E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσο αυξήθηκε η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

«Το περίφημο ποτήρι κόκκινο κρασί είναι ένα παραμύθι»

Δημοσίευση 29/12/2021 | 13:58

Πόσο αυξήθηκε η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας;
@stefiakti / twenty20

Πολλοί εκτιμούν πως τα πάρτι με ποτά έχουν γίνει πιο σπάνια στην πανδημία, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο με την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων φαίνεται πως πίνουν περισσότερο, σχεδόν εξισορροπώντας το έλλειμμα που προκύπτει από τα ακυρωμένα πάρτι.

Μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής τον Γιάκομπ Μάνταϊ από το Πολυτεχνείο της Δρέσδης ρώτησε 40.000 άτομα σε 21 ευρωπαϊκές χώρες από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2020 σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση μειώθηκε μόνο λίγο παρά τις ακυρώσεις, τα κλειστά μπαρ στην «καρδιά» των lockdown και τα ματαιωμένα events.

Ενδεικτικό είναι πως στη Γερμανία, φαίνεται να σημειώθηκε αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ στις γυναίκες, τους επαγγελματίες που είχαν οικονομικές δυσκολίες ή ανθρώπους που ούτως ή άλλως έπιναν.

Σύμφωνα με τον Φαλκ Κίφερ, γιατρό για θέματα εθισμού και διευθυντή στο Κεντρικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας στο Μανχάιμ, η μέση κατανάλωση αλκοόλ στη δική του χώρα, σε σύγκριση με την εποχή πριν από την πανδημία, έχει μειωθεί γενικά αλλά έχει αυξηθεί σε ορισμένες συγκεκριμένες ομάδες.

Και συγκεκριμένα σε «άτομα που ήδη έπιναν τακτικά αλκοόλ στο σπίτι απλά για να περάσουν ένα ωραίο βράδυ ή για να ξεπεράσουν τη μοναξιά, την πλήξη ή τις ανησυχίες».

Για τη Γερμανία αυτό σημαίνει ότι «περίπου το 25 % των ενηλίκων που έπιναν πάνω από το μέσο όρο πριν από την πανδημία αύξησαν την κατανάλωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας». Σύμφωνα με μελέτη του Κεντρικού Ινστιτούτου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Νυρεμβέργης, το 37 %  ανέφερε ότι αύξησαν την κατανάλωση αλκόολ σε σχέση με πριν. Παρόμοια εικόνα προέκυψε και για τη χρήση καπνού.

Σύμφωνα με την Κριστίνε Κράιντερ από τη γερμανική υπηρεσία για θέματα εθισμού (DHS) είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς από την αυξημένη κατανάλωση και αυτό διότι «το αλκοόλ έχει την ιδιότητα να είναι εθιστικό».

Η ειδικός στην πρόληψη των εξαρτήσεων παρατηρεί πάντως πως «Ο εθισμός στο αλκοόλ δεν είναι μια αδυναμία χαρακτήρα, αλλά μια ασθένεια». Η οικογένεια και οι φίλοι θα πρέπει να το αναφέρουν αν πιστεύουν πως κάποιος πίνει πάρα πολύ, συμβουλεύει ο Κίφερ. «Δεν θα πρέπει να διατυπωθεί όμως ως μομφή αλλά ως ανησυχία για τον άλλον. Έτσι μπορείς να τον κάνεις να σκεφθεί περισσότερο», λέει.

Σύμφωνα με την Κράιντερ, η κατανάλωση αλκοόλ είναι πάντα επικίνδυνη. «Είναι ένα δηλητήριο που εισχωρεί στα κύτταρα και αυτό είναι επιβλαβές. Παίζει ρόλο σε περίπου 200 ασθένειες. Το περίφημο ποτήρι κόκκινο κρασί είναι ένα παραμύθι» λέει. Αν οι ενήλικες θέλουν πάντως να πιουν, αυτό δεν θα πρέπει να ξεπερνά για τις γυναίκες τα 12 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα (περίπου 0,3 του λίτρου μπύρα ή 0,15 του λίτρου κρασί). Για τους άνδρες ισχύει το διπλάσιο.

Προϋπόθεση σύμφωνα με το DHS είναι πάντως πως θα υπάρχουν δύο έως τρεις ημέρες χωρίς αλκοόλ την εβδομάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Tα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία στον κόσμο: Πού βρίσκεται το νούμερο 1

Αρχιτεκτονική 27.12.2025
Aποδεικνύει πως ένα βιβλίο και μια κούπα καφέ μπορούν να φτιάξουν τον πιο όμορφο κόσμο - αρκεί να βρεθείς στο σωστό μέρος

ΗΠΑ: Σβήνουν τα δικαιώματα των γυναικών από τις αναφορές ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Stories 27.12.2025
Η σιωπηλή διαγραφή που αλλάζει τα πάντα: Τι κρύβει η νέα έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το μικρότερο κράτος της Ευρώπης με μεγάλες φιλοδοξίες: Τι είναι το Βέρντις που ίδρυσε ένας 20χρονος;

Stories 27.12.2025
Μπορεί να μοιάζει με σενάριο ταινίας, όμως το Βέρντις είναι μια πραγματική μικροχώρα

Το χωριό–φάντασμα που αναδύεται μια φορά τον χρόνο κάτω από τη λίμνη

Περιβάλλον 27.12.2025
Πέτρινα ερείπια, στοιχειωμένοι δρόμοι και ψίθυροι κάτω απ’ το νερό – το χωριό που επιστρέφει σαν φάντασμα κάθε καλοκαίρι!

Διατροφή: Τρώγαμε καλύτερα τη δεκαετία του ’80;

Stories 27.12.2025
Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση...

Το καταφύγιο που χτίστηκε κάτω από τον πάγο υπό τον φόβο του Γ` Παγκοσμίου Πολέμου

Ιστορικά 27.12.2025
Ένα τεράστιο πρότζεκτ που δεν ολοκληρώθηκε

Tο μοναδικό εργαστήριο κατασκευής στολιδιών στην Ελλάδα


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Xmas 27.12.2025
Και είναι όπως το φανταζόμασταν

Η Παναγιώτα Διαμάντη από τη Φουρνά Ευρυτανίας στους 50 κορυφαίους εκπαιδευτικούς παγκοσμίως<

Πρόσωπα Χτες
>Η δασκάλα που «ανέστησε» ένα σχολείο στο χωριό Φουρνά υποψήφια για το Global Teacher Prize 2025

5 φυλακές που αν μπεις είναι σαν να καταδικάστηκες σε θάνατο

Stories Χτες
Σε ορισμένα σωφρονιστικά ιδρύματα ανά τον κόσμο, η τιμωρία ξεπερνά κατά πολύ τον εγκλεισμό

Γιατί ένας Ρώσος κατέληξε στη φυλακή λόγω του Αγίου Γεωργίου

Stories Χτες
Το περιστατικό συνέβη τον Μάιο του 2024, αλλά τώρα έγινε γνωστό ευρέως