E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η καλτ φιγούρα που έκανε θαύματα στα «πέτρινα» χρόνια του Ολυμπιακού

Ο Νίκος Τσιαντάκης ήταν ένας ποδοσφαιριστής που όλοι σέβονταν

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 20/10/2020 | 00:32

Η καλτ φιγούρα που έκανε θαύματα στα «πέτρινα» χρόνια του Ολυμπιακού

Τον Νίκο Τσιαντάκη τον θυμόμαστε για δυο πράγματα. Για τις επελάσεις και τις κοφτερές σέντρες του του από τα πλάγια αλλά και για την καλτ φυσιογνωμία του. Θα έπρεπε βέβαια να τον θυμόμαστε περισσότερο για έναν ακόμα λόγο. Το ήθος του Νίκου Τσιαντάκη ήταν και είναι σπάνιο. Ποδοσφαιρικό και ανθρώπινο. Ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, που το μυαλό του ήταν μόνο στην μπάλα και πουθενά αλλού. Και ίσως αυτό το τελευταίο ξεπερνά από μόνο του τα πρώτα δυο.

Γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 57 χρόνια στο Γοργογύρι Τρικάλων αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Το ποδόσφαιρο μπήκε από πολύ νωρίς στην ζωή του. Το μόνο κακό ήταν πως για χάρη του παραμελούσε τα μαθήματα. Εντάχθηκε για λίγο στον Ατρόμητο, αλλά ο πατέρας του αποφάσισε να τον σταματήσει για να αφοσιωθεί λίγο περισσότερο στο σχολείο.

Ωστόσο στο λύκειο εντάχθηκε ξανά στην ομάδα νέων της ομάδας του Περιστερίου. Δεν μπορούσε με τίποτα να παρατήσει το ποδόσφαιρο. Με τον Ατρόμητο αγωνίστηκε μέχρι το 1985. Σε αυτά τα χρόνια υπήρξε ένα αρχικό ενδιαφέρον του Ολυμπιακού αλλά δεν έγινε πραγματικότητα. Κάτι που θα γινόταν λίγα χρόνια αργότερα με μια ενδιάμεση στάση την «Πλατεία».

Ο Πανιώνιος ξόδεψε 6,5 εκατομμύρια δραχμές για να τον αποκτήσει. Ο Τσιαντάκης μετά από μερικά χρόνια στη Β’ Εθνική δεν ήθελε να διαψεύσει κανέναν. Και αμέσως πήρε φανέλα βασικού. Μετά από δυο σεζόν και με τον Κοσκωτά να δίνει μεγάλα ποσά, ο Τσιαντάκης θα πιάσει «λιμάνι». Ο κόσμος του Ολυμπιακού ήταν ενθουσιασμένος. Όχι τόσο αρχικά για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, αλλά για την εμφάνισή του. Η χαίτη, το μουστάκι και το συνολικό του στήσιμο, ήταν αυτό που λάτρευαν να βλέπουν οι Έλληνες οπαδοί την δεκαετία του ’80.

Φυσικά τα επόμενα 8 χρόνια που έμεινε στον Ολυμπιακό, δεν τον αγάπησαν μόνο γι’ αυτό, αλλά για τις εξαιρετικές του εμφανίσεις αλλά και για την αγάπη που έδειξε για την ομάδα σε μια από τις πιο δύσκολες περιοδούς στην ιστορία του Ολυμπιακού. Τα λεγόμενα «πέτρινα χρόνια», όπου ο Ολυμπιακός δεν κατέκτησε πρωτάθλημα παρά μόνο δυο Κύπελλα Ελλάδας, το 1990 και το 1992. Ο Τσιαντάκης ήταν πάντα εκεί. Στο άκρο της επίθεσης παλεύοντας με τα θηρία και βγάζοντας τις αναπάντεχες, κοφτερές και εύστοχες σέντρες του.

Από το 1988 ήταν μέλος της Εθνικής Ελλάδας. Αγωνίστηκε συνολικά 47 φορές με το εθνόσημο στο στήθος, ενώ αποκορύφωμα ήταν το ταξίδι του μαζί με την Εθνική στην τελική φάση του Μουντιάλ των ΗΠΑ.

Με τον Ολυμπιακό πέτυχε συνολικά 22 γκολ σε 186 εμφανίσεις. Το 1995 είχε έρθει η ώρα στα 32 του να φύγει και να πάει στην Θεσσαλονίκη και τον Άρη. Ταίριαξε κι εκεί. Έστω κι αν έμεινε για έναν χρόνο. Κατέβηκε ξανά προς Πειραιά μεριά, αυτή τη φορά για να φορέσει την φανέλα του Ιωνικού για δυο χρόνια. Πέρασε από τον ΟΦΗ και έκλεισε την καριέρα του στην Καισαριανή και τον Εθνικό Αστέρα. Είχε κλείσει τα 36 και όδευε προς τα 37.

Πέρασε μια δεκαετία περίπου όταν τον είδαμε με τήβεννο να παίρνει στα 48 του το πτυχίο του από την Γυμναστική Ακαδημία, με το μουστάκι να κάνει ακόμα παρέα στο πάνω χείλος του. Είχε αφήσει ένα μάθημα και αποφάσισε να το δώσει. Τελικά, αυτό ήταν το κυριότερο προτέρημα του Νίκου Τσιαντάκη. Ποτέ δεν παρατούσε τίποτα. Ούτε το πτυχίο, ούτε το ποδόσφαιρο, ούτε καν μια φάση μέσα στον αγώνα...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιο είναι το μπλουζάκι του Κερτ Κομπέιν που έγινε χαμός σε δημοπρασία ‑ H απίστευτη ιστορία του

E-Daily 3.Left 27.05.2026
Ένα T-shirt του frontman των Nirvana βγήκε στο σφυρί και οι προσφορές ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη

Έφτιαξαν υλικό που μετατρέπει την υγρασία σε νερό – Πώς λειτουργεί

E-Daily 3.Left 27.05.2026
Η νέα τεχνολογία που μπορεί να αλλάξει τις άνυδρες περιοχές

Η Hilary Swank νόμιζε ότι η καριέρα της τελείωσε – αυτό που ακολούθησε δεν το περίμενε κανείς

E-Daily 3.Left 27.05.2026
Η στιγμή που η Hilary Swank κατέρρευσε μετά την απόλυσή της

Τα πιο ανατριχιαστικά μυστήρια της Ελλάδας που εξακολουθούν να στοιχειώνουν τη χώρα

E-Daily 3.Left 27.05.2026
Από σκιές πολεμιστών και φαντάσματα μέχρι «καταραμένα» χωριά και πύλες χωροχρόνου - οι ελληνικοί θρύλοι συνεχίζουν να γοητεύουν και να τρομάζουν

Πως το Ισραήλ κατάφερε να μετατρέψει τον πόλεμο σε μια επιχείρηση με πολλά κέρδη

E-Daily 3.Left 27.05.2026
Η σκοτεινή γοητεία των «δοκιμασμένων στο πεδίο» όπλων

Η πρώτη μεγάλη πόλη των ΗΠΑ που ίσως χαθεί από την κλιματική κρίση

E-Daily 3.Left 27.05.2026
Το σημείο χωρίς επιστροφή και η ακτογραμμή που μετακινείται

Η γλώσσα που θεωρείται η πιο «ελκυστική» στον κόσμο

E-Daily 3.Left Χτες
Ρομαντικός ήχος, παθιασμένη κουλτούρα και εκατομμύρια άνθρωποι που τη μιλούν

Οι έρωτες της Μέριλιν Μονρόε που έγιναν θρύλος

E-Daily 3.Left Χτες
Από τον JFK μέχρι τον Αρθουρ Μίλερ

10 αποφθέγματα από παιδικά βιβλία που δεν θα ξεχάσουν ποτέ τα παιδιά

E-Daily 3.Left Χτες
Η πραγματική δύναμη της παιδικής λογοτεχνίας κρύβεται στις βαθιές αλήθειες που αφήνει φυλαγμένες μέσα στην ψυχή μας

Τα δυο κορίτσια που τα μπέρδεψαν στη γέννα: Αλλαξαν αγκαλιά, αλλά όχι οικογένεια

E-Daily 3.Left Χτες
Η σοκαριστική αποκάλυψη στο νηπιαγωγείο

Επιστήμονες σε αγώνα δρόμου ‑ Μήπως η ιατρική δεν προλαβαίνει τoυς νέους ιούς;

E-Daily 3.Left Χτες
Γιατί εξακολουθούμε να βλέπουμε ιούς να ξεφεύγουν τόσο γρήγορα από τον έλεγχο;