Ο μοναδικός οργανισμός που αντέχει χωρίς οξυγόνο
Επιβιώνει σε αναερόβια περιβάλλοντα
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 6/12/2021 | 00:47

Το Henneguya salminicola, ένα παράσιτο που μοιάζει με γυρίνο που μολύνει τον σολομό, έχει μια μάλλον μοναδική υπερδύναμη – μπορεί να επιβιώσει χωρίς οξυγόνο!
Κατά την εξέταση της Henneguya salminicola, οι ερευνητές παρατήρησαν κάτι πραγματικά περίεργο: το μικροσκοπικό παράσιτο φαινόταν να μην έχει μιτοχονδριακό γονιδίωμα.
Τα μιτοχόνδρια, κοινώς γνωστά ως «τα κέντρα παραγωγής ενέργειας του κυττάρου», είναι οργανισμοί που βασίζονται στο οξυγόνο για να παράγουν ενέργεια. Αρχικά, οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ θεώρησαν ότι ήταν λάθος, έτσι έκαναν ξανά την ανάλυση και επιβεβαίωσαν ότι το παράσιτο δεν είχε καθόλου μιτοχονδριακό γονιδίωμα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν παράγει ενέργεια όπως όλα τα άλλα!
Αν και άλλοι μονοκύτταροι οργανισμοί, όπως οι αμοιβάδες και οι μύκητες, έχουν επίσης αναπτύξει την ικανότητα να επιβιώνουν σε αναερόβια περιβάλλοντα, κανένα ζώο -το Henneguya salminicola χαρακτηρίζεται ως ένα παρά το γεγονός ότι έχει λιγότερα από 10 κύτταρα- δεν ήταν γνωστό ότι το έκανε αυτό μέχρι τώρα.
«Γενικά πιστεύεται ότι κατά τη διάρκεια της εξέλιξης, οι οργανισμοί γίνονται όλο και πιο περίπλοκοι και ότι οι απλοί μονοκύτταροι ή ολιγοκύτταροι οργανισμοί είναι οι πρόγονοι των πολύπλοκων οργανισμών», δήλωσε η καθ. Dorothee Huchon, μία από τις συγγραφείς μιας μελέτης για το Henneguya. «Αλλά εδώ, ακριβώς μπροστά μας, είναι ένας οργανισμός του οποίου η εξελικτική διαδικασία είναι το αντίθετο. Ζώντας σε ένα περιβάλλον χωρίς οξυγόνο, έχει αποβάλει περιττά γονίδια υπεύθυνα για την αερόβια αναπνοή και έχει γίνει ένας ακόμα πιο απλός οργανισμός».
To παράσιτο που μοιάζει με γυρίνο ζει στους μύες του σολομού και της πέστροφας, όπου προκαλεί μικρά λευκά οζίδια γνωστά ως «νόσος ταπιόκας».
Οι 200 της Καισαριανής: Το άλμπουμ που ανατρέπει τα δεδομένα ‑ Ποιοι ήταν οι άνδρες που κοιτούν το φακό;
Τo AI‑Scam του 2026: Πώς αντιγράφουν τη φωνή σου
Η πλατφόρμα φαγητού που έκλεψε τους μισθούς των εργαζομένων
Πως ο Τραμπ κατάφερε να δώσει προβάδισμα 55 τρισ. δολαρίων στην Κίνα
Ένας «αληθινός» βρικόλακας που τον αποκεφάλισαν για να μην… επιστρέψει
Το διάσημο ιταλικό νησί που βάζει αυστηρότατους κανόνες στους τουρίστες το επόμενο καλοκαίρι
Ο λόγος που ο βρετανικός στρατός έφτιαξε ένα ψεύτικο χωριό στην Αγγλία
Ο άνθρωπος που πούλησε τον Πύργο του Αιφελ – Και το έκανε δύο φορές
Η Δούκισσα της Πλακεντίας επιστρέφει! Η αληθινή ιστορία πίσω από την παράσταση που θα συζητηθεί φέτος
Αυτή είναι η χώρα της Ευρώπης με το μεγαλύτερο πρόβλημα αδέσποτων – Και η Ελλάδα στη «μαύρη» λίστα
Οδηγός delivery έσωσε γυναίκα που ήταν παγιδευμένη για 30 ώρες: Πώς την εντόπισε
Πώς είναι η ζωή για μια Ελληνίδα μαμά στο εξωτερικό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories Χτες






