E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσοι άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Ίντερνετ

Απογοητευτικό το νούμερο

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 27/1/2022 | 00:05

Πόσοι άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Ίντερνετ
Φωτογραφία από τον χρήστη Caio στο Pexels

Η πανδημία οδήγησε τον κόσμο στο να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο περισσότερο από ποτέ. Χρησιμοποιήθηκε για επικοινωνιά, εκπαίδευση, τηλεργασία, όμως ταυτόχρονα μέσα στα συνεχόμενα lockdown, ανέδειξε ένα τεράστιο χάσμα, όπου 3 δις κόσμου δεν έχουν καμία πρόσβαση στο Ίντερνετ και δεν το έχουν χρησιμοποιήσει ούτε μία φορά.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 40% του κόσμου είναι αποκλεισμένο από το διαδίκτυο και το νούμερο είναι απογοητευτικό γιατί το 96% αυτών ζούνε σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Αν και το νούμερο των ατόμων που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο μειώθηκε μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, το νούμερο παραμένει υψηλό και δημιουργεί ανισότητες που πρέπει να εκλείψουν.

«Η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός, η περιορισμένη πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια και η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων επηρέασαν αρνητικά τους ψηφιακά αποκλεισμένους», αναφέρει η ITU. Στις φτωχότερες χώρες η πρόσβαση στο ίντερνετ είναι συχνά απρόσιτη. Χαρακτηριστικά, σχεδόν τα 3/4 των ανθρώπων δεν ήταν ποτέ συνδεδεμένοι στις 46 λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. “Ενώ σχεδόν τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν σήμερα δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, ώστε να μπουν όλοι οι πολίτες στον ψηφιακό κόσμο”, σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας της ITU Houlin Zhao.

Από 15 εώς 24 ετών το 71% χρησιοποιούν το ίντερνετ καθημερινά και αποτελεί τρόπο ζωής για αυτούς, αλλά όσο ανεβαίνουμε σε ηλικακές ομάδες το νούμερο μειώνεται με την τρίτη ηλικία να παραμένει σε πολύ χαμηλά ποσοστό.

Αλλά δεν είναι μόνο η ηλικία που φαίνεται πως επηρεάζει τη χρήση του διαδικτύου.

Βρέθηκε ότι οι γυναικες έχουν λιγότερη πρόσβαση στο Ίντερνετ, με τη διαφορά να είναι μικρή στις ανεπτυγμένς χώρες αλλά να φαίνεται η τεράστια διαφορά στις αναπτυσσόμενες και στις χώρες της Αφρικής. Ενδεικτικά στην Αφρική μόνο το 19% των γυναικών έχουν συνδεθεί στο Ίντερνετ.

Μεγάλο είναι το χάσμα και ανάμεσα σε πόλεις και αγροτικές περιοχές με μόλις 36% όσων ζουν στην ύπαιθρο να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για την εργασία τους ή την ψυχαγωγία τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια αυτοκινητοβιομηχανία «έδιωξε» την AI και γιατί επέστρεψε στους ανθρώπους μηχανικούς

E-Daily 3.Left 01.07.2026
Η Ford παραδέχτηκε λάθος εκτίμηση μετά από τρία χρόνια εξάρτησης από την τεχνητή νοημοσύνη, με σοβαρά προβλήματα ποιότητας να οδηγούν στην επαναπρόσληψη 350 μηχανικών.

Ποιος είναι ο ψαράς που επιβίωσε 8 μέρες μόνος στον Ειρηνικό και πώς τα κατάφερε

E-Daily 3.Left 01.07.2026
Ο 42χρονος Τζούνιορ Απιούτα εντοπίστηκε από αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας έπειτα από οκτώ ημέρες επιβίωσης στα ανοιχτά του Ειρηνικού Ωκεανού.

Έρχεται νέα οικονομική «φούσκα»: Οι ειδικοί βλέπουν τα ίδια σημάδια που προηγήθηκαν του μεγάλου κραχ

E-Daily 1.Hero 01.07.2026
Μήπως ζούμε ξανά τις τελευταίες μέρες πριν από μια μεγάλη οικονομική κρίση;

Πουλούσε τις φανέλες και τα παπούτσια του για να ταΐσει το παιδί του: Η απίστευτη ιστορία του ήρωα της Παραγουάης

E-Daily 3.Left Χτες
Από τις δυσκολίες στην κορυφή: Η συγκλονιστική ιστορία του τερματοφύλακα που έγινε ήρωας της Παραγουάης

Ένα ταξίδι στα πιο γλυκά καλοκαίρια των `80s και `90s – Πόσα από αυτά τα παγωτά θυμάσαι;

E-Daily 3.Left Χτες
Αυτά τα παγωτά θα σε γυρίσουν κατευθείαν στην παιδική σου ηλικία

Τι είναι η Santa Muerte και γιατί συνδέεται με ορισμένες από τις πιο σοκαριστικές υποθέσεις στο Μεξικό

E-Daily 3.Left Χτες
Οι σκοτεινές εγκληματικές υποθέσεις που αφήνουν το κοινό σοκαρισμένο

Πόσα λεφτά παίρνουν τα ball boys & girls στο Wimbledon

E-Daily 3.Left Χτες
Λιγότερα από όσα φαντάζεσαι

Η τραγική ιστορία πίσω από την «Ωραία Κοιμωμένη του Έβερεστ»

E-Daily 3.Left Χτες
Το ιστορικό ρεκόρ που μετατράπηκε σε εφιάλτη

40,5%: Το ποσοστό που αλλάζει την εικόνα για τον εθελοντισμό στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left Χτες
Η πρώτη συστηματική χαρτογράφηση του φαινομένου από τη Humanity Greece και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών