E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όταν ο Τίτο έγραψε στον Στάλιν να σταματήσει να στέλνει δολοφόνους

«Σταμάτα να στέλνεις ανθρώπους να με σκοτώσουν...»

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 7/6/2021 | 00:21

Όταν ο Τίτο έγραψε στον Στάλιν να σταματήσει να στέλνει δολοφόνους
@noviplamen.net

Όταν οι Ναζί επιτέθηκαν στη Γιουγκοσλαβία ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο ανέλαβε την οργάνωση του κινήματος κατά της ναζιστικής κατοχής. Όλοι οι σύμμαχοι τον αναγνώρισαν ως ηγέτη των Παρτιζάνων, στέλνοντάς του συχνά πολεμοφόδια και τροφή.

Μετά το τέλος του πολέμου, ο Τίτο σταδιακά απογοητεύτηκε με την ΕΣΣΔ, ισχυριζόμενος ότι είχαν συμβεί «μεγάλες αδικίες» στο καθεστώς του Στάλιν. Οι σχέσεις των δυο αντρών έφτασαν σε πολύ κακή φάση, με τον Στάλιν να μην το παίρνει πολύ ψύχραιμα.

Έστειλε λοιπόν ανθρώπους να τον δολοφονήσουν. Τον έναν μετά τον άλλο (λέγεται ότι έφτασαν τους 22). Αλλά ο Τίτο κατάφερνε να τη γλιτώσει. Και κάποια στιγμή αποφάσισε να γράψει ένα γράμμα στον Στάλιν. Ένα γράμμα που ήθελε αρκετά κότσια για να γράψει κάποιος.

«Σταμάτα να στέλνεις ανθρώπους να με σκοτώσουν. Έχουμε πιάσει ήδη 5 από αυτούς, έναν με μια βόμβα και έναν με ένα τουφέκι. Αν δεν σταματήσεις να στέλνεις δολοφόνους, θα στείλω έναν άνδρα στη Μόσχα και δεν θα χρειαστεί να στείλω άλλον».

@flickr.com/photos/zajebant/

Λέγεται πως ο Στάλιν αισθάνθηκε τόσο δέος με το θάρρος του, που σταμάτησε να στέλνει δολοφόνους αμέσως και κράτησε το γράμμα στο γραφείο του μέχρι και τον θάνατό του. Ο Τίτο επέλεξε από εκεί και πέρα να παραμείνει ουδέτερος όσον αφορά στον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Σλοβένος ιστορικός Joze Pirjavec από την άλλη, υποστήριξε σε βιβλίο του το 2012, πως ο Τίτο ήξερε ότι ο Στάλιν δεν θα σταματήσει και πως το γράμμα του δεν ήταν απλώς απειλή, αλλά κάτι που θα γινόταν σίγουρα. Γράφει λοιπόν πως ήταν ο Τίτο εκείνος που τον δηλητηρίασε και προκάλεσε το θάνατό του και όχι το εγκεφαλικό. Η αργοπορία των φρουρών να ειδοποιήσουν τους γιατρούς, έχει κάνει πολλούς ιστορικούς να υποστηρίξουν ότι έχασαν χρόνο για να εξαφανίσουν τα στοιχεία.

Όταν ο διάδοχος του Στάλιν, Νικίτα Χρουστσόφ, πήγε στη Γιουγκοσλαβία, ζήτησε συγνώμη από τον Τίτο για τις απόπειρες δολοφονίας και του είπε πως κατάφερε να προστατέψει καλά τον εαυτό του. Ο Τίτο απάντησε: «Ο Στάλιν γνώριζε πως ήμουν πολύ καλά φρουρούμενος. Μετά από τις προειδοποιήσεις μου ότι αρκετά πια με τις απόπειρες δολοφονίας, προφανώς φοβήθηκε λίγο»…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μήπως να αρχίζουμε να δουλεύουμε όπως τα 90s;

Νέα Εποχή 19.04.2026
Αρθρο του Atlantic μας θυμισε πως... ίσως και να το χρειαζόμαστε

Το νησί που απαγορεύεται να πατήσει άνθρωπος

Stories 19.04.2026
Ο περίεργος λόγος που απαγορεύεται να μείνεις εκεί

3 μυστικά που ο Πούτιν προσπάθησε πολύ να κρύψει

Stories 19.04.2026
Αλλά δεν τα κατάφερε πολύ καλά

Ο Ανδρέας με τα φτερά και τα πούπουλα, μια καλτ φιγούρα της Αθήνας

Πρόσωπα 19.04.2026
Πολλοί μύθοι και αλήθειες έχουν συνδεθεί με το όνομά του

Η γυναίκα που έστειλε λεφτά στο διάστημα για τον έρωτά της

Stories 19.04.2026
Ήθελε να βοηθήσει έναν «Ρώσο αστροναύτη» που είχε γνωρίσει στο διαδίκτυο να επιστρέψει στη Γη

10 φωτογραφίες από σημαντικές στιγμές της ιστορίας

Ιστορικά 19.04.2026
Φωτογραφίες που ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν

Το χωριό της Καβάλας που πάει κόντρα στο δημογραφικό

Stories Χτες
Είναι γεμάτο πολύτεκνες οικογένειες

Τα σκάνδαλα που σόκαραν το πανελλήνιο τη δεκαετία του `90

Stories Χτες
Τρία μεγάλα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα της Ελλάδας των 90s

Ο Έλληνας πιλότος που έσωσε τη ζωή 418 ατόμων με μία του κίνηση

Stories Χτες
Το σθένος και η ψυχραιμία του Σήφη Μιγάδη που απέτρεψε την τραγωδία