E-Daily

Γιατί όλοι οι κάτοικοι του Αμστερνταμ θα λάβουν ένα δωρεάν συγκεκριμένο βιβλίο

Οι Ολλανδοί δεν σταματούν ποτέ να μας εκπλήσσουν

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

20/6/2021 | 00:16

@wikipedia.org

Σε όλους τους κατοίκους του Άμστερνταμ, προσφέρεται ένα δωρεάν βιβλίο. Το εντυπωσιακό είναι αυτό που πραγματεύεται.

Το βιβλίο λοιπόν εξερευνά τον ρόλο της πόλης στην οργάνωση και τη διαχείριση του εμπορίου σκλάβων κατά το παρελθόν, έτσι ώστε ο κόσμος να μάθει όλη την αλήθεια για την ιστορία της Ολλανδίας.

Πέρυσι, το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικής Ιστορίας έκανε μια έρευνα για λογαριασμό του Δήμου Άμστερνταμ. Από τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας προέκυψε το βιβλίο «Amsterdam and the History of Slavery» (Το Άμστερνταμ και η ιστορία της δουλείας).

Οι ερευνητές αποκάλυψαν τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η διοίκηση της Ολλανδικής Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών και της Εταιρείας των Δυτικών Ινδιών, καθώς και τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν από υψηλά ιστάμενα άτομα στο δουλεμπόριο και το εμπόριο ζάχαρης.

Το βιβλίο, που ερευνά ακόμα και τις ρατσιστικέ ιδέες πάνω στις οποίες χτίστηκε η «χρυσή εποχή» των Κάτω Χωρών, διατίθεται σε όλους του κατοίκους του Άμστερνταμ, και είναι διαθέσιμο από το δημαρχείο και πολλές βιβλιοθήκες.

Ο αντιδήμαρχος της πόλης, Rutger Groot Wassink, δήλωσε στη εφημερίδα Het Parool: «Το ποιοι είμαστε ως πόλη καθορίζεται εν μέρει από το κοινό μας παρελθόν, το όμορφο και το φρικτό. Πρέπει να γνωρίζουμε τα γεγονότα όπως είναι και να μην φοβόμαστε το διάλογο. Μόνο έτσι μπορούμε να μοιραστούμε μεταξύ μας τα μαθήματα του παρελθόντος και να τα μεταφέρουμε στις νέες γενιές».

Οι Ολλανδοί έμποροι μετέφεραν πάνω από 600.000 Αφρικανούς σε Νότια και Βόρεια Αμερική και μεταξύ 660.000 και 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους από την περιοχή του Ινδικού Ωκεανού. Την περασμένη χρονιά, ο βασιλιάς Willem-Alexander ζήτησε συγγνώμη για την «υπερβολική βία» των Ολλανδών αποικιοκρατών στην Ινδονησία.

Βέβαια υπάρχει ανοιχτή συζήτηση για το πως θα μεταφερθεί η απεικόνιση των Κάτω Χωρών στο δουλεμπόριο σε σχόλια και δημόσιους χώρους, μέσω ονομάτων δρόμων και αγαλμάτων. Ωστόσο, υπάρχει μια ώθηση από την πλευρά της βασιλικής οικογένειας αλλά και των πολιτιστικών ιδρυμάτων να αναγνωριστεί το μέγεθος της συμμετοχής των Ολλανδών στο παγκόσμιο εμπόριο της δουλείας και την εκμετάλλευση των χιλιάδων δούλων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το «φαινόμενο Scully»: Η τηλεοπτική ηρωίδα που έστειλε χιλιάδες γυναίκες στα εργαστήρια

Νέα Εποχή 06.02.2026
Πώς μια πράκτορας του FBI άλλαξε για πάντα τον τρόπο που τα κορίτσια βλέπουν την επιστήμη

Τα gadgets χειροτερεύουν και ακριβαίνουν – και να τι φταίει για αυτό

Νέα Εποχή 06.02.2026
Γιατί το νέο κινητό σου κοστίζει περισσότερο και κάνει λιγότερα

Ποια ιστορική εφημερίδα απολύει σωρηδόν τους υπαλλήλους της μέσω... Zoom

Νέα Εποχή 06.02.2026
Περικοπές, κλείσιμο τμημάτων και αντιδράσεις

Το σνακ που έσωσε τα σινεμά: Πώς το ποπ κορν έγινε συνώνυμο της μεγάλης οθόνης

Stories 06.02.2026
Από ιερή τροφή των αρχαίων πολιτισμών και «βρόμικο» street food, στο πιο κερδοφόρο και αγαπημένο συνοδευτικό της κινηματογραφικής εμπειρίας

Το θρυλικό κατάστημα της Πλάκας που έφερε το punk στην Ελλάδα και έγινε στάση για ροκ σταρ μετά την Ακρόπολη

Stories 06.02.2026
Το σημείο όπου η Αθήνα των ’70s και ’80s φόρεσε δέρμα και ταυτότητα, έγινε δεύτερη στάση μετά την Ακρόπολη και κράτησε το punk ζωντανό μέχρι σήμερα.

Αυτοί είναι οι τρεις βαρόνοι των ναρκωτικών της Κολομβίας που αναζητούν οι ΗΠΑ

Stories 06.02.2026
Πρόκειται για τους ηγέτες οργανώσεων που, παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές τους αφετηρίες, αποτελούν τους κύριους τροφοδότες της παγκόσμιας αγοράς κοκαΐνης

Τα περιστέρια ‑ κατάσκοποι της Μόσχας

Stories 06.02.2026
Κυβερνο-περιστέρια πάνω από υποδομές

Ο μηχανικός από την Ελλάδα που έγινε viral ξεναγός στη Νέα Υόρκη


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Rec Mode 06.02.2026
O Αγγελής Νάννος μας περιγράφει την πορεία του από τη Δράμα ως την άκρη του κόσμου

Όταν οι Beatles πήγαν να αγοράσουν ελληνικό νησί σε σχήμα κιθάρας

Stories Χτες
Το καλοκαίρι του 1967, η ψυχεδέλεια, η Ελλάδα και το σχέδιο που έμεινε για πάντα… μια ωραία ιδέα

Το εστιατόριο που δεν έχει μενού εδώ και 60 χρόνια ‑ Κι όμως έχει πάντα τεράστια ουρά

Νέα Εποχή Χτες
Στο Παρίσι υπάρχει ένα μπιστρό που σερβίρει μόνο ένα πιάτο και έχει γίνει παγκόσμιος γαστρονομικός μύθος

«Longevity Economy»: Ποιοι είναι οι Biohackers που θέλουν να ζήσουν 150 χρόνια

Stories Χτες
Από το «χακάρισμα» στην καθολική πρόσβαση