E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το χωριό‑καμουφλάζ από σκηνογράφους του Χόλιγουντ στον Β` Π.Π. για να κρυφτεί εργοστάσιο της Boeing

Σκοπός του να ξεγελάσει τους ιάπωνες πιλότους

Δημοσίευση 23/3/2018 | 00:13

Το χωριό‑καμουφλάζ από σκηνογράφους του Χόλιγουντ στον Β` Π.Π. για να κρυφτεί εργοστάσιο της Boeing

Κατά τη διάρκεια του B' Παγκοσμίου Πολέμου, ένα βομβαρδιστικό B-17 κόστιζε λίγο παραπάνω από 200.000 δολάρια για να κατασκευαστεί, δηλαδή περίπου 3,4 εκατομμύρια στη σημερινή αναλογία.

Δεδομένου ότι ο αμερικανικός στρατός παρήγγειλε χιλιάδες από αυτά τα αεροσκάφη, ήθελαν να λάβουν κάθε μέτρο για την ασφάλεια του εργοστασίου της Boeing που τα παρήγαγε. Και με "κάθε μέτρο" εννοούμε μέχρι και την ανάθεση σε σχεδιαστές του Χόλιγουντ για να χτίσουν μια ψεύτικη γειτονιά πάνω στην οροφή του και να βάλουν ηθοποιούς να κατοικήσουν στην περιοχή.

Το Β27

Από ψηλά έμοιαζε με ένα πραγματικό χωριό

Προστατεύοντάς το από πιθανές αεροπορικές επιθέσεις, η "γειτονιά" κατασκευάστηκε το 1944 και αφαιρέθηκε ένα χρόνο μετά τον πόλεμο. Ο John Stewart Detlie ήταν ο σχεδιαστής των σκηνικών του Χόλιγουντ, ο οποίος βοήθησε να κρυφθεί το εργοστάσιο Boeing No. 2. Χρησιμοποιώντας τις ίδιες τεχνικές με τις ταινίες, όπως πλαστά δρομάκια, πεζοδρόμια, δέντρα, φράχτες, αυτοκίνητα και σπίτια ώστε να ξεγελάσει τυχόν επιτιθέμενους ιάπωνες πιλότους.

Κάτω από αυτό, 30.000 άνδρες και γυναίκες κατασκεύαζαν περίπου 300 βομβαρδιστικά το μήνα για να στηρίξουν τον αγώνα ενάντια στους Ναζί. Το Boeing B-17 Flying Fortresses έριξε πάνω από 640.000 τόνους βόμβες μόνο στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, και από τα 12.731 κατασκευαζόμενα αεροσκάφη, περίπου πενήντα παραμένουν καλά συντηρημένα.

Στη δεκαετία του 1960, τα πρώτα Boeing 737 συναρμολογήθηκαν στο εργοστάσιο 2. Στη δεκαετία του 1980, ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως μηχανουργείο, αλλά σταμάτησε καθώς οι εργασίες μεταφέρθηκαν σε πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις. Τελικά, οι εγκαταστάσεις έπαψαν να λειτουργούν και το 2010, η Boeing άρχισε την κατεδάφιση του εργοστασίου.

Απλά και ελαφριά υλικά χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή στην οροφή του εργοστασίου

Και οι πινακίδες με τις ειρωνικές ονομασίες των οδών

Οι εργαζόμενοι στον εορτασμό της μετάβασης από το Β27 στο Β29

Το πρώτο Β52 στην έξοδο από το εργοστάσιο το 1954. Χρειάστηκε να αφαιρεθεί το κάθετο της ουράς του για να χωρέσει.

Γιορτάζοντας την κατασκευή 5000 αεροσκαφών.

Η περιοχή σήμερα