E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ζητούν οι νέοι στην Ελλάδα

Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας της ActionAid που διεξήχθη σε 23 χώρες της Ε.Ε. σχετικά με τη στάση των νέων 15-35 ετών απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/4/2021 | 13:04

Να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ζητούν οι νέοι στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα ευρήματα, για τους νέους στην Ελλάδα, η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική κρίση είναι το τρίτο σοβαρότερο πρόβλημα στον κόσμο, μετά την οικονομία και τη φτώχεια. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κλιματική αλλαγή και θέματα όπως ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές, καθώς και η περιβαλλοντική υποβάθμιση, αποτελούν το σοβαρότερο πρόβλημα στον κόσμο για τους νέους και τις νέες.

Μόλις το 13% πιστεύει πως η μετακίνηση μεγάλων πληθυσμών είναι ανάμεσα στα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Ο όρος «κλιματική μετανάστευση» είναι αρκετά γνωστός στην Ευρώπη με το 33% να δηλώνει ότι έχει ακούσει πολλά ή αρκετά για τους «κλιματικούς μετανάστες», ποσοστό που στην Ελλάδα είναι μόλις το 23%. Παρά το χαμηλό ποσοστό, όμως, περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες νέους (55%) συμφωνούν ότι οι κλιματικοί μετανάστες πρέπει να λαμβάνουν την ίδια νομική προστασία με εκείνους που μεταναστεύουν για λόγους πολέμου ή διώξεων.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η προθυμία ανάληψης δράσης είναι υψηλή με περίπου οκτώ στους δέκα νέους και νέες να δηλώνουν ότι έχουν ψηφίσει ή θα ψήφιζαν πολιτικούς που δίνουν προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της κλιματικής μετανάστευσης (75%), ενώ το 67% δηλώνει ότι θα συμμετείχε ή έχει συμμετάσχει σε διαδήλωση για τα θέματα αυτά.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το 72% θεωρεί ότι, εάν στα κυβερνητικά σχέδια δεν περιλαμβάνονται μέτρα κατά της περιβαλλοντικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής, αυτό είναι κακό για την οικονομία. Παράλληλα, οι νέες και οι νέοι αντιμετωπίζουν αρνητικά το τρέχον οικονομικό μοντέλο. Οκτώ στους δέκα (81%) θεωρούν ότι η οικονομία στην Ελλάδα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πλούσιων και ισχυρών και το 75% αισθάνεται ότι οι καταναλωτικές μας συνήθειες δεν είναι βιώσιμες. 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 29 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2020 από την εταιρεία Ipsos σε αντιπροσωπευτικό δείγμα νέων ηλικίας 15 έως 35 ετών σε 23 ευρωπαϊκές χώρες. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 22.377 συνεντεύξεις, από τις οποίες οι 1.030 διεξήχθηκαν στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα κάθε χώρας σταθμίστηκαν βάσει ηλικίας, φύλου και περιοχής, όπως επίσης και τα αθροιστικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την προσθήκη του μεγέθους του πληθυσμού. Περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα μπορείτε να βρείτε εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι πιο διάσημες ιστορίες με ορειβάτες που χάθηκαν για πάντα στις κορυφές

Stories 10.01.2026
Με αφορμή την ιστορία της 47χρονης Ρωσίδας ορειβάτισσας Ναταλία Ναγκοβίτσινα

Πώς η Ρουάντα αναπτύχθηκε ραγδαία μετά τη γενοκτονία του 1994

Stories 10.01.2026
Το σύμβολο μιας σύγχρονης τραγωδίας αναγεννήθηκε από τις στάχυτες του

Η σκληρή αλήθεια για τον διάβολο της Τασμανίας

Stories 10.01.2026
Για ποιον λόγο, δεν μπορούμε να καταλάβουμε

Γιατί η Κίνα έχει 65 εκατομμύρια άδεια σπίτια

Stories 10.01.2026
Ολόκληρες πόλεις που χτίστηκαν αλλά δεν κατοικήθηκαν ποτέ

Οι Barbie που έχουν απαγορευτεί στην ιστορία της Mattel

Stories 10.01.2026
Οι εκδόσεις που προκάλεσαν σάλο

Ken And Barbie Killers: Το παντρεμένο ζευγάρι που φαινόντουσαν τέλειοι κι όμως ήταν δολοφόνοι

Πρόσωπα 10.01.2026
Η υπόθεση που συγκλόνισε τον Καναδά τη δεκαετία του 1990

10 αποφθέγματα του Αριστοτέλη Ωνάση για τις επιχειρήσεις και τις γυναίκες

Πρόσωπα 10.01.2026
Ο Έλληνας κροίσος που έγινε συνώνυμο του πλούτου

Δεν είναι στραβή η φωτογραφία, το γήπεδο είναι στραβό: Το πιο extreme που είδατε ποτέ

Αθλητισμός 10.01.2026
Mία από τις βασικές προϋποθέσεις είναι ότι το γήπεδο πρέπει να είναι απότομο

Πώς ξοδεύουν τα κέρδη τους οι χρηματιστές της Wall Street

Πρόσωπα 10.01.2026
Αυτοκίνητα, χαβιάρι και κρυπτονομίσματα