E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το κόλπο της γερμανικής πόλης για να γλιτώσει τους βομβαρδισμούς στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο

Ριψοκίνδυνο αλλά επιτυχημένο

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 22/2/2021 | 00:00

Το κόλπο της γερμανικής πόλης για να γλιτώσει τους βομβαρδισμούς στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο
@51countriesandcounting via Twenty20

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πολλές πόλεις της Ευρώπης ζούσαν με τον φόβο του βομβαρδισμού και του θανάτου από αεροπορική επιδρομή. Το Λονδίνο βομβαρδίστηκε επανειλημμένα, ενώ λίγο πριν την οριστική ήττα της, η Γερμανία ισοπεδώθηκε.

Υπήρξε ωστόσο και μια πόλη στη νότια Γερμανία που κατάφερε να αποφύγει τον βομβαρδισμό των αεροπλάνων των συμμαχικών δυνάμεων. Η Κόνσταντς (ή Κωνσταντία) είναι μια μεσαιωνική πόλη τουλάχιστον 1.000 ετών πάνω στις όχθες της ομώνυμης λίμνης. Είναι μια πανεπιστημιακή πόλη 85 χιλιάδων κατοίκων με πλούσια ιστορία.

Για παράδειγμα, εκεί γεννήθηκε ο κόμης Ferdinand von Zeppelin ο εφευρέτης του αερόπλοιου. Αν και ανήκει στη Γερμανία, έχει μεγαλύτερο δέσιμο με την Ελβετία, με τα σύνορα να βρίσκονται στη νότια πλευρά της πόλης. Αυτό το δέσιμο αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

@51countriesandcounting via Twenty20

Όπως αναφέρει το slate.com, «Το σύνορο μεταξύ των δίδυμων πόλεων της Κόνσταντς στη Γερμανία και του Κρέουζλινγκεν στην Ελβετία προέκυψαν από πόλεμο, αλλά αν εξαιρέσεις αυτό, τα σύνορα αυτά ήταν πάντα τυπικά παρά ένα εμπόδιο για τους κατοίκους τους».

Όταν οι συμμαχικές δυνάμεις πέταξαν πάνω από τη Γερμανία τη νύχτα για να τη βομβαρδίσουν, η Κόνσταντς άφησε ανοιχτά τα φώτα όλων των κτιρίων της πόλης αντί να τα σβήσει. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, από ψηλά φαίνονταν σαν μέρος της Ελβετίας, ως μέρος δηλαδή ουδέτερων εδαφών. Έτσι ο πληθυσμός και τα κτίρια της πόλης δεν βομβαρδίστηκαν. Οι σύμμαχοί βέβαια αν το καταλάβαιναν δεν θα την άφηναν ήσυχη.

«Υπήρχαν μονάδες παραγωγής για τον γερμανικό στρατό μέσα στην πόλη» αναφέρει το ομώνυμο περιοδικό της πόλης. «Η εταιρεία Funkstrahl παρήγαγε εξαρτήματα για τα ραντάρ των υποβρυχίων, ενώ η εταιρεία Schwarzwald Flugzeugbau GmbH μια κατευθυνόμενη τορπίλη».

@janinedelaguerra via Twenty20

Κανονικά λοιπόν επρόκειτο για βασικό στόχο, αλλά το κύριο μέλημα των κατοίκων ήταν να προστατέψουν τα ιστορικά κτίρια της πόλης και τη μοναδική αρχιτεκτονική τους. Πολλά μέρη της πόλης έχουν παραμείνει τα ίδια εδώ και αιώνες. Όπως αναφέρει το slate.com, όποιος επισκεφθεί την Κόνσταντς θα δει αυτό που ακριβώς έχει στο μυαλό του για τη μεσαιωνική Ευρώπη.

Πλέον οι σχέσεις μεταξύ της Κόνσταντς και του Κρέουζλινγκεν είναι ακόμα πιο δεμένες και οι κάτοικοι περνάνε τα σύνορα με μεγαλύτερη ευκολία. Κυρίως για εμπορικούς λόγους. Το ριψοκίνδυνο κόλπο με τα φώτα στα κτίρια κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη της πόλη, η οποία αποτελεί πλέον έναν διαφορετικό τουριστικό προορισμό στο γερμανικό έδαφος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι 200 της Καισαριανής: Το άλμπουμ που ανατρέπει τα δεδομένα ‑ Ποιοι ήταν οι άνδρες που κοιτούν το φακό;

Ιστορικά 16.02.2026
Από το eBay στη συλλογική μνήμη: Οι πρώτες ταυτοποιήσεις και το ηθικό δίλημμα γύρω από τα ντοκουμέντα της εκτέλεσης των 200

Τo AI‑Scam του 2026: Πώς αντιγράφουν τη φωνή σου

Νέα Εποχή 16.02.2026
Το σοκαριστικό στοιχείο της νέας αυτής τεχνολογίας είναι η ευκολία με την οποία επιτυγχάνεται

Η πλατφόρμα φαγητού που έκλεψε τους μισθούς των εργαζομένων

Stories 16.02.2026
Η κρυφή πλευρά του delivery που αποκαλύπτεται τώρα

Πως ο Τραμπ κατάφερε να δώσει προβάδισμα 55 τρισ. δολαρίων στην Κίνα

Stories 16.02.2026
Η «Στροφή στην Ασία» που έμεινε στα χαρτιά

Ένας «αληθινός» βρικόλακας που τον αποκεφάλισαν για να μην… επιστρέψει

Ιστορικά Χτες
Πριν τέσσερις αιώνες στην ανατολικη Κροατία

Ο άνθρωπος που πούλησε τον Πύργο του Αιφελ – Και το έκανε δύο φορές

Ιστορικά Χτες
Ο «Κόμης» Βίκτορ Λούστιγκ εξαπάτησε κυβερνήσεις, τραπεζίτες και την ίδια την Αμερική – αλλά κανείς δεν έμαθε ποτέ ποιος πραγματικά ήταν

Αυτή είναι η χώρα της Ευρώπης με το μεγαλύτερο πρόβλημα αδέσποτων – Και η Ελλάδα στη «μαύρη» λίστα

Νέα Εποχή Χτες
Ιστορικά λάθη, ανεπαρκείς πολιτικές και μαζικές εγκαταλείψεις εκτόξευσαν τον αριθμό των αδέσποτων σε Ρουμανία, Τουρκία, Ελλάδα και Βαλκάνια

Οδηγός delivery έσωσε γυναίκα που ήταν παγιδευμένη για 30 ώρες: Πώς την εντόπισε

Stories Χτες
Χωρίς νερό, φαγητό ή τουαλέτα για 30 ώρες, η γυναίκα περιέγραψε ότι βίωσε «ακραία ψυχική πίεση και φόβο»

Πώς είναι η ζωή για μια Ελληνίδα μαμά στο εξωτερικό


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories Χτες
Χαρές, δυσκολίες και προσαρμογή σε μια νέα πραγματικότητα