasparov παραιτήθηκε και έφυγε αμέσως, αποφεύγοντας τους δημοσιογράφους.

Η Polgar περιέγραψε τον συγκεκριμένο αγώνα ως μια από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας της. Το ίδιο θα μπορούσε να πει και ο Kasparov, ο οποίος μίλησε υποτιμητικά και τιμωρήθηκε γι’ αυτό, σε έναν αγώνα που σίγουρα δεν ξέχασε. Λίγο καιρό αργότερα, δήλωσε πως έκανε λάθος για τις γυναίκες που παίζουν σκάκι. Ναι, έκανε...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτά τα vintage Pyrex πιάτα μπορεί να αξίζουν χιλιάδες ευρώ

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Ψάξτε τα ντουλάπια της γιαγιάς!

Explainer: Καρχαρίες στις ελληνικές θάλασσες ‑ Τι συμβαίνει πραγματικά και τι λένε οι επιστήμονες

E-Daily 1.Hero 08.06.2026
Αν έχετε την αίσθηση ότι φέτος οι καρχαρίες εμφανίζονται παντού, δεν είστε οι μόνοι

Γιατί οι εκπαιδευτικοί στο Μεξικό γκρεμίζουν αγάλματα ποδοσφαιριστών λίγο πριν το Μουντιάλ

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Εικόνες με γκρεμισμένα αγάλματα ποδοσφαιριστών κάνουν τον γύρο του κόσμου

To 92% των δημόσιων αλλαξιέρων για μωρά βρέθηκαν θετικές για χρήση κοκαΐνης!

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Πώς βρέθηκαν τα ναρκωτικά στις αλλαξιέρες;

Περίεργα επαγγέλματα που όμως πληρώνονται πολύ καλά

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Όχι, δεν είναι ο χειριστής αυτόματης τέντας!

Πώς τα οπίσθια μιας Γαλλίδας σερβιτόρας έγιναν εθνική παράδοση

E-Daily 3.Left Χτες
Η εκδίκηση μιας σερβιτόρας και η ταπείνωση ενός δημάρχου

Ποιος έφτιαξε τα πρώτα πόστερ;

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Jules Chéret και η ιστορία της καλλιτεχνικής αφίσας

10 φωτογραφίες που μας δείχνουν πως ήταν η ζωή τον 20ο αιώνα

E-Daily 3.Left Χτες
Απλές στιγμές με πολλή σημασία

Ο ποδοσφαιριστής που έπαιζε παντού στο γήπεδο με την ίδια ευκολία

E-Daily 3.Left Χτες
Όποιος είχε την τύχη να το δει, μάλλον το γνωρίζει