E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσοι άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Ίντερνετ

Απογοητευτικό το νούμερο

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 27/1/2022 | 00:05

Πόσοι άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Ίντερνετ
Φωτογραφία από τον χρήστη Caio στο Pexels

Η πανδημία οδήγησε τον κόσμο στο να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο περισσότερο από ποτέ. Χρησιμοποιήθηκε για επικοινωνιά, εκπαίδευση, τηλεργασία, όμως ταυτόχρονα μέσα στα συνεχόμενα lockdown, ανέδειξε ένα τεράστιο χάσμα, όπου 3 δις κόσμου δεν έχουν καμία πρόσβαση στο Ίντερνετ και δεν το έχουν χρησιμοποιήσει ούτε μία φορά.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 40% του κόσμου είναι αποκλεισμένο από το διαδίκτυο και το νούμερο είναι απογοητευτικό γιατί το 96% αυτών ζούνε σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Αν και το νούμερο των ατόμων που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο μειώθηκε μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, το νούμερο παραμένει υψηλό και δημιουργεί ανισότητες που πρέπει να εκλείψουν.

«Η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός, η περιορισμένη πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια και η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων επηρέασαν αρνητικά τους ψηφιακά αποκλεισμένους», αναφέρει η ITU. Στις φτωχότερες χώρες η πρόσβαση στο ίντερνετ είναι συχνά απρόσιτη. Χαρακτηριστικά, σχεδόν τα 3/4 των ανθρώπων δεν ήταν ποτέ συνδεδεμένοι στις 46 λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. “Ενώ σχεδόν τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν σήμερα δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, ώστε να μπουν όλοι οι πολίτες στον ψηφιακό κόσμο”, σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας της ITU Houlin Zhao.

Από 15 εώς 24 ετών το 71% χρησιοποιούν το ίντερνετ καθημερινά και αποτελεί τρόπο ζωής για αυτούς, αλλά όσο ανεβαίνουμε σε ηλικακές ομάδες το νούμερο μειώνεται με την τρίτη ηλικία να παραμένει σε πολύ χαμηλά ποσοστό.

Αλλά δεν είναι μόνο η ηλικία που φαίνεται πως επηρεάζει τη χρήση του διαδικτύου.

Βρέθηκε ότι οι γυναικες έχουν λιγότερη πρόσβαση στο Ίντερνετ, με τη διαφορά να είναι μικρή στις ανεπτυγμένς χώρες αλλά να φαίνεται η τεράστια διαφορά στις αναπτυσσόμενες και στις χώρες της Αφρικής. Ενδεικτικά στην Αφρική μόνο το 19% των γυναικών έχουν συνδεθεί στο Ίντερνετ.

Μεγάλο είναι το χάσμα και ανάμεσα σε πόλεις και αγροτικές περιοχές με μόλις 36% όσων ζουν στην ύπαιθρο να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για την εργασία τους ή την ψυχαγωγία τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ελληνική λέξη χρησιμοποιείται σχεδόν ίδια σε 13 χώρες;

E-Daily 1.Hero 21.06.2026
Μια έκφραση οικεία σε κάθε ελληνικό σπίτι αποδεικνύεται να είναι κοινή σε δεκάδες γλώσσες - με ρίζες που φτάνουν στην αρχαιότητα

Πώς οι νέοι στη Νότια Κορέα αγοράζουν... χωρίς να πληρώνουν και το ίντερνετ διχάζεται

E-Daily 1.Hero 21.06.2026
Προσθέτουν προϊόντα στο καλάθι, κάνουν παραγγελία και δεν πληρώνουν ποτέ

Γιατί η Λισαβόνα χαλάρωσε τους περιορισμούς στα Airbnb

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Η αλλαγή στρατηγικής της πόλης

Το λάθος που τον τελείωσε: Η επιστολή που πρόδωσε έναν μυστικό δολοφόνο δεκαετιών

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Πώς ο Ρόμπερτ Ντερστ αποκάλυψε μόνος του τα εγκλήματά το

Το εκπληκτικό διαμέρισμα του Jon Bon Jovi

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Ο ροκ σταρ πουλάει το διαμέρισμα του στο Γκρίνουιτς Βίλατζ για 22 εκατομμύρια δολάρια

Ο καύσωνας που γέμισε τα νεκροταφεία της Ελλάδος

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Όσοι το έζησαν παραλύουν και μόνο στην ανάμνηση

Gia, το πιο αισθησιακό μοντέλο της showbiz που πέθανε άδοξα

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Η σύντομη και ταραχώδης ζωή της - Πέθανε από AIDS

Ροζ, ματωμένο και άλλα: Γιατί δίνουμε ονόματα στα φεγγάρια;

E-Daily 3.Left Χτες
Το φεγγάρι δεν αλλάζει χρώμα – αλλά σίγουρα αλλάζει όνομα

Ο πιο «ενοχλητικός» ζωγράφος: Όταν η απομόνωση, η αρρώστια και οι κρίσεις γεννούν έργα που σοκάρουν

E-Daily 3.Left Χτες
Από τους εφιάλτες τουμέχρι τη φρίκη του πολέμου – η τέχνη που δεν μπορεί να ειπωθεί με λόγια

Jasveen Sangha: Η «βασίλισσα της κεταμίνης» που συγκλόνισε το Χόλιγουντ

E-Daily 3.Left Χτες
Η γυναίκα που βρέθηκε στο επίκεντρο του θανάτου του Matthew Perry