E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέλος το 8ωρο στη Σουηδία: Έξι ώρες εργασίας, για μεγαλύτερη παραγωγικότητα

Και η πενθήμερη απασχόληση παραμένει πενθήμερη

Δημοσίευση 8/11/2015 | 00:03

Τέλος το 8ωρο στη Σουηδία: Έξι ώρες εργασίας, για μεγαλύτερη παραγωγικότητα

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες εργασίας προσομοιάζουν περισσότερο με αυτές του Μεσαίωνα, στη Σουηδία η εικόνα φαίνεται ιδανική στην αγορά εργασίας, με τις επιχειρήσεις να υιοθετούν την εξάωρη απασχόληση (χωρίς όμως περικοπή των μισθών). Ο λόγος γι' αυτό; Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Σουηδοί μάνατζερ, οι υπάλληλοι που απασχολούνται λιγότερο είναι πιο παραγωγικοί και πιο συγκεντρωμένοι στην εργασία τους.

Έτσι, το 8ωρο γίνεται 6ωρο και η πενθήμερη απασχόληση παραμένει πενθήμερη. ¶ρα το εβδομαδιαίο ωράριο ανέρχεται σε συνολικά 30 ώρες απασχόλησης.

Το βρετανικό BBC δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ από τη σκανδιναβική χώρα, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον φιλικών προς το επιχειρείν και των πλέον ανταγωνιστικών από οικονομικής απόψεως, μεταξύ όχι μόνο των ευρωπαϊκών, αλλά όλων των χωρών του πλανήτη.
Όπως μεταδίδει η Βρετανή δημοσιογράφος Maddy Savage, που ζει μονίμως στη Σουηδία και εργάζεται στην αγγλόφωνη εφημερίδα «The Local», την ιδέα της συντομότερης σε χρόνο, αλλά εντατικότερης, αποδοτικότερης και πιο εμπνευσμένης απασχόλησης έχουν δοκιμάσει και εφαρμόζουν χρόνια τώρα αρκετές σουηδικές επιχειρήσεις. Τώρα απλώς η παλιότερη ιδέα έχει γίνει μόδα, εξηγεί η δημοσιογράφος.

Οι θρύλοι για τους σκανδιναβικούς εργατικούς νόμους και τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας είναι πολλοί και εντυπωσιακοί. Η αλήθεια είναι πάντως, ότι τα χρόνια του οικονομικού φιλελευθερισμού –και δη όταν εξέλιπε το φόβητρο του υπαρκτού σοσιαλισμού, που ανάγκαζε τις δυτικές κυβερνήσεις να παίρνουν φιλεργατικά και εν γένει κοινωνικά μέτρα– η απίστευτα ευνοϊκή για τους εργαζομένους, για την οικογένεια, για τους πολίτες εν γένει νομοθεσία των σκανδιναβικών χωρών έχει κάπως χαλαρώσει, προσαρμοζόμενη προς τις διεθνείς πιέσεις αποδόμησης των εργασιακών και κοινωνικών κεκτημένων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η έκρηξη στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν οφείλεται σε διαρροή αερίου, ανακοίνωσε η πυροσβεστική

Κόσμος Χτες
Από την έκρηξη σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν 14

Η τοιχογραφία της Μαρίας Κάλλας στην Καλαμάτα η κορυφαία στον κόσμο για το 2025

Πολιτισμός Χτες
Τελικά τα καταφέραμε, δώσαμε φωνή σε έναν τοίχο και ακούστηκε παντού, αναφέρει ο εικαστικός Κλεομένης Κωστόπουλος

«Κόκκινος συναγερμός» σε 4 Περιφέρειες για την κακοκαιρία που θα πλήξει αύριο τη χώρα

Καιρός Χτες
Σε κατάσταση κινητοποίησης (red code) η μιση χώρα

Θεσσαλονίκη: Έφοδος της ΕΛΑΣ σε δύο οίκους ανοχής

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθησαν δύο γυναίκες, οι οποίες λειτουργούσαν παράνομα τους οίκους ανοχής, παραβιάζοντας αποφάσεις σφράγισης

Τούρκοι γεμίζουν λεωφορεία και έρχονται στην Ελλάδα για να αγοράσουν βασικά είδη διατροφής

Κόσμος Χτες
Ο πληθωρισμός και η υποτίμηση της λίρας έχουν εκτοξεύσει της τιμές στην Τουρκία

Θρήνος στο ελληνικό μπάσκετ: Πέθανε 33χρονος αθλητής κατά τη διάρκεια αγώνα ερασιτεχνικού πρωταθλήματος

Ελλάδα Χτες
Μία τραγωδία χτύπησε τον ελληνικό αθλητισμό τις πρώτες ημέρες του 2026

Οπαδοί ΠΑΟΚ: Σήμερα η τελευταία πράξη του δράματος με το «αντίο» στα άλλα πέντε «αετόπουλα»

Ελλάδα Χτες
Το «παρών» αναμένεται να δώσει και ο 28χρονος τραυματίας που χθες πήρε εξιτήριο από το «Παπαγεωργίου»

Νέο έκτακτο της ΕΜΥ: Κόκκινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες

Καιρός Χτες
Οι περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο

Κεραμεικός: Παράτησε το όχημά του στις γραμμές του τρένου και έφυγε

Ελλάδα Χτες
Για 1,5 ώρα διακόπηκε η κυκλοφορία