E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσοι άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Ίντερνετ

Απογοητευτικό το νούμερο

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 27/1/2022 | 00:05

Πόσοι άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Ίντερνετ
Φωτογραφία από τον χρήστη Caio στο Pexels

Η πανδημία οδήγησε τον κόσμο στο να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο περισσότερο από ποτέ. Χρησιμοποιήθηκε για επικοινωνιά, εκπαίδευση, τηλεργασία, όμως ταυτόχρονα μέσα στα συνεχόμενα lockdown, ανέδειξε ένα τεράστιο χάσμα, όπου 3 δις κόσμου δεν έχουν καμία πρόσβαση στο Ίντερνετ και δεν το έχουν χρησιμοποιήσει ούτε μία φορά.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 40% του κόσμου είναι αποκλεισμένο από το διαδίκτυο και το νούμερο είναι απογοητευτικό γιατί το 96% αυτών ζούνε σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Αν και το νούμερο των ατόμων που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο μειώθηκε μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, το νούμερο παραμένει υψηλό και δημιουργεί ανισότητες που πρέπει να εκλείψουν.

«Η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός, η περιορισμένη πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια και η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων επηρέασαν αρνητικά τους ψηφιακά αποκλεισμένους», αναφέρει η ITU. Στις φτωχότερες χώρες η πρόσβαση στο ίντερνετ είναι συχνά απρόσιτη. Χαρακτηριστικά, σχεδόν τα 3/4 των ανθρώπων δεν ήταν ποτέ συνδεδεμένοι στις 46 λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. “Ενώ σχεδόν τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν σήμερα δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, ώστε να μπουν όλοι οι πολίτες στον ψηφιακό κόσμο”, σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας της ITU Houlin Zhao.

Από 15 εώς 24 ετών το 71% χρησιοποιούν το ίντερνετ καθημερινά και αποτελεί τρόπο ζωής για αυτούς, αλλά όσο ανεβαίνουμε σε ηλικακές ομάδες το νούμερο μειώνεται με την τρίτη ηλικία να παραμένει σε πολύ χαμηλά ποσοστό.

Αλλά δεν είναι μόνο η ηλικία που φαίνεται πως επηρεάζει τη χρήση του διαδικτύου.

Βρέθηκε ότι οι γυναικες έχουν λιγότερη πρόσβαση στο Ίντερνετ, με τη διαφορά να είναι μικρή στις ανεπτυγμένς χώρες αλλά να φαίνεται η τεράστια διαφορά στις αναπτυσσόμενες και στις χώρες της Αφρικής. Ενδεικτικά στην Αφρική μόνο το 19% των γυναικών έχουν συνδεθεί στο Ίντερνετ.

Μεγάλο είναι το χάσμα και ανάμεσα σε πόλεις και αγροτικές περιοχές με μόλις 36% όσων ζουν στην ύπαιθρο να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για την εργασία τους ή την ψυχαγωγία τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η χώρα που έχει 188.000 λίμνες και «πνίγεται» στο πράσινο ‑ Είναι πιο κοντά μας απ` όσο νομίζεις

Περιβάλλον 05.12.2025
Το απόλυτο “Water & Forest Paradise” της Ευρώπης – εκεί όπου η φύση δεν τελειώνει ποτέ

Η ευρωπαϊκή χώρα που έφτιαξε διάφανο νυχτερινό τρένο για να βλέπεις τον ουρανό από το κάθισμά σου!

Νέα Εποχή 05.12.2025
Ο απόλυτος συνδυασμός ταξιδιού, επιστήμης και μαγείας – ένα τρένο φτιαγμένο για να σε αφήνει άφωνο όλη νύχτα

Ο γιατρός που «έσπρωχνε» κεταμίνη στον Μάθιου Πέρι: Η αλήθεια πίσω από τον Dr. Πλασένσια

Πρόσωπα 05.12.2025
Ποιος ήταν ο ρόλος του Σαλβαδόρ Πλασένσια στην υπόθεση Μάθιου Πέρι

Ο κανόνας ‑ παγίδα που κρίνει τη ζωή σου στη φυλακή ‑ όπως τον εξήγησε ο πιο σκληρός άντρας του Χόλιγουντ

Πρόσωπα 05.12.2025
Ο Ντάνι Τρέχο δεν είναι απλώς ένας σκληροτράχηλος κινηματογραφικός ήρωας

Τι δοκιμές κάνει η NASA στην Κοιλάδα του Θανάτου;

Stories 05.12.2025
Η Γη ως γενετική βάση για… άλλους κόσμους

Εxplainer: Γιατί το Σαν Φρανσίσκο κατηγορεί τις πολυεθνικές ότι «αρρωσταίνουν επίτηδες» τους πολίτες;

Stories Χτες
Ποιος πληρώνει το τίμημα; Οργή στο Σαν Φρανσίσκο για τα «εθιστικά τρόφιμα» των πολυεθνικών

Το μικροσκοπικό νησί που έγινε παγκόσμιο φαινόμενο – και χωράει μετά βίας ένα σπίτι και ένα… δέντρο!

Νέα Εποχή Χτες
Το νησί–θαύμα που είναι μόλις 310 τ.μ. και χωράει… μόνο ό,τι χρειάζεται!

Ο μανάβης που έγινε «νονός»: Η διπλή ζωή του πιο επικίνδυνου Hell’s Angel της Τουρκίας

Πρόσωπα Χτες
Η σοκαριστική ιστορία του Τούρκου αρχηγού που δεν φοβάται τίποτα

O μεγαλύτερος γκολτζης όλων των εποχών στην Αγγλία που έκανε χατ τρικ στο ντεμπούτο του

Αθλητισμός Χτες
Δεν ήταν απλώς μια καλή εμφάνιση. Ήταν προειδοποίηση...