E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η έχθρα του Λίβερπουλ και του Μάντσεστερ δεν ξεκίνησε από το ποδόσφαιρο

Ξεκίνησε τουλάχιστον 1,5 αιώνα πριν

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 24/1/2021 | 10:14

Η έχθρα του Λίβερπουλ και του Μάντσεστερ δεν ξεκίνησε από το ποδόσφαιρο
@N.Johannes/wikipedia.org

Η έχθρα που υπάρχει ανάμεσα στο Λίβερπουλ και το Μάντσεστερ είναι γνωστή, κυρίως στους ποδοσφαιρόφιλους. Το μεγαλύτερο ντέρμπι της χώρας άλλωστε θεωρείται αυτό ανάμεσα στις γειτόνισσες Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Μπορεί η έχθρα μεταξύ των οπαδών των ομάδων να κορυφώθηκε επειδή οι δυο τους είναι οι πιο επιτυχημένες ομάδες της Αγγλίας, αλλά η κόντρα μεταξύ των κατοίκων των δυο πόλεων προϋπήρχε από τα τέλη του 19ουα αιώνα και απλά το ποδόσφαιρο την έθρεψε ακόμα περισσότερο.

Οι δυο πόλεις βρίσκονται σε απόσταση μόλις 56 χιλιομέτρων. Από την βιομηχανική επανάσταση τον 18ο αιώνα, το Μάντσεστερ είχε πολύ περισσότερο κόσμο και ήταν το εμπορικό κέντρο του βορρά , κυρίως λόγω των εργοστασίων του βαμβακιού. Ωστόσο τα χρόνια που ακολούθησαν το Λίβερπουλ αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το μεγάλο λιμάνι του και έγινε απαραίτητο για όλες τις βιομηχανίες βαμβακιού του βορρά, χρεώνοντας αρκετά μεγάλα ποσά για να περάσουν από και προς το λιμάνι του τα προϊόντα.

Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, το Λίβερπουλ είχε αναπτυχθεί τόσο που θεωρούνταν η δεύτερη πόλη ολόκληρης της αυτοκρατορίας. Οι παραγωγοί του Μάντσεστερ είχαν αρχίσει να δυσανασχετούν, αφού για να εισάγουν πρώτες ύλες μέσω του λιμανιού, έπρεπε να πληρώνουν υπερβολικά ποσά σε τέλη.

Η κόντρα ήδη υπήρχε δηλαδή αλλά το 1894 μετατράπηκε σε έχθρα. Νωρίτερα, οι βιομήχανοι του Μάντσεστερ έκαναν μια σύμπραξη και αποφάσισαν να αγοράσουν μια λωρίδα γης που ξεκινούσε από το Salford και έφτανε μέχρι τον ποταμό Mersey που με την σειρά του κατέληγε στην ανοιχτή θάλασσα. Κατασκεύασαν λοιπόν ένα κανάλι για πλοία το οποίο κατέληγε στο Μάντσεστερ, με αποτέλεσμα να γλιτώνουν τα τέλη του λιμανιού του Λίβερπουλ.

@Tom Jeffs/wikipedia.org

Η ανεργία χτύπησε πολλούς και η κόντρα που προϋπήρχε δεν άργησε να μετατραπεί σε έχθρα, μια έχθρα που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Ακόμα και πριν το άνοιγμα του Manchester Ship Canal, οι έμποροι του Λίβερπουλ, μάλλον απεχθάνονταν τους βιομήχανους που βρώμιζαν τα χέρια τους με τις μηχανές. Το ίδιο συνέβαινε και από την αντίθετη πλευρά, όπου οι βιομήχανοι σιχαίνονταν τους εμπόρους επειδή έβγαζαν χρήματα χωρίς να βρωμίζουν τα χέρια τους. Ωστόσο, πάντα η πλειοψηφία των δυο πόλεων αποτελούνταν από εργάτες, οι οποίοι κι αυτοί μεταξύ τους κατηγορούσαν την άλλη πλευρά για την οικονομική τους κατάσταση.

Αυτό συνήθως συμβαίνει μεταξύ γειτόνων. Ο ένας μπορεί να πάρει μερίδιο από τον πλούτο, την ακμή και την ευτυχία του άλλου. Γι’ αυτό άλλωστε στην Αγγλία ο όρος «ντέρμπι» απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά σε γειτονικές ομάδες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η πρώτη Ελληνίδα που «άγγιξε» το Χόλιγουντ και χάθηκε σε ένα σκάνδαλο που κανείς δεν περίμενε

Πρόσωπα 30.03.2026
Η άγνωστη ιστορία της Ελένη Αρίστη, από το συμβόλαιο με τη Universal Pictures μέχρι την πτώση που έβαλε τέλος σε μια πολλά υποσχόμενη πορεία

Η μεγάλη αντίπαλος της Coco Chanel

Πρόσωπα 30.03.2026
Η επαναστάτρια της μόδας που έβαλε το σουρεαλισμό στην ντουλάπα των γυναικών

Τέρμα τα «ψέματα»: Οι 5 νέοι κανόνες που αλλάζουν το ποδόσφαιρο όπως το ξέραμε

Αθλητισμός 30.03.2026
Η FIFA θα τους εφαρμόσει για πρώτη φορά στο Μουντιάλ 2026

Το απίθανο σύστημα ενός 14χρονου που ποτίζει δέντρα χωρίς νερό

Stories 30.03.2026
Το πιο έξυπνο σύστημα ποτίσματος

Ο άνθρωπος που πάγωσε τον χρόνο: Η πιο παράξενη ιστορία αθανασίας

Stories 30.03.2026
Από το 1967 μέχρι σήμερα, ένας άνθρωπος περιμένει μέσα σε υγρό άζωτο να ξυπνήσει

Το πιο βρώμικο μυστικό της γαλακτοβιομηχανίας είναι ακόμα εδώ

Stories 30.03.2026
Μια αλλαγή στις επιλογές δεν αρκεί χωρίς αλλαγή στους κανόνες

Το νέο ψηφιακό φαινόμενο: Oι άνθρωποι κάνουν σχέση με το ΑΙ Chatbot τους

Νέα Εποχή Χτες
Ένα φαινόμενο που δεν είναι πια επιστημονική φαντασία

Πώς η προσπάθεια μιας Γαλλίδας να πάρει πίσω το σπίτι της έγινε ποινικό αδίκημα

Stories Χτες
Η Μαρία, οι καταληψίες και το… γκαράζ σαλέ: Πώς να χάσεις το σπίτι σου στη Γαλλία

Το πάμφθηνο αυτοκίνητο των 80s που έκανε θραύση στην Ελλάδα ‑ Δε χαλούσε με τίποτα

Retro Χτες
Το αυτοκίνητο-θρύλος που δεν έλεγε να χαλάσει

Στην πιο βροχερή πόλη του κόσμου: Η καθημερινότητα και οι δυσκολίες της

Stories Χτες
Πώς είναι να βρέχει συνέχεια σε ένα μέρος και τι σκέφτηκαν οι κάτοικοι

Πού βρισκόταν το «μπαρ το ναυάγιο»

Stories Χτες
Ποιος ήταν ο άγιος που αναφέρει στο τραγούδι της η Αρλέτα.

Αυτό είναι το πιο κοινό όνομα στον κόσμο

Stories Χτες
Μαζί με τις παραλλαγές του