E-Daily

Ποιοι ήταν οι αρχαίοι Έλληνες Μυρμιδόνες

Ο αρχαίος πολεμικός λαός από την Φθία

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ

9/5/2019 | 00:37

Οι Μυρμιδόνες ήταν ένας αρχαίος πολεμικός λαός που κατοικούσε, σύμφωνα με τον Όμηρο, στη Φθία, δηλαδή τη σημερινή νοτιοανατολική Θεσσαλία και την περιοχή της βορειοανατολικής Φθιώτιδας.

Το όνομα σίγουρα σας είναι γνωστό από τον Όμηρο καθώς οι Μυρμιδόνες ήταν υπήκοοι του Αχιλλέα και το τάγμα με το οποίο πολεμούσε στην Τροία αποτελούταν αποκλειστικά από αυτούς. Κατά τον Όμηρο το βασίλειό τους εκτεινόταν από τα Φάρσαλα, τον Σπερχειό ως τη Μελιταία, τη Φθία και την Αλόπη.

Σύμφωνα με ένα μύθο οι Μυρμιδόνες δημιουργήθηκαν από τον Δία ο οποίος μεταμόρφωσε σε ανθρώπους τα μυρμήγκια της Αίγινας, για να μην είναι μόνος του ο γιος του Αιακός χωρίς υπηκόους. Αργότερα, ο γιος του Αιακού, ο Πηλέας αναγκάζεται, διωγμένος από το φόνο του ετεροθαλούς αδελφού του, να εγκαταλείψει το νησί και να καταφύγει στη Θεσσαλία στην περιοχή της Φθίας μαζί με τους Μυρμιδόνες.

Κατά μια άλλη εκδοχή του μύθου ο Αίακος παρακάλεσε το Δία να μεταμορφωθούν οι κάτοικοι του χωριού σε μυρμήγκια για να έχουν ελάχιστη ανάγκη σε φαγητό λόγο του λιμού που του έστειλε η Ήρα στο νησί για να εκδικηθεί τον Δία.

Ενώ με μία άλλη, όχι τόσο γνωστή εκδοχή, που μας παραδίδεται από τον Κλήμη τον Αλεξανδρέα στο λόγο του «Προτρεπτικός προς Έλληνας», οι Μυρμιδόνες κατάγονται από το Μυρμιδόνα, γιο του Δία και της Ευρυμέδουσας, κόρης του Κλείτορα ή του Αρχέλαου, την οποία ο Δίας μεταμόρφωσε σε μυρμήγκι, και, αφού μεταμορφώθηκε και ο ίδιος σε μυρμήγκι ενώθηκε μαζί της. Έτσι γεννήθηκε ο Μυρμιδόνας, γενάρχης του ομώνυμου αρχαίου λαού.

Οι Μυρμιδόνες, σύμφωνα με την ομηρική μαρτυρία αποτέλεσαν το πλέον αξιόμαχο στρατιωτικό σώμα των Ελλήνων στον πόλεμο της Τροίας με ηγέτη τον Αχιλλέα, ένα πόλεμο που σύμφωνα με τον μάντης Κάλχα δήλωσε οι Έλληνες δεν θα μπορούσαν να νικήσουν δίχως τη βοήθεια του Αχιλλέα.

Μάλιστα μόνο στις μάχες, όπως περιγράφονται στην Ιλιάδα, που έλαβαν μέρος οι Μυρμιδόνες έφεραν νίκες στους Έλληνες καθώς η πρώτη και η δεύτερη χωρίς την συμμετοχή τους δεν είχαν επιτυχία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το Facebook προσπαθεί να πλησιάσει τη Gen Z ‑ θα τα καταφέρει;

Νέα Εποχή 08.03.2026
Η Meta επιχειρεί ένα ακόμα restart για το Facebook

Έρωτας στην εποχή της AI: «Έκρηξη» προγαμιαίων συμβολαίων σε στελέχη εταιρειών

Νέα Εποχή 08.03.2026
Η νέα «χρυσή φουρνιά» της τεχνολογίας

10 γυναίκες μιλούν για τη γυναίκα που θαυμάζουν περισσότερο

Stories 08.03.2026
Οι γυναίκες που μας μεγάλωσαν, μας άλλαξαν ή μας έδειξαν τον δρόμο

Η τεράστια χαμένη πόλη που μόλις ανακαλύφθηκε κάτω από τη Μεσόγειο

Νέα Εποχή 08.03.2026
7.000 χρόνια ιστορίας βυθισμένα στην Αδριατική – Η κλιματική αλλαγή την «έθαψε», η τεχνολογία την ανέσυρε

Ο πραγματικός δολοφόνος που ενέπνευσε τους δημιουργούς των ταινιών Scream

Stories 08.03.2026
Τα εγκληματα ενός από τους πιο διάσημους δολοφόνους των ΗΠΑ

Γιατί η Κίνα έχει 65 εκατομμύρια άδεια σπίτια

Stories 08.03.2026
Ολόκληρες πόλεις που χτίστηκαν αλλά δεν κατοικήθηκαν ποτέ

Δε μπορούσε να βρει δουλειά ως δασκάλα, κι έτσι έφτιαξε το δικό της σχολείο

Πρόσωπα 08.03.2026
«Κάνε συνηθισμένα πράγματα με έναν ασυνήθιστο τρόπο»

Δάσος με air condition στη μέση της ερήμου: Το «κρυστάλλινο» θαύμα του Κατάρ που έγινε viral

Αρχιτεκτονική Χτες
Από πάρκινγκ εργοταξίου σε τουριστικό φαινόμενο

Οι γυναίκες που έκαναν το ασύλληπτο: όταν το τσίρκο έγινε σκηνή ελευθερίας

Πρόσωπα Χτες
Οι γυναίκες που εγκατέλειψαν τα όρια της εποχής τους για να ζήσουν με το τσίρκο