E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

2021: Μία από τις 7 πιο ζεστές χρονιές που καταγράφηκαν ποτέ

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής;

Δημοσίευση 19/1/2022 | 13:15

2021: Μία από τις 7 πιο ζεστές χρονιές που καταγράφηκαν ποτέ

Τα τελευταία επτά χρόνια (2015-2021) ήταν τα πιο ζεστά που καταγράφηκαν ποτέ μολονότι το μετεωρολογικό φαινόμενο Λα Νίνια οδήγησε σε μια προσωρινή πτώση των θερμοκρασιών την περσινή χρονιά, επιβεβαίωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

“Οι επτά πιο ζεστές χρονιές έχουν όλες καταγραφεί από το 2015, με τις χρονιές 2016, 2019 και 2020, να βρίσκονται πρώτες στην κατάταξη“, υπογραμμίζει ο WMO σε ανακοίνωσή του, στην οποία σημειώνει ότι “για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, η παγκόσμια θερμοκρασία ξεπέρασε κατά περισσότερο από 1 βαθμό Κελσίου τα προβιομηχανικά επίπεδα”.

“Η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι άλλες μακροπρόθεσμες τάσεις των κλιματικών αλλαγών θα συνεχιστούν λόγω των επιπέδων ρεκόρ των αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, στην ατμόσφαιρα”, προσθέτει ο οργανισμός αυτός του ΟΗΕ, που έχει την έδρα του στη Γενεύη.

Ο Λα Νίνια δεν επαρκεί

“Η υπερθέρμανση του πλανήτη μακροπρόθεσμα, που οφείλεται στην αύξηση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, είναι πλέον πολύ πιο αισθητή από την ετήσια διακύμανση του μέσου όρου των θερμοκρασιών του πλανήτη που προκαλείται από φυσικούς κλιματικούς παράγοντες”, υπογραμμίζει σε ανακοίνωση ο Γενικός Γραμματέας του WMO Πετέρι Ταάλας.

Ως εκ τούτου, αν και διαδοχικές εμφανίσεις του φαινομένου Λα Νίνια – το οποίο επανεμφανίστηκε στα τέλη του 2021 έπειτα από μια πρώτη εμφάνισή του το 2020-2021 – προκάλεσαν λιγότερο σημαντική άνοδο των θερμοκρασιών το 2021 απ’ ό,τι στη διάρκεια των τελευταίων ετών, το 2021 “ήταν ακόμα πιο ζεστό από αυτά που επηρεάστηκαν από το Λα Νίνια στο πρόσφατο παρελθόν”, εξηγεί ο Ταάλας.

Ο αντίκτυπος του Λα Νίνια, το οποίο προκαλείται κάθε δύο με επτά χρόνια, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, γίνεται αισθητός σε μεγάλο μέρος της Γης υπό την μορφή διακυμάνσεων στην ατμοσφαιρική πίεση, τους ανέμους και τις βροχές, με συνέπειες εν γένει αντίθετες με αυτές του άλλου φαινομένου, του Ελ Νίνιο.

Το 2021, σύμφωνα με τον WMO, η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη ήταν επομένως υψηλότερη κατά περίπου 1,11 βαθμό Κελσίου με περιθώριο σφάλματος συν ή πλην 0,13 βαθμού από τα προβιομηχανικά επίπεδα, τα οποία αφορούν την περίοδο 1850-1900.

Η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα έχει στόχο να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη σαφώς κάτω των 2 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και ει δυνατόν στον 1,5 βαθμό.

«Το 2021 θα μείνει στη μνήμη λόγω ενός ρεκόρ θερμοκρασίας σχεδόν 50 βαθμών Κελσίου στον Καναδά»

Για να έχει τις πιο αξιόπιστες δυνατές στατιστικές, ο WMO προβαίνει στην σύνθεση έξι μεγάλων διεθνών συνόλων δεδομένων, κυρίως της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) ή ακόμη του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τις Μεσοπρόθεσμες Μετεωρολογικές Προβλέψεις (ECMWF) και της υπηρεσίας του παρακολούθησης των κλιματικών αλλαγών Copernicus, που την περασμένη εβδομάδα δημοσίευσαν παρόμοια συμπεράσματα.

Ο WMO συνδυάζει έτσι εκατομμύρια δεδομένα μετεωρολογικής και ωκεάνιας παρατήρησης, συμπεριλαμβανομένων δορυφορικών, με άλλες μοντελοποιημένες τιμές, για να μπορεί “να υπολογίσει τις θερμοκρασίες κάθε στιγμή, παντού στον κόσμο, ακόμη και στις περιοχές στις οποίες το δίκτυο παρατήρησης είναι αραιό, όπως κοντά στους πόλους”.

Σύμφωνα με τις διάφορες υπηρεσίες στις οποίες στηρίζει τους υπολογισμούς του ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, το 2021 ήταν η πέμπτη πιο ζεστή χρονιά που καταγράφηκε ποτέ (Copernicus), ενώ η NOAA και η Berkeley Earth την κατατάσσουν στην έκτη θέση και οι ιαπωνικές μετεωρολογικές υπηρεσίες στην έβδομη.

Σε κάθε περίπτωση, “το έτος 2021 θα μείνει στη μνήμη λόγω ενός ρεκόρ θερμοκρασίας σχεδόν 50 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε στον Καναδά –ήτοι θερμοκρασία που μπορεί να συγκριθεί με τις αυξημένες τιμές στην Σαχάρα στην Αλγερία– αξιοσημείωτες βροχοπτώσεις και φονικές πλημμύρες στην Ασία και την Ευρώπη, όπως και εμφάνιση ξηρασίας σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής”, υπενθυμίζει ο Ταάλας.

“Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι κίνδυνοι που συνδέονται με τις μετεωρολογικές συνθήκες είχαν καταστροφικές συνέπειες σε πληθυσμούς σε όλες τις ηπείρους”, υπογραμμίζει καταλήγοντας ο Γενικός Γραμματέας του WMO.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάτρα: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες ενώ βρισκόταν εν κινήσει

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Η οδηγός μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο

Θεσσαλονίκη: Ξυλοκόπησαν 22χρονο και βιντεοσκόπησαν την πράξη τους

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης

«Ιπτάμενος» στην Περιφερειακή Θεσσαλονίκης – Έτρεχε με 209 χιλιόμετρα

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Το ραντάρ της Τροχαίας τον κατέγραψε στον Εύοσμο

Θεσσαλονίκη: Δελφίνι ξεβράστηκε νεκρό στην ακτή – Το πέταξαν δίπλα σε κάδο σκουπιδιών

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Δελφίνι εντοπίστηκε νεκρό δίπλα σε κάδο σκουπιδιών στην Επανομή Θεσσαλονίκης.

Καιρός: Ανοιξιάτικο σκηνικό ‑ Πού θα σημειωθούν βροχές ‑ Πώς θα κυλήσει η εβδομάδα

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 26 βαθμούς

«Chat» με πολίτες και επιχειρήσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση ‑ Πώς θα λειτουργεί το Gov.gr Messenger

Οικονομία 18.05.2026
Ένα νέο, κεντρικό ψηφιακό κανάλι επικοινωνίας ετοιμάζει η κυβέρνηση

Στις 26 Μαΐου ανακοινώνει το νέο κόμμα του ο Τσίπρας, η ανάρτησή του

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
«Ούτε νωρίς ούτε αργά, τώρα είναι η ώρα», σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός

Νέο «Ανακαινίζω»: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις, οι εργασίες που επιδοτούνται

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Θα επιδοτήσει ποσοστό έως και 95% της δαπάνης, ανάλογα με τα δεδομένα των δικαιούχων

Ελευσίνα: Ένας νεκρός και 3 τραυματίες από το τροχαίο στην Αθηνών ‑ Κορίνθου

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός του σοβαρού τροχαίου

ΑΑΔΕ: Φακελώνει και σκανάρει 4,8 εκατ. οφειλέτες

Οικονομία 18.05.2026
Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα PARE