E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αλβέρτος Μπουρλά: Ο άνθρωπος που θα σώσει τον κόσμο είναι Θεσσαλονικιός

Δεν αλλάζει την Χαλκιδική με τίποτα στον κόσμο

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 20/11/2020 | 00:15

Αλβέρτος Μπουρλά: Ο άνθρωπος που θα σώσει τον κόσμο είναι Θεσσαλονικιός

Ο Αλβέρτος Μπουρλά είναι Έλληνας επιχειρηματίας και κτηνίατρος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, της φαρμακευτικής που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες ανά τον κόσμο και έχει 95.000 υπαλλήλους.

Είναι το δυνατό «χαρτί» της εταιρείας τόσο σε επίπεδο management όσο και σε επίπεδο deals.

Ποιος είναι όμως ο σπουδαίος αυτός επιστήμονας

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1961 από μια εβραϊκή οικογένεια που σώθηκε από το ολοκαύτωμα. Σπούδασε κτηνιατρική στο ΑΠΘ, και στο ΑΠΘ επίσης ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 1991 στο αντικείμενο της Βιοτεχνολογίας της Αναπαραγωγής.

Το 1993 άρχισε να εργάζεται στην Pfizer Hellas, στην Αθήνα, η οποία μόλις είχε ανοίξει γραφεία στην πρωτεύουσα. Τα επόμενα χρόνια η σκληρή δουλειά του απέδιδε, αφού ανέβηκε βήμα - βήμα, όλα τα σκαλιά της διοικητικής πυραμίδας του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού.

Ο Αλβέρτος Μπουρλά ανέβηκε τα επόμενα 30 χρόνια όλα τα σκαλιά της διοικητικής πυραμίδας του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού, επιβλέποντας την ανάπτυξη, κατασκευή, πώληση και στρατηγική φαρμάκων της εταιρείας και τέλος, φτάνοντας μέχρι την καρέκλα του διευθύνοντος συμβούλου.

Ζει στη Νέα Υόρκη, όμως κάθε καλοκαίρι έρχεται για διακοπές στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Χαλκιδική, όπου έχει και σπίτι. Το καλοκαίρι ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

"Εργάστηκα σε 5 ηπείρους, έζησα σε 8 πόλεις και συνεργάστηκα με ανθρώπους από όλον τον κόσμο", λέει ο ίδιος. "Ποτέ δεν ξέχασα όμως από πού ξεκίνησα".

Το 2020, ο Μπουρλά πίεσε για την διαμόρφωση ενός επιθετικού χρονοδιαγράμματος στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού από την Pfizer. Αποφάσισε την παραγωγή ενός πιθανού εμβολίου παίρνοντας ένα πολύ μεγάλο ρίσκο καθώς δεν είχε εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών. Το φετινό καλοκαίρι, η εταιρεία ήταν μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστών του εμβολίου, σε συνεργασία με την BioNTech.

Πάντως πλέον ο Μπουρλά αναφέρει πως η εταιρεία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διανομή δόσεων του εμβολίου της "εντός ωρών” από τη στιγμή που θα λάβει επίσημη έγκριση από τις υγειονομικές αρχές.

"Το φως είναι αληθινό - υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ", δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: "Πιστεύω ότι το δεύτερο μισό του 2021 θα αποτελέσει πολύ διαφορετική εμπειρία για πολλούς από εμάς".

Η συμβουλή του

"Ο κόσμος μπορεί να γίνει δικός σας, αρκεί να επικεντρωθείτε στη δουλειά του σήμερα για να πετύχετε τα όνειρα του αύριο. Κάντε εχθρό σας τη μετριότητα".

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα καθαρότερα στην Ευρώπη: Το μέρος της Ελλάδας με τα πιο διάφανα νερά που μοιάζουν ψεύτικα

E-Daily 3.Left 20.05.2026
Ποτάμια σαν κρύσταλλο, εξωτικές παραλίες και τιρκουάζ εικόνες που θυμίζουν εξωτερικό κρύβονται σε έναν προορισμό που όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν ξανά

«Η επιστροφή στο Αφγανιστάν θα ήταν χειρότερη από τον θάνατο»

E-Daily 3.Left 20.05.2026
Οι γυναίκες Χαζάρα ζουν έναν αόρατο εφιάλτη στο Αφγανιστάν

Η Ελλάδα μπήκε στο Top 10 των αντικαταθλιπτικών – Το στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό

E-Daily 3.Left 20.05.2026
Η χρήση αντικαταθλιπτικών αυξάνεται διαρκώς μετά την πανδημία, με την Ελλάδα να καταγράφει μία από τις υψηλότερες καταναλώσεις στην Ευρώπη

Το σκοτεινό μυστικό της Μυκόνου που λίγοι γνωρίζουν ‑ Τρόμαζε ολόκληρο το νησί

E-Daily 1.Hero 20.05.2026
Πολύ πριν γίνει παγκόσμιο σύμβολο διασκέδασης, η Μύκονος κουβαλούσε έναν θρύλο γεμάτο τρόμο και .... νυχτερινές εμφανίσεις

Γιατί η Μελόνι άνοιξε πολιτική αντιπαράθεση με τα… παγώνια;

E-Daily 3.Left 20.05.2026
Η πολιτική στα καλύτερά της...

Έρευνα: Η γενιά που κουράστηκε από το internet πιο γρήγορα απ’ όλους

E-Daily 3.Left 20.05.2026
Η πιο online γενιά είναι εκείνη που θέλει περισσότερο την ιδιωτικότητα

Πώς τα drones των 50.000 δολαρίων αλλάζουν τον πόλεμο

E-Daily 3.Left 20.05.2026
Τα φθηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη απέναντι σε οπλικά συστήματα δισεκατομμυρίων

Ποιος είναι ο «Ανθρωπος του Έβερεστ»

E-Daily 1.Hero 20.05.2026
Ο 56χρονος που ανέβηκε 32 φορές στην κορυφή του κόσμου

Η Ελλάδα ξανά σε αρνητική λίστα της ΕΕ ‑ Τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία

E-Daily 3.Left Χτες
Πάνω από 92 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν κοντά στη φτώχεια

Η μάχη της Delta Goodrem με τον καρκίνο στα 18 της και η ζωή μετά

E-Daily 3.Left Χτες
Η ποπ σταρ που θαυμάσαμε και στη Eurovision έχει μια μακρά ιστορία

Από τις φτωχογειτονιές του Μπρονξ στο Ανώτατο Δικαστήριο: Η γυναίκα που άλλαξε την ιστορία της Αμερικής

E-Daily 3.Left Χτες
Η Σόνια Σοτομαγιόρ έγινε η πρώτη Λατίνα δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου και σύμβολο ελπίδας για εκατομμύρια ανθρώπους

Το χάπι από την Ινδία που σπέρνει τον τρόμο στην Αφρική

E-Daily 3.Left Χτες
Πώς ένα παυσίπονο μετατράπηκε σε τεράστια κρίση οπιοειδών