E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η χώρα που υποστηρίζει ότι δεν έχει κανένα κρούσμα κορωνοϊού: Ισχύει;

Ο πρώτος σκεπτικισμός από τον ΠΟΥ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/11/2021 | 00:19

Η χώρα που υποστηρίζει ότι δεν έχει κανένα κρούσμα κορωνοϊού: Ισχύει;
@news.com.au

Μια από τις χώρες που έχουν δηλώσει ότι έχουν μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού είναι το Τουρκμενιστάν. Ανώτερος αξιωματούχος του ΠΟΥ εκφράζει τις αμφιβολίες του όμως για αυτόν τον ισχυρισμό, καθώς όπως δήλωσε στο BBC, είναι αδύνατον να μην κυκλοφορεί στην χώρα των έξι εκατομμυρίων κατοίκων ο ιός.

«Εδώ και δυο χρόνια, εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο σε μορφή πανδημίας. Είναι από επιστημονική άποψη απίθανο ο ιός να μην κυκλοφορεί στο Τουρκμενιστάν», δήλωσε η Dr Catherine Smallwood.

Μαζί με τη Βόρεια Κορέα και μερικές ακόμα χώρες, το Τουρκμενιστάν υποστηρίζει ότι δεν έχει καταγράψει κρούσματα κορωνοϊού. Η δήλωση της Dr. Smallwood, είναι η πρώτη από πλευράς ΠΟΥ, που είναι σκεπτική προς τον ισχυρισμό του Τουρκμενιστάν, αφού ανεπίσημα στη χώρα αναφέρεται ένας αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βασίζεται κυρίως στα στοιχεία που παρέχουν οι κυβερνήσεις για να ενημερώσει τα στατιστικά του κορωνοϊού. Μέχρι πρόσφατα, ο ΠΟΥ επαναλάμβανε τον ισχυρισμό του Τουρκμενιστάν ότι είχε μηδέν κρούσματα, κάτι που οδήγησε σε επικριτικά σχόλια από ΜΜΕ και ανεξάρτητους παρατηρητές.

Στην αξιωματούχο του ΠΟΥ έγινε η ερώτηση για τον αν τώρα ο οργανισμός πιστεύει ότι το Τουρκμενιστάν παρέχει ψευδή στοιχεία. Η ίδια απάντησε ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να αμφισβητήσει αν μια χώρα λειτουργεί με βάση τους διεθνείς κανονισμούς. «Είναι προτιμότερο να κάνεις διάλογο», για παράδειγμα με τον πρόεδρο της χώρας Gurbanguly Berdymukhamedov, παρά «να κάνεις δηλώσεις που μπορούν να οδηγήσουν στα αντίθετα αποτελέσματα και ενέργειες από αυτά που θα θέλαμε να δούμε».

Οι αναλυτές πάντως υποστηρίζουν πως τα στατιστικά που παρέχει το Τουρκμενιστάν είναι αναξιόπιστα. Ένας λόγος γι’ αυτό είναι και ο «εξαιρετικά κατασταλτικός, αυταρχικός χαρακτήρας της κυβέρνησης», αναφέρει η αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας στην οργάνωση Human Rights Watch, Rachel Denber.

Τόνισε δε πως η κυβέρνηση του Τουρκμενιστάν έχει «μια μακρά ιστορία καταστολής των δεδομένων και μακρά ιστορία τιμωρίας ανθρώπων που αποκαλύπτουν την αλήθεια».

Ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επισκέφθηκε τον Ιούλιο του 2020 το Τουρκμενιστάν, η μόνη που έχει επιτραπεί μέχρι τώρα. Υπάρχουν θετικά στοιχεία, όπως ανέφερε η Dr. Smallwood, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων. Επίσης φέτος, το Τουρκμενιστάν έγινε η πρώτη χώρα που έκανε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους τους ενήλικες. Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για νέα υγειονομικά και «σε αυτό επικεντρωνόμαστε», δήλωσε η Dr. Smallwood.

Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν την προσέγγιση αυτή του ΠΟΥ και για το αν θα μπορούσε να βοηθήσει και να ανταποκριθεί αποτελεσματικά χωρίς αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλήθεια ή μύθος: Τι είπε (ή δεν είπε) ο Ιούλιος Καίσαρας πριν πεθάνει

E-Daily 3.Left 29.04.2026
Πώς γεννήθηκε μια ψεύτικη τελευταία φράση

Το θρυλικό Orient Express επιστρέφει και η νέα του διαδρομή μοιάζει βγαλμένη από κινηματογραφικό όνειρο

E-Daily 3.Left 29.04.2026
Από το Παρίσι ως την Ακτή Αμάλφι, το πιο διάσημο τρένο του κόσμου εγκαινιάζει μια νέα εποχή πολυτέλειας και νοσταλγίας

Γιατί η Κένυα «γεννάει» μαραθωνοδρόμους;

E-Daily 1.Hero 29.04.2026
Τι κρύβεται πίσω από τους κορυφαίους δρομείς του κόσμου

Τα ισχυρότερα ρήγματα που διαμορφώνουν το ελληνικό τοπίο

E-Daily 3.Left 29.04.2026
Από την Πάρνηθα μέχρι την Αταλάντη

Explainer: Τραμπ εναντίον Κίμελ ‑ Τι έγινε (πάλι) και γιατί έχει ξεφύγει η φάση

E-Daily 3.Left 29.04.2026
Το σχόλιο για τη Μελάνια που τίναξε τα πάντα στον αέρα

Σοκάρουν τα στοιχεία: Πού βρίσκουν τις ιθαγενείς γυναίκες όταν εξαφανίζονται;

E-Daily 3.Left 29.04.2026
Το σύστημα που γεννήθηκε από μια σκληρή πραγματικότητα

Η μεγάλη επιστροφή του βιβλίου ‑ Γιατί οι πωλήσεις στην Ελλάδα εκτοξεύονται

E-Daily 3.Left Χτες
Παρά τον πληθωρισμό και τη μειωμένη αγοραστική δύναμη, οι Έλληνες επενδύουν όλο και περισσότερο στον πολιτισμό, με τις δαπάνες για βιβλία να εκτοξεύονται το 2025

Πορτοκαλί φανάρι: Μπορείς να περάσεις ή όχι; Τι αλλάζει με τον νέο ΚΟΚ και ποιο είναι το πρόστιμο

E-Daily 3.Left Χτες
Μια «γκρίζα ζώνη» στην οδήγηση που μπερδεύει χιλιάδες οδηγούς – Τι προβλέπει ακριβώς ο νόμος και πότε η παράβαση κοστίζει

Πώς το φιστίκι έγινε χρυσάφι ‑ Η αλυσίδα κρίσεων που το απογείωσε

E-Daily 3.Left Χτες
Σοδειές και γεωπολιτικά παιχνίδια

The Rolling Stones: Οι φορές που ο Mick Jagger άγγιξε τον θάνατο, και γύρισε πίσω

E-Daily 3.Left Χτες
Η κατάσταση ξέφυγε μέσα σε λίγα λεπτά