E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το κόλπο της γερμανικής πόλης για να γλιτώσει τους βομβαρδισμούς στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο

Ριψοκίνδυνο αλλά επιτυχημένο

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 22/2/2021 | 00:00

Το κόλπο της γερμανικής πόλης για να γλιτώσει τους βομβαρδισμούς στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο
@51countriesandcounting via Twenty20

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πολλές πόλεις της Ευρώπης ζούσαν με τον φόβο του βομβαρδισμού και του θανάτου από αεροπορική επιδρομή. Το Λονδίνο βομβαρδίστηκε επανειλημμένα, ενώ λίγο πριν την οριστική ήττα της, η Γερμανία ισοπεδώθηκε.

Υπήρξε ωστόσο και μια πόλη στη νότια Γερμανία που κατάφερε να αποφύγει τον βομβαρδισμό των αεροπλάνων των συμμαχικών δυνάμεων. Η Κόνσταντς (ή Κωνσταντία) είναι μια μεσαιωνική πόλη τουλάχιστον 1.000 ετών πάνω στις όχθες της ομώνυμης λίμνης. Είναι μια πανεπιστημιακή πόλη 85 χιλιάδων κατοίκων με πλούσια ιστορία.

Για παράδειγμα, εκεί γεννήθηκε ο κόμης Ferdinand von Zeppelin ο εφευρέτης του αερόπλοιου. Αν και ανήκει στη Γερμανία, έχει μεγαλύτερο δέσιμο με την Ελβετία, με τα σύνορα να βρίσκονται στη νότια πλευρά της πόλης. Αυτό το δέσιμο αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

@51countriesandcounting via Twenty20

Όπως αναφέρει το slate.com, «Το σύνορο μεταξύ των δίδυμων πόλεων της Κόνσταντς στη Γερμανία και του Κρέουζλινγκεν στην Ελβετία προέκυψαν από πόλεμο, αλλά αν εξαιρέσεις αυτό, τα σύνορα αυτά ήταν πάντα τυπικά παρά ένα εμπόδιο για τους κατοίκους τους».

Όταν οι συμμαχικές δυνάμεις πέταξαν πάνω από τη Γερμανία τη νύχτα για να τη βομβαρδίσουν, η Κόνσταντς άφησε ανοιχτά τα φώτα όλων των κτιρίων της πόλης αντί να τα σβήσει. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, από ψηλά φαίνονταν σαν μέρος της Ελβετίας, ως μέρος δηλαδή ουδέτερων εδαφών. Έτσι ο πληθυσμός και τα κτίρια της πόλης δεν βομβαρδίστηκαν. Οι σύμμαχοί βέβαια αν το καταλάβαιναν δεν θα την άφηναν ήσυχη.

«Υπήρχαν μονάδες παραγωγής για τον γερμανικό στρατό μέσα στην πόλη» αναφέρει το ομώνυμο περιοδικό της πόλης. «Η εταιρεία Funkstrahl παρήγαγε εξαρτήματα για τα ραντάρ των υποβρυχίων, ενώ η εταιρεία Schwarzwald Flugzeugbau GmbH μια κατευθυνόμενη τορπίλη».

@janinedelaguerra via Twenty20

Κανονικά λοιπόν επρόκειτο για βασικό στόχο, αλλά το κύριο μέλημα των κατοίκων ήταν να προστατέψουν τα ιστορικά κτίρια της πόλης και τη μοναδική αρχιτεκτονική τους. Πολλά μέρη της πόλης έχουν παραμείνει τα ίδια εδώ και αιώνες. Όπως αναφέρει το slate.com, όποιος επισκεφθεί την Κόνσταντς θα δει αυτό που ακριβώς έχει στο μυαλό του για τη μεσαιωνική Ευρώπη.

Πλέον οι σχέσεις μεταξύ της Κόνσταντς και του Κρέουζλινγκεν είναι ακόμα πιο δεμένες και οι κάτοικοι περνάνε τα σύνορα με μεγαλύτερη ευκολία. Κυρίως για εμπορικούς λόγους. Το ριψοκίνδυνο κόλπο με τα φώτα στα κτίρια κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη της πόλη, η οποία αποτελεί πλέον έναν διαφορετικό τουριστικό προορισμό στο γερμανικό έδαφος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο άνθρωπος με τα 1.000 πρόσωπα: Ο απατεώνας που «έκλεβε» ζωές και ξεγέλασε τον κόσμο

Stories 24.03.2026
Η απίστευτη ιστορία του Ferdinand Waldo Demara που έγινε γιατρός, μοναχός και καθηγητής χωρίς να είναι τίποτα από αυτά

Η βομβιστική επίθεση στο ιστορικό σινεμά «Έλλη» ‑ 18 τραυματίες που αποκάλυψαν το σκοτεινό πρόσωπο της ακροδεξιάς βίας

Retro 24.03.2026
Η νύχτα που ο κινηματογράφος βυθίστηκε στο αίμα: Το τρομοκρατικό χτύπημα στην «Έλλη» που σόκαρε τη Μεταπολίτευση

Έγραψε ιστορία: Η πρώτη δικηγόρος με σύνδρομο Down που «έσπασε» τα εμπόδια και άλλαξε τα δεδομένα

Πρόσωπα 24.03.2026
Η διαδρομή της Ana Victoria Espino de Santiago αποδεικνύει πως η θέληση και η υποστήριξη μπορούν να μετατρέψουν το αδύνατο σε πραγματικότητα

Η πρώτη ελληνική πόλη που απελευθερώθηκε από τους Οθωμανούς

Ιστορικά 24.03.2026
Η στιγμή που όρισε την αρχή της Ελληνικής Επανάστασης και άλλαξε για πάντα την ιστορία της χώρας

Τιτανικός: Η σχέση της κόμισσας και του ναύτη που τη χώρισε μόνο ο θάνατος

Ιστορικά 24.03.2026
Το μυστικό κουτί που βρέθηκε 44 χρόνια μετά

Λεονίντ Ραντβίνσκι: Από την Οδησσό στη «χρυσή» εποχή του OnlyFans – H αυτοκρατορία των 5,5 δισ. δολαρίων

Stories Χτες
Η μυστική ζωή, τα εκατομμύρια και τα ερωτήματα για την επόμενη μέρα της πλατφόρμας

«Καμπανάκι» για την Ελλάδα: Σχεδόν στον πάτο της ΕΕ ‑ Χαμηλές επιδόσεις στους θεσμούς

Νέα Εποχή Χτες
Νέα έκθεση αποκαλύπτει αδύναμους θεσμούς και ελλιπή έλεγχο εξουσίας – Τι δείχνουν τα στοιχεία για το μέλλον

Γιατί οι αυτοκινητοβιομηχανίες κάνουν πίσω στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Νέα Εποχή Χτες
Από τη Honda μέχρι τη Lamborghini και από τη Rolls-Royce μέχρι τη Bentley, όλο και περισσότερες εταιρείες πατούν φρένο στα αρχικά τους πλάνα

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Γιατί ο Ρόμπερτ Πάουελ δεν κάνει πλέον δημόσιες εμφανίσεις

Πρόσωπα Χτες
Τον είδαμε πρόσφατα μετά από χρόνια σε μια μικρή κινηματογραφική εκδήλωση

Τι είναι η πολιτιστική συνταγογράφηση που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ

Stories Χτες
Με αφορμή της δηλώσεις Μητσοτάκη