E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το κόλπο της γερμανικής πόλης για να γλιτώσει τους βομβαρδισμούς στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο

Ριψοκίνδυνο αλλά επιτυχημένο

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 22/2/2021 | 00:00

Το κόλπο της γερμανικής πόλης για να γλιτώσει τους βομβαρδισμούς στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο
@51countriesandcounting via Twenty20

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πολλές πόλεις της Ευρώπης ζούσαν με τον φόβο του βομβαρδισμού και του θανάτου από αεροπορική επιδρομή. Το Λονδίνο βομβαρδίστηκε επανειλημμένα, ενώ λίγο πριν την οριστική ήττα της, η Γερμανία ισοπεδώθηκε.

Υπήρξε ωστόσο και μια πόλη στη νότια Γερμανία που κατάφερε να αποφύγει τον βομβαρδισμό των αεροπλάνων των συμμαχικών δυνάμεων. Η Κόνσταντς (ή Κωνσταντία) είναι μια μεσαιωνική πόλη τουλάχιστον 1.000 ετών πάνω στις όχθες της ομώνυμης λίμνης. Είναι μια πανεπιστημιακή πόλη 85 χιλιάδων κατοίκων με πλούσια ιστορία.

Για παράδειγμα, εκεί γεννήθηκε ο κόμης Ferdinand von Zeppelin ο εφευρέτης του αερόπλοιου. Αν και ανήκει στη Γερμανία, έχει μεγαλύτερο δέσιμο με την Ελβετία, με τα σύνορα να βρίσκονται στη νότια πλευρά της πόλης. Αυτό το δέσιμο αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

@51countriesandcounting via Twenty20

Όπως αναφέρει το slate.com, «Το σύνορο μεταξύ των δίδυμων πόλεων της Κόνσταντς στη Γερμανία και του Κρέουζλινγκεν στην Ελβετία προέκυψαν από πόλεμο, αλλά αν εξαιρέσεις αυτό, τα σύνορα αυτά ήταν πάντα τυπικά παρά ένα εμπόδιο για τους κατοίκους τους».

Όταν οι συμμαχικές δυνάμεις πέταξαν πάνω από τη Γερμανία τη νύχτα για να τη βομβαρδίσουν, η Κόνσταντς άφησε ανοιχτά τα φώτα όλων των κτιρίων της πόλης αντί να τα σβήσει. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, από ψηλά φαίνονταν σαν μέρος της Ελβετίας, ως μέρος δηλαδή ουδέτερων εδαφών. Έτσι ο πληθυσμός και τα κτίρια της πόλης δεν βομβαρδίστηκαν. Οι σύμμαχοί βέβαια αν το καταλάβαιναν δεν θα την άφηναν ήσυχη.

«Υπήρχαν μονάδες παραγωγής για τον γερμανικό στρατό μέσα στην πόλη» αναφέρει το ομώνυμο περιοδικό της πόλης. «Η εταιρεία Funkstrahl παρήγαγε εξαρτήματα για τα ραντάρ των υποβρυχίων, ενώ η εταιρεία Schwarzwald Flugzeugbau GmbH μια κατευθυνόμενη τορπίλη».

@janinedelaguerra via Twenty20

Κανονικά λοιπόν επρόκειτο για βασικό στόχο, αλλά το κύριο μέλημα των κατοίκων ήταν να προστατέψουν τα ιστορικά κτίρια της πόλης και τη μοναδική αρχιτεκτονική τους. Πολλά μέρη της πόλης έχουν παραμείνει τα ίδια εδώ και αιώνες. Όπως αναφέρει το slate.com, όποιος επισκεφθεί την Κόνσταντς θα δει αυτό που ακριβώς έχει στο μυαλό του για τη μεσαιωνική Ευρώπη.

Πλέον οι σχέσεις μεταξύ της Κόνσταντς και του Κρέουζλινγκεν είναι ακόμα πιο δεμένες και οι κάτοικοι περνάνε τα σύνορα με μεγαλύτερη ευκολία. Κυρίως για εμπορικούς λόγους. Το ριψοκίνδυνο κόλπο με τα φώτα στα κτίρια κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη της πόλη, η οποία αποτελεί πλέον έναν διαφορετικό τουριστικό προορισμό στο γερμανικό έδαφος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Μινεσότα βάζει φρένο στα fake AI γυμνά: Νόμος‑σταθμός κατά της ψηφιακής κακοποίησης

E-Daily 3.Left 06.05.2026
Η πρώτη αμερικανική πολιτεία που στοχεύει απευθείας τις εφαρμογές δημιουργίας ψεύτικων γυμνών εικόνων χωρίς συναίνεση ανοίγει νέο κεφάλαιο στην προστασία θυμάτων

Γιατί ο πρίγκιπας William πληρώνει φόρους στο βρετανικό κράτος ενώ δεν υποχρεούται;

E-Daily 3.Left 06.05.2026
Δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει κι όμως βρίσκεται ανάμεσα στους πιο υψηλά φορολογούμενους πολίτες

Γιατί το Αμστερνταμ απαγόρευσε διαφημίσεις για burger, αυτοκίνητα και αεροπορικές πτήσεις;

E-Daily 3.Left 06.05.2026
Η περιβαλλοντική στρατηγική και η ελευθερία επιλογής

Η τεράστια καριέρα του Χοσέ Πικουλίν Ορτίθ ‑ Το τρόπαιο με τον Αρη

E-Daily 3.Left 06.05.2026
Ο «Πικουλίν» που σημάδεψε μια εποχή δεν είναι πια εδώ

Το Ντουμπάι χάνει τη λάμψη του ‑ Που μετακομίζουν οι πλούσιοι

E-Daily 3.Left 06.05.2026
Η πόλη των δισεκατομμυρίων μπροστά στη μεγαλύτερη δοκιμασία της

Σπουδές στο Hogwarts; Κι όμως, γίνεται! Πανεπιστήμιο λάνσαρε μεταπτυχιακό στη μαγεία και τον αποκρυφισμό

E-Daily 3.Left Χτες
Χωρίς ραβδιά και ξόρκια, αλλά με ιστορία, πολιτισμό και σύγχρονη σκέψη, το νέο πρόγραμμα σπουδών έχει ήδη τραβήξει τα βλέμματα

Το θαύμα έγινε: Η νεοφώτιστη που πήρε με... άνεση το πρωτάθλημα Ελβετίας

E-Daily 3.Left Χτες
Ένα ιστορικό κατόρθωμα στα χνάρια της Νότιγχαμ και του Ρεχάγκελ

Youtuber πηγε στο πιο επικίνδυνο νησί του κόσμου: Πώς βγήκε ζωντανός

E-Daily 3.Left Χτες
Η πραγματικότητα δεν εξελίχθηκε όπως περίμεναν όλοι