E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η εισαγγελία θα αθωώσει δύο από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον φόνο του Μάλκολμ Χ

Ο Μάλκολμ Χ ήταν ο εκπρόσωπος του Έθνους του Ισλάμ, μιας μουσουλμανικής οργάνωσης που κήρυττε τον διαχωρισμό μαύρων και λευκών

Δημοσίευση 17/11/2021 | 21:52

Η εισαγγελία θα αθωώσει δύο από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον φόνο του Μάλκολμ Χ

Δύο άνδρες που καταδικάστηκαν το 1966 για τη δολοφονία, έναν χρόνο νωρίτερα, του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα και ακτιβιστή για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών Μάλκολμ Χ, θα αθωωθούν, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν.

Ο Μάλκολμ Χ ήταν ο εκπρόσωπος του Έθνους του Ισλάμ, μιας μουσουλμανικής οργάνωσης που κήρυττε τον διαχωρισμό μαύρων και λευκών. Αγωνίστηκε μέσα από τις τάξεις της οργάνωσης για πάνω από δέκα χρόνια, αλλά το 1964 ήρθε σε ρήξη και αποχώρησε. Πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στη Νέα Υόρκη λίγους μήνες αργότερα, ενώ ετοιμαζόταν να εκφωνήσει μια ομιλία στο Όνταμπον Μπόλρουμ. Τρία μέλη του Έθνους του Ισλάμ καταδικάστηκαν για τη δολοφονία του.

Από το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν Σάιρους Βανς Τζούνιορ έγινε γνωστό ότι αύριο Πέμπτη θα δοθεί συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο «την ακύρωση της άδικης καταδίκης δύο προσώπων για τον φόνο του Μάλκολμ Χ». «Οι άνδρες αυτοί δεν είχαν πρόσβαση στη δικαιοσύνη που τους άξιζε», σχολίασε ο εισαγγελέας μιλώντας στην εφημερίδα New York Times.

Ο Βανς ζήτησε συγγνώμη, εκ μέρους των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, οι οποίες απογοήτευσαν τις οικογένειες των δύο κατηγορουμένων, του Μουχάμαντ Αζίζ και του Χαλίλ Ισλάμ. Μια έρευνα που έκαναν από κοινού εδώ και σχεδόν δύο χρόνια η εισαγγελία και οι δικηγόροι των δύο ανδρών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου απέκρυψαν σημαντικές αποδείξεις που, εάν τις είχαν παρουσιάσει, πιθανότατα θα οδηγούσαν στην απαλλαγή των δύο κατηγορουμένων, σύμφωνα με τη NYT.

Ορισμένοι ιστορικοί επέμεναν ότι καταδικάστηκαν οι λάθος άνθρωποι για τον φόνο του Μάλκολμ Χ. Τον Φεβρουάριο του 2020, μετά τη μετάδοση του ντοκιμαντέρ «Ποιος σκότωσε τον Μάλκολμ Χ» από την πλατφόρμα Netflix, ο Σάιρους Βανς ζήτησε από τους συνεργάτες του να επανεξετάσουν την υπόθεση. Ο Μουχάμαντ Α. Αζίζ, 83 ετών, αποφυλακίστηκε το 1985. Ο Χαλίλ Ισλάμ αποφυλακίστηκε το 1987, αφού εξέτισε την ποινή του και πέθανε το 2009. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε αυτό το λάθος, τη σοβαρότητα αυτού του λάθους», πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σύνταξη 1.700 ευρώ για τους πληγέντες στο Μάτι και στη Μάνδρα ανακοίνωσε το υπ. Οικονομικών

Ελλάδα 09.12.2025
Προβλέπεται, επίσης, καθολική διαγραφή οφειλών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και πλήρης υγειονομική κάλυψη για τους εγκαυματίες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Πότε πληρώνονται συντάξεις, δώρο Χριστουγέννων και επιδόματα

Οικονομία 09.12.2025
Νωρίτερα φέτος οι καταβολές τον Δεκέμβριο

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Όλες οι παγίδες που «καίνε» χιλιάδες οδηγούς

Οικονομία 09.12.2025
Όσα ξεκαθαρίζει ο νέος οδηγός της ΑΑΔΕ

Τι αλλάζει στο Δημόσιο το 2026: Προσλήψεις, αυξήσεις μισθών και νέα επιδόματα

Οικονομία 09.12.2025
Αυξήσεις αποδοχών και μισθολογικές παρεμβάσεις

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών φέρνει το 2026

Οικονομία 09.12.2025
Η κρίσιμη επιλογή του Ιανουαρίου

Γερμανία: Ρεκόρ πτωχεύσεων για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

Οικονομία 09.12.2025
Έως το τέλος του έτους στη Γερμανία θα έχουν υποβάλει αίτηση πτώχευσης 8% περισσότερες εταιρείες από πέρυσι

Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Χανίων: «Μεγάλη συγγνώμη» από τους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν

Ελλάδα 09.12.2025
«Κακώς έγιναν αυτά τα πράγματα», δήλωσε ο Γιάννης Βερυκάκης

Αμετακίνητοι αγρότες και κτηνοτρόφοι – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

Ελλάδα 09.12.2025
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με μπλόκα σε αεροδρόμια, λιμάνια και βασικούς οδικούς άξονες σε όλη τη χώρα.

Πόσα δισεκατομμύρια θα δώσει η Ελλάδα στην Ουκρανία, αν εγκριθεί το δάνειο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ελλάδα Χτες
Η Κομισιόν παρουσίασε τα συνολικά ποσά στους διπλωμάτες