E-Daily

Η υπόθεση του Έλληνα επιχειρηματία που μαχαίρωσε την ερωμένη του

Μια ιστορία πάθους που κατέληξε σε τραγωδία

20/5/2018 | 17:16

Τον Φεβρουάριο του 1994, ο επιχειρηματικός κόσμος αλλά και ολόκληρο το πανελλήνιο σοκαρίστηκε στην είδηση της δολοφονίας της 33χρονης φιλολόγου Ελένης Πίσχου από τον επιχειρηματία Ιωσήφ Βαγιωνή. Η Πίσχου ήταν για χρόνια εpωμένη του και μητέρα του παιδιού του, το οποίο είχε αναγνωρίσει. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά εγκλήματα πάθους στην σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Ο 47χρονος επιχειρηματίας και η 33χρονη φιλόλογος είχαν παράνομη σχέση για 12 χρόνια. Δεν ήταν η μοναδική εξωσυζυγική σχέση του επιχειρηματία, όμως σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, η Πίσχου ήταν για τον Βαγιωνή  ο «έpωτας της ζωής του», το πάθος του, η γυναίκα με την οποία έχανε τον έλεγχο. Η σχέση τους πέρασε από 40 κύματα αλλά δεν σταμάτησε ποτέ, μέχρι την τραγική κατάληξή της.

Η αναπαράσταση του εγκλήματος έγινε με καθυστέρηση δυο ετών, μπροστά στο κακουργιοδικείο Χαλκίδας. Από την πρώτη στιγμή, η κοινή γνώμη στράφηκε εναντίον  του. Η τραγική φιγούρα της μητέρας του θύματος, η πλούσια ζωή του επιχειρηματία αλλά και οι μπερδεμένες καταθέσεις του, τον είχαν καταδικάσει από την πρώτη στιγμή.

Δεν αρνήθηκε το έγκλημα, αλλά ο Βαγιωνής υποστήριξε ότι επρόκειτο για έγκλημα από αμέλεια. Όταν ξεκίνησε η αναπαράσταση, η μητέρα της Πίσκου του πέταξε το παπούτσι της φωνάζοντας «δολοφόνε, δολοφόνε». Με δυσκολία οι παρευρισκόμενοι κατάφεραν να την συγκρατήσουν.

Ο Βαγιωνής υποστήριξε ότι και οι δυο τους είχαν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Συνέχισε λέγοντας  πως εκείνη του έλεγε οτί στην θέα ενός ξίφους που υπήρχε πάνω στο γραφείο, σκεφτόταν την αυτοκτονία. Ο Βαγιωνής είχε χάσει τον πατέρα του με αυτόν τον τρόπο και είχε μια ευαισθησία. Έβγαλε έξω το ξίφος και της είπε να σταματήσει τις υπερβολές, προκαλώντας την να το κάνει. «Έκανε μια γρήγορη κίνηση και καρφώθηκε πάνω στο ξίφος. Έμεινε για λίγο άφωνη και μετά κατέρρευσε, όπως πέφτει ένα σπίτι», είχε πει.

Το δικαστήριο τον καταδίκασε αρχικά σε 21 χρόνια. Το Εφετείο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς και μείωσε την ποινή του σε 17 χρόνια. Μετά από 8 χρόνια στην φυλακή, τον Μάρτιο του 2002, ο Ιωσήφ Βαγιωνής αποφυλακίστηκε αφού είχε εκτίσει τα 3/5 της ποινής και είχε επιδείξει υποδειγματική συμπεριφορά.

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά εγκλήματα πάθους στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, που πήρε μεγαλύτερη προβολή και λόγω της δικαστικής κόντρας των δικηγόρων Λυκουρέζου και Κατσαντώνη. Ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι το έγκλημα έγινε από αμέλεια ενώ η οικογένεια της Πίσχου, ότι την σκότωσε από πρόθεση, ώστε να απαλλαγεί από την παρουσία της. Το μόνο σίγουρο είναι πως πρόκειται για μια από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις της δεκαετίας του ’90.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το μυστήριο της Gen Z: Γιατί όλα τα πρόσωπα αρχίζουν να μοιάζουν ίδια;

E-Daily 3.Left 10.06.2026
Από τα fillers και τα φίλτρα μέχρι το «baby Botox»: η Gen Z μεγαλώνει σε μια εποχή όπου η εικόνα κυριαρχεί όσο ποτέ άλλοτε και αυτό αλλάζει την αντίληψή μας για την ομορφιά.

Η δήμαρχος που πήρε άδεια μητρότητας και έγραψε ιστορία

E-Daily 3.Left 10.06.2026
Μια απόφαση που θεωρείται πρωτοφανής για τα δεδομένα της Ιαπωνίας

Aπίστευτη απάτη: 37χρονη παρίστανε 12χρονο κορίτσι για να την υιοθετήσει οικογένεια

E-Daily 1.Hero 10.06.2026
Μια από τις πιο παράξενες υποθέσεις εξαπάτησης

Πώς σε λένε; Τι αποκαλύπτει το όνομά σου για τον χαρακτήρα σου

E-Daily 1.Hero 10.06.2026
Από τα πιο συνηθισμένα ονόματα στην Ελλάδα μέχρι τις ερμηνείες που αποδίδονται σε καθένα, η λαϊκή αντίληψη συνδέει το όνομα με την προσωπικότητα.

Τα τρια σενάρια που εξετάζουν οι ΗΠΑ για το μέλλον της Κούβας

E-Daily 3.Left 10.06.2026
Τι είπε ο πρόεδρος της Κούβας

Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα ‑ Η λίστα της Ευρώπης με τους πολίτες που δεν μπορούν να κάνουν διακοπές

E-Daily 3.Left Χτες
Διακοπές; Όχι για όλους: Η χώρα της ΕΕ όπου το 61% δεν αντέχει οικονομικά μια απόδραση

Μουντιάλ 2026: 4 ομάδες που ίσως κάνουν την έκπληξη και φτάσουν μακριά

E-Daily 3.Left Χτες
Tέσσερις συγκεκριμένες εθνικές ομάδες με το υπόβαθρο, το ταλέντο και τις ειδικές συνθήκες να κάνουν τη μεγάλη ζημιά

Η πρώτη πλωτή πόλη στον κόσμο

E-Daily 3.Left Χτες
Πώς θα είναι η ζωή εκεί

H περιοχή με τα περισσότερα προς ενοικίαση διαμερίσματα στην Αττική

E-Daily 3.Left Χτες
Δύσκολη πίστα η ανεύρεση διαμερίσματος