E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσο αυξήθηκε η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

«Το περίφημο ποτήρι κόκκινο κρασί είναι ένα παραμύθι»

Δημοσίευση 29/12/2021 | 13:58

Πόσο αυξήθηκε η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας;
@stefiakti / twenty20

Πολλοί εκτιμούν πως τα πάρτι με ποτά έχουν γίνει πιο σπάνια στην πανδημία, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο με την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων φαίνεται πως πίνουν περισσότερο, σχεδόν εξισορροπώντας το έλλειμμα που προκύπτει από τα ακυρωμένα πάρτι.

Μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής τον Γιάκομπ Μάνταϊ από το Πολυτεχνείο της Δρέσδης ρώτησε 40.000 άτομα σε 21 ευρωπαϊκές χώρες από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2020 σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση μειώθηκε μόνο λίγο παρά τις ακυρώσεις, τα κλειστά μπαρ στην «καρδιά» των lockdown και τα ματαιωμένα events.

Ενδεικτικό είναι πως στη Γερμανία, φαίνεται να σημειώθηκε αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ στις γυναίκες, τους επαγγελματίες που είχαν οικονομικές δυσκολίες ή ανθρώπους που ούτως ή άλλως έπιναν.

Σύμφωνα με τον Φαλκ Κίφερ, γιατρό για θέματα εθισμού και διευθυντή στο Κεντρικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας στο Μανχάιμ, η μέση κατανάλωση αλκοόλ στη δική του χώρα, σε σύγκριση με την εποχή πριν από την πανδημία, έχει μειωθεί γενικά αλλά έχει αυξηθεί σε ορισμένες συγκεκριμένες ομάδες.

Και συγκεκριμένα σε «άτομα που ήδη έπιναν τακτικά αλκοόλ στο σπίτι απλά για να περάσουν ένα ωραίο βράδυ ή για να ξεπεράσουν τη μοναξιά, την πλήξη ή τις ανησυχίες».

Για τη Γερμανία αυτό σημαίνει ότι «περίπου το 25 % των ενηλίκων που έπιναν πάνω από το μέσο όρο πριν από την πανδημία αύξησαν την κατανάλωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας». Σύμφωνα με μελέτη του Κεντρικού Ινστιτούτου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Νυρεμβέργης, το 37 %  ανέφερε ότι αύξησαν την κατανάλωση αλκόολ σε σχέση με πριν. Παρόμοια εικόνα προέκυψε και για τη χρήση καπνού.

Σύμφωνα με την Κριστίνε Κράιντερ από τη γερμανική υπηρεσία για θέματα εθισμού (DHS) είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς από την αυξημένη κατανάλωση και αυτό διότι «το αλκοόλ έχει την ιδιότητα να είναι εθιστικό».

Η ειδικός στην πρόληψη των εξαρτήσεων παρατηρεί πάντως πως «Ο εθισμός στο αλκοόλ δεν είναι μια αδυναμία χαρακτήρα, αλλά μια ασθένεια». Η οικογένεια και οι φίλοι θα πρέπει να το αναφέρουν αν πιστεύουν πως κάποιος πίνει πάρα πολύ, συμβουλεύει ο Κίφερ. «Δεν θα πρέπει να διατυπωθεί όμως ως μομφή αλλά ως ανησυχία για τον άλλον. Έτσι μπορείς να τον κάνεις να σκεφθεί περισσότερο», λέει.

Σύμφωνα με την Κράιντερ, η κατανάλωση αλκοόλ είναι πάντα επικίνδυνη. «Είναι ένα δηλητήριο που εισχωρεί στα κύτταρα και αυτό είναι επιβλαβές. Παίζει ρόλο σε περίπου 200 ασθένειες. Το περίφημο ποτήρι κόκκινο κρασί είναι ένα παραμύθι» λέει. Αν οι ενήλικες θέλουν πάντως να πιουν, αυτό δεν θα πρέπει να ξεπερνά για τις γυναίκες τα 12 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα (περίπου 0,3 του λίτρου μπύρα ή 0,15 του λίτρου κρασί). Για τους άνδρες ισχύει το διπλάσιο.

Προϋπόθεση σύμφωνα με το DHS είναι πάντως πως θα υπάρχουν δύο έως τρεις ημέρες χωρίς αλκοόλ την εβδομάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παγωνιά, άλκες και ατελείωτο χιόνι: Πώς είναι πραγματικά, να ζεις στο νορβηγικό... πουθενά

Stories 13.12.2025
Γιατί όλο και περισσότεροι μετακομίζουν στη Νορβηγία

Ηρθε από την Αιθιοπία, βρήκε ρίζες στην Ελλάδα: Η Séblé φτιάχνει τον δικό της κόσμο γεμάτο φως

Πρόσωπα 13.12.2025
Η Séblé μιλά για την πατρίδα, την υιοθεσία και το πώς έμαθε να αγαπά τον εαυτό της χωρίς “πρέπει”

Σε ποια χώρα τρως πρόστιμο αν οδηγείς μόνος

Νέα Εποχή 13.12.2025
Νέες ρυθμίσεις σε Ευρώπη και Αμερική για το περιβάλλον και καλύτερη καθημερινότητα

Γιατί χτίζουν ξύλινα σπίτια στις ΗΠΑ;

Stories 13.12.2025
Μια ξύλινη κληρονομιά

Η πιο πετυχημένη συγγραφέας ερωτικών μυθιστορημάτων είχε μια κακή σχέση με... το σeξ

Πρόσωπα 13.12.2025
Μέχρι και τα 98 της χρόνια, έγραψε 723 μυθιστορήματα (κυρίως ρομαντικά), τα οποία πούλησαν περισσότερα από 750 εκατομμύρια αντίτυπα μαζί.

Πότε μπήκαν οι υπολογιστές στα σπίτια των ανθρώπων; Η περίπτωση της Ελλάδας

Stories 13.12.2025
Πότε έγιναν κομμάτι της καθημερινότητας της Ελλάδας

5 μέρη του κόσμου που δεν θα δούμε ποτέ

Stories 13.12.2025
Η πρόσβαση απαγορεύεται, δεν προτείνεται ή είναι ακριβή

Γιατί γιορτάζουν σήμερα Κέρκυρα και Πειραιάς

Ιστορικά Χτες
Ο Αγιος Σπυρίδων αναδείχτηκε από τους λαμπρούς υπερασπιστές της Ορθόδοξης πίστης

Η πόλη όπου το εισιτήριο του λεωφορείου το «πληρώνεις» … με 20 καθίσματα!

Νέα Εποχή Χτες
Μια πρωτοποριακή ιδέα που συνδυάζει άσκηση, τεχνολογία και δωρεάν μετακίνηση ...και αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τις δημόσιες συγκοινωνίες

Το TIME άλλαξε τους κανόνες: Δες ποιον διάλεξε φέτος για «Πρόσωπο της Χρονιάς»

Stories Χτες
Η πιο ανατρεπτική επιλογή του TIME μέχρι σήμερα – όχι, δεν είναι άτομο.

Μπορεί η έρημος Σαχάρα να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη;

Stories Χτες
Μια αχαρτογράφητη ενεργειακή «φλέβα χρυσού»