E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

2021: Μία από τις 7 πιο ζεστές χρονιές που καταγράφηκαν ποτέ

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής;

Δημοσίευση 19/1/2022 | 13:15

2021: Μία από τις 7 πιο ζεστές χρονιές που καταγράφηκαν ποτέ

Τα τελευταία επτά χρόνια (2015-2021) ήταν τα πιο ζεστά που καταγράφηκαν ποτέ μολονότι το μετεωρολογικό φαινόμενο Λα Νίνια οδήγησε σε μια προσωρινή πτώση των θερμοκρασιών την περσινή χρονιά, επιβεβαίωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

“Οι επτά πιο ζεστές χρονιές έχουν όλες καταγραφεί από το 2015, με τις χρονιές 2016, 2019 και 2020, να βρίσκονται πρώτες στην κατάταξη“, υπογραμμίζει ο WMO σε ανακοίνωσή του, στην οποία σημειώνει ότι “για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, η παγκόσμια θερμοκρασία ξεπέρασε κατά περισσότερο από 1 βαθμό Κελσίου τα προβιομηχανικά επίπεδα”.

“Η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι άλλες μακροπρόθεσμες τάσεις των κλιματικών αλλαγών θα συνεχιστούν λόγω των επιπέδων ρεκόρ των αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, στην ατμόσφαιρα”, προσθέτει ο οργανισμός αυτός του ΟΗΕ, που έχει την έδρα του στη Γενεύη.

Ο Λα Νίνια δεν επαρκεί

“Η υπερθέρμανση του πλανήτη μακροπρόθεσμα, που οφείλεται στην αύξηση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, είναι πλέον πολύ πιο αισθητή από την ετήσια διακύμανση του μέσου όρου των θερμοκρασιών του πλανήτη που προκαλείται από φυσικούς κλιματικούς παράγοντες”, υπογραμμίζει σε ανακοίνωση ο Γενικός Γραμματέας του WMO Πετέρι Ταάλας.

Ως εκ τούτου, αν και διαδοχικές εμφανίσεις του φαινομένου Λα Νίνια – το οποίο επανεμφανίστηκε στα τέλη του 2021 έπειτα από μια πρώτη εμφάνισή του το 2020-2021 – προκάλεσαν λιγότερο σημαντική άνοδο των θερμοκρασιών το 2021 απ’ ό,τι στη διάρκεια των τελευταίων ετών, το 2021 “ήταν ακόμα πιο ζεστό από αυτά που επηρεάστηκαν από το Λα Νίνια στο πρόσφατο παρελθόν”, εξηγεί ο Ταάλας.

Ο αντίκτυπος του Λα Νίνια, το οποίο προκαλείται κάθε δύο με επτά χρόνια, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, γίνεται αισθητός σε μεγάλο μέρος της Γης υπό την μορφή διακυμάνσεων στην ατμοσφαιρική πίεση, τους ανέμους και τις βροχές, με συνέπειες εν γένει αντίθετες με αυτές του άλλου φαινομένου, του Ελ Νίνιο.

Το 2021, σύμφωνα με τον WMO, η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη ήταν επομένως υψηλότερη κατά περίπου 1,11 βαθμό Κελσίου με περιθώριο σφάλματος συν ή πλην 0,13 βαθμού από τα προβιομηχανικά επίπεδα, τα οποία αφορούν την περίοδο 1850-1900.

Η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα έχει στόχο να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη σαφώς κάτω των 2 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και ει δυνατόν στον 1,5 βαθμό.

«Το 2021 θα μείνει στη μνήμη λόγω ενός ρεκόρ θερμοκρασίας σχεδόν 50 βαθμών Κελσίου στον Καναδά»

Για να έχει τις πιο αξιόπιστες δυνατές στατιστικές, ο WMO προβαίνει στην σύνθεση έξι μεγάλων διεθνών συνόλων δεδομένων, κυρίως της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) ή ακόμη του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τις Μεσοπρόθεσμες Μετεωρολογικές Προβλέψεις (ECMWF) και της υπηρεσίας του παρακολούθησης των κλιματικών αλλαγών Copernicus, που την περασμένη εβδομάδα δημοσίευσαν παρόμοια συμπεράσματα.

Ο WMO συνδυάζει έτσι εκατομμύρια δεδομένα μετεωρολογικής και ωκεάνιας παρατήρησης, συμπεριλαμβανομένων δορυφορικών, με άλλες μοντελοποιημένες τιμές, για να μπορεί “να υπολογίσει τις θερμοκρασίες κάθε στιγμή, παντού στον κόσμο, ακόμη και στις περιοχές στις οποίες το δίκτυο παρατήρησης είναι αραιό, όπως κοντά στους πόλους”.

Σύμφωνα με τις διάφορες υπηρεσίες στις οποίες στηρίζει τους υπολογισμούς του ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, το 2021 ήταν η πέμπτη πιο ζεστή χρονιά που καταγράφηκε ποτέ (Copernicus), ενώ η NOAA και η Berkeley Earth την κατατάσσουν στην έκτη θέση και οι ιαπωνικές μετεωρολογικές υπηρεσίες στην έβδομη.

Σε κάθε περίπτωση, “το έτος 2021 θα μείνει στη μνήμη λόγω ενός ρεκόρ θερμοκρασίας σχεδόν 50 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε στον Καναδά –ήτοι θερμοκρασία που μπορεί να συγκριθεί με τις αυξημένες τιμές στην Σαχάρα στην Αλγερία– αξιοσημείωτες βροχοπτώσεις και φονικές πλημμύρες στην Ασία και την Ευρώπη, όπως και εμφάνιση ξηρασίας σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής”, υπενθυμίζει ο Ταάλας.

“Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι κίνδυνοι που συνδέονται με τις μετεωρολογικές συνθήκες είχαν καταστροφικές συνέπειες σε πληθυσμούς σε όλες τις ηπείρους”, υπογραμμίζει καταλήγοντας ο Γενικός Γραμματέας του WMO.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θάνατος 4χρονου: «Τον κρατούσα μπροστά στη γουρούνα όταν πέσαμε» είπε ο θείος του

Ελλάδα Χτες
Νέα στοιχεία για την τραγωδία στην Αχαΐα: Τι κατέθεσε ο θείος του 4χρονου

Το τεράστιο ανθρώπινο κόστος της κλιματικής πολιτικής του Τραμπ

Κόσμος Χτες
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αύξηση των εκπομπών τις επόμενες δέκα χρόνια λόγω της πολιτικής Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει 1,3 εκατομμύρια θανάτους από θερμοκρασίες έως το 2115

Κορυδαλλός: Σωφρονιστικός υπάλληλος έβγαλε κρατούμενο από τη φυλακή για να του φτιάξει το αυτοκίνητο

Ελλάδα Χτες
Ο συγκεκριμένος κρατούμενος έχει κατηγορηθεί για δύο δολοφονίες ηλικιωμένων σε περιοχή της νοτίου Ελλάδας - Ο σωφρονιστικός υπάλληλος τον έβγαλε από τη φυλακή χωρίς να ενημερώσει κανέναν

Κωνσταντοπούλου για παραίτηση Καραναστάση: Η Πλεύση χάνει από την πρώτη γραμμή της τον πιο πολύτιμο πυλώνα

Πολιτική Χτες
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου σχολίασε με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά λόγια την παραίτηση του Διαμαντή Καραναστάση από το βουλευτικό του αξίωμα.

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι του Σπύρου Μαρτίκα με τον αρχηγό της εγληματικής οργάνωσης – Τι κατέγραψε ο κοριός της ΕΛΑΣ

Ελλάδα Χτες
Μια από τις πιο αποκαλυπτικές στιγμές καταγράφηκε ανήμερα των Φώτων του 2025

Θεσσαλονίκη ‑ Σίνδος σε 11 λεπτά με μόνο 1 ευρώ ‑ Πρεμιέρα για τα έξι νέα δρομολόγια του Προαστιακού

Ελλάδα Χτες
Τα συνολικά 17 δρομολόγια προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και μειώνουν σημαντικά τους χρόνους αναμονής

Συνελήφθη ο 16χρονος που κατηγορείται για τον βιασμό 12χρονης σε προαύλιο σχολείου της Πάτρας

Ελλάδα Χτες
Είχε προηγηθεί η έκδοση εντάλματος σύλληψης από την εισαγγελία

Σε συναγερμό η Πολωνία: Στέλνει 10.000 στρατιώτες σε κρίσιμες υποδομές ‑ Φοβάται χτύπημα τα Χριστούγεννα

Κόσμος Χτες
Προειδοποιήσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Πολωνίας ενόψει της εορταστικής περιόδου - Νωρίτερα η Βαρσοβία διέταξε την εσπευσμένη απογείωση πολωνικών και συμμαχικών μαχητικών, μετά τις ρωσικές επιθέσεις στη δυτική Ουκρανία

Η τρομακτική στιγμή που ένοπλοι εισβάλουν σε εκκλησία στη Νιγηρία

Κόσμος Χτες
Οι ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο άτομα προτού διαφύγουν

Καρέ ‑ καρέ ο ξυλοδαρμός του 58χρονου στον Νέο Κόσμο, που τον οδήγησε στο θάνατο

Ελλάδα Χτες
Σοκαριστικό βίντεο - Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 29χρονο που σκότωσε τον 58χρονο οδηγό στον Νέο Κόσμο

Θεσσαλονίκη: Αυξημένες οι καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας

Ελλάδα Χτες
Το 70% των θυμάτων είναι γυναίκες, το 80% των δραστών άνδρες