E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο άνθρωπος που έσωσε τον τόπο του, φυτεύοντας 30 εκατομμύρια δέντρα

Οι φωτογραφίες του έγιναν πρόσφατα viral στην Τουρκία

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 14/2/2022 | 00:35

Ο άνθρωπος που έσωσε τον τόπο του, φυτεύοντας 30 εκατομμύρια δέντρα

Ο Χικμέτ Καγιά, ένας συνταξιούχος τεχνικός δασών από την Τουρκία, επαινείται ως η κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από ένα εντυπωσιακό οικολογικό επίτευγμα – μετατρέποντας έναν άγονο λόφο στην πόλη της Σινώπης σε μια πράσινη όαση εκατομμυρίων δέντρων.

Κατά τη διάρκεια της 24χρονης θητείας του ως Επικεφαλής Δάσωσης στο Τμήμα Δασικών Επιχειρήσεων στην περιοχή Boyabat της Σινώπης, ο Χικμέτ Καγιά επικεντρώθηκε στη αναδάσωση και την καλλιέργεια φυτών και δέντρων, φυτεύοντας πάνω από 25 εκατομμύρια δενδρύλλια σε έναν άγονο λόφο με θέα στη Σινώπη και μετατρέποντάς τον σε μια πράσινη όαση.

Άρχισε να εργάζεται το 1978 και επικεντρώθηκε στις στέπες περιοχές του Boyabat, βασιζόμενος τόσο σε εξειδικευμένες ομάδες όσο και στην τοπική κοινότητα για να μετατρέψουν την αφιλόξενη γη σε μια πράσινη όαση τόσο για ανθρώπους όσο και για ζώα. Παρόλο που αποσύρθηκε το 2002, το έργο του Χικμέτ Καγιά έζησε και σήμερα θεωρείται κάπως τοπικός ήρωας.

Ο Χικμέτ Καγιά ήρθε ξανά πρόσφατα στην επικαιρότητα, αφού προσκλήθηκε στη Σινώπη για να γιορτάσει τη σπουδαία δουλειά του. Οι φωτογραφίες του που κρατά ψηλά μια φωτογραφία πριν και μετά της περιοχής που βοήθησε να μεταμορφωθεί έγιναν πρόσφατα viral στην Τουρκία, καθώς δείχνουν πόσο μεγάλη διαφορά έχει κάνει το έργο του σε μια χώρα όπου η αποψίλωση των δασών και η ερημοποίηση είναι τεράστια ζητήματα.

«Η μετατροπή αυτών των περιοχών σε δάση ήταν η μεγαλύτερη πηγή υπερηφάνειας μου», είπε στους δημοσιογράφους. 

Αν και πολλοί δεν θυμούνται πώς έμοιαζε η περιοχή που δάσωσε ο Χικμέτ Καγιά πριν από μερικές δεκαετίες, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του φυτεύτηκαν περίπου 30 εκατομμύρια δενδρύλλια. Οι εικόνες πριν και μετά που φωτογραφήθηκε πρόσφατα κρατώντας δείχνουν ακριβώς τι τεράστιο νούμερο είναι αυτό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το χωριό‑φάντασμα της Ελλάδας που εγκαταλείφθηκε, αλλά κάτι εκεί δεν σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί

E-Daily 3.Left 12.06.2026
Στις ανατολικές ακτές του Αμβρακικού Κόλπου, ένας οικισμός-φάντασμα κρατά ζωντανή τη μνήμη του με έναν απρόσμενο τρόπο

Δεν θέλουμε πια ξαπλώστρα; Γιατί οι Έλληνες εγκαταλείπουν τα νησιά και ανακαλύπτουν ξανά τα βουνά

E-Daily 3.Left 12.06.2026
Από τα beach bars στα ποτάμια και από τα ακτοπλοϊκά-σοκ στα πέτρινα χωριά: η μεγάλη στροφή των καλοκαιρινών διακοπών έχει ήδη ξεκινήσει

Η μάχη για τον δημόσιο χώρο και το μεγάλο πρόβλημα με τις ομπρέλες στη Χαλκιδική

E-Daily 3.Left 12.06.2026
Στο μικροσκόπιο η αυθαίρετη «κράτηση» θέσεων

Νέα έρευνα: Έχουμε τους πιο κακοπληρωμενους εκπαιδευτικους στην ευρωπη

E-Daily 3.Left Χτες
Πτυχιούχοι με τεράστια ευθύνη, αλλά από τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη – Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς

Οι πιο γοητευτικοί άντρες για το 2026: Η λίστα που προκάλεσε αντιδράσεις και η θέση‑έκπληξη της Ελλάδας

E-Daily 3.Left Χτες
Μια νέα διεθνής κατάταξη για το 2026 επιχειρεί να ορίσει πού ζουν οι πιο όμορφοι άντρες του πλανήτη - και τα ευρήματά της έχουν ήδη πυροδοτήσει έντονο διάλογο.

Η γυναίκα που οραματίστηκε έναν κόσμο χωρίς ανδρική κυριαρχία – Έναν αιώνα πριν ο φεμινισμός γίνει μόδα

E-Daily 3.Left Χτες
Η Μπεγκούμ Ροκέγια τόλμησε να φανταστεί μια κοινωνία όπου οι γυναίκες κυβερνούν και μορφώνονται, σε εποχή που οι περισσότερες δεν είχαν καν δικαίωμα φωνής.

Μουντιάλ 2026: Οι μόλις 8 χώρες που έχουν κατακτήσει τα 22 προηγούμενα τρόπαια

E-Daily 3.Left Χτες
Η μεγαλύτερη έκπληξη, λοιπόν, του 23ου Μουντιάλ θα είναι να το κατακτήσει μια ομάδα που δεν το έχει καταφέρει στο παρελθόν

Η «εξέγερση των φλαμίνγκο» στην Αλβανία ‑ Γιατί κατέβηκαν στους δρόμους;

E-Daily 3.Left Χτες
Τα φλαμίνγκο ως σύμβολο της αντίστασης

Το πιο ακριβό σπίτι της Βρετανίας μένει άδειο – Εκτός από έναν άστεγο που ζει στη βεράντα του

E-Daily 3.Left Χτες
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ακριβά ακίνητα του Ηνωμένου Βασιλείου