E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο βαθμός μετάδοσης στους εργασιακούς χώρους

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Δημοσίευση 29/5/2020 | 11:37

Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο βαθμός μετάδοσης στους εργασιακούς χώρους

Καθώς γίνονται σταδιακά βήματα επανόδου στην κανονικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, μελέτη από το Πανεπιστήμιο Harvard TH Chan School Δημόσιας Υγείας, με τη συμμετοχή του Ελληνοαμερικάνου Επιστήμονα Στέφανου Kales, υποστηρίζει ότι η μετάδοση που είχε ο κορονοϊός στους εργασιακούς χώρους ήταν υπεύθυνη για το 48% των αρχικών εξάρσεων της επιδημίας σε έξι ασιατικές χώρες.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Γαβριατοπούλου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα κύρια ευρήματα του άρθρου.

Οι κλάδοι με τον μεγαλύτερο κίνδυνο

Η έρευνα δείχνει ότι αρκετές επαγγελματικές ομάδες εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων συμπεριλαμβανομένου και του SARS-CoV-2. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι παρόλο που οι κίνδυνοι για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είναι γνωστοί, τα έως σήμερα δεδομένα για άλλα επαγγέλματα, που έχουν συχνή συνδιαλλαγή με το κοινό, είναι αρκετά περιορισμένα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας COVID-19 από το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, την Ταιβάν, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Παρατηρήθηκε ότι η μετάδοση στον εργασιακό χώρο στις υγειονομικές δομές έφτασε το 22%. Ωστόσο, αρκετές περιπτώσεις καταγράφηκαν και σε άλλους εργασιακούς χώρους όπως σε οδηγούς ταξί, ξεναγούς, καθαριστές, αστυνομικούς ή άλλους επαγγελματίες υγείας με περιορισμένη χρήση μέτρων ατομικής προστασίας στην αρχή της επιδημίας.

Πιο αναλυτικά, οι οδηγοί και οι εργαζόμενοι στον τομέα των μεταφορών αποτελούσαν το 18% των περιπτώσεων μετάδοσης στο χώρο εργασίας, οι εργαζόμενοι στον τομέα των πωλήσεων επίσης το 18%, οι επιστάτες και οι εργαζόμενοι στον καθαρισμό κατοικιών το 9% του συνόλου, ενώ οι επαγγελματίες που το αντικείμενο ενασχόλησής τους σχετίζεται με τη δημόσια ασφάλεια αποτελούσαν το 7% των περιπτώσεων μετάδοσης στον εργασιακό χώρο. Σημειώνεται ότι η ιχνηλάτηση των επαφών σε αυτές τις εργασιακές ομάδες συχνά είναι πολύ πιο απαιτητική και χρονοβόρα συγκριτικά με τους επαγγελματίες υγείας.

Διαφοροποιήσεις ανάλογα με την φάση της επιδημίας

Η μελέτη αναφέρει, επίσης, ότι καθώς εξελίσσονταν οι επιδημικές εξάρσεις σε αυτές τις χώρες, διαφορετικές επαγγελματικές ομάδες διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης COVID-19 ανάλογα με το στάδιο της επιδημίας. Κατά τις πρώτες 10 ημέρες μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος, οι επαγγελματίες με τον μεγαλύτερο κίνδυνο ήταν οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες και πωλήσεις, οι οδηγοί, οι εργαζόμενοι σε κατασκευαστικές εταιρείες και οι ιερείς. Καθώς, όμως, η επιδημία επεκτεινόταν πέρα των 10 ημερών, αυξήθηκε ο κίνδυνος λοίμωξης για τους επαγγελματίες υγείας, τους επιστάτες και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, καθώς και για τους αστυνομικούς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι αυστηρές πολιτικές πρόληψης και επιτήρησης για αυτές τις επαγγελματικές ομάδες είναι απαραίτητες κατά την επάνοδο στην καθημερινότητα και την ανάσχεση της επιδημίας. Επιπλέον, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η πρόληψη της λοίμωξης σε αυτές τις επαγγελματικές ομάδες είναι εξίσου σημαντική και για την πρόληψη δευτερογενών λοιμώξεων στην οικογένεια, στους συναδέλφους και στους πελάτες που εξυπηρετούν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρωσία: Προειδοποιεί Ευρώπη και Ελλάδα να μην φιλοξενήσουν γαλλικά βομβαρδιστικά με πυρηνικά όπλα

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τον Μάρτιο σχέδια επέκτασης του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας του

Γαλλία: 40 χρόνια μετά το Τσερνόμπιλ η ραδιενέργεια εντοπίζεται σε γάλα, τυριά και κρέας

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Τι αναφέρει η Αρχή πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας της Γαλλίας

Πέθανε ο Ντιν Ταβουλάρης

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Ο Έλληνας πίσω από τον «Νονό» και το «Αποκάλυψη Τώρα»

Ιράν: Ενεργοποιήθηκαν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Τεχεράνη

Κόσμος 23.04.2026
Το ιρανικό πρακτορείο Mehr μεταδίδει ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που «εμπλέκονται με εχθρικούς στόχους», ενεργοποιήθηκαν στην Τεχεράνη

Έκανε μπάνιο με τους φακούς επαφής και έχασε την όρασή της μέσα σε λίγες μέρες

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Το καθημερινό λάθος με τους φακούς επαφής που μπορεί να σε τυφλώσει, όπως δυστυχώς συνέβη σε μία νεαρή Αμερικανίδα

Τραγωδία στην Πάτρα: Πέθανε βρέφος 14 ημερών

Ελλάδα 23.04.2026
Το βρέφος γεννήθηκε πρόωρα και αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας από τη γέννησή του

Τροχαίο στον ΒΟΑΚ: Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με τράκτορα – Ένας σοβαρά τραυματίας

Ελλάδα 23.04.2026
Ο οδηγός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, σοβαρά τραυματισμένος

Μυστήριο στον πλανήτη Αρη: Βράχος που θυμίζει κρανίο δεινοσαύρου «τρελαίνει» το διαδίκτυο

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Το Perseverance της NASA φωτογράφισε «κρανίο» στον Κόκκινο Πλανήτη

Κεφαλονιά: «Δεν είχε σχέση με ναρκωτικά η Μυρτώ, ούτε ποτό δεν έπινε», λέει ο σύντροφός της 19χρονης

Ελλάδα 23.04.2026
Ο σύντροφος της Μυρτούς κατέθεσε στην ανακρίτρια για τα γεγονότα της νύχτας πριν τον θάνατό της, με την κατάθεσή του να θεωρείται κρίσιμη για την υπόθεση

Ποιος ράπερ είναι αντιμέτωπος ακόμη και με θανατική ποινή για τον διαμελισμό 14χρονης

Κόσμος 23.04.2026
Η 14χρονη Σελέστε Ρίβας Ερνάντεζ πέθανε από πολλαπλά διαμπερή τραύματα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως ανθρωποκτονία από το ιατροδικαστικό γραφείο του Λος Αντζελες

Θρίαμβος της Πρεβολαράκη! Εξασφάλισε το ασημένιο και πάει για νέο χρυσό στο Ευρωπαϊκό πάλης

Αθλητικά Νέα 23.04.2026
Η Μαρία Πρεβολαράκη προκρίθηκε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πάλης και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τον θρόνο της.

Τροχαίο στη Λιοσίων: Στη φυλακή ο 16χρονος που παρέσυρε την ανήλικη

Ελλάδα 23.04.2026
Τι υποστήριξε στην απολογία του