E-Daily

Όποιος διαβάζει αυτό το βιβλίο οδηγείται σε αργό θάνατο

Πότε γράφτηκε και γιατί είναι τόσο επικίνδυνο;

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

28/3/2021 | 00:16

Φωτογραφία από τον χρήστη Wallace Chuck στο Pexels

Το 1874, ο Δρ. Ρόμπερτ Μ. Κέντζι, χειρουργός του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, που αργότερα έγινε καθηγητής χημείας, δημοσίευσε το βιβλίο «Shadows from the Walls of Death: Facts and Inferences» ή στα ελληνικά «Οι σκιές από τα τείχη του θανάτου: Γεγονότα και συμπεράσματα», χωρίς να περιμένει τις συνέπειες που έφερε αυτό στον κόσμο.

Το εν λόγω βιβλίο έχει 100 σελίδες, από τις οποίες οι 86 είναι γεμάτες από δείγματα ταπετσαριών από χρώση αρσενικού, με τις οποίες οι άνθρωποι της εποχής του συνήθιζαν να διακοσμούν τα σπίτια τους.

Παρά το γεγονός ότι το αρσενικό ήταν γνωστό ότι είναι τοξικού ουσία, ικανή να σκοτώσει έναν άνθρωπο αν την καταναλώσει, κανείς δεν φαντάστηκε ότι θα μπορούσε να κάνει το ίδιο απλώς και μόνο στη χρήση της σαν ενισχυτικό χρωμάτων στις ταπετσαρίες.

Picture via Twitter/Catherine Slessor

Βέβαια, ο συγγραφέας του βιβλίου γνώριζε πολύ καλά ότι ο θάνατος ήταν πιθανός ακόμα και από αυτήν την επαφή με την συγκεκριμένη ουσία. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, σχεδόν το 65% των ταπετσαριών στις ΗΠΑ είχαν αρσενικό, με τον Κέντζι να γνωρίζει αυτό που αργότερα θα αποτελούσε επιστημονική ανακάληψη. Ότι δηλαδή, με την πάροδο του χρόνου, οι τοίχοι με αυτές τις ταπετσαρίες ελευθέρωναν το δηλητήριο στην ατμόσφαιρα και σταδιακά οι ένοικοι του σπιτιού οδηγούντουσαν στο θάνατο.

Θέλοντας να ενημερώσει για τον κίνδυνο των ταπετσαριών αυτών, ο Κέντζι έστειλε 100 αντίγραφα του βιβλίου του σε δημόσιες βιβλιοθήκες στο Μίσιγκαν.

Μαζί με τα βιβλία, υπήρχε και ένα σχετικό σημείωμα που εξηγούσε στους υπεύθυνους τον σκοπό του βιβλίου, προειδοποιώντας τους να μην αφήνουν τα παιδιά να το αγγίζουν.

Μιας και οι περισσότερες βιβλιοθήκες το θεώρησαν επικίνδυνο για τον κόσμο, το έστειλαν πίσω, ενώ από εκείνα τα 100 αντίτυπα, υπάρχουν σήμερα μόλις τέσσερα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα ‑ Η λίστα της Ευρώπης με τους πολίτες που δεν μπορούν να κάνουν διακοπές

E-Daily 1.Hero 09.06.2026
Διακοπές; Όχι για όλους: Η χώρα της ΕΕ όπου το 61% δεν αντέχει οικονομικά μια απόδραση

Μουντιάλ 2026: 4 ομάδες που ίσως κάνουν την έκπληξη και φτάσουν μακριά

E-Daily 3.Left 09.06.2026
Tέσσερις συγκεκριμένες εθνικές ομάδες με το υπόβαθρο, το ταλέντο και τις ειδικές συνθήκες να κάνουν τη μεγάλη ζημιά

Η πρώτη πλωτή πόλη στον κόσμο

E-Daily 3.Left 09.06.2026
Πώς θα είναι η ζωή εκεί

H περιοχή με τα περισσότερα προς ενοικίαση διαμερίσματα στην Αττική

E-Daily 1.Hero 09.06.2026
Δύσκολη πίστα η ανεύρεση διαμερίσματος

Αυτά τα vintage Pyrex πιάτα μπορεί να αξίζουν χιλιάδες ευρώ

E-Daily 3.Left Χτες
Ψάξτε τα ντουλάπια της γιαγιάς!

Explainer: Καρχαρίες στις ελληνικές θάλασσες ‑ Τι συμβαίνει πραγματικά και τι λένε οι επιστήμονες

E-Daily 3.Left Χτες
Αν έχετε την αίσθηση ότι φέτος οι καρχαρίες εμφανίζονται παντού, δεν είστε οι μόνοι

Γιατί οι εκπαιδευτικοί στο Μεξικό γκρεμίζουν αγάλματα ποδοσφαιριστών λίγο πριν το Μουντιάλ

E-Daily 3.Left Χτες
Εικόνες με γκρεμισμένα αγάλματα ποδοσφαιριστών κάνουν τον γύρο του κόσμου

To 92% των δημόσιων αλλαξιέρων για μωρά βρέθηκαν θετικές για χρήση κοκαΐνης!

E-Daily 3.Left Χτες
Πώς βρέθηκαν τα ναρκωτικά στις αλλαξιέρες;

Περίεργα επαγγέλματα που όμως πληρώνονται πολύ καλά

E-Daily 3.Left Χτες
Όχι, δεν είναι ο χειριστής αυτόματης τέντας!