E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το αλλόκοτο μικροέθνος της Sealand που δεν έχει αναγνωριστεί μέχρι σήμερα

Εδώ και σχεδόν 60 χρόνια

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 4/8/2021 | 15:54

Το αλλόκοτο μικροέθνος της Sealand που δεν έχει αναγνωριστεί μέχρι σήμερα
@wikipedia.org

Σίγουρα θα έχετε ακούσει κατά καιρούς για μικρότερα κράτη σε όλον τον κόσμο. Μερικά από αυτά είναι δίπλα μας. Η Μάλτα, το Σαν Μαρίνο, το Βατικανό. Κι όμως, υπάρχει ένα μικρότερο και μάλιστα στην Ευρώπη. Η ιστορία του είναι αλλόκοτη, όπως συνήθως συμβαίνει στα κράτη που έχουν αυτοανακηρυχθεί ανεξάρτητα. Η Sealand βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα, είναι ανεξάρτητη σχεδόν 60 χρόνια, μόνο που κανείς δεν το έχει αναγνωρίσει αυτό.

Βρίσκεται στα ανοιχτά των ακτών του Έσσεξ, περίπου σε απόσταση 12 χιλιομέτρων. Πριν από το 1965, ήταν γνωστό ως το φρούριο HM Roughs, το οποίο χτίστηκε κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να αντιμετωπίσει τα αεροπλάνα των Ναζί που φύτευαν νάρκες στην περιοχή.

Δεν είναι απλά μικρό αλλά μικροσκοπικό. Έχει μια πλατφόρμα προσγείωσης ελικοπτέρων, η οποία καταλαμβάνει μεγάλο χώρο. Οι τελευταίοι στρατιωτικοί που βρέθηκαν εκεί, έφυγαν το 1956. Μαζί και τα υπόλοιπα φρούρια που είχαν ονομαστεί Maunsell.

To 1967 ο πρώην ταγματάρχης Roy Bates κατέλαβε το φρούριο μαζί με την σύζυγό του, με την ιδέα να εγκαταστήσει έναν πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό. Λίγο καιρό αργότερα ονόμασε το φρούριο «Πριγκιπάτο της Sealand», αποκαλώντας τον εαυτό του πρίγκιπα και τη γυναίκα του πριγκίπισσα. Η Sealand ήταν ήδη ένα αυτόνομο κράτος.

Η σημαία της Sealand είναι κόκκινη και μαύρη με μια λευκή γραμμή στην μέση. Έχει μάλιστα και έμβλημα, το οποίο γράφει «E Mare Libertas» που στα Λατινικά σημαίνει «Ελευθερία από τη θάλασσα».

Το 1987 το Ηνωμένο Βασίλειο επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα κατά 9 ναυτικά μίλια, με τη Sealand να συμπεριλαμβάνεται από τότε σε αυτά. Ωστόσο, η  ανεξαρτησία του είναι ακόμα υπό συζήτηση. Αν και το πριγκιπάτο ισχυρίζεται πως έχει αναγνωριστεί  de-facto και από το Ηνωμένο Βασίλειο και από τη Γερμανία.

Το 1978, ο Γερμανός επιχειρηματίας Alexander Achenbach είχε εισβάλλει στο μικροέθνος, με σκοπό να το μετατρέψει σε πολυτελές ξενοδοχείο. Τελικά, δεν τα κατάφερε και συνελήφθη από τους δυο κατοίκους του.

Η Sealand έχει δικό της νόμισμα, το δολάριο της Sealand, που κοστίζει όσο και ένα αμερικανικό δολάριο. Αυτά που πωλούνται βέβαια στο e-shop είναι λίγο ακριβότερα. Όποιος θέλει μπορεί να γίνει κόμης η κόμισσα της Sealand με 199,99 λίρες, ενώ μια απλή ταυτότητα κοστίζει 25 λίρες.

Ο γιος του Roy Bates, Michael, είναι προς το παρόν ο εν ενεργεία μονάρχης της Sealand, με τον πατέρα του να φεύγει από τη ζωή το 2012. Υπάρχει βέβαια και ιεραρχία, αφού ο Michael έχει δυο παιδιά.

Η πρόσβαση στο στενό έδαφος του μικρο έθνους γίνεται με βάρκα ή με ελικόπτερο. Το εσωτερικό του είναι πιο ήπιο από το σκληρό εξωτερικό του, όντας συνεχώς γεμάτο με προμήθειες. Τα σχεδόν 60 χρόνια ζωής της, η Sealand έχει αποκτήσει φανατικούς ακόλουθους, που έχουν βάλει τη σημαία της μέχρι και στο Έβερεστ…

@facebook.com//PrincipalityOfSealand/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Ξύλινα κουτιά»: Τα πρωτότυπα έπιπλα του Μεσαίωνα και η έξυπνη χρήση τους

Ιστορικά 23.11.2025
Όταν η ανάγκη γέννησε μια από τις πιο πρωτότυπες λύσεις ύπνου της ιστορίας

Το μυστικό γιατί οι άνθρωποι διψούν για Χριστούγεννα ‑ και πώς η Mariah Carey το κατάλαβε πρώτη

Stories 23.11.2025
Γιατί οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να γιορτάζουν όλο και συχνότερα τα Χριστούγεννα

3 celebrities που οι γονείς τους δεν τους έδωσαν ούτε ένα δολάριο για βοήθεια

Stories 23.11.2025
Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες

Ο Έλληνας ηθοποιός που είχε υποδυθεί τον εραστή της Ντάριλ Χάνα

Stories 23.11.2025
Η συμμετοχή του σε ταινία του Χόλιγουντ το 1982

Η κρυφή αγορά εργασίας του σκοτεινού ιστού: Ποιοι μπαίνουν, πόσα παίρνουν και γιατί κινδυνεύουν

Νέα Εποχή Χτες
Αυτός είναι ο μέσος χρήστης του dark web – και δεν είναι αυτός που φαντάζεσαι

Νόμπελ Ειρήνης: Η τραγική ειρωνεία στην περίπτωση της γυναίκας που «κέρδισε» τον Τραμπ

Stories Χτες
Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μαρία Κορίνα Ματσάδο κινδυνεύει να χαρακτηριστεί «φυγόδικη»

Γιατί οι νέοι στην Ελλάδα δεν σκέφτονται να κάνουν οικογένεια;

Μπες στο Πλάνο Χτες
Τι ζητούν για να μείνουν στην χώρα

Όταν το κραγιόν έγινε όπλο: Η απίστευτη ιστορία πίσω από το «Victory Red»

Ιστορικά Χτες
Πώς ένα χρώμα έγινε σύμβολο αντίστασης και γυναικείας δύναμης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

5 αθλητές που εξαφανίστηκαν και δεν βρέθηκαν ποτέ

Αθλητισμός Χτες
Μυστήρια που δεν λύθηκαν ποτέ