E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι γιαγιάδες που θέλουν να σώσουν τον κόσμο

Και μάλλον μπορούν

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 19/2/2021 | 00:40

Οι γιαγιάδες που θέλουν να σώσουν τον κόσμο
@facebook.com/groups/aktivistmummot/

Στο πιο βόρειο τμήμα της Ευρώπης, 12 γιαγιάδες δημιούργησαν ένα γκρουπ που ασκεί πιέσεις για περιβαλλοντική αλλαγή. Ο σκοπός του είναι παρά πολύ απλός και κατανοητός. Να σιγουρέψουν ότι τα εγγόνια τους θα έχουν ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον.

Ο οργανισμός τους ονομάζεται «Aktivistmummot», που ουσιαστικά σημαίνει «Ακτιβίστριες γιαγιάδες». Πλέον έχουν περισσότερα από 5,5 χιλιάδες μέλη στη σελίδα τους στο Facebook, ενώ ήδη κατάφεραν να τραβήξουν την προσοχή των πολιτικών της χώρας.

Η Anu Harkki είναι ένα από τα ιδρυτικά μέση του οργανισμού. Πριν συνταξιοδοτηθεί εργαζόταν στον τομέα του περιβάλλοντος. Πλέον είναι πρέσβειρα του «EU Climate Pact» και επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης του Al Gore, «The Climate Reality Project». Πάνω απ’ όλα όμως, όπως λέει, είναι μια ακτιβίστρια γιαγιά.

«Προσπαθούμε να δώσουμε αληθινές επιστημονικές πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή και να δημιουργήσουμε ένα αισιόδοξο αίσθημα για το πως μπορούμε να το καταπολεμήσουμε και να αλλάξουμε τον κόσμο. Αυτό δεν θα είναι ένα κακό μέλλον, αλλά ένα καλό μέλλον», δήλωσε.

Πριν την πανδημία οι γιαγιάδες διοργάνωναν διαπροσωπικές εκδηλώσεις και καλόυσαν ειδικούς, ζητώντας τους να κάνουν παρουσιάσεις γύρω από κλιματικά και περιβαλλοντικά θέματα. Μετά τις παρουσιάσεις, πολλοί τις πλησίαζαν και ανέφεραν πως η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη από ότι πίστευαν οι ίδιοι μέχρι τότε. Η Harkki περιγράφει την απουσία γνώσης του κοινού ως «ανησυχητική», αλλά κατανοεί πως οι άνθρωποι είναι πολύ απασχολημένοι για να ασχοληθούν σωστά με τόσο σοβαρά και απαισιόδοξα θέματα. «Γι’ αυτό η παιδεία μέσω ερευνών είναι τόσο σημαντική γύρω από την κλιματική αλλαγή», λέει.

Λόγω της πανδημίας, δεν είναι δυνατόν, να διοργανώσουν παρουσιάσεις αυτόν τον καιρό. Γι’ αυτό και διοργανώνουν διαδικτυακά σεμινάρια. Το γκρουπ τους στο Facebook συνεχίζει να μεγαλώνει από μέλη κάθε ηλικίας. Τα μέλη δεν είναι όλα απολύτως ενημερωμένα, μερικά από αυτά μπαίνουν για να μάθουν, αναζητώντας απαντήσεις.

@facebook.com/groups/aktivistmummot/

Η Aktivistmummot θέλει να αποδείξει πως μια βιώσιμη και γεμάτη ζωή δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Πως το να καις ορυκτά καύσιμα και να ζεις με έναν τρόπο που χειροτερεύει την κλιματική αλλαγή δεν είναι το κατεστημένο. «Όταν κοιτάμε την ιστορία, όταν ήμασταν παιδιά, η ζωή ήταν πολύ διαφορετική, αλλά ήταν ακόμα καλή και χαρούμενη». Η Harkki αναφέρει πως η ζωή ήταν ευγενική με την γενιά της, με τους γονείς της να ανήκουν σε εκείνους που έζησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Δεν είχαμε πολλές μεγάλες καταστροφές κατά την διάρκεια της ζωής μας στην Ευρώπη. Κατά κάποιον τρόπο, είχαμε μια εύκολη ζωή. Οπότε θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση μας να δώσουμε το ίδιο μέλλον στους νέους».

Οι γιαγιάδες που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο γύρω τους, θέλουν να κάνουν τους Φιναλνδούς να καταλάβουν ότι οι αλλαγές που χρειάζονται για να μειωθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν είναι κακές. Για την ακρίβεια, κάνουν τη ζωή καλύτερη. Οι δράσεις τους είναι πολλές. Προσφέρουν συμβουλές ώστε να αποκτήσουν όλοι έναν πιο «πράσινο» τρόπο ζωής, ενώ συνεργάζονται με οργανισμούς πάνω σε διάφορα project. Τον περασμένο Οκτώβριο για παράδειγμα συνεργάστηκαν με την 4H Network, ώστε να μαζέψουν χρήματα για να φυτέψουν 10 χιλιάδες δέντρα.

Η Harkki όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι και πρέσβειρα του EU Climate Pact. Τα μέλη του μιλούν διαδικτυακά κατά την διάρκεια της πανδημίας και σε μια από τις συνάντησης, άκουσε με χαρά ότι υπάρχουν κι άλλα παρόμοια γκρουπ γιαγιάδων που παλεύουν για το περιβάλλον σε άλλες χώρες. Ίσως οι γιαγιάδες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά 23.04.2024
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories 23.04.2024
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories 23.04.2024
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

Το αρχαίο εpωτικό γκράφιτι που βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Ιστορικά Χτες
Αφορούσε τη συνέυρεση δυο αντρών

Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε

Πρόσωπα Χτες
Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε

Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»

Stories Χτες
Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Ποιο είναι το μέλλον μας σε αυτό τον πλανήτη;

Περιβάλλον Χτες
To μέλλον διαγράφεται... ζεστό

4 εθνικοί ύμνοι που δεν έχουν καθόλου στίχους

Stories Προχτές
Ποιες χώρες δεν περιλαμβάνουν λόγια στον ύμνο τους

Ο Αγιος που έχει αφιερωμένη μόνο μια εκκλησία με το όνομά του σε όλη την Ελλάδα

Πρόσωπα Προχτές
Είχε ζήσει σαν ασκητής στο Αγιο Όρος

Ψωνίζεις μέσω TikTok; Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξεις

Νέα Εποχή Προχτές
Το TikTok γέμισε μαγαζιά

Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας αλλάζει: Τι να περιμένουμε

Stories Προχτές
Tα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα συναντήσουν τους περισσότερους από τους προπάππους τους, αλλά δεν θα έχουν πολλά αδέρφια ή ξαδέρφια και περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν μόνες