E-Daily

Σαν σήμερα: Ο Έλληνας που κατέκτησε την Γαλλία

Πέθανε στις 13 Σεπτεμβρίου του 1997

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

13/9/2021 | 00:48

@YouTube.com

Οι περισσότεροι τον γνώριζαν ως Ζορζ Γκεταρί. Από το 1937 και για περίπου μισό αιώνα μεσουράνησε στην μουσική σκηνή της Γαλλίας ως τραγουδιστής, χορευτής, ηθοποιός και κάνοντας νούμερα σε καμπαρέ.

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια από Έλληνες γονείς. Το παραγματικό του όνομα ήταν Λάμπρος Βορλόου (ή Γούργου). Σπόυδασε μουσική στην γενέτειρά του και αργότερα μετέβη στο Παρίσι. Από το 1937 ξεκίνησε η καριέρα του στη σκηνή, από το πασίγνωστο Casino de Paris.

Την επόμενη χρονιά θα πρωταγωνιστήσει και στην πρώτη του ταινία. Το όνομα Ζορζ Γκεταρί το επέλεξε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού οι ναζί συλλάμβαναν τους ξένους και τους πήγαιναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το 1950 θα λάβει και επίσημα την γαλλική υπηκοότητα.

Μετά τον πόλεμο, έκανε εμφανίσεις στο Λονδίνο αλλά και στην Νέα Υόρκη. Εμφανίστηκε μάλιστα στο «Broadway» στην παράσταση «Arms and the Girl», για το οποίο κέρδισε βραβείο Tony. Στις ΗΠΑ όμως έγινε γνωστός για την συμμετοχή του στην ταινία «An American in Paris» δίπλα στον Τζιν Κέλι, η οποία θα γινόταν και η μοναδική που έκανε στο Χόλιγουντ.

Ο Ζορζ Γκεταρί αριστερά και ο Τζιν Κέλι δεξιά, στην ταινία «An American in Paris»

Παντρεύτηκε την Τζανίν Γκουγιόν, μια παραγωγό της γαλλικής τηλεόρασης, και απέκτησαν δυο παιδιά. Συνέχισε να τραγουδά και να εμφανίζεται στο θέατρο και το σινεμά. Στα 80 του, επέστρεψε στην σκηνή του Bobino Music Hall στο Παρίσι, για την αποχαιρετιστήρια εμφάνισή του.

Πέθανε δυο χρόνια αργότερα, στις 13 Σεπτεμβρίου του 1997. Η εφημερίδα Independent έγραψε μετά τον θάνατό του ότι «μέρος της εξωτικής γοητείας του Γκεταρί και της επί σκηνής δημόσιας εικόνας του ως «λατίνος εpαστής» με την φωνή σαν ‘σαντιγί’, οφειλόταν στην σκανταλιάρικη αθωότητα του συνδυασμένη με ένα εpωτικό μυστήριο που κληρονόμησε από την καταγωγή του».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέλος οι πρίζες: Το μέλλον της ενέργειας είναι εδώ ‑ Η χώρα που πρωτοπορεί ξανά

Νέα Εποχή 24.01.2026
Υπερηχητικά κύματα, λέιζερ και ραδιοσυχνότητες αλλάζουν τον κόσμο της ενέργειας

Τα «Δέντρα ‑ Φαντάσματα» του Πακιστάν

Stories 24.01.2026
Η μαζική «μετανάστευση» των αραχνών

Έκλεισε τη θέρμανση για οικονομία και όταν άνοιξε την πόρτα... πάγωσε με αυτό που είδε

Stories 24.01.2026
Έφτιαξε πραγματικό παγωμένο κάστρο μέσα στο διαμέρισμα

Η κρυφή κόρη του Freddie Mercury και η ιστορία της

Πρόσωπα 24.01.2026
Πέθανε στα 48 της πριν περίπου μια εβδομάδα

Τι έκανε η Φινλανδία και τα παιδιά απέκτησαν σούπερ ανοσοποιητικό μέσα σε 28 μέρες

Stories 24.01.2026
Το πιο «βρώμικο» project της Ευρώπης είναι και το πιο καθαρό για την υγεία των παιδιών

Η σκηνή που δεν είδαμε ποτέ: Το παράπτωμα του Χατζηθωμά στην ταινία «Ο Στρίγγλος που έγινε αρνάκι»

Retro 24.01.2026
Η αποβολή που δε μάθαμε ποτέ στην ταινία και το πολιτικό παρασκήνιο πίσω από την απόφαση του Αλέκου Σακελλάριου

Η νυμφομανής αυτοκράτειρα: Ζωή γεμάτη ερωτικά σκάνδαλα, ίντριγκες και ένα απαγορευμένο δωμάτιο

Πρόσωπα 24.01.2026
Ως μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες στην ευρωπαϊκή ιστορία, αποτέλεσε επίσης αντικείμενο πολλών εξωφρενικών φημών.

Η ημέρα που έπεσε το αεροπλάνο των Lynyrd Skynyrd

Stories 24.01.2026
Είχαν προορισμό την μεγαλύτερη, έως τότε, συναυλία της ζωής τους

Η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα του κόσμου 

Αθλητισμός 24.01.2026
Υπάρχει μέχρι σήμερα από το μακρινό 1857