E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι κάνουν τα φυτά όταν «στρεσάρονται»;

Ο ήχος και ο λόγος

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 14/12/2019 | 00:28

Τι κάνουν τα φυτά όταν «στρεσάρονται»;
@mentalfloss.com

Τα προηγούμενα χρόνια είχε αποδειχθεί πως τα φυτά, μπορούν να βλέπουν, να μυρίζουν και να ακούν. Αλλά πως παρέμεναν σιωπηλά. Πρόσφατη έρευνα μέσω ηχογραφήσεων έδειξε πως βγάζουν υπερηχητικούς ήχους όταν στρεσάρονται, με τους επιστήμονες να πιστεύουν πως αυτό θα βοηθήσει πολύ στο μέλλον την γεωργία και τους αγρότες.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ ανακάλυψαν πως οι ντομάτες και τα καπνά, βγάζουν ήχους που δεν μπορεί να πιάσει το ανθρώπινο αυτί, όταν στρεσάρονται από την έλλειψη νερού ή όταν κόβουν τους βλαστούς τους.

Τα μικρόφωνα που τοποθετήθηκαν σε απόσταση 10 εκατοστών από τα φυτά, εντόπισαν υπερηχητικά κύματα που έφταναν από 20 μέχρι και 100 khz, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν πως κάποια έντομα και θηλαστικά μπορούν να ακούσουν από απόσταση 5 μέτρων ή λιγότερο. Μια νυχτοπεταλούδα, μπορεί να αποφασίσει να μην αφήσει τα αυγά της σε ένα φυτό που θα ακουστεί «στρεσαρισμένο» από την έλλειψη νερού.

«Αυτά τα ευρήματα μπορούν αν αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το βασίλειο των φυτών, τα οποία θεωρούσαμε σιωπηλά μέχρι τώρα», γράφουν στην μελέτη τους οι επιστήμονες. Σε προηγούμενες έρευνες, τα μικρόφωνα τοποθετούνταν πάνω στα φυτά για να ηχογραφήσουν τις δονήσεις που προκαλούνται από φυσαλίδες αέρα που σχηματίζονται και εκρήγνυνται στα τμήματα των βλαστών, μια διαδικασία που ονομάζεται «σπηλαίωση». Αλλά τώρα ήταν η πρώτη φορά που τοποθετήθηκαν σε απόσταση.

Κατά μέσο όρο, οι τομάτες που τείνουν στην ξηρασία, παράγουν 35 ήχους ανά ώρα, ενώ τα καπνά 11. Όταν κόβονται, οι ήχοι από τις τομάτες φτάνουν τους 25 ανά ώρα, ενώ των καπνών τους 15. Τα φυτά που δεν έχουν στρες, παράγουν μόλις έναν ήχο ανά ώρα.

Είναι επίσης δυνατόν να ξεχωρίσει κάποιος τους ήχους, ώστε να καταλάβεις τον λόγο. Οι επιστήμονες κατάφεραν να ξεχωρίσουν ποιοι ήχοι βγαίνουν λόγω έλλειψης νερού ή κοψίματος, ανάλογα με την ένταση και την συχνότητα τους. Και παρόλο που οι ερευνητές, είχαν ως παραδείγματα τις τομάτες και τα καπνά, πιστεύουν πως και τα υπόλοιπα φυτά παράγουν ήχους όταν «στρεσάρονται» Η σπηλαίωση μπορεί να είναι μια καλή εξήγηση για το πως τα φυτά παράγουν ήχους.

Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει την «γεωργία ακριβείας» με διάφορους τρόπους, αν δεν είναι πολύ ακριβό να τοποθετήσεις μικρόφωνα σε όλα τα φυτά, όπως αναφέρει η Anne Vischer, που εργάζεται στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους του Ηνωμένου Βασιλείου. Το ότι τα έντομα μπορεί να ακούσουν τα φυτά είναι προς το παρόν εικασία και μένει να ερευνηθεί περαιτέρω. Ο Edward Farmer, από το Πανεπιστήμιο της Λοζάνης, λέει πως η σπηλαίωση είναι μάλλον ο μηχανισμός που τα φυτά παράγουν ήχους όταν στρεσάρονται, αλλά θέλει αν μάθει περισσότερα για τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις. Πάντως αν τα φυτά όντως παράγουν ήχους όταν χρειάζονται κάτι, τότε πολλά πράγματα όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα θα αλλάξουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το μυστήριο που συγκλόνισε την Αμερική: Τι συνέβη πραγματικά με τη μικρή «Little Miss Christmas»

Stories 29.12.2025
Κατηγορίες, τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, οικογενειακά τραύματα και μια δολοφονία που παραμένει ανεξιχνίαστη σχεδόν 30 χρόνια μετά

Ο άνθρωπος που κορόιδεψε τον θάνατο επτά φορές, και μετά τον ξεπλήρωσε το σύμπαν

Πρόσωπα 29.12.2025
Η απίθανη ιστορία του πιο τυχερού ανθρώπου

Η Σομαλιλάνδη στο επίκεντρο: Η στρατηγική κίνηση του Ισραήλ και οι αντιδράσεις Τουρκίας και αραβικού κόσμου

Stories 29.12.2025
Πώς η αναγνώριση της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ αναδιαμορφώνει τις ισορροπίες στην Ερυθρά Θάλασσα και την Αφρική

Θα γυρίσουν οι άνθρωποι στην παλιά τεχνολογία;

Νέα Εποχή Χτες
Πολλοί, ναι όπως φαίνεται

Τι κρύβουν τα μυστικά έγγραφα για την Αμέλια Έρχαρτ ‑ Θα λυθεί ένα μυστήριο 90 ετών;

Πρόσωπα Χτες
Το αεροσκάφος της εξαφανίστηκε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό

Η μοναξιά σκοτώνει την οικονομία: Το φαινόμενο που κοστίζει δισεκατομμύρια

Stories Χτες
Οι οικονομικές επιπτώσεις στις χώρες που δεν ξέραμε

Πετρέλαιο στο Μοσχάτο: Ο σερβιτόρος που πίστεψε πως θα γίνει εμίρης

Stories Χτες
Ακόμα μία απίστευτη ελληνική ιστορία

Το τυρί που έστειλε 50 μπακάληδες στα δικαστήρια

Ιστορικά Χτες
Η περίφημη δίκη της μαλάκας

Tα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία στον κόσμο: Πού βρίσκεται το νούμερο 1

Αρχιτεκτονική Προχτές
Aποδεικνύει πως ένα βιβλίο και μια κούπα καφέ μπορούν να φτιάξουν τον πιο όμορφο κόσμο - αρκεί να βρεθείς στο σωστό μέρος

ΗΠΑ: Σβήνουν τα δικαιώματα των γυναικών από τις αναφορές ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Stories Προχτές
Η σιωπηλή διαγραφή που αλλάζει τα πάντα: Τι κρύβει η νέα έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ