E-Daily

Υπό έρευνα η Tesla: Οι οδηγοί παίζουν videogames την ώρα που το αμάξι είναι εν κινήσει

Η οθόνης αφής λειτουργεί ακόμα και όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται εν κινήσει. Οι οδηγοί παίζουν παιχνίδια και χάνουν το δρόμο

22/12/2021 | 19:20

@haidutski / twenty20

Η Tesla τελικά δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τις Αμερικανικές αρχές, οι οποίες ξεκίνησαν ήδη επίσημη έρευνα για τη δυνατότητα που δίνει η εταιρεία στους οδηγούς να παίζουν βιντεοπαιχνίδια, ενώ βρίσκονται εν κινήση.

Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στον ιστότοπό της υπηρεσίας, αναφέρεται πως η λειτουργία, που ονομάζεται «Passenger Play», μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του οδηγού και να αυξήσει τον κίνδυνο σύγκρουσης.

«Μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει λάβει μία καταγγελία από έναν ιδιοκτήτη Tesla που περιγράφει τη λειτουργικότητα του παιχνιδιού και έχει επιβεβαιώσει ότι αυτή η δυνατότητα είναι διαθέσιμη από τον Δεκέμβριο του 2020 σε οχήματα εξοπλισμένα με «Passenger Play» της Tesla», δήλωσε εκπρόσωπος του NHTSA σε ένα email. «Πριν από αυτό το διάστημα, η ενεργοποίηση του παιχνιδιού ήταν δυνατή μόνο όταν το όχημα ήταν ακινητοποιημένο».

Θα αξιολογηθεί λοιπόν, η δυνατότητα απόσπασης της προσοχής του οδηγού του «Passenger Play» της Tesla ενώ το όχημα βρίσκεται σε κίνηση.

Η έρευνα από την Εθνική Διοίκηση Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας καλύπτει περίπου 580.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα και SUV από τα έτη 2017 έως το 2022.

Μέχρι στιγμής τα έγγραφα του NHTSA δεν αναφέρουν τυχόν ατυχήματα ή τραυματισμούς που προκαλούνται από το πρόβλημα. Ωστόσο, μια έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε ανάκληση.

Ένας ιδιοκτήτης Tesla, ο Vince Patton, που ζει κοντά στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, υπέβαλε την καταγγελία στην υπηρεσία τον περασμένο μήνα.

Τον Αύγουστο, ο συνταξιούχος από το Πόρτλαντ παρακολουθούσε ένα βίντεο στο YouTube ενός άλλου ιδιοκτήτη Tesla που ανακάλυψε ότι μπορούσε πλέον να παίξει ένα βιντεοπαιχνίδι στην οθόνη αφής του ενώ το όχημα κινούνταν. Περίεργος να δει μόνος του, ο Patton οδήγησε το δικό του Tesla Model 3 του 2021 σε έναν άδειο χώρο στάθμευσης κολεγίου, ενεργοποίησε ένα παιχνίδι που ονομάζεται «Sky Force Reloaded» και ξεκίνησε να παίζει.

«Έμεινα άναυδος που εμφανίστηκε αυτό το εξελιγμένο βιντεοπαιχνίδι», είπε ο 59χρονος Patton.

Δοκίμασε επίσης να παίξει τη διάσημη Πασιέντζα, ενώ οδηγούσε. Αργότερα, ανακάλυψε ότι μπορούσε να περιηγηθεί στο Διαδίκτυο, ακόμα και όταν το αυτοκίνητό του βρισκόταν σε κίνηση.

Ο Patton, που λατρεύει το αυτοκίνητό του και ισχυρίζεται ότι δεν έχει τίποτα εναντίον της Tesla, ανησυχεί ότι οι οδηγοί θα παίξουν τα παιχνίδια, με αποτέλεσμα να μην προσέχουν τον δρόμο και να προκληθούν ατυχήματα.

«Κάποιος θα σκοτωθεί», είπε. «Είναι εντελώς τρελό»

Έτσι υπέβαλε την καταγγελία στις αρχές του περασμένου μήνα.

«Η NHTSA πρέπει να απαγορεύσει όλα τα ζωντανά βίντεο στο μπροστινό κάθισμα και τη ζωντανή διαδραστική περιήγηση στο διαδίκτυο ενώ το αυτοκίνητο βρίσκεται σε κίνηση», έγραψε ο Patton στην καταγγελία του. «Η δημιουργία ενός επικίνδυνου περισπασμού για τον οδηγό είναι απερίσκεπτη αμέλεια».

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, η Mercedes-Benz εξέδωσε μια ανάκληση για ένα παρόμοιο ζήτημα που προκλήθηκε από ένα σφάλμα διαμόρφωσης υπολογιστή, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν η Tesla επιτρέπεται να κάνει κάτι που δεν επιτρέπεται σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες απενεργοποιούν τις μπροστινές οθόνες αφής ενώ τα οχήματα κινούνται.

Στην περίπτωση της Mercedes, οι οδηγοί μπορούσαν να περιηγηθούν στο διαδίκτυο ή να παρακολουθήσουν τηλεόραση ενώ τα αυτοκίνητα κινούνταν. Η αυτοκινητοβιομηχανία είπε ότι σκόπευε να απενεργοποιήσει τα χαρακτηριστικά ενώ τα αυτοκίνητα βρίσκονται σε κίνηση. Το πρόβλημα διορθώθηκε με ενημέρωση διακομιστή Mercedes.

Το NHTSA ήδη διερευνά γιατί το μερικώς αυτοματοποιημένο σύστημα οδήγησης «Autopilot» της Tesla συνεχίζει να συγκρούεται με σταματημένα οχήματα έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα εξετάζει το γιατί η Tesla δεν υπέβαλε έγγραφα ανάκλησης όταν έκανε μια διαδικτυακή ενημέρωση μέσω του αέρα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει πρόβλημα ασφάλειας. Εξετάζει επίσης την απόδοση του λογισμικού «Full Self-Driving» της Tesla αφού έλαβε μια καταγγελία ότι παραλίγο να προκαλέσει σύγκρουση.

Η Tesla από την άλλη τονίζει ότι κανένα σύστημα δεν μπορεί να οδηγεί οχήματα και ότι οι οδηγοί πρέπει να είναι έτοιμοι να επέμβουν ανά πάσα στιγμή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στον Πειραιά: Νεκρή 24χρονη που έπεσε από τον 7ο όροφο πολυκατοικίας

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Μεταφέρθηκε νεκρή στο Τζάνειο νοσοκομείο

Νεκρή φάλαινα στη Δανία: Εξετάζουν αν είναι ο «Τίμι» που συγκίνησε τη Γερμανία

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Νεκρή μεγάπτερη φάλαινα εντοπίστηκε κοντά στο Ανχολτ της Δανίας, με τις αρχές να εξετάζουν αν πρόκειται για τον «Τίμι», τη φάλαινα που διασώθηκε από γερμανική παραλία και αφέθηκε στη Βόρεια Θάλασσα

Δείτε βίντεο: Θεατής προσπαθεί να ρίξει ποδηλάτες του Giro d` Italia στην άσφαλτο για να γίνει viral

E-Daily 3.Left 15.05.2026
Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια του Giro d` Italia όταν ο δράστης με έναν ακόμη επιχείρησαν να σπρώξουν και να ρίξουν ποδηλάτες εν μέσω του αγώνα, προκειμένου να το ανεβάσουν στα social media

Eurovision: Αν η Φινλανδία κερδίσει, το Ισραήλ την έβαψε

E-Daily 3.Left 15.05.2026
Συναγερμός στην ισραηλινή αποστολή μπροστά στο ενδεχόμενο φινλανδικής νίκης

Ανατριχιαστικές καταγγελίες από την μυστική οικογένεια του Μάικλ Τζάκσον: «Ήταν τέρας, μας κακοποιούσε 25 χρόνια»

E-Daily 3.Left 15.05.2026
Τέσσερα αδέλφια υποστηρίζουν ότι υπήρξαν θύματα πολυετούς σeξουαλικής κακοποίησης και χειραγώγησης από τον «βασιλιά της ποπ» ήδη από την παιδική τους ηλικία

Μαρουσάκης: Διήμερο έντονης κακοκαιρίας, με καταιγίδες και αφρικανική σκόνη

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Ο γνωστός μετεωρολόγος κάνει λόγο για δύο κύματα κακοκαιρίας το επόμενο εικοσιτετράωρο στη χώρα

Επεισόδια στην Ευελπίδων με «υπερασπιστές» των ληστών της Τιθορέας: Στη φυλακή και οι 6 μετά τις απολογίες τους

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Οι κατηγορούμενοι φέρονται να εμπλέκονται σε τουλάχιστον 11 ληστείες

Τραγικό τέλος για 22χρονη διακοσμήτρια στις ΗΠΑ, την σκότωσε με όπλο ο πατέρας του συντρόφου της

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Ο 54χρονος κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας - Η 22χρονη Γουίτνι μόλις είχε πιάσει τη δουλειά των ονείρων της

Θρήνος στην Ιταλία για τους πέντε που χάθηκαν σε κατάδυση 50 μέτρων σε σπηλιά στις Μαλδίβες: Τα τρία σενάρια για την τραγωδία

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Η τραγωδία σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης όταν η καθηγήτρια Μοντεφαλκόνε, η 23χρονη κόρη της, δύο φοιτητές της και ένας δύτης βούτηξαν σε βάθος 50 μέτρων για να μπουν σε υποβρύχια σπηλιά μήκους 260 μέτρων

«Ο φόβος κυριαρχεί, παραωρίμασε το αντράκι μου» λέει η μητέρα του μικρού Νικόλα που νίκησε τον καρκίνο

Ελλάδα 15.05.2026
Ο μικρός Νικόλας δέχθηκε την ερώτηση της μητέρας του σχετικά με το τι θα κάνει από δω και πέρα με τον πιτσιρικά να εξομολογείται πως θέλει... να φάει ελεύθερα

Ξέσπασμα του Χέιζ Ντέβις στα social media: Η φωτογραφία του Γιαννακόπουλου και το «κάποιοι να προσέχουν τι λένε»

E-Daily 3.Left 15.05.2026
Ο άσος του Παναθηναϊκού ανέβασε μια μεγάλη συλλογή με φωτογραφίες και βίντεο - Τα μαθήματα ελληνικών, το σχόλιο για τα ταξίδια του και τα γνωμικά