E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο πραγματικός λόγος που ο Πούτιν αντικατέστησε 1.000 μέλη του προσωπικού του

Οι εμμονές και η ιστορία

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 21/3/2022 | 00:06

Ο πραγματικός λόγος που ο Πούτιν αντικατέστησε 1.000 μέλη του προσωπικού του
@businessinsider.com

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν διετέλεσε για πρώτη φορά πρόεδρος από το 1999 μέχρι και το 2008, όταν και πήρε το αξίωμα του πρωθυπουργού. Το 2012, ξαναέγινε πρόεδρος της Ρωσίας, μια θέση που κρατά μέχρι και σήμερα. Δεν ήταν ποτέ συμπαθής ιδιαίτερα εκτός των συνόρων, αλλά η πρόσφατη εισβολή του στην Ουκρανία τον κατέστησε μια από τις πιο μισητές πολιτικές προσωπικότητες του σύγχρονου κόσμου.

Όταν ευθύνεσαι για μια εισβολή, είναι δύσκολο να μην καταλάβεις πως μεγάλο μέρος του κόσμου αισθάνεται για σένα τουλάχιστον περιφρόνηση. Βέβαια, ο Πούτιν δεν δείχνει να ενοχλείται ιδιαίτερα. Αλλά φρόντισε να πάρει κάποια μέτρα, ώστε να απομακρύνει από κοντά του κάποιους που υποπτεύθηκε ότι μπορούν να του κάνουν κακό, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο τον εαυτό του.

Σύμφωνα με το Insider, απομάκρυνε 1.000 άτομα του προσωπικού του για την δική του προστασία. Το προσωπικό που απέλυσε αποτελείτο από σωματοφύλακες, μάγειρες, γραμματείς και γενικότερα τους περισσότερους που βρίσκονταν πολύ κοντά του και ίσως προσπαθούσαν να τον δολοφονήσουν.

Οι εμμονές του Πούτιν δεν είναι πρόσφατες και υπάρχουν πολύ πριν εισβάλλει στην Ουκρανία. Απολύει μέλη του προσωπικού του πολύ συχνά, αν τύχει και κάνουν κάτι που θα του προκαλέσουν την υποψία ότι μπορεί να στραφούν εναντίον του και προσπαθήσουν να του αφαιρέσουν τη ζωή. Γι’ αυτό και αντικατέστησε λίγο πριν την εισβολή τόσα πολλά μέλη του προσωπικού του.

@bbc.com

Ο κύριος φόβος του, που τον έκανε να πάρει αυτή την απόφαση, ήταν ότι θα τον δηλητηρίαζαν. Αλλά η σκέψη να αφαιρεθεί η ζω του Πούτιν δεν είναι αποκλειστικά δική του. Πρόσφατα, ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Lindsey Graham, προκάλεσε αντιδράσεις ακόμα και μέσα στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, όταν με ένα tweet ζήτησε από κάποιον Ρώσω να «σκοτώσει τον Πούτιν», και ολοκλήρωσε την ανάρτησή του λέγοντας πως η δολοφονία του Πούτιν θα «προσφέρει στη χώρα αλλά και στον κόσμο μια εξαιρετική υπηρεσία».

Χρήστες του Twitter ζήτησαν να κατέβει το συγκεκριμένο tweet αλλά το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν το έκανε. Ο Πούτιν πάντως δεν είναι ο μόνος που έχει σκεφτεί ότι κάποιος θα θέλει να τον δολοφονήσει.

Ο θάνατός από δηλητηρίαση άλλωστε δεν είναι κάτι σπάνιο στην ιστορία της Ρωσίας. Η KGB το χρησιμοποίησε αρκετές φορές, φτιάχνοντας μάλιστα ένα εργαστήριο δηλητηριάσεων, που οι πράκτορες το ονόμασαν «kamera». Διάφοροι τύποι δηλητηρίων αναπτύχθηκαν σε αυτό το εργαστήριο και την εποχή του Στάλιν, τα δηλητήρια δοκιμάζονταν στους κρατούμενους.

Ο ιστορικός και πρώην στρατιωτικός Boris Volodarsky ej;edvse to 2014 το βιβλίο με τίτλο «The KGB's Poison Factory: From Lenin to Litvinenko» εξιστορώντας τις λεπτομέρειες για το μυστικό εργαστήριο δηλητηριάσεων, πώς δημιουργήθηκε και λειτουργούσε το πρόγραμμα δολοφονίας για δεκαετίες. Ο θάνατος από δηλητήριο είναι τόσο σύνηθες σε όλη την ιστορία της Ρωσίας που, σύμφωνα με το ABC News, αν ένα αξιοπρόσεκτο άτομο δολοφονηθεί με δηλητήριο, τα βλέμματα στρέφονται σε συμμετοχή της Ρωσίας.

Μια γυναίκα αφήνει μερικά λουλούδια μπροστά στο πορτραίτο της Anna Politkovskaya

@ifex.org

Άλλωστε ο ίδιος ο Πούτιν έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για δηλητηριάσεις σε κάποιους που του αντιτίθενται. Το 2004, η δημοσιογράφος Anna Politkovskaya, αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία σε πτήση, αφού ήπιε ένα τσάι. Δεν πέθανε τότε, αλλά δυο χρόνια αργότερα, όταν την πυροβόλησαν στα γενέθλια του Πούτιν.

Το 2006, ο Alexander Litvinenko, που ασκούσε δριμεία κριτική στον Πούτιν, δηλητηριάστηκε επίσης όταν ήπιε τσάι. Λίγο πριν πεθάνει ισχυρίστηκε πως ο Πούτιν ήταν πίσω από την δηλητηρίαση. Τελικά, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε ότι το Κρεμλίνο ήταν υπεύθυνο για τη δολοφονία του Litvinenko με δηλητηρίαση από ραδιενέργεια, σύμφωνα με το NPR.

O Alexei Navalny

@indexoncensorship.org

Μην ξεχνάμε και το πιο πρόσφατο παράδειγμα, εκείνο του ακτιβιστή Alexei Navalny. Κι αυτός αρρώστησε σοβαρά όταν επισκέφτηκε τη Σιβηρία. Έπεσε σε κώμα και νοσηλεύτηκε στη Γερμανία, όπου διαπιστώθηκε ότι δηλητηριάστηκε από Νόβιτσοκ, ένα από τα πλέον θανατηφόρα χημικά όπλα που έχουν αναπτυχθεί ποτέ στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Ο Navalny ισχυρίστηκε ότι ο Πούτιν βρίσκεται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του, με το Κρεμλίνο να το αρνείται.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο Navalny καλεί συνεχώς σε κινητοποιήσεις κατά του πολέμου. «Ας μην γίνουμε τουλάχιστον ένα έθνος τρομαγμένων σιωπηλών. Των δειλών που προσποιούνται ότι δεν προσέχουν τον επιθετικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας που εξαπέλυσε ο προφανώς παράφρων τσάρος μας», δήλωσε. Με ακτιβιστές, επιζώντες από απόπειρες δολοφονίας και τη μακρά ιστορία του θανάτου από δηλητήριο στη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει σχεδόν κάθε λόγο να ανησυχεί ότι κάποιος κοντά του μπορεί να έχει την ιδέα να δηλητηριάσει και τον ίδιο, γι’ αυτό και αντικατέστησε τετραψήφιο αριθμό μελών του προσωπικού του.

Πληροφορίες: grunge.com

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ήταν η χειρότερη γενοκτονία στην ανθρώπινη ιστορία;

Ιστορικά 10.05.2024
Στην παγκόσμια ιστορία ένας σημαντικός αριθμός μαζικών δολοφονιών και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας έχουν λάβει χώρα

HΑΝ NΑΗ: `Ενα ποπ κορίτσι σε έναν άγριο κόσμο


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Πρόσωπα 10.05.2024
Μιλήσαμε μαζί της για να τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα

Τα ρομπότ γίνονται φίλοι μας: Nαι οι ταινίες είχαν δίκιο

Νέα Εποχή 10.05.2024
Oι άνθρωποι στρέφονται στις συσκευές για παρέα - Πολλοί προτιμούν τις συσκευές από τους ανθρώπους ή γιατί απλώς, δεν βρίσκουν πια παρέες

Πώς ξοδεύουν τα κέρδη τους οι χρηματιστές της Wall Street

Πρόσωπα 10.05.2024
Αυτοκίνητα, χαβιάρι και κρυπτονομίσματα

Ειδικός του FBΙ σου αποκαλύπτει τα μεγάλα μυστικά των διαπραγματεύσεων

Πρόσωπα 10.05.2024
Είναι 2 τεχνικές που γενικώς, αποτελούν καλό χαρτί στη συνομιλία

Πως ένα ελληνικό σήριαλ έσωσε 2000 ανθρώπους από βέβαιο θάνατο

Ιστορικά Χτες
Μια απίστευτη ιστορία από την ελληνική πραγματικότητα

Η ιστορία της Ράφα και γιατί χτύπησε εκεί το Ισραήλ

Stories Χτες
Τι είναι το πέρασμα της Ράφα

Μαρία Αντουανέτα: Έμεινε στην Ιστορία για δυο φράσεις της, όμως τη μία δεν την είπε ποτέ

Πρόσωπα Χτες
Mήπως η Μαρία Αντουανέττα ήταν κάπως παρεξηγημένη;

199 μέλη! Η μεγαλύτερη οικογένεια του κόσμου ζει κάτω από μια στέγη

Stories Χτες
199 άτομα ζουν κάτω από την ίδια στέγη σε ένα γιγάντιο κτίριο