E-Daily

Η υπόθεση του Έλληνα επιχειρηματία που μαχαίρωσε την ερωμένη του

Μια ιστορία πάθους που κατέληξε σε τραγωδία

20/5/2018 | 17:16

Τον Φεβρουάριο του 1994, ο επιχειρηματικός κόσμος αλλά και ολόκληρο το πανελλήνιο σοκαρίστηκε στην είδηση της δολοφονίας της 33χρονης φιλολόγου Ελένης Πίσχου από τον επιχειρηματία Ιωσήφ Βαγιωνή. Η Πίσχου ήταν για χρόνια εpωμένη του και μητέρα του παιδιού του, το οποίο είχε αναγνωρίσει. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά εγκλήματα πάθους στην σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Ο 47χρονος επιχειρηματίας και η 33χρονη φιλόλογος είχαν παράνομη σχέση για 12 χρόνια. Δεν ήταν η μοναδική εξωσυζυγική σχέση του επιχειρηματία, όμως σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, η Πίσχου ήταν για τον Βαγιωνή  ο «έpωτας της ζωής του», το πάθος του, η γυναίκα με την οποία έχανε τον έλεγχο. Η σχέση τους πέρασε από 40 κύματα αλλά δεν σταμάτησε ποτέ, μέχρι την τραγική κατάληξή της.

Η αναπαράσταση του εγκλήματος έγινε με καθυστέρηση δυο ετών, μπροστά στο κακουργιοδικείο Χαλκίδας. Από την πρώτη στιγμή, η κοινή γνώμη στράφηκε εναντίον  του. Η τραγική φιγούρα της μητέρας του θύματος, η πλούσια ζωή του επιχειρηματία αλλά και οι μπερδεμένες καταθέσεις του, τον είχαν καταδικάσει από την πρώτη στιγμή.

Δεν αρνήθηκε το έγκλημα, αλλά ο Βαγιωνής υποστήριξε ότι επρόκειτο για έγκλημα από αμέλεια. Όταν ξεκίνησε η αναπαράσταση, η μητέρα της Πίσκου του πέταξε το παπούτσι της φωνάζοντας «δολοφόνε, δολοφόνε». Με δυσκολία οι παρευρισκόμενοι κατάφεραν να την συγκρατήσουν.

Ο Βαγιωνής υποστήριξε ότι και οι δυο τους είχαν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Συνέχισε λέγοντας  πως εκείνη του έλεγε οτί στην θέα ενός ξίφους που υπήρχε πάνω στο γραφείο, σκεφτόταν την αυτοκτονία. Ο Βαγιωνής είχε χάσει τον πατέρα του με αυτόν τον τρόπο και είχε μια ευαισθησία. Έβγαλε έξω το ξίφος και της είπε να σταματήσει τις υπερβολές, προκαλώντας την να το κάνει. «Έκανε μια γρήγορη κίνηση και καρφώθηκε πάνω στο ξίφος. Έμεινε για λίγο άφωνη και μετά κατέρρευσε, όπως πέφτει ένα σπίτι», είχε πει.

Το δικαστήριο τον καταδίκασε αρχικά σε 21 χρόνια. Το Εφετείο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς και μείωσε την ποινή του σε 17 χρόνια. Μετά από 8 χρόνια στην φυλακή, τον Μάρτιο του 2002, ο Ιωσήφ Βαγιωνής αποφυλακίστηκε αφού είχε εκτίσει τα 3/5 της ποινής και είχε επιδείξει υποδειγματική συμπεριφορά.

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά εγκλήματα πάθους στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, που πήρε μεγαλύτερη προβολή και λόγω της δικαστικής κόντρας των δικηγόρων Λυκουρέζου και Κατσαντώνη. Ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι το έγκλημα έγινε από αμέλεια ενώ η οικογένεια της Πίσχου, ότι την σκότωσε από πρόθεση, ώστε να απαλλαγεί από την παρουσία της. Το μόνο σίγουρο είναι πως πρόκειται για μια από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις της δεκαετίας του ’90.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιο «κράτος» κρυβόταν για 700 χρόνια ανάμεσα σε Ισπανία και Πορτογαλία ‑ και πώς εξαφανίστηκε

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Το Couto Mixto, ένα μικρό αυτόνομο πολιτικό μόρφωμα στα ισπανο-πορτογαλικά σύνορα, έζησε επτά αιώνες με καθεστώς ανεξαρτησίας πριν διαγραφεί οριστικά από τον χάρτη το 1864

Ποια ελληνική πόλη έχει τον πιο μολυσμένο αέρα ‑ δείτε την κατάταξη

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 67η θέση παγκοσμίως σε ρύπανση, με μέση συγκέντρωση PM2.5 σχεδόν τριπλάσια από το όριο ασφαλείας του ΠΟΥ.

Ποιοι celebrities οχυρώνονται απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη ‑ και τι γίνεται με τους υπόλοιπους;

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Διάσημοι όπως η Taylor Swift αξιοποιούν εμπορικά σήματα και νομικά εργαλεία για να προστατευτούν από τις AI-εκδοχές του εαυτού τους, αλλά οι ίδιες προστασίες δεν φαίνεται να ισχύουν για τον μέσο χρήστη.

Το Google Maps καταγράφει κάθε σου διαδρομή – Δες πώς θα το σταματήσεις

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Το κινητό σου ίσως καταγράφει πού πηγαίνεις, πόση ώρα μένεις και ποια διαδρομή ακολουθείς. Δες πώς μπορείς να προστατεύσεις την ιδιωτικότητά σου

Ποια ελληνική λέξη χρησιμοποιείται σχεδόν ίδια σε 13 χώρες;

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Μια έκφραση οικεία σε κάθε ελληνικό σπίτι αποδεικνύεται να είναι κοινή σε δεκάδες γλώσσες - με ρίζες που φτάνουν στην αρχαιότητα

Explainer: Για ποιον λόγο η Google θέλει να γεμίσει την Αμερική... με κουνούπια;

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Στόχος η αντιμετώπιση επικίνδυνων ασθενειών

Φινλανδία: Γιατί oι κάτοικοι της πιο ευτυχισμένης χώρας... δε χαμογελούν τόσο συχνά;

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Το μυστικό των Φινλανδών που ίσως δεν σκέφτηκες ποτέ

Ο απίστευτος τρόπος με τον οποίο βγάζεις λεφτά από το ΑΤΜ στο Ντουμπάι

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Η ιδέα είναι απλή, αλλά η εκτέλεση εντυπωσιακή