E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το αρχαιοελληνικό άθλημα που έμοιαζε με το ποδόσφαιρο

Είχε ονομαστεί «Επίσκυρος»

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 25/9/2020 | 00:32

Το αρχαιοελληνικό άθλημα που έμοιαζε με το ποδόσφαιρο

Το ποδόσφαιρο αν και στην παρούσα μορφή του θεωρείται αγγλική εφεύρεση, η οποία συνέβη στις αρχές του 19ου αιώνα. Ωστόσο υπάρχουν πολλές αναφορές για τις πρώτες μορφές ποδοσφαίρου που υπήρξαν στην αρχαιότητα. Η πρώτη ήταν στην Κίνα, όπου το διάσημο πλέον cuju παιζόταν με τα πόδια και ο σκοπός ήταν να την στείλεις σε ένα μικρό άνοιγμα μέσα σε ένα δίχτυ.

Ωστόσο και οι αρχαίοι Έλληνες ήταν γνωστή για το πάθος τους για τη γυμναστική. Και για την επινοητικότητα τους. Υπήρχε λοιπόν ένα παιχνίδι που παιζόταν στην αρχαία Ελλάδα που λεγόταν «Επίσκυρος» και έμοιαζε αρκετά με το ποδόσφαιρο. Για την ακρίβεια ήταν κάτι περισσότερο μεταξύ ποδοσφαίρου και ράγκμπι.

Το παιχνίδι ήταν καθαρά ομαδικό και παιζόταν από δυο ομάδες που αποτελούνταν από 12 έως 14 παίκτες. Ονομάστηκε έτσι επειδή οι δυο ομάδες χωρίζονταν από μια γραμμή στην οποία τοποθετούνταν μια πέτρα την οποία ονόμαζαν σκύρο. Υπήρχαν ακόμα δυο γραμμές πίσω από κάθε ομάδα. Σκοπός ήταν να περάσει η μπάλα πάνω από την αντίπαλη ομάδα, η οποία έπρεπε να την πιάσει και να κάνει το ίδιο. Το ότι η μπάλα έπρεπε να περάσει από κάποιο όριο, έχει στοιχεία και του ποδοσφαίρου αλλά και του ράγκμπι, με τον Επίσκυρο να παίζεται και με τα πόδια και με τα χέρια.

Οι Αρχαίοι Έλληνες την θεωρούσαν ως μια ελαφριά μορφή γυμναστικής. Μπορεί να παιζόταν κυρίως από άνδρες, αλλά ήταν αγαπημένο παιχνίδι γυναικών και παιδιών. Η FIFA έχει αναγνωρίσει επίσημα τον Επίσκυρο ώς μια από τις πρώτες μορφές ποδοσφαίρου. Βέβαια, οι αρχαίοι Έλληνες εφηύραν πολλά πράγματα, όχι όμως το ποδόσφαιρο. Ωστόσο μόνο και μόνο που είχαν ένα άθλημα που έμοιαζε με αυτό και είναι ένα μέρος της ιστορίας του, είναι κάτι αρκετά σημαντικό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ελληνική λέξη χρησιμοποιείται σχεδόν ίδια σε 13 χώρες;

E-Daily 1.Hero 21.06.2026
Μια έκφραση οικεία σε κάθε ελληνικό σπίτι αποδεικνύεται να είναι κοινή σε δεκάδες γλώσσες - με ρίζες που φτάνουν στην αρχαιότητα

Πώς οι νέοι στη Νότια Κορέα αγοράζουν... χωρίς να πληρώνουν και το ίντερνετ διχάζεται

E-Daily 1.Hero 21.06.2026
Προσθέτουν προϊόντα στο καλάθι, κάνουν παραγγελία και δεν πληρώνουν ποτέ

Γιατί η Λισαβόνα χαλάρωσε τους περιορισμούς στα Airbnb

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Η αλλαγή στρατηγικής της πόλης

Το λάθος που τον τελείωσε: Η επιστολή που πρόδωσε έναν μυστικό δολοφόνο δεκαετιών

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Πώς ο Ρόμπερτ Ντερστ αποκάλυψε μόνος του τα εγκλήματά το

Το εκπληκτικό διαμέρισμα του Jon Bon Jovi

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Ο ροκ σταρ πουλάει το διαμέρισμα του στο Γκρίνουιτς Βίλατζ για 22 εκατομμύρια δολάρια

Ο καύσωνας που γέμισε τα νεκροταφεία της Ελλάδος

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Όσοι το έζησαν παραλύουν και μόνο στην ανάμνηση

Gia, το πιο αισθησιακό μοντέλο της showbiz που πέθανε άδοξα

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Η σύντομη και ταραχώδης ζωή της - Πέθανε από AIDS

Ροζ, ματωμένο και άλλα: Γιατί δίνουμε ονόματα στα φεγγάρια;

E-Daily 3.Left Χτες
Το φεγγάρι δεν αλλάζει χρώμα – αλλά σίγουρα αλλάζει όνομα

Ο πιο «ενοχλητικός» ζωγράφος: Όταν η απομόνωση, η αρρώστια και οι κρίσεις γεννούν έργα που σοκάρουν

E-Daily 3.Left Χτες
Από τους εφιάλτες τουμέχρι τη φρίκη του πολέμου – η τέχνη που δεν μπορεί να ειπωθεί με λόγια

Jasveen Sangha: Η «βασίλισσα της κεταμίνης» που συγκλόνισε το Χόλιγουντ

E-Daily 3.Left Χτες
Η γυναίκα που βρέθηκε στο επίκεντρο του θανάτου του Matthew Perry