E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η τραγουδίστρια που έκρυψε τους φοιτητές στο σπίτι της όταν τα τανκς μπήκαν στο Πολυτεχνείο

Παρακολούθησε τα γεγονότα από το μπαλκόνι της

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/11/2020 | 00:57

Η τραγουδίστρια που έκρυψε τους φοιτητές στο σπίτι της όταν τα τανκς μπήκαν στο Πολυτεχνείο
@YouTube/Ξεχασμένα Διαμλαντια

Η Σοφία Βέμπο ήταν η «τραγουδίστρια της νίκης» στον αγώνα των Ελλήνων στρατιωτών στο αλβανικό μέτωπο. Η συμβολή της στην ανύψωση του φρονήματος και του ηθικού των στρατευμάτων ήταν τεράστια και γι’ αυτόν τον λόγο την έχει δοθεί και ο συγκεκριμένος τίτλος.

Το 1973, η Σοφία Βέμπο κατοικούσε στην οδό Στουρνάρα 23, με το μπαλκόνι της να βλέπει το Πολυτεχνείο. Το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου, όπως αποκάλυψε η ίδια αργότερα, είχε βγει στο μπαλκόνι και παρακολουθούσε τα γεγονότα. Ήταν εκεί την ώρα που τα τανκς εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο.

Αμέσως μετά την εισβολή, κατέβηκε στην είσοδο της πολυκατοικίας και βλέποντας τους φοιτητές τρομοκρατημένους και κυνηγημένους από την αστυνομία και το μάτι των ελεύθερων σκοπευτών, άνοιξε το σπίτι της και το μετέτρεψε τις επόμενες μέρες σε «άσυλο».

Η κίνηση της μαθεύτηκε από την Ασφάλεια, η οποία της χτύπησε το κουδούνι. Η Σοφία Βέμπο όμως αρνήθηκε ότι συμβαίνει κάτι στο σπίτι της και δεν άνοιξε την πόρτα, με αποτέλεσμα η ασφάλεια να αποχωρήσει. Δεν μπορούσε άλλωστε κανείς να την πειράξει.

Μπορεί λίγα χρόνια νωρίτερα να είχε προκαλέσει κακές εντυπώσεις όταν εμφανίστηκε σε φιέστες των συνταγματαρχών στο Καλλιμάρμαρο, ωστόσο μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, τα πάντα άλλαξαν. Πρώτα μετέτρεψε το σπίτι της σε πρόχειρο σταθμό πρώτων βοηθειών τις ημέρες που ακολούθησαν την εξέγερση των φοιτητών και ύστερα, με την εμφάνισή της ξανά στο Καλλιμάρμαρο και στην εκδήλωση για την επάνοδο της Δημοκρατίας όπου τραγούδησε «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά, / και τα τανκς γονάτισαν κείνη τη βραδιά…», κατάφερε να απαλύνει όποια κακή εντύπωση είχε προκαλέσει τα προηγούμενα χρόνια.

Ήταν μια πράξη εξιλέωσης για εκείνη, μια γενναία πράξη την στιγμή που χρειαζόταν. Είναι πολύ πιθανό, αν δεν άνοιγε εκείνη την στιγμή το σπίτι της, κάποιοι από τους φοιτητές που βρέθηκαν εκεί να είχαν προστεθεί κι εκείνοι στη λίστα των θυμάτων της 17ης Νοεμβρίου του 1973.

*Η κεντρική φωτογραφία αποτελεί ένα ιστορικό στιγμιότυπο που τραβήχτηκε από τον φωτογράφο Βασίλη Καραγεώργο, ο οποίος απαθανάτισε με τον φακό του τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τη δουλειά – αλλά μήπως αφήνει τις γυναίκες πίσω;

Νέα Εποχή 19.03.2026
Η νέα ευκαιρία για τις γυναίκες ή μια ακόμη ανισότητα;

Η πραγματική σχέση των γυναικών της αρχαιότητας με τη σeξουαλικότητα

Ιστορικά 19.03.2026
Η επανάσταση του κρεβατιού και οι κρυφές συμβουλές

Bill Gates : Τα τρια επαγγέλματα που δεν θα χάσουν τη δουλειά τους από την ΑΙ

Νέα Εποχή 19.03.2026
Ακόμα και σήμερα, οι απόψεις του Γκέιτς για την τεχνολογία θεωρούνται «ευαγγέλιο»

«Γουέστερν»: Μια ιστορία διαφυγής, φόβου και αντίστασης στην καρδιά της Αθήνας

Πρόσωπα Χτες
Ο Γιώργος Λουράκης μιλά για την πρώτη του σκηνοθετική και συγγραφική απόπειρα, τη διαφυγή, την παιδικότητα και τους φόβους που δεν κλείνουν με ένα τηλεκοντρόλ

Ο «φόρος των single»: Η ακριβή πλευρά της ανεξαρτησίας

Stories Χτες
Το τίμημα της μοναχικής ζωής που δεν λέει κανείς

Τι κάνει τελικά το πολύ χρήμα στους ανθρώπους;

Stories Χτες
Το New York Magazine έψαξε την απάντηση

Ποια πλοία περνάνε κρυφά από τα Στενά του Ορμούζ

Stories Χτες
Το παρασκήνιο που κρατά χαμηλά τις τιμές πετρελαίου

Καταδικάστηκε σε θάνατο για έγκλημα που δεν έκανε – Η ανατροπή μετά από 37 χρόνια που συγκλονίζει

Stories Χτες
Η υπόθεση του Robert DuBoise αποκαλύπτει πώς ένα επιστημονικά αμφισβητούμενο στοιχείο και αδύναμες μαρτυρίες οδήγησαν σε μια από τις πιο σοκαριστικές δικαστικές πλάνες

Τι ζητά η κάθε χώρα από τον πόλεμο στο Ιράν;

Stories Χτες
Το Ισράηλν που δεν βιάζεται, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, και η υπομονή του Ιράν

Τελικά θα μπορέσεις να κάνεις seχ chat με το ChatGPT;

Νέα Εποχή Χτες
Ο εφιάλτης δημοσίων σχέσεων