E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το βιβλίο που έγραψε όταν ήταν 9 ετών έγινε best seller κατά λάθος

Αν έχεις τύχη διάβαινε…

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 1/11/2018 | 21:41

Το βιβλίο που έγραψε όταν ήταν 9 ετών έγινε best seller κατά λάθος
@vanishederas.com

Μερικές φορές το να γίνεις επιτυχημένος συγγραφέας θέλει εκτός από ικανότητα και πολλή τύχη. Αυτό συνέβη στην περίπτωση της Margaret Mary Julia Ashford, που έγινε γνωστή ως Daisy Ashford. Η τύχη της χαμογέλασε περισσότερες από μια φορές.

Το 1890, όταν ήταν 9 ετών μόλις, έγραψε μια νουβέλα και μετά την καταχώνιασε σε κάποιο συρτάρι ή στο πατάρι. Η ιστορία είχε τίτλο «The Young Visiters» και μιλούσε για ένα 9χρονο κορίτσι της υψηλής κοινωνίας και την ζωή της στα τέλη του 19ου αιώνα. Το λες και αυτοβιογραφικό.

https://www.theguardian.com/theguardian/2014/may/08/daisy-ashford-young-visiters-manuscript

@theguardian.com

Παράτησε το γράψιμο για 20 περίπου χρόνια, μέχρι που ανακάλυψε τυχαία πάλι αυτό το κείμενο. Το διάβασε και της άρεσε. Το διάβασε και σε φίλους της. Στόμα με στόμα και κόπια σε κόπια, το βιβλίο της κατέληξε κατά λάθος στα χεριά του Frank Swinnerton, ενός συγγραφέα που δούλευε σε εκδοτική εταιρεία του Λονδίνου.

Οι εκδότες ενθουσιάστηκαν. Δεν ήταν μόνο η έξυπνη πλοκή του και η λεπτομερής αφήγησή του πάνω στην βικτωριανή αισθητική, αλλά και το ότι φαινόταν ότι είχε γραφτεί από ένα παιδί: τα λάθη ήταν πολλά και η γραφή ασυνεπής, ενώ ακόμα και η λέξη «Visiters» στον τίτλο ήταν γραμμένη λάθος. Κι όμως ενθουσιάστηκαν.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Young_Visiters

@wikipedia.org

Η τύχη της όμως δεν σταμάτησε εκεί. Το βιβλίο, αφού πήρε έγκριση και από άλλους λογοτέχνες, εκδόθηκε με πρόλογο του J.M. Barrie, του συγγραφέα του ήδη τότε πετυχημένου «Peter Pan». Το κοινό θεώρησε για κάποιο λόγο ότι το βιβλίο ήταν του Barrie. Και έτσι έγινε ευκολότερα best seller, αφού επανεκτυπώθηκε 18 φορές! Αργότερα οι φήμες που κυκλοφόρησαν ήθελαν τον Barrie να έχει γράψει το βιβλίο και να έχει βάλει όνομα γυναίκας.

O J.M. Barrie

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/theatre-dance/features/j-m-barrie-the-man-who-wouldnt-grow-up-7606561.html

@independent.co.uk

Η Daisy Ashford όμως τα αρνήθηκε όλα αυτά. Το βιβλίο της επανεκτυπώθηκε δεκάδες φορές από τότε και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Και είναι best seller μέχρι και σήμερα. H Daisy Ashford έγραψε κι άλλα βιβλία αγόρασε μια έπαυλη και εισέπραττε τα λεφτά από τα δικαιώματα του βιβλίου που έγραψε όταν ήταν 9 και που έγινε best seller... κατά λάθος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτές είναι όλες οι υποψηφιότητες για τις φετινές Χρυσές Σφαίρες ‑ Αναλυτική λίστα

TV Σειρές Χτες
Ποια ονόματα ξεχωρίζουν στις υποψηφιότητες στις φετινές Χρυσές Σφαίρες

Ο ιππότης της ασφάλτου: Τα παρασκήνια μιας σειράς που μεγάλωσε γενιές

TV Σειρές Χτες
Όλα όσα δεν μάθαμε ποτέ για τη σειρά-θρύλο

Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros. και την HBO σε συμφωνία ‑ μαμούθ

TV Σειρές 05.12.2025
Ανατρέπεται ο χάρτης της παγκόσμιας ψυχαγωγίας

Απίστευτο ρεκόρ για Stranger Things 5 ‑ Δείτε το νούμερο που τρελαίνει το Netflix!

TV Σειρές 04.12.2025
H νέα σεζόν σημειώνει τα μεγαλύτερα ρεκόρ αγγλόφωνης σειράς στην ιστορία του Netflix

Ταινίες της εβδομάδας: Η γυναικεία σeξουαλικότητα, νέος Γιάννης Οικονομίδης και ένα μεταθανάτιο εpωτικό τρίγωνο...

Σινεμά 26.11.2025
Οι ταινίες που θα κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες

«Dancing Tooth» Νέο άλμπουμ από τους Kapten

Μουσική 25.11.2025
Διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες

10 βιβλία που απαγορεύτηκαν σε όλο τον κόσμο!

Paper 25.11.2025
Από θρησκευτικές αντιδράσεις και πολιτική λογοκρισία μέχρι σeξουαλικό και κοινωνικό περιεχόμενο