E-Daily

Γιατί όλοι οι κάτοικοι του Αμστερνταμ θα λάβουν ένα δωρεάν συγκεκριμένο βιβλίο

Οι Ολλανδοί δεν σταματούν ποτέ να μας εκπλήσσουν

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

20/6/2021 | 00:16

@wikipedia.org

Σε όλους τους κατοίκους του Άμστερνταμ, προσφέρεται ένα δωρεάν βιβλίο. Το εντυπωσιακό είναι αυτό που πραγματεύεται.

Το βιβλίο λοιπόν εξερευνά τον ρόλο της πόλης στην οργάνωση και τη διαχείριση του εμπορίου σκλάβων κατά το παρελθόν, έτσι ώστε ο κόσμος να μάθει όλη την αλήθεια για την ιστορία της Ολλανδίας.

Πέρυσι, το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικής Ιστορίας έκανε μια έρευνα για λογαριασμό του Δήμου Άμστερνταμ. Από τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας προέκυψε το βιβλίο «Amsterdam and the History of Slavery» (Το Άμστερνταμ και η ιστορία της δουλείας).

Οι ερευνητές αποκάλυψαν τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η διοίκηση της Ολλανδικής Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών και της Εταιρείας των Δυτικών Ινδιών, καθώς και τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν από υψηλά ιστάμενα άτομα στο δουλεμπόριο και το εμπόριο ζάχαρης.

Το βιβλίο, που ερευνά ακόμα και τις ρατσιστικέ ιδέες πάνω στις οποίες χτίστηκε η «χρυσή εποχή» των Κάτω Χωρών, διατίθεται σε όλους του κατοίκους του Άμστερνταμ, και είναι διαθέσιμο από το δημαρχείο και πολλές βιβλιοθήκες.

Ο αντιδήμαρχος της πόλης, Rutger Groot Wassink, δήλωσε στη εφημερίδα Het Parool: «Το ποιοι είμαστε ως πόλη καθορίζεται εν μέρει από το κοινό μας παρελθόν, το όμορφο και το φρικτό. Πρέπει να γνωρίζουμε τα γεγονότα όπως είναι και να μην φοβόμαστε το διάλογο. Μόνο έτσι μπορούμε να μοιραστούμε μεταξύ μας τα μαθήματα του παρελθόντος και να τα μεταφέρουμε στις νέες γενιές».

Οι Ολλανδοί έμποροι μετέφεραν πάνω από 600.000 Αφρικανούς σε Νότια και Βόρεια Αμερική και μεταξύ 660.000 και 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους από την περιοχή του Ινδικού Ωκεανού. Την περασμένη χρονιά, ο βασιλιάς Willem-Alexander ζήτησε συγγνώμη για την «υπερβολική βία» των Ολλανδών αποικιοκρατών στην Ινδονησία.

Βέβαια υπάρχει ανοιχτή συζήτηση για το πως θα μεταφερθεί η απεικόνιση των Κάτω Χωρών στο δουλεμπόριο σε σχόλια και δημόσιους χώρους, μέσω ονομάτων δρόμων και αγαλμάτων. Ωστόσο, υπάρχει μια ώθηση από την πλευρά της βασιλικής οικογένειας αλλά και των πολιτιστικών ιδρυμάτων να αναγνωριστεί το μέγεθος της συμμετοχής των Ολλανδών στο παγκόσμιο εμπόριο της δουλείας και την εκμετάλλευση των χιλιάδων δούλων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το IQ 228 που τρόμαξε τον κόσμο: Ποια είναι η Marilyn Vos Savant, η πιο έξυπνη γυναίκα του κόσμου

Πρόσωπα 28.11.2025
Η ιστορία μιας ιδιοφυΐας που έμαθε στον κόσμο να… αλλάζει πόρτες

Όταν τα μπαλόνια βγήκαν... εκτός ελέγχου: Η παρέλαση των Ευχαριστιών που έγινε θρίλερ

Stories 28.11.2025
Κανείς δεν ήταν έτοιμος για αυτό που συνέβη στον Barney στην παρέλαση του ’97

Τα 9 άτομα που έχουν πρόσβαση στο σπίτι του Μίκαελ Σουμάχερ

Stories 28.11.2025
Μετά την απόπειρά εκβιασμού με τα κλεμμένα βίντεο

Τι είναι η White Friday: Στο Ντουμπάι δε γιορτάζουν Black Friday

Stories 28.11.2025
Ιδιαίτερα στη Σαουδική Αραβία, η White Friday έχει εξελιχθεί σε εμπορικό γεγονός

Είχαν οι αρχαίοι Έλληνες Thanksgiving;

Ιστορικά 28.11.2025
Ναι κάπως αλλιώς

Eurostat: Ποιοι έγιναν πλουσιότεροι στην Ευρώπη και γιατί η Ελλάδα έμεινε πίσω;

Stories Χτες
Η Ελλάδα από τις λίγες χώρες όπου οι πολίτες φτώχυναν σε 20 χρόνια

Ο άνθρωπος που είδε την κρίση του 2008 να έρχεται, κάνει μια ανησυχητική πρόβλεψη για την ΑI

Stories Χτες
O θρυλικός επενδυτής που ενέπνευσε την ταινία «Big Short», επιστρέφει με μια νέα προειδοποίηση

10 φωτογραφίες που αποκαλύπτουν ωμές αλήθειες από το παρελθόν

Ιστορικά Χτες
Οσο περνούν τα χρόνια, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούμε πως τίποτα στο παρελθόν δεν είναι τόσο απλ

Thanksgiving: Τι ακριβώς γιορτάζουν οι Αμερικανοί σήμερα ;

Ιστορικά Χτες
Τι είναι η «Ημέρα των Ευχαριστιών» που γιορτάζεται στις ΗΠΑ

10 μέρη‑«παράδεισος» όπου ζεις σαν βασιλιάς με τα μισά λεφτά – Δες πού μετακομίζουν όλοι!

Νέα Εποχή Προχτές
Πόσο κοστίζει πραγματικά μια ζωή στον παράδεισο; Οι χώρες όπου το πορτοφόλι σου… ανασαίνει!