E-Daily

Ποιοι ήταν οι αρχαίοι Έλληνες Μυρμιδόνες

Ο αρχαίος πολεμικός λαός από την Φθία

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ

9/5/2019 | 00:37

Οι Μυρμιδόνες ήταν ένας αρχαίος πολεμικός λαός που κατοικούσε, σύμφωνα με τον Όμηρο, στη Φθία, δηλαδή τη σημερινή νοτιοανατολική Θεσσαλία και την περιοχή της βορειοανατολικής Φθιώτιδας.

Το όνομα σίγουρα σας είναι γνωστό από τον Όμηρο καθώς οι Μυρμιδόνες ήταν υπήκοοι του Αχιλλέα και το τάγμα με το οποίο πολεμούσε στην Τροία αποτελούταν αποκλειστικά από αυτούς. Κατά τον Όμηρο το βασίλειό τους εκτεινόταν από τα Φάρσαλα, τον Σπερχειό ως τη Μελιταία, τη Φθία και την Αλόπη.

Σύμφωνα με ένα μύθο οι Μυρμιδόνες δημιουργήθηκαν από τον Δία ο οποίος μεταμόρφωσε σε ανθρώπους τα μυρμήγκια της Αίγινας, για να μην είναι μόνος του ο γιος του Αιακός χωρίς υπηκόους. Αργότερα, ο γιος του Αιακού, ο Πηλέας αναγκάζεται, διωγμένος από το φόνο του ετεροθαλούς αδελφού του, να εγκαταλείψει το νησί και να καταφύγει στη Θεσσαλία στην περιοχή της Φθίας μαζί με τους Μυρμιδόνες.

Κατά μια άλλη εκδοχή του μύθου ο Αίακος παρακάλεσε το Δία να μεταμορφωθούν οι κάτοικοι του χωριού σε μυρμήγκια για να έχουν ελάχιστη ανάγκη σε φαγητό λόγο του λιμού που του έστειλε η Ήρα στο νησί για να εκδικηθεί τον Δία.

Ενώ με μία άλλη, όχι τόσο γνωστή εκδοχή, που μας παραδίδεται από τον Κλήμη τον Αλεξανδρέα στο λόγο του «Προτρεπτικός προς Έλληνας», οι Μυρμιδόνες κατάγονται από το Μυρμιδόνα, γιο του Δία και της Ευρυμέδουσας, κόρης του Κλείτορα ή του Αρχέλαου, την οποία ο Δίας μεταμόρφωσε σε μυρμήγκι, και, αφού μεταμορφώθηκε και ο ίδιος σε μυρμήγκι ενώθηκε μαζί της. Έτσι γεννήθηκε ο Μυρμιδόνας, γενάρχης του ομώνυμου αρχαίου λαού.

Οι Μυρμιδόνες, σύμφωνα με την ομηρική μαρτυρία αποτέλεσαν το πλέον αξιόμαχο στρατιωτικό σώμα των Ελλήνων στον πόλεμο της Τροίας με ηγέτη τον Αχιλλέα, ένα πόλεμο που σύμφωνα με τον μάντης Κάλχα δήλωσε οι Έλληνες δεν θα μπορούσαν να νικήσουν δίχως τη βοήθεια του Αχιλλέα.

Μάλιστα μόνο στις μάχες, όπως περιγράφονται στην Ιλιάδα, που έλαβαν μέρος οι Μυρμιδόνες έφεραν νίκες στους Έλληνες καθώς η πρώτη και η δεύτερη χωρίς την συμμετοχή τους δεν είχαν επιτυχία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Sarah Paulson: To μικροσκοπικό σπίτι της πασίγνωστης ηθοποιού δίπλα στη θάλασσα

E-Daily 1.Hero 30.05.2026
Θα μπορούσε να έχει έπαυλη, αλλά δεν θέλει

Το χωριό που έδωσε το όνομά του στο πιο διάσημο τυρί του κόσμου

E-Daily 3.Left 30.05.2026
Λίγοι το γνωρίζουν, αλλά πίσω από το διάσημο τυρί κρύβεται ένα πραγματικό χωριό με ιστορία, παράδοση και μια μοναδική πολιτιστική ταυτότητα

Έπαιζε μουσική και δίδασκε κορίτσια πολεμική τέχνη – Οι Ταλιμπάν τη φυλάκισαν

E-Daily 3.Left 30.05.2026
Όταν η μουσική και ο αθλητισμός θεωρούνται απειλή

Σημάδια ότι το smartphone σας έχει ιό

E-Daily 3.Left 30.05.2026
Τι πρέπει να κάνετε

Οι Barbie που έχουν απαγορευτεί στην ιστορία της Mattel

E-Daily 3.Left 30.05.2026
Οι εκδόσεις που προκάλεσαν σάλο

Η γυναίκα που στα 24 της δημιούργησε τη θεραπεία που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους, όμως άλλοι πήραν τη δόξα

E-Daily 3.Left Χτες
Η γυναίκα που άλλαξε την ιστορία της λέπρας αλλά πέθανε χωρίς να πάρει ποτέ την αναγνώριση που άξιζε

Τι αλλάζει στο Instagram: Η νέα λειτουργία που σου επιτρέπει να βλέπεις stories… κρυφά

E-Daily 3.Left Χτες
Η Meta ανακοίνωσε νέες συνδρομητικές υπηρεσίες για Instagram, Facebook και WhatsApp με δυνατότητες που αναβαθμίζουν δραστικά την ιδιωτικότητα και την εμπειρία των χρηστών.

Το μνημείο ενός σκύλου στην Ουαλία που κρύβει μια ανατριχιαστική ιστορία

E-Daily 3.Left Χτες
Ένας άγγελος με τέσσερα πόδια στα παγωμένα νερά

Γιατί στη διαβόητη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ τα φώτα μένουν αναμμένα όλο το 24ωρο

E-Daily 3.Left Χτες
Οι συνθήκες κράτησης είναι ακραία περιοριστικές

Οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι θα συμβεί στον πλανήτη αν εξαφανιστούν

E-Daily 3.Left Χτες
Τι θα γινόταν αν μια μέρα οι άνθρωποι εξαφανίζονταν από τη γη;