E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Εκλογές ΗΠΑ: Δείτε live την καταμέτρηση και πώς διαμορφώνεται ο εκλογικός χάρτης

Αμερικανικές εκλογές: Ο Μπάιντεν προσπέρασε τον Τραμπ στο Μίσιγκαν

Με ρυθμούς... χελώνας η καταμέτρηση στις πολιτείες - κλειδιά

Δημοσίευση 4/11/2020 | 14:45

Αμερικανικές εκλογές: Ο Μπάιντεν προσπέρασε τον Τραμπ στο Μίσιγκαν

Με μόλις 10% των ψήφων στην Πολιτεία να απομένει να καταμετρηθεί, ο Τζο Μπάιντεν δείχνει να κλεινει την ψαλίδα με τον Τραμπ, καθώς η διαφορά τους είναι μόλις 12.000 ψήφοι - Αν κερδίσει, είναι πολύ κοντά στην προεδρία 

Στο Μίσιγκαν στρέφονται τα βλέμματα όλου του κόσμου, καθώς είναι μία από τις πολιτείες - κλειδιά, που θα κρίνουν τον νικητή των αμερικανικών εκλογών.

Με μόλις 10% των ψήφων να υπολείπεται να καταμετρηθεί, ο Τζο Μπάιντεν δείχνει να κλεινει την ψαλίδα με τον Τραμπ, καθώς η διαφορά τους είναι κατά τι μεγαλύτερη από 12.000 ψήφους. Σε ποσοστά, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος συγκεντρώνει 49,35%, ενώ ο υποψήφιος των Δημοκρατικών 49,09%.

Υπενθυμίζεται ότι, έαν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών καταφέρει να διατηρήσει το μικρό προβάδισμα στη Νεβάδα και να «σφραγίσει» τη νίκη στο Ουισκόνσιν, θα του αρκεί μόλις μία νίκη σε Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες), Τζόρτζια (16), Μίσιγκαν (16) και Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), για να αναδειχθεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ακόμα και αυτό, ωστόσο, φαντάζει δύσκολο, καθώς στην Πενσιλβάνια, με την ενσωμάτωση στο 64%, η διαφορά υπέρ του νυν προέδρου των ΗΠΑ είναι μεγάλη (περί τις 700.000 ψήφους), ενώ στις υπόλοιπες Πολιτείες, όπου η διαφορά είναι μικρή, ο Τραμπ διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα.

Το τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν αναμένεται να είναι γνωστό... σύντομα. Η καταμέτρηση στο Ουισκόνσιν είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί σήμερα, ωστόσο η διαδικασία σε Νεβάδα, Μίσιγκαν, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα και Πενσιλβάνια αναμένεται να συνεχιστεί και τις επομενες ημέρες και, σύμφγωνα με διεθνή δίκτυα, έχει προς το παρόν σταματήσει.

Νωρίτερα, ο Τραμπ δήλωσε νικητής και στη Βόρεια Καρολίνα.

Υπάρχει, πάντως, και ένα άλλο σενάριο, με τη μάχη να κρίνεται από μία εκλεκτορική ψήφο ή να οδηγείται σε ισοπαλία. Το Μέιν διαχωρίζει επίσης τις εκλεκτορικές ψήφους του ανά εκλογική περιφέρεια και σε μία εξ αυτών δεν υπάρχει ακόμη νικητής.

Αν αυτός είναι ο Τραμπ -αλλά χάσει το Ουισκόνσιν και τη Βόρεια Καρολίνα- τότε θα ισοψηφίσει με τον Μπάιντεν στους 269 εκλέκτορες και σε μία τέτοια περίπτωση ο νυν πρόεδρος θα κερδίσει με την ψήφο της Βουλής.

Με ρυθμούς... χελώνας η καταμέτρηση των ψήφων στην Πενσιλβάνια

Μέχρι την Παρασκευή το νωρίτερο, θα καταμετρά ψήφους η πολιτεία-κλειδί της Πενσιλβάνια.

Για την καθυστέρηση της διαδικασίας ευθύνονται οι αδιέξοδες διαπραγματεύσεις μεταξύ του δημοκρατικού κυβερνήτη Τομ Γολφ και των Ρεπουμπλικάνων, που ελέγχουν την κρατική νομοθετική εξουσία, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο ABC News.

Η Πενσιλβάνια ενέκρινε τις «χωρίς δικαιολογία» επιστολικές ψήφους το περασμένο φθινόπωρο -κάτι που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε ψηφοφόρος μπορεί να ζητήσει να ψηφίσει επιστολικά, χωρίς να αναφέρει κάποιο λόγο. Ο νόμος δεν επιτρέπει στους αξιωματούχους να αρχίσουν να μετρούν ψηφοδέλτια, έως ότου ολοκληρωθούν οι εκλογές. Οι κομητείες, ήδη πριν την πανδημία του νέου κορωνοϊού, άρχισαν να ασκούν πιέσεις στους νομοθέτες να τους δώσουν περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούν τα ψηφοδέλτια, ώστε να μην χρειαστεί να το κάνουν τελευταία στιγμή.

Τον Σεπτέμβριο, νομοθέτες στο Χάρισμπουργκ επανέλαβαν το ζήτημα και πάλι, με τις κομητείες να αιτούνται έως και τρεις εβδομάδες για να καταμετρήσουν τις επιστολικές ψήφους. Εφόσον όμως το νομοθετικό αδιέξοδο παραμένει, πολλές κομητείες ξεκινούν την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων στις 7 το πρωί ημέρα των εκλογών.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί της Πενσιλβάνια είναι καχύποπτοι και ανησυχούν γι' αυτή την καθυστέρηση στο εκλογικό αποτέλεσμα, όχι άδικα, εφόσον οι Ρεπουμπλικάνοι αμφισβητούν την συνταγματικότητα της καταμέτρησης ψήφων μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Η Πενσιλβάνια θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μια υπόθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου μετά τις εκλογές, στην οποία το δικαστήριο μπορεί να αποφανθεί αν τα ψηφοδέλτια με σφραγίδα πριν από τις 3 Νοεμβρίου, που όμως παραλήφθηκαν μετά την ημέρα των εκλογών, είναι άκυρα.

Ο Τραμπ πιθανότατα θα κερδίσει και στην Τζόρτζια (σύμφωνα με την καταμέτρηση του 93% των ψήφων, προηγείται κατά 2,6%). Η πολιτεία δίνει 16 εκλέκτορες από τους 270 που απαιτούνται για την εξασφάλιση της προεδρίας των ΗΠΑ.

Μάχη στήθος με στήθος και στη Βόρεια Καρολίνα, την οποία φαίνεται να παίρνει με το μέρος του ο Τραμπ. Με καταμετρημένο το 94% των ψήφων, ο Τραμπ λαμβάνει ποσοστό 50,1%, ενώ ο Μπάιντεν 48,7%.

Κόσμος

Μαχαιρώθηκαν τρεις άνδρες και μία γυναίκα κοντά στον Λευκό Οίκο

Δεν υπάρχουν συλλήψεις μέχρι αυτή την ώρα
Κόσμος
Stories

Κολέγιο των Εκλεκτόρων: Όσα πρέπει να ξέρετε για το σώμα που εκλέγει τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Φροντιστήριο για το πως λειτουργεί το εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ
Πολιτική

Αμερικανικές εκλογές: Ο Μπάιντεν προσπέρασε τον Τραμπ στο Μίσιγκαν

Με ρυθμούς... χελώνας η καταμέτρηση στις πολιτείες - κλειδιά
Κόσμος

Θρίλερ στις Αμερικανικές εκλογές: «Να σταματήσει η καταμέτρηση» ζητά ο Τραμπ

«Κερδίζουμε», ανακοινώνει ο Μπάιντεν από την πλευρά του
Κόσμος

Τραμπ ή Μπάιντεν: Τι πιθανότητες δίνουν οι μεγάλες εταιρείες στοιχημάτων

Ποιος θα είναι ο μεγάλος νικητής των Αμερικανικών εκλογών 2020;
Κόσμος

Εκλογές ΗΠΑ: Εξελέγη βουλευτής που πέθανε τον Οκτώβριο από κορωνοϊό

Και αυτά γίνονται στις αμερικανικές εκλογές
Tabloid

Ξεσάλωσε το ελληνικό Twitter με τις αμερικανικές εκλογές

Εκτιμήσεις, προβλέψεις και αστεία tweets για τη μάχη της κάλπης
Stories

Γιατί ο Τραμπ έχει ακόμα πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές

Οι δημοσκοπήσεις, οι σιωπηλοί ψηφοφόροι και οι εκλέκτορες
Stories

Αμερικανικές εκλογές: 6 πράγματα που δεν γνωρίζατε

Το fast food, οι παραδόσεις, τα σκάνδαλα
Κόσμος
Κόσμος
Κόσμος

Προβάδισμα Μπάιντεν στους εκλέκτορες

Συνεχίζεται η καταμέτρηση στις Πολιτείες κλειδιά
Κόσμος

Ανατροπή σκηνικού στην Αριζόνα υπέρ του Μπάιντεν

Η πολιτεία της Αριζόνα δίνει 11 εκλέκτορες ενώ το Μέιν τέσσερις
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Discombobulator»: Ο Τραμπ λέει ότι χρησιμοποιήθηκε μυστικό όπλο για τη σύλληψη Μαδούρο

Κόσμος Χτες
O Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι το συγκεκριμένο μέσο «έκανε τον εξοπλισμό του αντιπάλου να μη λειτουργεί»

ΗΠΑ: Στην «κατάψυξη» η μισή χώρα – Στο σκοτάδι 500.000 νοικοκυριά

Κόσμος Χτες
Παράλυση στις αερομεταφορές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Σημαντική συμφωνία ΕΕ‑Ινδίας για εξαγωγές: Καταργούνται οι δασμοί σε κρασί και ελαιόλαδο

Κόσμος Χτες
Η εμπορική συμφωνία υπόσχεται σημαντικές μειώσεις δασμών για το κρασί και το ελαιόλαδο, διατηρώντας όμως την προστασία σε κρέας, πουλερικά και ζάχαρη

Πρατήρια καυσίμων: Προφυλακίστηκαν τα 4 μέλη του κυκλώματος με τα παράνομα λογισμικά

Ελλάδα Χτες
Οι υπόλοιποι τέσσερις κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι υπό περιοριστικούς όρους

Θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη με πτώμα γυναίκας χωρίς κεφάλι και πόδια σε κάδο σκουπιδιών

Κόσμος Χτες
Η αστυνομία συνέλαβε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης δύο Ουζμπέκους και αργότερα έναν τρίτο ύποπτο

Διακοπή κυκλοφορίας στην Λιοσίων λόγω φωτιάς σε κτίριο στο ύψος της οδού Ηπείρου

Ελλάδα Χτες
Τα αίτια από τα οποία προκλήθηκε η πυρκαγιά στο κτίριο δεν έχουν γνωστοποιηθεί

Σε διαθεσιμότητα η καθηγήτρια που φίμωσε μαθητή με χαρτοταινία ‑ Εκκρεμούσαν κι άλλες καταγγελίες

Ελλάδα Χτες
Εις βάρος της εκπαιδευτικού έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση από το υπουργείο Παιδείας

Εξαφάνιση 16χρονης: Νέο βίντεο φέρεται να καταγράφει τη Λόρα στου Ζωγράφου

Ελλάδα Χτες
Οι Αρχές εξετάζουν το νέο βίντεο από κατάστημα στην περιοχή του Ζωγράφου

Εντοπίστηκε φάλαινα δίπλα σε ψαράδες στον Παγασητικό Κόλπο στον Βόλο

Ελλάδα Χτες
Εντυπωσιακό είναι το πλάνο στο 5:05, όταν η φάλαινα βγαίνει σχεδόν ολόκληρη έξω από το νερό και φανερώνεται το μέγεθός της

Πώς έγινε η πατρoκτovία στη Γλυφάδα: Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, ο 46χρονος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού ‑ Πορτοκαλί προειδοποίηση και για την Αττική

Καιρός Χτες
Πορτοκαλί προειδοποίηση για ισχυρές βροχές και καταιγίδες που προβλέπονται αύριο Δευτέρα (26-01-2026) σε πολλές περιοχές της χώρας μας, εξέδωσε η ΕΜΥ