E-Daily

Σαν σήμερα: Ο Έλληνας που κατέκτησε την Γαλλία

Πέθανε στις 13 Σεπτεμβρίου του 1997

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

13/9/2021 | 00:48

@YouTube.com

Οι περισσότεροι τον γνώριζαν ως Ζορζ Γκεταρί. Από το 1937 και για περίπου μισό αιώνα μεσουράνησε στην μουσική σκηνή της Γαλλίας ως τραγουδιστής, χορευτής, ηθοποιός και κάνοντας νούμερα σε καμπαρέ.

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια από Έλληνες γονείς. Το παραγματικό του όνομα ήταν Λάμπρος Βορλόου (ή Γούργου). Σπόυδασε μουσική στην γενέτειρά του και αργότερα μετέβη στο Παρίσι. Από το 1937 ξεκίνησε η καριέρα του στη σκηνή, από το πασίγνωστο Casino de Paris.

Την επόμενη χρονιά θα πρωταγωνιστήσει και στην πρώτη του ταινία. Το όνομα Ζορζ Γκεταρί το επέλεξε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού οι ναζί συλλάμβαναν τους ξένους και τους πήγαιναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το 1950 θα λάβει και επίσημα την γαλλική υπηκοότητα.

Μετά τον πόλεμο, έκανε εμφανίσεις στο Λονδίνο αλλά και στην Νέα Υόρκη. Εμφανίστηκε μάλιστα στο «Broadway» στην παράσταση «Arms and the Girl», για το οποίο κέρδισε βραβείο Tony. Στις ΗΠΑ όμως έγινε γνωστός για την συμμετοχή του στην ταινία «An American in Paris» δίπλα στον Τζιν Κέλι, η οποία θα γινόταν και η μοναδική που έκανε στο Χόλιγουντ.

Ο Ζορζ Γκεταρί αριστερά και ο Τζιν Κέλι δεξιά, στην ταινία «An American in Paris»

Παντρεύτηκε την Τζανίν Γκουγιόν, μια παραγωγό της γαλλικής τηλεόρασης, και απέκτησαν δυο παιδιά. Συνέχισε να τραγουδά και να εμφανίζεται στο θέατρο και το σινεμά. Στα 80 του, επέστρεψε στην σκηνή του Bobino Music Hall στο Παρίσι, για την αποχαιρετιστήρια εμφάνισή του.

Πέθανε δυο χρόνια αργότερα, στις 13 Σεπτεμβρίου του 1997. Η εφημερίδα Independent έγραψε μετά τον θάνατό του ότι «μέρος της εξωτικής γοητείας του Γκεταρί και της επί σκηνής δημόσιας εικόνας του ως «λατίνος εpαστής» με την φωνή σαν ‘σαντιγί’, οφειλόταν στην σκανταλιάρικη αθωότητα του συνδυασμένη με ένα εpωτικό μυστήριο που κληρονόμησε από την καταγωγή του».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι έψαχναν αυτοί οι άντρες κάτω από τους δρόμους της Νέας Υόρκης; Το μυστήριο περιστατικό που ερευνά η αστυνομία

E-Daily 3.Left 04.06.2026
Μυστήριο με ομάδες ανδρών που βγήκαν από φρεάτια στο Μπρούκλιν

Το πιο μισητό άγαλμα της Κίνας ‑ Γιατί οι επισκέπτες ...φτύνουν εδώ και 800 χρόνια τον Qin Hui

E-Daily 1.Hero 04.06.2026
Πώς ένας πολιτικός έγινε σύμβολο προδοσίας για οκτώ αιώνες

Η 7χρονη Σοφία από τον Πόρο κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης στο σκάκι

E-Daily 3.Left 04.06.2026
Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η καθημερινότητά της περιλαμβάνει εντατική προπόνηση

Η «Μαύρη Χήρα» που εξαφάνιζε τους μνηστήρες της: Η serial killer που ίσως σκηνοθέτησε τον ίδιο της τον θάνατο

E-Daily 3.Left 04.06.2026
Υποσχόταν έρωτα και γάμο σε εύπορους άνδρες, αλλά πίσω από τις αγγελίες κρυβόταν μία από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις στην ιστορία του εγκλήματος

Η αίρεση που σόκαρε την Ελλάδα στα χρόνια του `80 και η επέμβαση της Δικαιοσύνης

E-Daily 3.Left 04.06.2026
Ξυρισμένα κεφάλια, κοινόβια, κατηγορίες για προσηλυτισμό - μια υπόθεση που συντάραξε κοινωνία, Τύπο και δικαστήρια

Η γυναίκα που άλλαξε τους Ολυμπιακούς Αγώνες – Της είπαν ότι δεν ανήκει στον αθλητισμό

E-Daily 3.Left Χτες
Η Αλις Κόουτσμαν έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα με χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, νικώντας τον ρατσισμό, τις απαγορεύσεις και μια κοινωνία που αρνούνταν να δει γυναίκες στον αθλητισμό

Ο δημιουργός του Πίτερ Παν και το τραύμα που τον στοίχειωσε για πάντα – Η ιστορία που σχεδόν κανείς δεν ξέρει

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Τζέιμς Μάθιου Μπάρι έχασε τον αδελφό του όταν ήταν μόλις έξι χρονών και μεταμόρφωσε εκείνο τον πόνο σε ένα από τα πιο αγαπητά λογοτεχνικά έργα όλων των εποχών. Η μεγαλύτερη όμως πράξη του ήρθε πολλά χρόνια μετά.

Το Βατικανό έκρυβε ένα μυστικό 400 χρόνων και το ΑI κατάφερε να το διαβάσει

E-Daily 3.Left Χτες
Ένα χειρόγραφο 400 ετών «μίλησε» ξανά χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη