E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δέκα χρόνια από τον θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Αφιέρωμα στον μεγάλο σκηνοθέτη από το Γαλλικό Ινστιτούτο

Δημοσίευση 19/1/2022 | 13:44

Δέκα χρόνια από τον θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Πέρασαν ήδη δέκα χρόνια χωρίς τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Έναν σκηνοθέτη που με το έργο του (επανα)προσδιόρισε την ελληνικότητα και ταξίδεψε μέσα στην Ιστορία, τοποθετώντας το Άτομο εντός της στις σωστές του διαστάσεις.

Αναγνωρίστηκε διεθνώς, παρά το έντονο ελληνικό στοιχείο του έργου του, ίσως επειδή μίλησε με μια κινηματογραφική γλώσσα κοινή για θέματα καθολικά και διαχρονικά.

Στα ‘80s και στα ‘90s o βραδυφλεγής ρυθμός του σινεμά του έγινε ακόμα και ανέκδοτο στα χείλη ανθρώπων που ουδέποτε δεν θα έμπαιναν σε αίθουσα για να παρακολουθήσουν φιλμ ανάλογης αισθητικής, μα έκαναν μια εξαίρεση για να συναντηθούν με το σινεμά του Αγγελόπουλου – σημάδι μιας άλλης εποχής, τότε που ενδιαφερόταν περισσότερος κόσμος για το σινεμά γενικότερα.

Τα έργα και οι δημιουργοί τους, όμως, φεύγουν από τη ζωή, όταν σταματούμε να μιλάμε γι’ αυτά. Τον σκοπό της ανανέωσης του ενδιαφέροντος των σινεφίλ για τον Τεό και το σινεμά του επιτελεί η βραδιά που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο στις 24 Ιανουαρίου, όταν, όπως αναφέρει το δελτίο τύπου, «συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τη μέρα που ο Θόδωρος Αγγελόπουλος πέρασε στην αιωνιότητα»

Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, επιχειρεί μια αναδρομή στη ζωή και το έργο του, μέσα από μια εξαιρετική επιλογή ντοκουμέντων και ηχογραφημένες μαρτυρίες, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γαλλία.

Για τον Έλληνα δημιουργό θα μιλήσουν η συνθέτρια Ελένη Καραΐνδρου και ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης, αμφότεροι τακτικοί συνεργάτες του, ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης και ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, συγγραφέας του «Θόδωρος Αγγελόπουλος, με γυμνή φωνή» (Εκδόσεις Πατάκη) και του «Théo Angelopoulos, le temps suspendu» (εκδόσεις Actes Sud).

Ταυτόχρονα, οι κορυφαίοι σολίστ Ναταλία Μιχαηλίδου και Βαγγέλης Χριστόπουλος θα ερμηνεύσουν στο πιάνο και το όμποε αντίστοιχα μουσικά θέματα της Ελένης Καραΐνδρου, τα οποία έντυσαν τις εικόνες του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο Auditorium Θεόδωρος Αγγελόπουλος του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31), τη Δευτέρα 24/1 στις 19:30 (ώρα προσέλευσης: 18:00, πέρας προσέλευσης: 19:00), ενώ θα μεταδοθεί και διαδικτυακά μέσω του www.ifg.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Οδύσσεια» του Nolan: Πάνω από 127.000 εισιτήρια στα Village Cinemas

Σινεμά 23.07.2026
Η αυξημένη ζήτηση οδηγεί σε προσθήκη νέων προβολών και σε 4η εβδομάδα προπώλησης για την αίθουσα IMAX - μια ακόμα πρωτιά για την ταινία.

Οδύσσεια: Πώς μια τυχαία σκηνή με δελφίνια κέρδισε μια θέση στην ταινία του Nolan

E-Daily 1.Hero 23.07.2026
Ένα δελφίνι πέρασε μπροστά από την IMAX κάμερα κατά τα γυρίσματα με τον Ματ Ντέιμον και ο σκηνοθέτης αποφάσισε να κρατήσει το πλάνο στην τελική εκδοχή της ταινίας.

Υπάρχει λόγος που αυτές οι ελληνικές σειρές παίζουν κάθε καλοκαίρι

E-Daily 1.Hero 23.07.2026
Οι ελληνικές σειρές που βλέπουμε κάθε καλοκαίρι ξανά και ξανά – και δεν πρόκειται να βαρεθούμε ποτέ.

Το τηλεοπτικό «καταφύγιο» του καλοκαιριού που αγαπούν όλες οι γενιές

E-Daily 3.Left 23.07.2026
Η σειρά που βλέπουμε κάθε καλοκαίρι ξανά και ξανά χωρίς να τη βαριόμαστε ποτέ

Ο Ματ Ντέιμον είχε γυναίκα σωσία στην «Οδύσσεια» – Τι είπε για τα μπράτσα της

E-Daily 3.Left Χτες
Η κασκαντέρ Ντέβυν Ντάλτον υποδύθηκε τον ηθοποιό στις σκηνές αναγκαστικής προοπτικής με τους γίγαντες Λαιστρυγόνες στη νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν.

Ποιοι metal κολοσσοί κλείνουν το Release Athens 2026 στην Πλατεία Νερού;

E-Daily 3.Left Προχτές
Sabaton, Savatage και Epica ανεβαίνουν στη σκηνή της Πλατείας Νερού το Σάββατο 25 Ιουλίου 2026 για το μεγάλο φινάλε του Release Athens.

«Παγώνει» η μεγάλη συγχώνευση Paramount–Warner Bros. με δικαστική απόφαση

E-Daily 3.Left Προχτές
Προσωρινό «πάγωμα» 14 ημερών για τη συμφωνία των 110 δισ. δολαρίων

Pokémon Go: 10 χρόνια, 1 δισ. λήψεις και εκατομμύρια παίκτες που δεν σταματούν να «πιάνουν» Pokémon

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Το παιχνίδι που άλλαξε τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τον πραγματικό κόσμο γιορτάζει μία δεκαετία ζωής με αμείωτη δημοτικότητα.

Ghetto Kids: Ποια είναι τα παιδιά που χόρεψαν με τη Σακίρα στο ημίχρονο του τελικού του Μουντιάλ

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Τα παιδιά από τις παραγκουπόλεις της Ουγκάντας που έκλεψαν τα βλέμματα στο halftime show του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχουν μια συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης και ανατροπής.

Μουντιάλ 2026: Μαντόνα, BTS και Σακίρα «άναψαν φωτιές» στο πρώτο half‑time show τελικού

E-Daily 3.Left 19.07.2026
Μαντόνα με Ρονάλντο και Ροναλντίνιο, BTS, Τζάστιν Μπίμπερ και Σακίρα μετέτρεψαν το ημίχρονο του τελικού Ισπανίας-Αργεντινής σε αξέχαστο θέαμα.

«Οδύσσεια» του Νόλαν: Ρεκόρ προπώλησης στα Village Cinemas με 32.000 εισιτήρια

Σινεμά 19.07.2026
Οι μεταμεσονύχτιες προβολές της 16ης Ιουλίου στην αίθουσα IMAX with Laser του The Mall Athens έγιναν sold-out σε λίγες μέρες.