E-Daily

Las Mariposas: Γιατί η 25η Νοεμβρίου είναι η «Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών»

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

25/11/2021 | 00:15

@womensmuseum.wordpress.com

Μπορεί ο ΟΗΕ να ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως «Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών» τον Δεκέμβριο του 1999, αλλά οι γυναικείες οργανώσεις το είχαν καθιερώσει από το 1981. Το βιβλίο της Julia Alvarez με τίτλο «In the Time of the Butterflies» που κυκλοφόρησε το 1994 έκανε γνωστή την ιστορία των τριών αδελφών Mirabal παγκοσμίως. Οι «Las Mariposas» όπως τις ονόμασαν, όχι μόνο βοήθησαν στην ανατροπή της δικτατορίας στον Άγιο Δομίνικο, αλλά έγιναν παντοτινά σύμβολα της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.

Ο Rafael Trujillo είχε καταλάβει βίαια την εξουσία το 1930. Οι αδελφές Mirabal ήταν έξι, τεσσάρων και τριών ετών όταν έγινε αυτό. Μεγάλωσαν και τελικά έζησαν όλη τους τη ζωή μέσα στην καταπιεστική δικτατορία του Trujillo. Ανήκαν σε οικογένεια της μεσαίας τάξης. Οι δυο από τις τρεις αδελφές κατάφεραν μάλιστα να σπουδάσουν και γενικά να έχουν μια μόρφωση που δεν αντιστοιχούσε στη μέση γυναίκα της χώρας εκείνη την εποχή.

Ο δικτάτορας Trujillo

@thoughtco.com

Η Minerva Mirabal μετακόμισε στην πρωτεύουσα για να σπουδάσει δικηγόρος. Πολύ γρήγορα κατάλαβε πως οι αδικίες του καθεστώτος ήταν πολλές και συνεχείς. Ο στρατηγός Trujillo μπορεί να έφερε κάποιον εκμοντερνισμό και μια σταθερότητα στη χώρα, αλλά πήρε υπό την εποπτεία του όλη την παραγωγή της χώρας και διοχέτευσε τα κέρδη στον ίδιο, την οικογένειά του και τους οπαδούς του. Οι ελευθερίες εξαφανίστηκαν εντελώς.

Η μυστική αστυνομία του «El Jefe» χρησιμοποιούσε βάναυσες τακτικές προς τους αντιφρονούντες, με συλλήψεις, βασανιστήρια, απαγωγές, βιασμούς γυναικών και δολοφονίες. Το καθεστώς του Trujillo ήταν υπεύθυνο για χιλιάδες θανάτους, μεταξύ αυτών και η σφαγή των 20 χιλιάδων Αϊτινών το 1937, που ζούσαν κοντά στα σύνορα των δυο χωρών.

Ο λαός έπρεπε να αντισταθεί. Και αυτό έγινε. Οι άνθρωποι που γίνονταν μέρος της αντίστασης όλο και αυξάνονταν. Η πλειοψηφία μπορεί να αποτελούνταν από άνδρες, αλλά πολλές γυναίκες θέλησαν να βοηθήσουν στην ανατροπή. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και οι αδελφές Mirabal. Η Minerva συνελήφθη αρκετές φορές και απέρριψε τις ανήθικες προτάσεις του ίδιου του δικτάτορα.

Το 1955 παντρεύτηκε τον ακτιβιστή και συμφοιτητή της Manolo Tavárez Justo. Οι δυο τους έγιναν οι ηγέτες της αντίστασης. Σύντομα, οι αδελφές της Patria και Maria Teresa ενώθηκαν και αυτές με τους υπόλοιπους αντιστασιακούς και το 1960 βοήθησαν στην οργάνωση ενός κινήματος του οποίου ηγήθηκαν εξόριστοι Δομινικανοί και υποστήριξε η Κούβα του Κάστρο. Αμέσως μόλις ο Trujillo άκουσε για το κίνημα, ξεκίνησε τις μαζικές συλλήψεις. Συνέλαβε τις αδελφές Mirabal και τους συζύγους τους, αλλά λίγο αργότερα σε μια ένδειξη επιείκειας, άφησε ελεύθερες τις τρεις γυναίκες.

@history.com

Μετά από μια απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Βενεζουέλας, οι ΗΠΑ απέσυραν την υποστήριξη τους στο καθεστώς Trujillo. Ο δικτάτορας είχε αρχίσει να χάνει και την εύνοια της εκκλησίας. Μέσα σε όλη αυτή την αναταραχή, οι αδελφές Mirabal ταξίδεψαν στις 25 Νοεμβρίου προς τις φυλακές Puerto Plata, όπου βρίσκονταν οι σύζυγοί τους.

Στην επιστροφή, οι άνδρες του Trujillo σταμάτησαν το όχημα, σκότωσαν τον οδηγό και στραγγάλισαν τις τρεις αδελφές. Αμέσως μετά έβαλαν τα πτώματα μέσα στο όχημα και το πέταξαν από έναν λόφο. Οι εφημερίδες του δικτάτορα έγραψαν πως οι αδελφές Mirabal έχασαν τη ζωή τους σε «αυτοκινητιστικό δυστύχημα».

Οι τρεις γυναίκες, που έμειναν γνωστές ως «Las Mariposas» («Οι Πεταλούδες»), μετατράπηκαν σε μάρτυρες και με τη θυσία τους βοήθησαν στη σταθεροποίηση της αντίστασης, τόσο εγχώρια όσο και στο εξωτερικό. Την επόμενη χρονιά, επτά άνδρες έστησαν ενέδρα στον Trujillo και τον σκότωσαν. Ωστόσο, ο Άγιος Δομίνικος άργησε να μετατραπεί σε Δομινικανή Δημοκρατία. Αυτό έγινε το 1978.

Η φήμη των αδελφών Mirabal ξεπέρασε τα σύνορα και μετά το βιβλίο του 1994 έφτασε σε όλες τις γωνιές της γης. Πέντε χρόνια αργότερα ο ΟΗΕ τις τίμησε, ανακηρύσσοντας την επέτειο του θανάτου τους ως «Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σαν σήμερα: Η κατάργηση της ποτοαπαγόρευσης

Πριν λίγο
Πρόκειται για ένα μέτρο που έκανε μεγαλύτερο κακό παρά καλό και κράτησε επίσημα για 13 ολόκληρα χρόνια. Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ελέγξει τον δικό της φόβο για την ηθική και πρακτική παρακμή μιας χώρας που έβγαινε από τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, επέβαλλε την ποτοαπαγόρευση, η οποία απαγόρευσε την παραγωγή, την πώληση ή τη μεταφορά των αλκοολούχων ποτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο άνθρωπος που πλουτίζει πουλώντας ανθρώπινα οστά

Πριν λίγο
Το πάθος του για τα οστά ξεκίνησε όταν ήταν μικρός και σήμερα κερδίζει τα προς το ζην πουλώντας οστά.

Σήμερα έμαθα: Όλα τα φίδια κολυμπούν

Πριν λίγο
Αν φοβάστε έτσι κι αλλιώς να κολυμπήσετε σε λίμνες και ποτάμια, μάλλον θα σας δώσουμε ακόμα έναν λόγο για να μην το κάνετε. Όλα τα φίδια μπορούν να κολυμπήσουν. Άρα είναι σαν να λέμε ότι όλα τα φίδια είναι νερόφιδα και όχι μόνο εκείνα που συνηθίζουν να ζουν κοντά στο νερό.

Toulouse Lautrec: Ποια ήταν η γυναίκα που ζωγράφιζε με μανία να χορεύει στο Moulin Rouge

Πριν λίγο
Ποια είναι η γυναίκα στους περισσότερους πίνακες του Toulouse Lautrec

Σκαρφαλώνοντας στα βουνά φορώντας μακριά φορέματα: Οι πρώτες γυναίκες ορειβάτισσες

Πριν λίγο
Τα Μέλη της Λέσχης Αναρρίχησης Γυναικών του Εδιμβούργου, περίπου το 1908 ανέβαιναν τις βουνοπλαγιές με μακριά φορέματα - άβολο

Τι έκαναν οι αρχαίοι Αθηναίοι στους επικίνδυνους πολιτικούς

Χτες
Η δημοκρατία στην αρχαία Αθήνα αποτελεί ακόμα ένα πρότυπο μέχρι και σήμερα. Ο θεσμός του οστρακισμού μπορεί να είναι παράδοξος, αφού δεν τιμωρούνταν κάποιος για ένα έγκλημα, αλλά η ιδέα του γεννήθηκε για να διατηρηθεί η δημοκρατία και να μην δώσει ευκαιρία σε κάθε επίδοξο τύρρανο.

Η Δήμητρα πιστεύει πως στα παιδιά πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Προχτές
Η Δήμητρα Χριστοφορίδου μιλά στο Pink.gr για αυτή τη μεγάλη της υπέροχη περιπέτεια που μετρά 10 χρόνια

6+1 ασυμβίβαστες γυναίκες που θα ήθελες πολύ να γνωρίσεις

Προχτές
Με το πέρας των χρόνων, η ιστορία έχει αναδείξει μερικές πανέξυπνες, ισχυρές και γυναίκες γεμάτες έμπνευση, που υπήρξαν πρωτοπόρες για τα δικαιώματα των γυναικών και τη φυλετική ισότητα και καθόρισαν τον κόσμο της επιστήμης, των μαθηματικών, της αεροπορίας και της λογοτεχνίας.

Η γυναίκα που σκότωσε 600 συζύγους με ένα καλλυντικό

Προχτές
Η Τζούλια Τοφάνα, έχει μείνει στην ιστορία ως μια σατανική γυναίκα που είναι υπεύθυνη για το φόνο περισσοτέρων από 600 ανδρών. Η δράση της τοποθετείται τον 17ο αιώνα.

O δρόμος με τον μυστηριώδη τάφο στη μέση του

Προχτές
Ένα από τα τελευταία πράγματα που περιμένετε να δείτε στη μέση ενός αστικού πλακόστρωτου δρόμου είναι ένας τάφος, αλλά αυτό ακριβώς βλέπετε όταν οδηγείτε στην τουρκική πόλη Σίβας.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.