E-Daily

Σαν σήμερα: Ο Έλληνας που κατέκτησε την Γαλλία

Πέθανε στις 13 Σεπτεμβρίου του 1997

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

13/9/2021 | 00:48

@YouTube.com

Οι περισσότεροι τον γνώριζαν ως Ζορζ Γκεταρί. Από το 1937 και για περίπου μισό αιώνα μεσουράνησε στην μουσική σκηνή της Γαλλίας ως τραγουδιστής, χορευτής, ηθοποιός και κάνοντας νούμερα σε καμπαρέ.

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια από Έλληνες γονείς. Το παραγματικό του όνομα ήταν Λάμπρος Βορλόου (ή Γούργου). Σπόυδασε μουσική στην γενέτειρά του και αργότερα μετέβη στο Παρίσι. Από το 1937 ξεκίνησε η καριέρα του στη σκηνή, από το πασίγνωστο Casino de Paris.

Την επόμενη χρονιά θα πρωταγωνιστήσει και στην πρώτη του ταινία. Το όνομα Ζορζ Γκεταρί το επέλεξε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού οι ναζί συλλάμβαναν τους ξένους και τους πήγαιναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το 1950 θα λάβει και επίσημα την γαλλική υπηκοότητα.

Μετά τον πόλεμο, έκανε εμφανίσεις στο Λονδίνο αλλά και στην Νέα Υόρκη. Εμφανίστηκε μάλιστα στο «Broadway» στην παράσταση «Arms and the Girl», για το οποίο κέρδισε βραβείο Tony. Στις ΗΠΑ όμως έγινε γνωστός για την συμμετοχή του στην ταινία «An American in Paris» δίπλα στον Τζιν Κέλι, η οποία θα γινόταν και η μοναδική που έκανε στο Χόλιγουντ.

Ο Ζορζ Γκεταρί αριστερά και ο Τζιν Κέλι δεξιά, στην ταινία «An American in Paris»

Παντρεύτηκε την Τζανίν Γκουγιόν, μια παραγωγό της γαλλικής τηλεόρασης, και απέκτησαν δυο παιδιά. Συνέχισε να τραγουδά και να εμφανίζεται στο θέατρο και το σινεμά. Στα 80 του, επέστρεψε στην σκηνή του Bobino Music Hall στο Παρίσι, για την αποχαιρετιστήρια εμφάνισή του.

Πέθανε δυο χρόνια αργότερα, στις 13 Σεπτεμβρίου του 1997. Η εφημερίδα Independent έγραψε μετά τον θάνατό του ότι «μέρος της εξωτικής γοητείας του Γκεταρί και της επί σκηνής δημόσιας εικόνας του ως «λατίνος εpαστής» με την φωνή σαν ‘σαντιγί’, οφειλόταν στην σκανταλιάρικη αθωότητα του συνδυασμένη με ένα εpωτικό μυστήριο που κληρονόμησε από την καταγωγή του».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το ελληνικό AI που μπαίνει στις τάξεις: Ο «Δασκαλάκος» από τη Θεσσαλονίκη αλλάζει τον τρόπο που μαθαίνουν οι μαθητές

Νέα Εποχή 10.03.2026
Ο δημιουργός της πλατφόρμας εξηγεί τι είναι το Δασκαλάκος AI, πώς μπορεί να βοηθήσει την εκπαίδευση και πόσο μπροστά έχει ήδη προχωρήσει η τεχνητή νοημοσύνη στα σχολεία του εξωτερικού

4 λόγοι που το ΑΙ μάλλον δεν θα σου κλέψει τη δουλειά

Νέα Εποχή 10.03.2026
Ο πανικός για την AI και την ανεργία ίσως είναι υπερβολικός - να γιατί

Το χωριό που έδωσε το όνομά του στο πιο διάσημο τυρί του κόσμου

Stories 10.03.2026
Λίγοι το γνωρίζουν, αλλά πίσω από το διάσημο τυρί κρύβεται ένα πραγματικό χωριό με ιστορία, παράδοση και μια μοναδική πολιτιστική ταυτότητα

Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Γιατί ο πατέρας του δεν ήθελε να τον χρίσει διάδοχο;

Stories 10.03.2026
Η «Αόρατη» Δύναμη και οι Φρουροί της Επανάστασης

Γιατί το 2026 η ανθρωπότητα παραμένει όμηρος του πετρελαίου;

Stories 10.03.2026
Η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή υπενθυμίζει ότι, παρά την πράσινη μετάβαση, ο πλανήτης εξακολουθεί να εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα

Γιατί υπάρχει ακόμη η Ημέρα της Γυναίκας

Stories Χτες
Τα στοιχεία που δείχνουν ότι η ισότητα δεν έχει ακόμη κατακτηθεί

Όταν «έβρεξε» αράχνες από τον ουρανό: Το παράξενο φυσικό φαινόμενο που σόκαρε μια ολόκληρη πόλη

Περιβάλλον Χτες
Το 1974 κάτοικοι μιας περιοχής στην Αυστραλία είδαν χιλιάδες μικροσκοπικές αράχνες να κατεβαίνουν από τον ουρανό – Η επιστήμη εξηγεί πώς συνέβη

Για πόσο μπορεί να πολεμάει το Ισραήλ;

Stories Χτες
Η Ψευδαίσθηση του «Σύντομου Πολέμου»

Πότε ένας πόλεμος χαρακτηρίζεται παγκόσμιος

Ιστορικά Χτες
Πότε μια πολεμική σύγκρουση γίνεται παγκόσμιο ζήτημα