E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η εισαγγελία θα αθωώσει δύο από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον φόνο του Μάλκολμ Χ

Ο Μάλκολμ Χ ήταν ο εκπρόσωπος του Έθνους του Ισλάμ, μιας μουσουλμανικής οργάνωσης που κήρυττε τον διαχωρισμό μαύρων και λευκών

Δημοσίευση 17/11/2021 | 21:52

Η εισαγγελία θα αθωώσει δύο από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον φόνο του Μάλκολμ Χ

Δύο άνδρες που καταδικάστηκαν το 1966 για τη δολοφονία, έναν χρόνο νωρίτερα, του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα και ακτιβιστή για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών Μάλκολμ Χ, θα αθωωθούν, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν.

Ο Μάλκολμ Χ ήταν ο εκπρόσωπος του Έθνους του Ισλάμ, μιας μουσουλμανικής οργάνωσης που κήρυττε τον διαχωρισμό μαύρων και λευκών. Αγωνίστηκε μέσα από τις τάξεις της οργάνωσης για πάνω από δέκα χρόνια, αλλά το 1964 ήρθε σε ρήξη και αποχώρησε. Πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στη Νέα Υόρκη λίγους μήνες αργότερα, ενώ ετοιμαζόταν να εκφωνήσει μια ομιλία στο Όνταμπον Μπόλρουμ. Τρία μέλη του Έθνους του Ισλάμ καταδικάστηκαν για τη δολοφονία του.

Από το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν Σάιρους Βανς Τζούνιορ έγινε γνωστό ότι αύριο Πέμπτη θα δοθεί συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο «την ακύρωση της άδικης καταδίκης δύο προσώπων για τον φόνο του Μάλκολμ Χ». «Οι άνδρες αυτοί δεν είχαν πρόσβαση στη δικαιοσύνη που τους άξιζε», σχολίασε ο εισαγγελέας μιλώντας στην εφημερίδα New York Times.

Ο Βανς ζήτησε συγγνώμη, εκ μέρους των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, οι οποίες απογοήτευσαν τις οικογένειες των δύο κατηγορουμένων, του Μουχάμαντ Αζίζ και του Χαλίλ Ισλάμ. Μια έρευνα που έκαναν από κοινού εδώ και σχεδόν δύο χρόνια η εισαγγελία και οι δικηγόροι των δύο ανδρών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου απέκρυψαν σημαντικές αποδείξεις που, εάν τις είχαν παρουσιάσει, πιθανότατα θα οδηγούσαν στην απαλλαγή των δύο κατηγορουμένων, σύμφωνα με τη NYT.

Ορισμένοι ιστορικοί επέμεναν ότι καταδικάστηκαν οι λάθος άνθρωποι για τον φόνο του Μάλκολμ Χ. Τον Φεβρουάριο του 2020, μετά τη μετάδοση του ντοκιμαντέρ «Ποιος σκότωσε τον Μάλκολμ Χ» από την πλατφόρμα Netflix, ο Σάιρους Βανς ζήτησε από τους συνεργάτες του να επανεξετάσουν την υπόθεση. Ο Μουχάμαντ Α. Αζίζ, 83 ετών, αποφυλακίστηκε το 1985. Ο Χαλίλ Ισλάμ αποφυλακίστηκε το 1987, αφού εξέτισε την ποινή του και πέθανε το 2009. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε αυτό το λάθος, τη σοβαρότητα αυτού του λάθους», πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εκτός ελέγχου καθηγητής σε γυμνάσιο: Αρπαξε μαθητή από την μπλούζα και τον πέταξε στο θρανίο γιατί τον αποκάλεσε «μπρο»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βίντεο από κάμερα ασφαλείας δείχνει τον 56χρονο εκπαιδευτικό να αρπάζει από τον λαιμό τον έφηβο

Δολοφονία 27χρονης συγκλονίζει το Μεξικό: Πεθερά γάζωσε την νύφη της και είπε στον γιο της «είσαι δικός μου, σε έκλεψε»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βίντεο από το περιστατικό δείχνει την πεθερά να ακολουθεί τη νύφη ενώ στη συνέχεια ακούγονται κραυγές

«Τρέμει» η γη στο Λασίθι – Σε λιγότερο από 24 ώρες πάνω από 50 σεισμοί

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές

Στη φυλακή οι Έλληνες που άνοιξαν σημαία με τον βυζαντινό αετό στην Αγιά Σοφιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το Ελληνικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη παρακολουθεί στενά την υπόθεση

Πειραματικά σχολεία: Ολοκληρώθηκε η κλήρωση ‑ Πού θα δείτε τα αποτελέσματα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το Σαββατοκύριακο, οι εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα, Δημόσια Ωνάσεια και Πρότυπα Εκκλησιαστικά σχολεία

Δίκη Τέμπη: Ένταση όταν παρουσιάστηκε ανακοίνωση σωματείου αντί για πιστοποιητικό θανάτου

Ελλάδα Χτες
Αντιδράσεις από τους συγγενείς για την ενέργεια του νομικού συμβούλου - Διεκόπη για λίγο η δίκη

Η Meta κλείνει συμφωνία πολλών δισ. δολαρίων για τη χρήση τσιπ της Amazon σε υπηρεσίες ΑΙ

Tech + Science Χτες
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon, δήλωσε πρόσφατα ότι ο τομέας ημιαγωγών της εταιρείας βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πραγματοποιήσει πωλήσεις ύψους 20 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση

Κεφαλονιά: «Η γυναίκα μου φταίει που πέθανε η Μυρτώ»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ξεσπά ο πατέρας της Μυρτώς για τα κρυφά SMS

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επιθεωρητές εργασίας κατέληξαν στο ΑΤ Ομονοίας μετά από καταγγελία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έλεγχαν υπόθεση υπαλλήλου της Πλεύσης Ελευθερίας

Αποσύρονται 130 λεωφορεία του ΟΑΣΘ ‑ Τι συνέβη

Ελλάδα Χτες
Είχαν καλύψει 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα το κάθε ένα!