E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η φράση που χρησιμοποίησε ο Ιωάννης Μεταξάς για να πει «ΟΧΙ» στους Ιταλούς

Αν και η απάντηση του Ιωάννη Μεταξά ήταν αδιαμφισβήτητα αρνητική, η λέξη «ΟΧΙ» δεν ήταν η απάντηση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/10/2020 | 00:06

Η φράση που χρησιμοποίησε ο Ιωάννης Μεταξάς για να πει «ΟΧΙ» στους Ιταλούς
@tanea.gr

Η ημέρα του «ΟΧΙ» γιορτάζεται κάθε χρόνο την 28η Οκτωβρίου. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ελλάδα γιορτάζει την έναρξη του πολέμου και όχι το τέλος του. Το «ΟΧΙ» δηλαδή που είπε ο δικτάτορας Μεταξάς στον Ιταλό πρέσβη που πήγε στο σπίτι του 10 λεπτά πριν τις 3 τα ξημερώματα για να του πει πως ο Μουσολίνι θέλει να εισβάλλει στην Ελλάδα χωρίς αντίσταση.

Ωστόσο, αν και η απάντηση του Ιωάννη Μεταξά ήταν αδιαμφισβήτητα αρνητική, η λέξη «ΟΧΙ» δεν ήταν η απάντηση στο τελεσίγραφο των Ιταλών. Ο Μεταξάς χρησιμοποίησε μια άλλη φράση και μάλιστα στα γαλλικά.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου, ο Ιταλός πρέσβης Εμανουέλλε Γκράτσι πήγε με υπηρεσιακό αυτοκίνητο στην οικία του Έλληνα πρωθυπουργού Μεταξά. Μόλις μπήκε στο σπίτι έκανε γνωστές τις προθέσεις του. Του απέδωσε τον τελεσίγραφο των Ιταλών με το οποίο ζητούσε από την Ελλάδα να επιτρέψει ελεύθερα την διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων από την χώρα.

Στο συγκεκριμένο τελεσίγραφο εκτός από το αίτημα για διέλευση χωρίς αντίσταση, η φασιστική κυβέρνηση της Ιταλίας κατηγορούσε την Ελλάδα για ανοχή στα βρετανικά στρατεύματα που βρίσκονταν στον ελλαδικό χώρο αλλά και την προκλητική δράση της έναντι του αλβανικού Βασιλείου, που τώρα είχε περάσει στον Βασιλέα της Ιταλίας.

Ο πρέσβης Γκράτσι έγραψε στο στο βιβλίο του «Η αρχή του τέλους - η επιχείρηση κατά της Ελλάδος» : «Μόλις καθίσαμε, και επειδή η ώρα ήταν λίγα λεπτά μετά τις 3, του είπα αμέσως ότι η Κυβέρνησίς μου, μου είχε αναθέσει να το εγχειρίσω προσωπικά ένα κείμενο, που δεν ήτο τίποτε άλλο, παρά το τελεσίγραφον της Ιταλίας προς την Ελλάδα, με το οποίον η Ιταλική Κυβέρνηση απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση των στρατευμάτων της στον Ελληνικό χώρο, από τις 6 π.μ. της 28/10/1940. Ο Μεταξάς άρχισε να το διαβάζει. Μέσα από τα γυαλιά του, έβλεπα τα μάτια του να βουρκώνουν. Όταν τελείωσε την ανάγνωση με κοίταξε κατά πρόσωπο, και με φωνή λυπημένη αλλά σταθερή μου είπε: «Alors, c'est la guerre» (Λοιπόν, έχουμε πόλεμο)».

Το «ΟΧΙ» σαν μοναδική απάντηση που έδωσε το όνομά του στην ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, επικράτησε από τις εφημερίδες. Η άρνηση του Μεταξά ήταν σε κάθε πρωτοσέλιδο με ένα μεγάλο «ΟΧΙ» να δεσπόζει στους τίτλους. Αυτούσια η λέξη «ΟΧΙ» παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά ως τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας «Ελληνικό Μέλλον» του Ν. Π. Ευστρατίου στις 30 Οκτωβρίου του 1940.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στη χώρα αυτή η τσίχλα ήταν παράνομη: Το απίστευτο μέτρο που έφερε πρόστιμα και φυλάκιση

E-Daily 3.Left 11.05.2026
Γιατί απαγορεύτηκε, τι ισχύει σήμερα και πώς ένα καθημερινό προϊόν έγινε σύμβολο αυστηρής πειθαρχίας

Η σκληρή αλήθεια για όσους τρελαίνονται να τρώνε αστακό

E-Daily 3.Left 11.05.2026
Η μεγάλη απάτη του μάρκετινγκ

Έγραψε ιστορία: Η ομάδα που πήγε τελικό στο ντεμπούτο της στην Ευρώπη

E-Daily 3.Left 11.05.2026
Από το Γουέμπλεϊ στην ευρωπαϊκή καταξίωση

Η τελευταία συνέντευξη της Marilyn Monroe λίγες μέρες πριν πεθάνει ανατριχιάζει ακόμα

E-Daily 3.Left 11.05.2026
Σαν να άφηνε πίσω της μικρά κομμάτια αλήθειας

Ιδιοκτήτρια seχ club αποκαλύπτει τον κανόνα που εφαρμόζεται σε κάθε δωμάτιο

E-Daily 1.Hero 11.05.2026
Το αυστηρό μέτρο ασφαλείας σε ευρωπαϊκό seχ club

Γιατί σβήνουμε κεράκια στα γενέθλια; Η αλήθεια πίσω από το πιο αγαπημένο έθιμο

E-Daily 3.Left Χτες
Από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τις σημερινές τούρτες, το έθιμο κρύβει συμβολισμούς για ευχές, φως και νέα ξεκινήματα

Η Νέα Υόρκη γεμίζει με... σβάστικες: 182% αύξηση επιθέσεων

E-Daily 3.Left Χτες
Εντονη ανησυχία στις αρχές και την τοπική κοινότητα.

Σε ποιες χώρες θα ήσουν πιο ασφαλείς, αν ξεσπούσε ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος

E-Daily 3.Left Χτες
Οι πιο «ασφαλείς» χώρες στον κόσμο σύμφωνα με διεθνείς δείκτες ειρήνης και γεωπολιτικούς παράγοντες