E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το αλλόκοτο μικροέθνος της Sealand που δεν έχει αναγνωριστεί μέχρι σήμερα

Εδώ και σχεδόν 60 χρόνια

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 4/8/2021 | 15:54

Το αλλόκοτο μικροέθνος της Sealand που δεν έχει αναγνωριστεί μέχρι σήμερα
@wikipedia.org

Σίγουρα θα έχετε ακούσει κατά καιρούς για μικρότερα κράτη σε όλον τον κόσμο. Μερικά από αυτά είναι δίπλα μας. Η Μάλτα, το Σαν Μαρίνο, το Βατικανό. Κι όμως, υπάρχει ένα μικρότερο και μάλιστα στην Ευρώπη. Η ιστορία του είναι αλλόκοτη, όπως συνήθως συμβαίνει στα κράτη που έχουν αυτοανακηρυχθεί ανεξάρτητα. Η Sealand βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα, είναι ανεξάρτητη σχεδόν 60 χρόνια, μόνο που κανείς δεν το έχει αναγνωρίσει αυτό.

Βρίσκεται στα ανοιχτά των ακτών του Έσσεξ, περίπου σε απόσταση 12 χιλιομέτρων. Πριν από το 1965, ήταν γνωστό ως το φρούριο HM Roughs, το οποίο χτίστηκε κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να αντιμετωπίσει τα αεροπλάνα των Ναζί που φύτευαν νάρκες στην περιοχή.

Δεν είναι απλά μικρό αλλά μικροσκοπικό. Έχει μια πλατφόρμα προσγείωσης ελικοπτέρων, η οποία καταλαμβάνει μεγάλο χώρο. Οι τελευταίοι στρατιωτικοί που βρέθηκαν εκεί, έφυγαν το 1956. Μαζί και τα υπόλοιπα φρούρια που είχαν ονομαστεί Maunsell.

To 1967 ο πρώην ταγματάρχης Roy Bates κατέλαβε το φρούριο μαζί με την σύζυγό του, με την ιδέα να εγκαταστήσει έναν πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό. Λίγο καιρό αργότερα ονόμασε το φρούριο «Πριγκιπάτο της Sealand», αποκαλώντας τον εαυτό του πρίγκιπα και τη γυναίκα του πριγκίπισσα. Η Sealand ήταν ήδη ένα αυτόνομο κράτος.

Η σημαία της Sealand είναι κόκκινη και μαύρη με μια λευκή γραμμή στην μέση. Έχει μάλιστα και έμβλημα, το οποίο γράφει «E Mare Libertas» που στα Λατινικά σημαίνει «Ελευθερία από τη θάλασσα».

Το 1987 το Ηνωμένο Βασίλειο επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα κατά 9 ναυτικά μίλια, με τη Sealand να συμπεριλαμβάνεται από τότε σε αυτά. Ωστόσο, η  ανεξαρτησία του είναι ακόμα υπό συζήτηση. Αν και το πριγκιπάτο ισχυρίζεται πως έχει αναγνωριστεί  de-facto και από το Ηνωμένο Βασίλειο και από τη Γερμανία.

Το 1978, ο Γερμανός επιχειρηματίας Alexander Achenbach είχε εισβάλλει στο μικροέθνος, με σκοπό να το μετατρέψει σε πολυτελές ξενοδοχείο. Τελικά, δεν τα κατάφερε και συνελήφθη από τους δυο κατοίκους του.

Η Sealand έχει δικό της νόμισμα, το δολάριο της Sealand, που κοστίζει όσο και ένα αμερικανικό δολάριο. Αυτά που πωλούνται βέβαια στο e-shop είναι λίγο ακριβότερα. Όποιος θέλει μπορεί να γίνει κόμης η κόμισσα της Sealand με 199,99 λίρες, ενώ μια απλή ταυτότητα κοστίζει 25 λίρες.

Ο γιος του Roy Bates, Michael, είναι προς το παρόν ο εν ενεργεία μονάρχης της Sealand, με τον πατέρα του να φεύγει από τη ζωή το 2012. Υπάρχει βέβαια και ιεραρχία, αφού ο Michael έχει δυο παιδιά.

Η πρόσβαση στο στενό έδαφος του μικρο έθνους γίνεται με βάρκα ή με ελικόπτερο. Το εσωτερικό του είναι πιο ήπιο από το σκληρό εξωτερικό του, όντας συνεχώς γεμάτο με προμήθειες. Τα σχεδόν 60 χρόνια ζωής της, η Sealand έχει αποκτήσει φανατικούς ακόλουθους, που έχουν βάλει τη σημαία της μέχρι και στο Έβερεστ…

@facebook.com//PrincipalityOfSealand/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όταν η Πάολα Ρεβενιώτη συνάντησε τη «Δήμητρα της Λέσβου» στην Σκάλα Συκαμιάς

E-Daily 1.Hero 14.07.2026
Η συγκλονιστική συνάντηση της Πάολας Ρεβενιώτη με τη «Δήμητρα» της Σκάλας Συκαμιάς το 2017 αποτελεί σήμερα ένα σπάνιο ντοκουμέντο για τη διαφορετικότητα και τον αποκλεισμό.

Πωλείται το εγκαταλελειμμένο «παλάτι» του Γιάννη Πουλόπουλου

E-Daily 1.Hero 14.07.2026
Η άνοδος και η πτώση του θρυλικού «Ουράνιου Τόξου»

Εκεί που εμείς κάνουμε διακοπές, κάποιες γυναίκες φοβούνται να πάνε στη δουλειά

E-Daily 3.Left 14.07.2026
Οι γυναίκες πίσω από το ελληνικό καλοκαίρι: Παρενόχληση, φόβος και σιωπή

Γιατί βγήκαν οι αγιοβασίληδες στο δρόμο, καλοκαιριάτικα, στη Δανία;

E-Daily 3.Left 14.07.2026
Η πόλη που γέμισε Αγιους Βασίληδες ενώ η Ευρώπη έλιωνε από τη ζέστη

Τέλος το checkout στις 12; Η νέα τάση στα ξενοδοχεία γίνεται viral

E-Daily 1.Hero 14.07.2026
Μια νέα πολιτική που επιτρέπει στους επισκέπτες να μένουν ακριβώς 24 ώρες από τη στιγμή του check-in γίνεται viral και ίσως αλλάξει για πάντα τον τρόπο που ταξιδεύουμε

14 Ιουλίου 1789: Η μέρα που οι Γάλλοι έγραψαν ιστορία... κι ο Βασιλιάς τους δεν κατάλαβε τίποτα!

E-Daily 3.Left 14.07.2026
Το ημερολόγιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ`: «Σήμερα... Rien»

«Ως έφηβη είχα σχέση με έναν 37χρονο» ‑ Η αληθινή εξομολόγηση μιας σκοτεινής ιστορίας χειραγώγησης

E-Daily 3.Left Χτες
«Επειδή η διαφορά ηλικίας και εξουσίας με έκανε να νιώθω ότι δεν μπορούσα να πω «όχι»»

Γιατί χάνετε το σήμα όταν ταξιδεύετε με πλοίο ‑ Τι συμβαίνει στη θάλασσα

E-Daily 3.Left Χτες
Η απόσταση από την ακτή, η καμπυλότητα της Γης και οι καιρικές συνθήκες είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που κάνουν το ίντερνετ στα πλοία πρόβλημα για τους επιβάτες.

Ποιοι προορισμοί πνίγονται από τουρίστες ‑ και ποιες ελληνικές πόλεις βρίσκονται στη λίστα

E-Daily 3.Left Χτες
Δύο ελληνικές πόλεις κατατάσσονται στους δέκα πιο υπερφορτωμένους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τι συνέβη στην Καλιφόρνια: Η αύξηση μισθού που γύρισε μπούμερανγκ

E-Daily 3.Left Χτες
Ο στόχος των 30 δολαρίων την ώρα

Ποια ελληνική πόλη έχει τον πιο μολυσμένο αέρα ‑ δείτε την κατάταξη

E-Daily 3.Left Χτες
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 67η θέση παγκοσμίως σε ρύπανση, με μέση συγκέντρωση PM2.5 σχεδόν τριπλάσια από το όριο ασφαλείας του ΠΟΥ.

Ποιο «κράτος» κρυβόταν για 700 χρόνια ανάμεσα σε Ισπανία και Πορτογαλία ‑ και πώς εξαφανίστηκε

E-Daily 3.Left Προχτές
Το Couto Mixto, ένα μικρό αυτόνομο πολιτικό μόρφωμα στα ισπανο-πορτογαλικά σύνορα, έζησε επτά αιώνες με καθεστώς ανεξαρτησίας πριν διαγραφεί οριστικά από τον χάρτη το 1864