E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το κόλπο της γερμανικής πόλης για να γλιτώσει τους βομβαρδισμούς στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο

Ριψοκίνδυνο αλλά επιτυχημένο

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 22/2/2021 | 00:00

Το κόλπο της γερμανικής πόλης για να γλιτώσει τους βομβαρδισμούς στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο
@51countriesandcounting via Twenty20

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πολλές πόλεις της Ευρώπης ζούσαν με τον φόβο του βομβαρδισμού και του θανάτου από αεροπορική επιδρομή. Το Λονδίνο βομβαρδίστηκε επανειλημμένα, ενώ λίγο πριν την οριστική ήττα της, η Γερμανία ισοπεδώθηκε.

Υπήρξε ωστόσο και μια πόλη στη νότια Γερμανία που κατάφερε να αποφύγει τον βομβαρδισμό των αεροπλάνων των συμμαχικών δυνάμεων. Η Κόνσταντς (ή Κωνσταντία) είναι μια μεσαιωνική πόλη τουλάχιστον 1.000 ετών πάνω στις όχθες της ομώνυμης λίμνης. Είναι μια πανεπιστημιακή πόλη 85 χιλιάδων κατοίκων με πλούσια ιστορία.

Για παράδειγμα, εκεί γεννήθηκε ο κόμης Ferdinand von Zeppelin ο εφευρέτης του αερόπλοιου. Αν και ανήκει στη Γερμανία, έχει μεγαλύτερο δέσιμο με την Ελβετία, με τα σύνορα να βρίσκονται στη νότια πλευρά της πόλης. Αυτό το δέσιμο αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

@51countriesandcounting via Twenty20

Όπως αναφέρει το slate.com, «Το σύνορο μεταξύ των δίδυμων πόλεων της Κόνσταντς στη Γερμανία και του Κρέουζλινγκεν στην Ελβετία προέκυψαν από πόλεμο, αλλά αν εξαιρέσεις αυτό, τα σύνορα αυτά ήταν πάντα τυπικά παρά ένα εμπόδιο για τους κατοίκους τους».

Όταν οι συμμαχικές δυνάμεις πέταξαν πάνω από τη Γερμανία τη νύχτα για να τη βομβαρδίσουν, η Κόνσταντς άφησε ανοιχτά τα φώτα όλων των κτιρίων της πόλης αντί να τα σβήσει. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, από ψηλά φαίνονταν σαν μέρος της Ελβετίας, ως μέρος δηλαδή ουδέτερων εδαφών. Έτσι ο πληθυσμός και τα κτίρια της πόλης δεν βομβαρδίστηκαν. Οι σύμμαχοί βέβαια αν το καταλάβαιναν δεν θα την άφηναν ήσυχη.

«Υπήρχαν μονάδες παραγωγής για τον γερμανικό στρατό μέσα στην πόλη» αναφέρει το ομώνυμο περιοδικό της πόλης. «Η εταιρεία Funkstrahl παρήγαγε εξαρτήματα για τα ραντάρ των υποβρυχίων, ενώ η εταιρεία Schwarzwald Flugzeugbau GmbH μια κατευθυνόμενη τορπίλη».

@janinedelaguerra via Twenty20

Κανονικά λοιπόν επρόκειτο για βασικό στόχο, αλλά το κύριο μέλημα των κατοίκων ήταν να προστατέψουν τα ιστορικά κτίρια της πόλης και τη μοναδική αρχιτεκτονική τους. Πολλά μέρη της πόλης έχουν παραμείνει τα ίδια εδώ και αιώνες. Όπως αναφέρει το slate.com, όποιος επισκεφθεί την Κόνσταντς θα δει αυτό που ακριβώς έχει στο μυαλό του για τη μεσαιωνική Ευρώπη.

Πλέον οι σχέσεις μεταξύ της Κόνσταντς και του Κρέουζλινγκεν είναι ακόμα πιο δεμένες και οι κάτοικοι περνάνε τα σύνορα με μεγαλύτερη ευκολία. Κυρίως για εμπορικούς λόγους. Το ριψοκίνδυνο κόλπο με τα φώτα στα κτίρια κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη της πόλη, η οποία αποτελεί πλέον έναν διαφορετικό τουριστικό προορισμό στο γερμανικό έδαφος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο άνθρωπος που δεν είδε ποτέ γυναίκα, αυτοκίνητο ή κινηματογράφο ‑ Η απίστευτη αληθινή ιστορία

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Η απίστευτη ιστορία που μοιάζει βγαλμένη από μυθιστόρημα

Ανεβάζεις βίντεο στο Facebook; Ίσως χάνεις μια ευκαιρία να βγάζεις χρήματα

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Δεν χρειάζεται να είσαι διάσημος influencer για να κερδίζεις από τα βίντεό σου. Αν δημιουργείς πρωτότυπο περιεχόμενο, το Facebook μπορεί να γίνει μια επιπλέον πηγή εισοδήματος.

Το πανέμορφο κτίριο της Ύδρας που λίγοι ξέρουν και όλοι θα ήθελαν να δουν

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Από σπίτι ήρωα του 1821 σε στέκι καλλιτεχνών - Η απίθανη μεταμόρφωση ενός αρχοντικού

Έχεις ρίζες από τον Πόντο ή τη Μικρά Ασία; Αυτό το αρχείο μπορεί να κρύβει το οικογενειακό σου παρελθόν

E-Daily 3.Left Χτες
Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών διέσωσε και δημοσίευσε τον ονομαστικό κατάλογο που συνέταξε το υπουργείο Γεωργίας, με στοιχεία για χιλιάδες οικογένειες προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.

Έμφυλη βία: Ένα νέο, ελληνικό, σχολικό βιβλίο δίνει λάθος συμβουλές στα κορίτσια

E-Daily 3.Left Χτες
Εν έτει 2026, ένα νέο σχολικό εγχειρίδιο για την έμφυλη βία κατηγορείται ότι διδάσκει στα κορίτσια πώς να προστατεύονται, αντί να διδάσκει στα αγόρια να μην κακοποιούν.

Αυτός είναι ο φυσικός θηρευτής του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες

E-Daily 3.Left Χτες
Ο απόλυτος κυρίαρχος απέναντι στον τοξικό εισβολέα

Πώς θα ήταν μια πόλη στη Σελήνη σε 100 χρόνια από τώρα; Η Luna Prime και ο εφιάλτης της

E-Daily 3.Left Χτες
Το δέλεαρ της βαρύτητας και η τεχνολογία επιβίωσης

Η Λουπίτα Νιόνγκο τα έβαλε με τον Όμηρο, αλλά μήπως βιάστηκε λίγο;

E-Daily 3.Left Προχτές
Η Λουπίτα Νιόνγκο ρώτησε γιατί ο Όμηρος δεν έδωσε χώρο στις γυναίκες - αλλά η απάντηση δεν είναι τόσο απλή

Το πάρτι της Πάρις Χίλτον και ο «Ρομπέν των Δασών» που έκλεψε μια τούρτα 3.200 δολαρίων

E-Daily 3.Left Προχτές
Ο απρόσκλητος μουσικός και η τούρτα των χιλιάδων δολαρίων