LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η χώρα που υποστηρίζει ότι δεν έχει κανένα κρούσμα κορωνοϊού: Ισχύει;

Ο πρώτος σκεπτικισμός από τον ΠΟΥ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/11/2021 | 00:19

Η χώρα που υποστηρίζει ότι δεν έχει κανένα κρούσμα κορωνοϊού: Ισχύει;
@news.com.au

Μια από τις χώρες που έχουν δηλώσει ότι έχουν μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού είναι το Τουρκμενιστάν. Ανώτερος αξιωματούχος του ΠΟΥ εκφράζει τις αμφιβολίες του όμως για αυτόν τον ισχυρισμό, καθώς όπως δήλωσε στο BBC, είναι αδύνατον να μην κυκλοφορεί στην χώρα των έξι εκατομμυρίων κατοίκων ο ιός.

«Εδώ και δυο χρόνια, εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο σε μορφή πανδημίας. Είναι από επιστημονική άποψη απίθανο ο ιός να μην κυκλοφορεί στο Τουρκμενιστάν», δήλωσε η Dr Catherine Smallwood.

Μαζί με τη Βόρεια Κορέα και μερικές ακόμα χώρες, το Τουρκμενιστάν υποστηρίζει ότι δεν έχει καταγράψει κρούσματα κορωνοϊού. Η δήλωση της Dr. Smallwood, είναι η πρώτη από πλευράς ΠΟΥ, που είναι σκεπτική προς τον ισχυρισμό του Τουρκμενιστάν, αφού ανεπίσημα στη χώρα αναφέρεται ένας αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βασίζεται κυρίως στα στοιχεία που παρέχουν οι κυβερνήσεις για να ενημερώσει τα στατιστικά του κορωνοϊού. Μέχρι πρόσφατα, ο ΠΟΥ επαναλάμβανε τον ισχυρισμό του Τουρκμενιστάν ότι είχε μηδέν κρούσματα, κάτι που οδήγησε σε επικριτικά σχόλια από ΜΜΕ και ανεξάρτητους παρατηρητές.

Στην αξιωματούχο του ΠΟΥ έγινε η ερώτηση για τον αν τώρα ο οργανισμός πιστεύει ότι το Τουρκμενιστάν παρέχει ψευδή στοιχεία. Η ίδια απάντησε ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να αμφισβητήσει αν μια χώρα λειτουργεί με βάση τους διεθνείς κανονισμούς. «Είναι προτιμότερο να κάνεις διάλογο», για παράδειγμα με τον πρόεδρο της χώρας Gurbanguly Berdymukhamedov, παρά «να κάνεις δηλώσεις που μπορούν να οδηγήσουν στα αντίθετα αποτελέσματα και ενέργειες από αυτά που θα θέλαμε να δούμε».

Οι αναλυτές πάντως υποστηρίζουν πως τα στατιστικά που παρέχει το Τουρκμενιστάν είναι αναξιόπιστα. Ένας λόγος γι’ αυτό είναι και ο «εξαιρετικά κατασταλτικός, αυταρχικός χαρακτήρας της κυβέρνησης», αναφέρει η αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας στην οργάνωση Human Rights Watch, Rachel Denber.

Τόνισε δε πως η κυβέρνηση του Τουρκμενιστάν έχει «μια μακρά ιστορία καταστολής των δεδομένων και μακρά ιστορία τιμωρίας ανθρώπων που αποκαλύπτουν την αλήθεια».

Ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επισκέφθηκε τον Ιούλιο του 2020 το Τουρκμενιστάν, η μόνη που έχει επιτραπεί μέχρι τώρα. Υπάρχουν θετικά στοιχεία, όπως ανέφερε η Dr. Smallwood, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων. Επίσης φέτος, το Τουρκμενιστάν έγινε η πρώτη χώρα που έκανε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους τους ενήλικες. Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για νέα υγειονομικά και «σε αυτό επικεντρωνόμαστε», δήλωσε η Dr. Smallwood.

Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν την προσέγγιση αυτή του ΠΟΥ και για το αν θα μπορούσε να βοηθήσει και να ανταποκριθεί αποτελεσματικά χωρίς αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γέφυρα για την τέλεια selfie που φτιάχτηκε για ερωτευμένα ζευγάρια

Ωραίες Εικόνες 20.04.2024
Έχει ένα κενό 30 εκατοστών που δεν επιτρέπει αυτοκίνητα

Η γιαγιά της Helena Bonham Carter ήταν διάσημο ιστορικό πρόσωπο, εξίσου περίεργο και εκκεντρικό

Άνθρωποι 20.04.2024
Η cool πρόγονος της ηθοποιού είχε υψηλές γνωριμίες

Ο δολοφόνος που σκότωνε ερωτευμένα ζευγαράκια, και δεν πιάστηκε ποτέ

Άνθρωποι 20.04.2024
O Ζόντιακ ήταν ένας κατά συρροήν δολοφόνος, που έδρασε στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Καλιφόρνια

Γιατί οι Ιάπωνες σερβιτόροι δεν παίρνουν φιλοδωρήματα

ΝΕΑ 20.04.2024
Πότε είναι ΟΚ να αφήσετε φιλοδώρημα στην Ιαπωνία

H γυναίκα που έγινε διάσημη ως η πιο ευέλικτη αθλήτρια όλων των εποχών

Άνθρωποι 20.04.2024
Lottie Dod, αθλήτρια και πέντε φορές πρωταθλήτρια του Wimbledon

Οι μαύρες χήρες του Λίβερπουλ: H ιστορία των πανούργων γυναικών

Ιστορικά 20.04.2024
Η μία δεν δίστασε να σκοτώσει το παιδί της

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά Χτες
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία Χτες
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων