LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παιδικό δωμάτιο: Μοντεσσοριανή φιλοσοφία

Η νέα πραγματικότητα με την μοντεσσοριανή εκπαίδευση που έχει έρθει στο προσκήνιο και έχει φέρει αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης του παιδικού δωματίου.

Δημοσίευση 8/10/2021 | 14:18

Παιδικό δωμάτιο: Μοντεσσοριανή φιλοσοφία

Η μοντεσσοριανή φιλοσοφία βασίζεται στην βαθιά εμπιστοσύνη στο παιδί και στον απεριόριστο σεβασμό της οικογένειας στις ικανότητες του να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί από μόνο του χωρίς την πίεση των γονεων και των δασκάλων μετεπειτα.

Το παιδικό δωμάτιο είναι ο χώρος που κάθε παιδί περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, γι’ αυτό κάθε γονέας θα πρέπει να το διαμορφώσει διευκολύνοντας εκείνο οσο το δυνατόν περισσότερο. Εδώ θα βρεις μερικές από τις ιδέες μας, που μπορείς φυσικά να ακολουθήσεις για να δημιουργήσεις ένα μικρό μοντεσσοριανό σχολείο – δωμάτιο για τον μικρό/η πρίγκιπα-ισσα σου.

Το βασικότερο έπιπλο σε ένα υπνοδωμάτιο είναι το κρεβάτι, έτσι για κάθε παιδί το κρεβάτι σύμφωνα με την μοντεσσοριανή φιλοσοφία δεν θα πρέπει να επιλέγουμε κούνια ή κρεβάτι όπως έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα, η καλύτερη λύση είναι να δημιουργήσουμε ένα κρεβάτι στο πάτωμα σαν σπίτι και να τοποθετήσουμε στρώμα, διακοσμώντας την οροφή και το κρεβάτι αντιστοιχα με υφάσματα με όμορφα σχέδια, ίσως σε κάποιο θέμα που αγαπούν τα μικρά παιδιά.

Με αυτόν τον τρόπο κάθε παιδί θα έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να κοιμηθεί σε αυτό αλλά να παίξει με ασφάλεια, χωρίς να αγχώνεται ο γονέας, εάν προκληθεί κάποιο ατύχημα, καθώς παλαιότερα συνηθίζονταν οι κουκέτες με αποτέλεσμα αρκετά παιδιά, να αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Αλλωστε, σύμφωνα με τη μέθοδο Montessori, το παιδί θα πρέπει να κυκλοφορεί ανεξάρτητα στον χώρο του δωματίου και να έχει τη δυνατότητα να ξαπλώνει ή να μετακινείται από το κρεβάτι με ευκολία και χωρίς τη βοήθεια κανενός από τους γονείς. Με αυτόν τον τρόπο ένα κρεβάτι στο πάτωμα θα προσφέρει στον μικρό/ή την ευκολία και ελευθερία κινήσεων για παιχνιδι και εξερεύνηση στον χώρο.

Κάτι ακόμη που πρέπει να προσέξεις είναι η διακόσμηση του δωματίου. Θα πρέπει να προτίμησε λιτα διακοσμητικά στοιχεία και να τοποθετήσεις στο υπνοδωμάτιο του παιδιου σου όσο το δυνατόν λιγότερα αντικείμενα. Απόφυγε να το φορτώσεις, τα παιχνίδια, τα βιβλία και κάποιο βοηθητικο τραπεζάκι με καρέκλα για να κάνει εκεί τις δραστηριότητες του αρκούν για να ολοκληρώσουν το δωμάτιο.

Το περιβάλλον θα πρέπει να είναι άρτια οργανωμένο και προσβάσιμο για το παιδί, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως τα παιχνιδια καλό είναι να βρισκονται ταξινομημένα σε χαμηλά ραφια ώστε να επιλέγει το παιδί κάθε φορά ποιο επιθυμεί να διαβάσει καθώς επίσης, και τα παιχνίδια θα πρεπει να τα τοποθετησεις σε πολύχρωμα κουτιά αποθήκευσης, ώστε να μπορεί εύκολα να επιλέξει με τι θέλει να απασχοληθεί κάθε φορά.

Πίσω από το κρεβάτι και σε όποιους τοίχους του δωματίου επιθυμείς μπορείς να τοποθετήσεις τα γνωστά και πλεον «στην μόδα», posters τα οποια μπορεί να αποτυπωνονται αφηρημένα σχέδια με ποικίλα χρώματα ακόμη και κάποια παράσταση, που θα εντυπωσιάσουν το παιδί, αν μάλιστα προσθέσεις και κάποια φωτάκια led, που θα τα ανάβεις το βράδυ και θα τα παρατηρεί εως ότου κοιμηθεί.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες ιδέες για την διακόσμηση του τοίχου από την Desenio, καθώς αποτελεί μια ιστοσελίδα που θα σε εκπληξει με την ποικιλία των poster που μπορείς να διαλέξεις. 

Μια ιδέα είναι να αγοράσεις παιχνίδια τα οποια συμπεριλαμβανουν και προαπαιτουν την αμεση συμμετοχη του παιδιου σε αυτά. Πίνακες ζωγραφικής, διαδραστικα βιβλία, ξύλινες κατασκευές είναι μερικές από τις καλυτερες επιλογες που μπορείς να χαρίσεις στο παιδί σου για να περνά δημιουργικά τον χρόνο του στον χώρο αυτόν και παράλληλα να ανακαλύπτει μόνο του τον κόσμο.

Το τελευταίο που θα πρέπει να προσέξεις είναι η επιλογή ενός καθρεπτη στον χώρο. Μπορείς να προμηθευτείς έναν πλαστικό καθρέφτη, αποφεύγοντας τον κινδυνο για ατυχηματα και τραυματισμούς και να αφησεις το παιδί να εξερευνήσει τον εαυτό του και το σώμα του. Τοποθέτησε τον καθρέφτη οριζόντια πάνω από το κρεβάτι και θα δεις πως το παιδάκι, θα απασχολείται αρκετή ώρα εκεί, έχοντας στο πλευρό του τον δάσκαλο του εαυτού του, όπως αναφέρει η μοντεσσοριανή φιλοσοφία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα «οπίσθια γραφείου» και πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα

Body+Mind 19.04.2024
Αν δουλεύεις σε γραφείο, το θέμα σε αφορά

H Anya Taylor Joy φόρεσε το it παπούτσι της άνοιξης που διχάζει τις fashionistas

Style 19.04.2024
Οι μισές το λατρεύουν, οι μισές το σιχαίνονται!

Τα πιο νόστιμα vegan σουβλάκια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Ραδιόφωνο 19.04.2024
Είτε είσαι vegan, είτε όχι, αυτά τα σουβλάκια πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις!

Το ξενοδοχείο στη Δανία που είναι σαν να κάνεις διακοπές στο Μπαλί

Ταξίδια 19.04.2024
Μια γεύση από το Μπαλί στη Σκανδιναβία

`Εξαλλοι οι Ιταλοί με τα λεγόμενα ιστορικού φαγητού για την πίτσα

Food Χτες
Το βιβλίο του «La Cucina Italiana Non Esiste – Η ιταλική κουζίνα δεν υπάρχει» προκάλεσε σάλο

Πώς να ζήσεις με κατοικίδιο, παρά τις αλλεργίες σου

Pets Χτες
Μπορείς να έχεις μια ευτυχισμένη, υγιή ζωή με τα κατοικίδια ζώα σου, ακόμα κι αν έχεις αλλεργία σε αυτά

Τα μυστικά ομορφιάς των διασήμων πέρα από τις επεμβάσεις και τις ακριβές κρέμες

Body+Mind Χτες
Bασίζονται σε συγκεκριμένες ρουτίνες ομορφιάς και μυστικά

5 urban chic airbnb στο κέντρο της Αθήνας που θα λατρέψεις

Ταξίδια Χτες
Ντιζαϊνάτα, πανέμορφα και ό,τι πρέπει για διακοπές ...στην πόλη

Τα χρώματα που επικρατούν τώρα στα trends

Style Χτες
Έντονα αλλά και πιο ουδέτερα, όλα όμως ευκολοφόρετα

Η απλή κίνηση που μειώνει το στρες, την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού

Body+Mind Χτες
Δεν κοστίζει και έχει θεαματικά αποτελέσματα