E-Daily

Σαν σήμερα: Ο Έλληνας που κατέκτησε την Γαλλία

Πέθανε στις 13 Σεπτεμβρίου του 1997

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

13/9/2021 | 00:48

@YouTube.com

Οι περισσότεροι τον γνώριζαν ως Ζορζ Γκεταρί. Από το 1937 και για περίπου μισό αιώνα μεσουράνησε στην μουσική σκηνή της Γαλλίας ως τραγουδιστής, χορευτής, ηθοποιός και κάνοντας νούμερα σε καμπαρέ.

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια από Έλληνες γονείς. Το παραγματικό του όνομα ήταν Λάμπρος Βορλόου (ή Γούργου). Σπόυδασε μουσική στην γενέτειρά του και αργότερα μετέβη στο Παρίσι. Από το 1937 ξεκίνησε η καριέρα του στη σκηνή, από το πασίγνωστο Casino de Paris.

Την επόμενη χρονιά θα πρωταγωνιστήσει και στην πρώτη του ταινία. Το όνομα Ζορζ Γκεταρί το επέλεξε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού οι ναζί συλλάμβαναν τους ξένους και τους πήγαιναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το 1950 θα λάβει και επίσημα την γαλλική υπηκοότητα.

Μετά τον πόλεμο, έκανε εμφανίσεις στο Λονδίνο αλλά και στην Νέα Υόρκη. Εμφανίστηκε μάλιστα στο «Broadway» στην παράσταση «Arms and the Girl», για το οποίο κέρδισε βραβείο Tony. Στις ΗΠΑ όμως έγινε γνωστός για την συμμετοχή του στην ταινία «An American in Paris» δίπλα στον Τζιν Κέλι, η οποία θα γινόταν και η μοναδική που έκανε στο Χόλιγουντ.

Ο Ζορζ Γκεταρί αριστερά και ο Τζιν Κέλι δεξιά, στην ταινία «An American in Paris»

Παντρεύτηκε την Τζανίν Γκουγιόν, μια παραγωγό της γαλλικής τηλεόρασης, και απέκτησαν δυο παιδιά. Συνέχισε να τραγουδά και να εμφανίζεται στο θέατρο και το σινεμά. Στα 80 του, επέστρεψε στην σκηνή του Bobino Music Hall στο Παρίσι, για την αποχαιρετιστήρια εμφάνισή του.

Πέθανε δυο χρόνια αργότερα, στις 13 Σεπτεμβρίου του 1997. Η εφημερίδα Independent έγραψε μετά τον θάνατό του ότι «μέρος της εξωτικής γοητείας του Γκεταρί και της επί σκηνής δημόσιας εικόνας του ως «λατίνος εpαστής» με την φωνή σαν ‘σαντιγί’, οφειλόταν στην σκανταλιάρικη αθωότητα του συνδυασμένη με ένα εpωτικό μυστήριο που κληρονόμησε από την καταγωγή του».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ροζ, ματωμένο και άλλα: Γιατί δίνουμε ονόματα στα φεγγάρια;

E-Daily 1.Hero 20.06.2026
Το φεγγάρι δεν αλλάζει χρώμα – αλλά σίγουρα αλλάζει όνομα

Ο πιο «ενοχλητικός» ζωγράφος: Όταν η απομόνωση, η αρρώστια και οι κρίσεις γεννούν έργα που σοκάρουν

E-Daily 3.Left 20.06.2026
Από τους εφιάλτες τουμέχρι τη φρίκη του πολέμου – η τέχνη που δεν μπορεί να ειπωθεί με λόγια

Jasveen Sangha: Η «βασίλισσα της κεταμίνης» που συγκλόνισε το Χόλιγουντ

E-Daily 1.Hero 20.06.2026
Η γυναίκα που βρέθηκε στο επίκεντρο του θανάτου του Matthew Perry

Πόσους δορυφόρους διαθέτει ο Έλον Μασκ και γιατί;

E-Daily 3.Left 20.06.2026
Ποιος είναι ο σκοπός τους και τι επιδιώκει με αυτούς;

Kirsha Kaechele: H καλλιτέχνις που δεν ήθελε άνδρες στον χώρο της

E-Daily 3.Left 20.06.2026
Η καλλιτεχνική εγκατάσταση που εγινε σύμβολο

Η πρώτη φωτογραφία που «ανέβηκε» στο διαδίκτυο

E-Daily 3.Left 20.06.2026
Τι επίπτωση είχε στη ζωή του «δράστη»

Gentle Parenting: Τι είναι, και γιατί πλέον διχάζει τους νέους γονείς


ΡΕΠΟΡΤΑΖ E-Daily 3.Left 20.06.2026
Μια γονεϊκή φιλοσοφία που θέλει συζήτηση

National Geographic: Φωτογραφία με λιβελούλες πάνω από τον Ορινόκο μάγεψε το Instagram

E-Daily 3.Left Χτες
Η φωτογράφος Juanita Escobar αποτύπωσε εκατοντάδες λιβελούλες να φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό κοντά στον ποταμό Ορινόκο της Κολομβίας.

Τραγούδησε χωρίς χιτζάμπ και καταδικάστηκε σε 74 μαστιγώματα: Η υπόθεση της Parastoo Ahmadi προκαλεί παγκόσμιο σοκ

E-Daily 3.Left Χτες
Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου και προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Πώς να καταλάβεις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αν η παραλία που διάλεξες είναι καθαρή ή μολυσμένη

E-Daily 3.Left Χτες
Αφρός, φύκια και ιριδισμοί: τι σημαίνει τελικά το καθένα για την ποιότητα των νερών που κολυμπάμε.